Στην “Οδό Αριστοτέλους” ξέρουν από καλά μεζεδάκια
Η πατρική οικία του πληθωρικού ιδιοκτήτη στο Ελληνικό έγινε μεζεδοπωλείο σερβίροντας εδώ και 21 χρόνια μόνο χειροποιήτα εκλεκτά εδέσματα.
- 18/09/2018
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Η είσοδος για να μπεις στο μεζεδοπωλείο που βρίσκεται στην οδό Αριστότελους (εξού και η ονομασία του μαγαζιού) είναι από την αυλή, όπου στο κέντρο θα δεις το πηγάδι, γύρω γύρω τραπεζάκια και πολλές γλάστρες με λουλούδια. Ακόμα και το χειμώνα η μικρή αυλή παραμένει φιλόξενη για τους πελάτες που θέλουν ένα πιο φυσικό τοπίο για να απολαύσουν το φαγητό τους.
Ανεβαίνοντας μερικά σκαλάκια θα βρεθείς στον εσωτερικό χώρο όπου οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες κρεμασμένες στους τοίχους σε ταξιδεύουν πίσω σε μια άλλη εποχή.
Ο χώρος ζεστός όπως και οι οικοδεσπότες του. “Δεν το βλέπω ως μαγαζί, αλλά σαν το σπίτι μου που φιλοξενώ τους φίλους μου” μου λέει ο ιδιοκτήτης του, Νίκος Καλαιτζής που έχει μεταμορφώσει από το 1997 το πατρικό του σπίτι σε μεζεδοπωλείο. Αυτή η εγκάρδια φιλοξενία έχει περάσει και στους σερβιτόρους που σε καλοσορίζουν πειστικά φτάνοντας στο μαγαζί.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω επιλέξει την “Οδό Αριστοτέλους” για φαγητό, με την παρέα μου, μιας και τα πιάτα που ετοιμάζει η αδερφή του ιδιοκτήτη, Ιγνατία είναι χειροποιήτα, νόστιμα και οι μερίδες πλούσιες. Μάλιστα κάποια πιάτα αλλάζουν ανάλογα την εποχή.
Μεζεδάκια για να συνοδέψεις το κρασί σου, ορεκτικά και κυρίως πιάτα με βάση το κρέας πρωταγωνιστούν στο μενού του μαγαζιού που λειτουργεί Πέμπτη ως Σάββατο και Κυριακή μόνο το μεσημέρι.
Ξεκίνησε με τα ορεκτικά, όπου εκτός από κάποιες κλασσικές επιλογές θα δοκιμάσεις γεύσεις από διάφορα μέρη. Χειροποιήτες φλογέρες του βοσκού, παντζαροσαλάτα με καρύδια και μήλο, φέτα πονηρή τυλιγμένη σε φύλλο και σβησμένη με ρακόμελλο και σουσάμι -στο προτείνω ανεπιφύλακτα- κολοκυθοκεφτέδες.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αξίζει να κάνεις μια στάση στην μελιτζάνα σιφνιώτικη με σάλτσα ντομάτας και κρέμα γιαουρτιού -ο συνδυασμός θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο- και στα φυσικά μπουρεκάκια Καισαρείας -με παστουρμά, κασέρι και ντομάτα- για όσους λατρεύουν τις πιο πικάντικες γεύσεις. Η ταλαντούχα Ιγνατία έχει βάλει το χεράκι της δημιουργώντας πιάτα σαν να τα γεύεσαι από τα χεράκια της μαμάς σου.
Από τις σαλάτες, που όλες παρασκευάζονται την ώρα που τις παραγγέλνεις, προτείνω να δοκιμάσεις την Μελωμένη: mix μαρουλιών με σπανάκι, ρόκα, καρύδια παρμεζάνα και προσούτο. Για όσους αγαπούν τις πιο απλές γεύσεις θα βρούν την κλασσική χωριάτικη, ντάκο και βραστά λαχανικά.
Ένα κλασσικό αγαπημένο πιάτο στην “Οδό Αριστοτέλους” είναι το χουνκιάρ μπεγεντί (κοκκινιστό μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας) που δεν βγαίνει ποτέ από τον κατάλογο -παρά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί είναι λίγο βαρύ. Μόλις το δοκιμάσεις θα το ζητάς ξανά και ξανά. Όπως και εγώ.
Από κρεατικά θα βρεις τα κλασσικά μπιφτέκια, κοτόπουλο, μπριζόλα, αλλά και χοιρινά μπριζολάκια με ντοματίνια και μπαλσάμικο και μοσχαρίσια με πιπεριά σβησμένη με κονιάκ. “Η τηγανιά κοτόπουλου με καραμελωμένα κρεμμύδια, λαχανικά και σουσάμι είναι ένα πιάτο που το ζητάνε πολύ” σχολιάζει ο ιδιοκτήτης που τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει περισσότερα μεζεδάκια στο κατάλογο για να είναι πιο προσιτές οι τιμές.