Στο “40” θα φας και θα κολλήσεις
Oι γευστικές εμμονές που μας χαρίζει απλόχερα το "40" του Astir Beach, είναι πάρα πολλές για να χωρέσουν σε ένα κείμενο.
- 10/09/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Από τον Πάνο Βόγλη
Ένα από τα μεγάλα ατού ενός εστιατορίου είναι το μενού, δηλαδή η ποιότητα των πιάτων που προσφέρει ο Σεφ. Αν αυτή η απόλαυση συνδυάζεται με την ιδανική θέα, τότε ακόμη καλύτερα. Αν τώρα, διαθέτεις το πακέτο, εξαιρετικές γεύσεις, απίστευτη θέα και μέσα στην καλύτερη παραλία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τότε παίρνεις άριστα “40”.
Στο Forty (40), το all-day cafe bar των αδερφών Μαρακάκη και του Ετιέν Τοπαλιάν, μέσα στην παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, ως το μεσημέρι το μενού περιλαμβάνει γευστικά σνακ και σαλάτες και από το απόγευμα ως το βράδυ η κατάσταση αλλάζει.
Ο Σεφ Ιωάννης Μαρκαδάκης βάζει τα καλά του, σηκώνει μανίκια και ετοιμάζει για όλους εμάς, πιάτα που αν μη τι άλλο θα προκαλέσουν εκρήξεις ηδονής στον ουρανίσκο μας.
Εμείς πήγαμε ένα βράδυ του καλοκαιριού στο “40” και απολαύσαμε λίγες μόνο από τις επιλογές του καταλόγου. Ενδεικτικές της ποιότητας και της δουλειάς που γίνεται στην κουζίνα του μαγαζιού.
Όπως σωστά μας είπαν οι ιδιοκτήτες “καλός ο χώρος, η αύρα και η παραλία, αλλά αν δεν έχουμε ωραίο φαγητό, ποτό και αντίστοιχο σέρβις, ο κόσμος δε θα έρθει”.
Και τελικά ο κόσμος όχι απλώς πηγαίνει, αλλά μένει εντυπωσιασμένος και χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίζει να πάει ξανά στο 40.
1. Τα στρείδια απογειώνουν τη φαντασία σου
Ένα εστιατόριο που βρίσκεται δίπλα στο κύμα και σέβεται τον εαυτό του, δε θα μπορούσε να μην έχει γεύσεις θαλασσινών. Τα στρείδια του “40” απλά δεν παίζονται. Θέλουν κόπο για να ετοιμαστούν κα θέλουν τρόπο για να τα φας και να νιώσεις υπέροχα. Ίσως το απόλυτο starter δίπλα στη θάλασσα. Μην το ξεχάσεις, θα σου ανοίξει και άλλο την όρεξη.
2. Ταρτάρ μόσχου με αβοκάντο
Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Το πιάτο που ακολουθεί, είναι για απαιτητικούς γευσιγνώστες. Ένα συγκλονιστικά γευστικό ταρτάρ μόσχου Black Angus, με Μουστάρδα, Μπριός, Κάπαρη και Μους Αβοκάντο. Ακούγεται και φαίνεται εξεζητημένη γεύση, όμως πιστέψτε με, είναι τόσο κοντά σε εκείνα που πρέπει να απολαύσεις ένα βράδυ που θες να καλομάθεις τον εαυτό σου.
3. Η επική σαλάτα με την πάπια και το καρπούζι
Ένα από τα πράγματα που πάντα ζήλευα στους σεφ, ήταν ο συνδυασμός ανόμοιων πραγμάτων, που δημιουργούν ένα γευστικό πιάτο. Αυτό συνέβη με την “duck salad” που μας άφησε άφωνους, διότι στη βάση του είχε καρμπούζι. Ναι, φίλοι μου η σαλάτα πάπιας με καρπούζι θα σας πάρει το μυαλό.
Δροσιστική, με έντονες γεύσεις που τις καταλαβαίνεις και τις θεωρείς τόσο ταιριαστές, όσο δεν περίμενες. Η πλήρης περιγραφή του στον κατάλογο είναι: Duck Salad: Crispy Duck , compressed watermelon, feta mousse, wakame.
4. Το ψάρι που έγινε εμμονή
Και ήρθε η ώρα του ψαριού. Εύκολη επιλογή η παραγγελία για main dish από έναν πλούσιο κατάλογο. Μυλοκόπι με κρούστα παλαμίδας, Γάλα Καρύδας και Λεμονόχορτο. Αν και δεν είμαι φαν του ψαρικού, εδώ υποκλίθηκα στην τελειότητα της γεύσης και του σωστού ψησίματος. Οφείλεις να το δοκιμάσεις, γιατί πραγματικά αν δεν το κάνεις, θα το μετανιώσεις.
Είναι προφανές πως η επιλογή από τον κατάλογο είναι δική σου. Εμείς ενδεικτικά σου αναφέρουμε τα πιάτα που απολαύσαμε στο “40” και μας πήραν το μυαλό. Τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα και αποτελούν εξτρά λόγο για να πας στη δημοφιλή παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σημαντικό ρόλο για να απολαύσεις όλα αυτά τα φαγητά και φυσικά το ποτό σου, παίζει το καλό σέρβις. Αν αργούν, αν είναι αγενείς, αν δεν έχουν γνώση του τι σου δίνουν, κάπου θα μαζευτείς και ίσως να μην περάσεις όσο καλά πρέπει. Χωρίς υπερβολή, το σέρβις βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Όπως πρέπει για τέτοιες γεύσεις και τέτοιο περιβάλλον.
Info: Το «40» βρίσκεται μέσα στην παραλία του Αστέρα, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη. Λειτουργεί όλο το χρόνο και από Μάιο έως Οκτώβριο, από τις 08:00-01:30. τηλ. 210 8961261, www.40forty.gr, facebook.com/40forty.gr