Στον Πειραιά για σουβλάκι με αυθεντική τραβηχτή Μάνης
Αφιέρωμα: ΠειραιάςΤο ανακαλύψαμε, το δοκιμάσαμε και το προτείνουμε. Στο Τι Πίτα Τραβάς του Πειραιά θα βρεις τραβηχτή πίτα, που θα σε ταξιδέψει αβίαστα στη γραφική Μάνη, εκεί που η τριπλέτα τραβηχτή-κρέας-κεφαλοτύρι πρωταγωνιστεί σε κάθε τραπέζι.
- 01/06/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Στον πεζόδρομο πίσω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, βρίσκεται ένα μαγαζί που στην αρχή θα το περάσεις για ένα κλασικό ψητοπωλείο, αν όμως πλησιάσεις θα καταλάβεις ότι αντί για σουβλάκι και πιτόγυρο, προσφέρει τραβηχτή πίτα με συνταγή απευθείας από τη Μάνη.
Το 2020 η Ευτυχία Τουλγέρογλου, μαζί με τον άντρα της, Σπύρο Σούμπαση άνοιξαν στην καρδιά του Πειραιά το μαγαζί τους, δίνοντάς του το όνομα «Τι Πίτα Τραβάς». Στόχος τους ήταν εξαρχής να φέρουν αυτή την τάση στην πρωτεύουσα και δη κοντά στο λιμάνι, αφού ως γνωστόν, αποτελεί μια από τις περιοχές στις οποίες κατοικούν πολλοί Μανιάτες -εξού και τα Μανιάτικα, μια από τις συνοικίες του Πειραιά.
Ο Σπύρος έχει καταγωγή από τη Μάνη και λίγο-πολύ μεγάλωσε μέσα στην κουζίνα της μητέρας του, η οποία έφτιαχνε ανέκαθεν τη φημισμένη στην περιοχή τραβηχτή πίτα. Πλέον, περνούν εκεί όλα τους τα καλοκαίρια και κάπως έτσι ήρθε η ιδέα να ανοίξουν το μαγαζί τους στην πόλη, αφού κανένας άλλος μέχρι τώρα δεν το είχε κάνει. «Αναρωτιόμασταν πώς γίνεται να μη μπορείς να βρεις στην Αθήνα τραβηχτή πίτα. Τότε ήρθαμε εμείς να καλύψουμε αυτό το κενό», επισημαίνει η Ευτυχία.
Η συνταγή που χρησιμοποιούν είναι αυτή της μητέρας του Σπύρου και όπως μου λένε γελώντας «Δεν μπορούμε να τη μοιραστούμε με κανέναν. Αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό». Αυτό που μπορούν όμως να μου πουν είναι ότι η απλότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει τα πιάτα τους, από τα οποία φυσικά δεν λείπει η γεύση, η νοστιμιά και η αδιαπραγμάτευτη ποιότητα.
Ουσιαστικά, φτιάχνουν ένα πιάτο αλλά σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Εκεί μπορείς να βρεις τραβηχτή πίτα, πασπαλισμένη με χοντρό θαλασσινό αλάτι και μοσχομυρωδάτη ρίγανη, η οποία συνοδεύεται με το κρέας της επιλογής σου και κεφαλοτύρι. Αυτά είναι όλα και όλα τα υλικά. Και μεταξύ μας; Δεν χρειάζονται παραπάνω. Η αχτύπητη τριπλέτα σερβίρεται στη λαδόκολλα και έρχεται σε έναν ξύλινο δίσκο, που μοιάζει με συρτάρι.
Τώρα, όσον αφορά το κρέας, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, μπιφτέκι γεμιστό με φιλαδέλφια, κεμπάπ, σύγκλινο και λουκάνικο (εγώ δοκίμασα το καλαμάκι κοτόπουλο και το λουκάνικο και στο προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη). Εναλλακτικά, υπάρχουν και δύο vegan εκδοχές, για εκείνους που τις αναζητούν: με καλαμάκι από ρεβύθια και με μπιφτέκι από αρακά.
Η ζύμη ετοιμάζεται καθημερινά το πρωί -γεγονός που εγγυάται ότι πρόκειται για κάτι φρέσκο και προσεγμένο- και τηγανίζεται τη στιγμή της παραγγελίας, μαζί με το κρέας το οποίο ψήνεται ακριβώς δίπλα. Σημείωσε, λοιπόν, ότι χρειάζεται λίγη υπομονή μέχρι να φτάσει λαχταριστό στο «πιάτο» σου. «Στόχος μας ήταν να προσφέρουμε κάτι ποιοτικό στον επισκέπτη, κάτι που θα του θυμίζει τις παραδοσιακές γεύσεις του χωριού. Όλα όσα χρησιμοποιούμε είναι φρέσκα, τίποτα δεν είναι δεύτερης μέρας ή επεξεργασμένο. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα και έχουμε καταλλήξει στα προϊόντα που δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα», μου εξηγούν οι δυο ιδιοκτήτες.
Μάλιστα, κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι η ζύμη, η οποία τηγανίζεται μέχρι να πάρει αυτό το χρυσοκίτρινο χρώμα, δεν είναι ενοχλητικά λαδερή -για την ακρίβεια, δεν βλέπεις ίχνος λαδιού επάνω της. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι μια φρεσκοτηγανισμένη, τραγανή τραβηχτή που «απογειώνεται» μόλις ενωθεί με το κρέας και το τυρί.
Κάτι που ακόμη πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούν έρχονται απευθείας από τη Μάνη. Για παράδειγμα, το αλάτι, η ρίγανη, το λάδι και το σύγκλινο είναι από εκεί. «Προσπαθούμε να στηρίζουμε τους μικρούς παραγωγούς της περιοχής», τονίζουν η Ευτυχία και ο Σπύρος ταυτόχρονα.
Και για το κλείσιμο, άσε με να σου πω ότι στο Τι Πίτα Τραβάς θα βρεις και δύο γλυκές επιλογές: τραβηχτή με θυμαρίσιο μέλι και τραβηχτή με πραλίνα σοκολάτας, για να κλείσεις την επίσκεψή σου στον Πειραιά με τον πιο απολαυστικό τρόπο.