Τα Νότια γιορτάζουν τη Γαλλική “γαστρονομική” Επανάσταση
Η Γαλλική κουζίνα γιορτάζει και μας προσκαλεί να γευτούμε τις γαστριμαργικές δημιουργίες των σεφ ογδοντατριών εστιατορίων. Πέντε εστιατόρια στα Νότια την Τετάρτη 21 Μαρτίου θα μας πουν "bonsoir" κι εμείς φεύγοντας είναι σίγουρο πως θα τους πούμε "mille merci".
- 21/03/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
Μία ημέρα και 3000 δείπνα à la français στις 5 ηπείρους. Αυτό ακριβώς συνιστά το Goût de France. Μια γιορτή για τη Γαλλική γαστρονομία, -η οποία έχει συμπεριληφθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO-, την ίδια μέρα σε όλο τον κόσμο. Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, την πρώτη επίσημη μέρα της άνοιξης και μόνο αυτή τη μέρα, η τέταρτη διοργάνωση θα είναι γεγονός και οι εραστές της γαλλικής κουζίνας θα μπορούν να απολαύσουν σε συγκεκριμένα εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα, που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν, πιάτα για τα οποία οι Γάλλοι θ’ αναφωνούσαν “Oh la la, c’ est magnifique!”.
Η φετινή διοργάνωση μάλιστα, σημειώνει μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας, όπως μας δήλωσε τη Δευτέρα στην επίσημη εκδήλωση της Γαλλικής Πρεσβείας, ο Πρέσβης Christophe Chantepy, καθώς συμμετέχουν 83 εστιατόρια απ’ όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ως την Αλεξανδρούπολη, το Γεωργίτσι Λακωνίας, την Ερμιόνη, τα Ζαγοροχώρια, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, τη Λάρισα, το Λουτράκι, το Μέτσοβο, τη Μυτιλήνη, την Κομοτηνή, το Ναύπλιο, την Πάτρα, την Πορταριά, τη Ρόδο, τη Σίφνο, τα Τρίκαλα, τη Φλώρινα και τα Χανιά. Πέντε από αυτά τα εστιατόρια, βρίσκονται στα Νότια Προάστια και έχουν ετοιμάσει ένα ειδικό μενού για να μας ταξιδέψουν γευστικά στη Γαλλία.
Το Malabar In House του ξενοδοχείου The Margi και ο σεφ του Παναγιώτης Γιακαλής προτείνουν σούπα γλυκοπατάτας με μοσχοκάρυδο και escalope foie-gras, gnocchi με σάλτσα παρμεζάνας και φρέσκια τρούφα εποχής. Σφυρίδα με κινόα και μυρωδικά από τη φάρμα τους, φιλέτο μόσχου, ποικιλία τυριών και για ορεκτικό μήλο ψητό στο φούρνο με αλμυρή καραμέλα, κρέμα και παγωτό από φρέσκια βανίλια (Τιμή Γαλλικού μενού: 60€).
Το Roasted by Mimaya και ο σεφ του Μιχάλης Ηρωγλίδης προτείνουν σφολιάτα με ντομάτα confit και γαλλικό κατσικίσιο τυρί και γεμιστά σουδάκια με μους καπνιστού σολομού και ζουλιέν από τρυφερό αγγουράκι. Σουφλέ άγριων μανιταριών με μυρωδικά Προβηγκίας, entrecôte σχάρας με σάλτσα Café de Paris και αλμυρή τάρτα πράσσου, ποπιέτα από φιλέτο λαβράκι με σπανάκι και σάλτσα βουτύρου Beurre Blanc. Ποικιλία τυριών (Brie, Comembert, Roquefort) με αποξηραμένα φρούτα και κριτσίνια σφολιάτας και για επιδόρπιο μιλφέιγ κρέμα με άχνη και κανέλλα (Τιμή Γαλλικού μενού: 40€).
Τα Μαθήματα Μαγειρικής και ο σεφ Νίκος Μακρυμίχαλος προτείνουν κονσομέ μόσχου με Porto, Saint Jacques με σαμπαγιόν πράσου και αυγά σολομού, entrecôte μόσχου με σως κόκκινου κρασιού, μαύρες τρούφες και πατάτες Sarlandaise, εποιλογή τυριών και ως επιδόρπιο το Opera (τιμή Γαλλικού μενού: 55€ με κρασί, καφέ, νερό, λικέρ).
Το My1Cuisine και ο σεφ του Mihran Yaghjian προτείνουν Terrine de Champagne που συνοδεύεται από comichons και chutney μάνγκο ανανά ή αυγά Meurette, ravioli παντζαριού γεμιστό με κρέμα τυριού, αρωματισμένο με σκόρδο, ρόκα, πατζαρόφυλλα και καρύδια, Boeuf Bourguignon με ταλιατέλες, fricassee φραγκόκοτας με αρακά και φρέσκο κρεμμύδι. Επιλογή τυριών και για επιδόρπιο τάρτα με κρέμα ριζόγαλου, αλμυρή καραμέλα και αχλάδι pochee (τιμή Γαλλικού μενού: 40€).
Το Première του ξενοδοχείου InterContinental και ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου προτείνουν φουά γκρα ζεστό και κρύο με κάσιους και άγριες φράουλες, μοσχαρίσια γλυκάδια γλασσαρισμένα με κρέμα μανιταριών και βινεγκρετ τρούφας, λαυράκι ψημένο σε βούτυρο με χουρμά, λεμόνι και σαλσιφί, πιτσούνι με καπνιστό παντζάρι, φουντούκι και σάλτσα μπιγκαράντ. Τυρί comte με φουντούκι και μπανάνα και ως επιδόρπιο κύλινδρο με ναμελάκια σοκολάτας Guanaja, φιστίκια και παγωτό καραμέλα-μίσο, καθώς και γλυκάκια (Τιμή Γαλλικού μενού: 120€ συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης εκλεκτών Γαλλικών οίνων).
Bon Appétit!
Εδώ μπορείς να δεις όλα τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην Ελλάδα.
Info εστιατορίων:
Malabar, Λητούς 11, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108929160
Roasted by Mimaya, Μαρκ. Μπότσαρη 8, Γλυφάδα, τηλ. 2108944850
Μαθήματα Μαγειρικής, Λεωφόρος Βουλιαγμένης 299, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 2109882378
My1Cuisine, Μεταμορφώσεως 27, Μοσχάτο, τηλ. 2104828131
Première, Συγγρού 89-93, τηλ. 2109206000