Στο Κεμπαπτζίδικο «To Γνήσιον» θα βρεις τις πιο αυθεντικές πολίτικες γεύσεις
Από τη Μικρά Ασία στην πλατεία της Βούλας, αυτό το κεμπαπτζίδικο είναι για γνήσιους καλοφαγάδες.
- 20/02/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Εάν υπάρχει μια πλατεία στα νότια προάστια που να έχει ό,τι τραβάει η όρεξή σου, αυτή είναι σίγουρα η πλατεία της Βούλας. Από την καλύτερη κάβα μέχρι το πιο μυρωδάτο καφεκοπτείο, αλλά και από το ιδανικό μαγαζί με θαλασσινά έως το πιο αυθεντικό κεμπαπτζίδικο. «Το Γνήσιον» άνοιξε τις πόρτες του για να μας υποδεχθεί με τις πιο γνήσιες πολίτικες γεύσεις στην πλατεία της Βούλας.
«Ως γνήσιοι καλοφαγάδες και γηγενείς κάτοικοι της περιοχής, θέλαμε να φέρουμε στα νότια προάστια κάτι διαφορετικό. Κάτι που να αξίζει να επισκεφτείς από οποιαδήποτε πλευρά της Αθήνας. Εκείνο δηλαδή το κεμπαπτζίδικο που θα το δοκιμάσεις και θα το θυμάσαι για πάντα. Γι’ αυτό και φέραμε στην πλατεία της Βούλας το Γνήσιον».
Ξεκινώντας από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Μεσόγειο, οι πολίτικες συνταγές είναι οι πιο πολυταξιδεμένες. Πικάντικα αρώματα, μια τεράστια ποικιλία μπαχαρικών και αυθεντικές, παραδοσιακές συνταγές που άντεξαν στο χρόνο και διαδόθηκαν από γενιά σε γενιά, το Γνήσιον έρχεται να φέρει στην πλατεία της Βούλας έναν αέρα άλλης εποχής, αλλά και εκείνα τα πιάτα που θα σε μεταφέρουν στην Πόλη του 1920. Εξάλλου, «με το όνομα Γνήσιον εννοούμε το παραδοσιακό, το αυθεντικό. Εκείνο που φέρει γεύσεις, μυρωδιές και εικόνες από την Πόλη».
Μια ταβέρνα που μυρίζει από χιλιόμετρα, λένε πως είναι η καλύτερη ταβέρνα στην περιοχή. Και δεν έχουν άδικο, καθώς κάθε φορά που περνάς έξω από το Γνήσιον θα σου ανοίξει η όρεξη. Τραπεζάκια έξω για τις ημέρες που έχει ήλιο, αλλά και μέσα για εκείνες τις ημέρες που θέλεις να το ζήσεις κάπως πιο οικεία, πιο οικογενειακά. Γιατί αυτό το κεμπαπτζίδικο έχει όλα όσα χρειάζεται να έχει το καλύτερο κεμπαπτζίδικο της περιοχής: ατμοσφαιρικό περιβάλλον, εξαιρετικό προσωπικό, άριστης ποιότητας υλικά και, βεβαίως, γνήσιες πολίτικες γεύσεις.
Η Ιστορία του Κεμπάπ
Η λέξη «κεμπάπ» προέρχεται από τα αραβικά και σημαίνει «ψητό κρέας πάνω σε ανοιχτή φωτιά». Η βασική προϋπόθεση για να το ονομάσεις έτσι, είναι τα κομμάτια να είναι μικρά. Σήμερα, με τον όρο κεμπάπ εννοούμε πως το κρέας έχει τη μορφή του κιμά και ψήνεται στα κάρβουνα με διάφορα μείγματα μπαχαρικών και μυρωδικών.
Το κεμπάπ ήρθε στη χώρα μας το 1922 από τους Έλληνες πρόσφυγες της Κωνσταντινούπουλης και της Μικράς Ασίας, ενώ σε χρόνο dt μοιάζει να έγινε κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Πλέον, με αρκετά κεμπαπτζίδικα σε όλη την Αττική δύσκολα μπορείς να βρεις εκείνο που ξεχωρίζει.
Το Γνήσιον κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις της Μικράς Ασίας μέσα από τις πολίτικες συνταγές του
Το Γνήσιον ξεκίνησε από μια ιδέα ενός ζευγαριού με καταγωγή από τη Μικρά Ασία με σκοπό τη διαφύλαξη των γαστρονομικών παραδόσεων. «Οι μυρωδιές και τα αρώματα από την κουζίνα της γιαγιάς, οι γεύσεις που σε μεταφέρουν σε κάτι οικείο. Η φιλοσοφία μας είναι να παραμένουμε αυθεντικοί και αναλλοίωτοι στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και να καταφέρουμε να κρατήσουμε τις γεύσεις σταθερές σε εκείνο που θυμόμαστε», γιατί όσο κρατάμε καλά τις αναμνήσεις μας ζωντανές, δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ. Βέβαια, το Γνήσιον, εκτός από τις γεύσεις του, έχει καταφέρει να κρατήσει ψηλά και την ποιότητά του. Από τα ζουμερά κεμπάπ σε σούβλα στα κάρβουνα, μέχρι τον διαλεχτό παστουρμά και το σουτζούκι.
«Όλα είναι χειροποίητα και μαγειρεμένα όπως θα τα έφτιαχνε ο καθένας στο σπίτι του, όπως ας πούμε οι φρεσκοκομμένες στο χέρι, κυδωνάτες πατάτες σαν εκείνες που έφτιαχνε η γιαγιά μας».
Γιατί στο Γνήσιον όλα είναι μαγειρεμένα με αγάπη. Δεν θα μπορούσες εύκολα να ξεχωρίσεις κάποιο πιάτο γιατί όλα έχουν τον δικό τους χαρακτήρα. Σίγουρα όμως, εκείνο που αγαπάει ο κόσμος είναι το πιο παραδοσιακό μας πιάτο, το γιαουρτλού κεμπάπ, που δεν είναι παρά σιγομειρεμένα λαχταριστά μοσχαρίσια κεμπάπ σε γνήσια κόκκινη σάλτσα και γιαούρτι». Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι ότι το Γνήσιον διαφέρει από τα υπόλοιπα κεμπαμπτζίδικα της Αθήνας για όλα τα χειροποίητα πιάτα του, την φανταστική εξυπηρέτηση πελατών του και την σταθερή και υψηλή ποιότητα φαγητού από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του.