Στο Ακρωτήρι η κουζίνα συναγωνίζεται στα ίσια τη θέα
Όσο ο ήλιος δύει στο club restaurant "Ακρωτήρι", ο σεφ Μάνος Ευσταθίου προετοιμάζει την κουζίνα με πιάτα ανάλογα της τοποθεσίας. Με απλά λόγια, μαγικά.
- 26/07/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Το σκηνικό στο “Ακρωτήρι” είναι από το πρώτο κιόλας λεπτό ιδανικό. Μια ειδυλλιακή τοποθεσία με θέα το απέραντο γαλάζιο, πολυτελή διακόσμηση και χαμηλό φωτισμό που, όσο πέφτει η νύχτα, έρχεται να συμπληρώσει ένα ιδιαίτερο σκηνικό που σε προδιαθέτει για ένα βράδυ αλλιώτικο από τα άλλα.
Μπορεί ο σεφ Μάνος Ευσταθίου να αποτελεί τη νέα προσθήκη στο team της κουζίνας του club restaurant, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει τα “Show me love” parties στο W με το οποίο συστεγάζεται, όμως έχει ήδη δημιουργήσει εξ’ολοκλήρου ένα μενού που αν το δοκιμάσεις,θα τον παραδεχτείς δημοσίως.
Έχοντας δουλέψει σε μεγάλα εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και όντας σεφ σε πολυτελή γιοτ, ο Μάνος Ευσταθίου έχει μάθει να ταιριάζει διαφορετικές γεύσεις και κουλτούρες με το πιο αγαπημένο στοιχείο της φύσης για κάθε νότιο: τη θάλασσα. Και αυτό αποτυπώνεται στον κατάλογο που έχει επιμεληθεί για το club restaurant Ακρωτήρι, ένα μενού που είναι κατά βάση μεσογειακό, με αρκετές περουβιανές και γιαπωνέζικες επιρροές.
«Το να δουλεύω στη θάλασσα είναι από μόνο του με εμπνέει. Πόσο μάλλον όταν έχω την τύχη να εργάζομαι στο καλύτερο σημείο της παραλιακής»
Φυσικά, πέρα από τη δική του έμπνευση και εκτέλεση, σπουδαίο ρόλο παίζει η πρώτη ύλη και η ποιότητα των υλικών, πράγματα με τα οποία δεν διαπραγματεύονται όλοι όσοι δουλεύουν στο εστιατόριο. «Όλα τα κρέατα είναι εισαγωγής και εξαιρετικής ποιότητας, διαλεγμένα ένα προς ένα». Από την άλλη, φυσικά και υπάρχει το ελληνικό στοιχείο στο μενού, μιας και ο σεφ εκτιμά ιδιαίτερα τα τοπικά προϊόντα. Από ξινομυζήθρα Κρήτης και γραβιέρα, μέχρι «φάβα» μελιτζάνας και άλλες γεύσεις αποτελούν ένα βασικό κομμάτι διαφόρων πιάτων, που πολλές φορές είναι τελικά αυτό που τα απογειώνει.
«Το να δημιουργείς σημαίνει το να καλύπτεις τις τάσεις της εποχής και τις ανάγκες των καταναλωτών, οι οποίοι θέλουν κάτι που να είναι στα γούστα τους. Γι’αυτό κι εδώ οι γεύσεις είναι πολύ ελαφριές, φρέσκιες και καλοκαιρινές, όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο όμορφο μέρος»
Για ορεκτικό, ξεχωρίσαμε το ceviche λαβράκι, άψογα συνδυασμένο με passion fruit. Μια συνταγή που ανήκει στη “σχολή” nikkei, μία κουζίνα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και συνδυάζει γεύσεις δύο λαών, της Ιαπωνίας και του Περού.
Φυσικά, μπορείς να επιλέξεις τα τραγανά ψωμάκια ατμού με κοτόπουλο ή την τριλογία μανιταριών με «φάβα» μελιτζάνας.
Από σαλάτες, ιδανική επιλογή είναι η κινόα με καβούρι και αβοκάντο, συνδυασμένη με superfoods, η οποία θα σε δροσίσει όσο πρέπει, ανοίγοντάς σου την όρεξη για όσα (υπέροχα) ακολουθούν.
Ένα ορεκτικό που δεν πρέπει να λείψει από το τραπέζι είναι σίγουρα οι γαρίδες με pesto ντομάτα, ginger και κρέμα μπιζελιού. Ένας μεσογειακός συνδυασμός με ιαπωνικές πινελιές, ιδιαίτερα ελαφρύς, που έρχεται ως αποτέλεσμα της εμπειρίας του σεφ στο εξωτερικό και φυσικά, της μοναδικής ματιάς του και ικανότητάς του να συνδυάζει διαφορετικές κουζίνες.
Το μάτι μου με δυσκολία προσπερνά πιάτα όπως το λαβράκι με κρούστα μυρωδικών, αλμυρίκια και αφρό αυγολέμονο, ή τον ελληνικό αστακό, και πάει απευθείας στις ταλιατέλες. Οι συγκεκριμένες βέβαια, δεν μοιάζουν με πολλές που μπορεί κατά καιρούς να έχεις δοκιμάσει. Συνοδεύονται με μοσχαράκι Black Angus, σόγια, τρούφα και ξινομυζήθρα Κρήτης, μπλέκοντας πολλές κουλτούρες μαζί για ένα αριστοτεχνικό γευστικό αποτέλεσμα.
Το μενού θα ολοκληρωθεί με σολωμό σε ζύμωση και risotto λαχανικών, το οποίο έχει πάρει ένα ροζ σκούρο χρώμα και μια υπέροχη γεύση από το παντζάρι και σίγουρα το Steak ιβηρικού χοίρου γαλλικής κοπής και pressa ιβηρικού χοίρου. Μια διλογία χοιρινού, κοινώς, δύο διαφορετικά κρέατα που όμως αν τα δοκιμάσεις ταυτόχρονα καταλαβαίνεις γιατί το ένα είναι “φτιαγμένο” για το άλλο. Συνοδεύονται με χειροποίητη barbeque σως και φρέσκα potato barrels που για να φτάσουν στο πιάτο σου, ετοιμάζονται 2μιση ώρες νωρίτερα.
«Να βάζεις το μεράκι σου, την αγάπη σου και τη γνώση σου στο να καλύψεις το γούστο και το “εγώ” του καταναλωτή, όχι το δικό σου. Δεν υπάρχει καλύτερη ικανοποίηση από την αποδοχή από τον κόσμο, όσο κι αν νομίζεις εσύ το έκανες καλά»
Οφείλεις στον εαυτό σου να κρατήσεις χώρο για μία Pavlova Dulsey, με μαρέγκα που είναι αρωματισμένη με tonka, έναν καρπό που ευδοκιμεί σε περιοχές όπως η Βολιβία και η Κολομβία και creme της Dulcey, της εκλεκτής σοκολάτας Valrhona.
Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για να καταλάβεις ότι εδώ θα βρεις υψηλά standards ποιότητας, εξυπηρέτησης και αισθητικής. Και μπορεί το “Ακρωτήρι” να είναι ο κατάλληλος προορισμός για ένα γεύμα με φίλους, με συναδέλφους ή με τον σύντροφό σου, όμως υποστηρίζει ανάλογα και parties, δεξιώσεις, επαγγελματικά δείπνα και εταιρικές εκδηλώσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πόσο μάλλον το καλοκαίρι, που αν μη τι άλλο, είναι η εποχή του.
Kεντρική φωτογραφία: Τόνια Φαντή
Info:Ακρωτήρι, Λ.Ποσειδώνος, Ελληνικό, Έναντι παλαιού αεροδρομίου, τηλ. 210-9859147, Το εστιατόριο λειτουργεί από Τετάρτη μέχρι Κυριακή, από τις 21.00 μέχρι τις 00.00, http://www.akrotirilounge.gr/