Στο Μπαρ Μπεε Κιου θα φας το μεγαλύτερο μπιφτεκόψωμο στην Ελλάδα
Ο Πειραιάς μπορεί να υπερηφανεύεται άνετα για ένα από τα καλύτερα μπεργκεράδικα στην Αττική. Μια δοκιμή, μας έκανε να υποκλιθούμε.
- 08/07/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Πιάσαμε ένα από τα έξω τραπεζάκια στον πεζόδρομο και κλέψαμε λίγα λεπτά από τον χρόνο του ιδιοκτήτη και σεφ Μιχάλη Μαντζουράνη και μάθουμε όλα όσα κρύβονται πίσω από το μεγάλο «μπαμ» του Μπαρ Μπεε Κιου.
Όλα είναι προσεκτικά επιλεγμένα: Από το κτίριο της δεκαετίας του 50 που στεγάζεται το μαγαζί -μιας και όπως μου λέει ο Μιχάλης, ήθελε να υπάρχει η αισθητική του παλιού- μέχρι τη χειροποίητη ταμπέλα – σήμα κατατεθέν αλλά και τη διακόσμηση με τις ξύλινες και τούβλινες λεπτομέρειες που κάνουν το χώρο πιο οικείο. Εκεί όμως που φαίνεται να έχει πέσει η περισσότερη… μελέτη, είναι στον κατάλογο. Κανένα όνομα δεν είναι αδιάφορο. Ο Γενναίος, ο Βελζεβούλης, το Σλουρπ ή ο Άγγλος Ασθενής είναι μόλις μερικά από τα γιγαντιαία μπιφτεκόψωμα που θα κληθείς να επιλέξεις στο Μπαρ Μπεε Κιου. Δύσκολη επιλογή.
«Ήθελα να κάνω κάτι στον Πειραιά και για τον Πειραιά επειδή δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Δεν ξεκίνησε ως μπεργκεράδικο, στην πορεία έγινε. Σκέψου ότι στην αρχή είχα 5 μπέργκερ. Ο κόσμος το οδήγησε προς τα’κει. Υπήρχε δίψα για μπέργκερ».
Εδώ όλα είναι χειροποίητα: από το μπιφτέκι και τις πατάτες, μέχρι τις σάλτσες. Το ψωμάκι το παίρνουν καθημερινά φρέσκο από τον φούρνο, ενώ το μοσχαρίσιο κρέας που χρησιμοποιεί είναι το Black Angus Iρλανδίας. Τα μπέργκερ τα φτιάχνει στα κάρβουνα, μιας και όπως λέει εκεί παίρνουν γεύση, φεύγουν τα λίπη και παραμένει το σωστό κρέας.
«Το μοσχάρι όσο το ψήνεις περισσότερο χάνει τα υγρά του. Αν χαθούν τα υγρά του δεν έχει γεύση και νοστιμιά. Οπότε, αυτό που προτείνω στον κόσμο όταν μου παραγγέλνει μπέργκερ είναι να αφήσει το καλοψημένο και να επιλέξει medium»
Φυσικά υπάρχουν και τα πιο famous burgers, μου λέει ο Μιχάλης. O Γενναίος, με διπλό μπιφτέκι, τυρί και μπέικον συν τηγανητό αυγό, ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα, το 50/50 με δικό του μπιφτέκι με κιμά από μπέικον και μοσχάρι (μισό-μισό), διπλό τσένταρ, χειροποίητη πικάντικη μαγιονέζα, τηγανητό αυγό και κρεμμύδι αλλά και το μπλε του μπέικον με ντομάτα, γαλλική σαλάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια, διπλό καπνιστό μπέικον,μουστάρδα, σάλτσα σωταρισμένων μανιταριών σβησμενα με μοσχοφίλερο, κρέμα γάλακτος και μπλε τυρί, όλα τους γίνονται ανάρπαστα. Όσο για τις τιμές στα μπέργκερ; Ξεκινούν από 6.90, ενώ ο Πατέρας του Γενναίου με το τετραπλό μπιφτέκι (ναι, ναι, θα χάσεις το μέτρημα) φτάνει στα 14.90.
«Το μπιφτέκι είναι πολύ σημαντικό να μην έχει κάποια άλλη προσθήκη μέσα εκτός από τον κιμά και το αλατοπίπερο. Έτσι το φτιάχνουν στην Αμερική και έτσι έχω επιλέξει να το φτιάχνω και εγώ για να είναι όσο το δυνατόν πιο original»
«Ο κόσμος έχει αγαπήσει ήδη το Μπαρ μπεε κιου. Oι περισσότεροι έρχονται από άλλα μέρη της Αθήνας, δεν είναι τόσο από τον Πειραιά»
Για να γλιτώσουμε τον χρόνο μπροστά από τον κατάλογο, ζήτησα από τον Μιχάλη να μου προτείνει burger ανάλογα με τα γούστα.
-Για χορτοφάγους
«Καλύτερα να πάνε αλλού. Σε λάθος μαγαζί μπήκαν»
-Για τους αναποφάσιστους
«Το The American είναι σταθερή αξία. Διπλό cheddar, διπλό μπέικον, ντομάτα, κρεμμύδι και πίκλες»
-Για τους πεινασμένους
«Ο Γενναίος με το διπλό μπιφτέκι, ή για τους πάρα πολύ πεινασμένους, ο Πατέρας του Γενναίου, με το τετραπλό μπιφτέκι»
-Για αυτούς που θέλουν κοτόπουλο στο μπέργκερ τους
«Να πάρουν το γκουρμέ ρούστερ: Μπούτι κοτόπουλο φιλέτο μαριναρισμένο, μπέικον, κατίκι δομοκού και μαρμελάδα cranberries»
–Για τους δύσκολους ουρανίσκους
«Προτείνω να επιλέξουν ένα customized, δηλαδή ένα- ένα τα υλικά του burger τους, για να ξέρουν ακριβώς τι τρώνε»
-Για τους λάτρεις του καυτερού
«Ο Βελζεβούλης είναι φτιαγμένος για εκείνους. Καυτερή πιπεριά, λάχανο, καραμελωμένα κρεμμύδια και κόκκινη πικάντικη σάλτσα. Διάλεξε αν θες τον Βελζεβούλη σου καυτερό, πολύ καυτερ ή αν είσαι έτοιμος να σε κάψει η φωτιά του Βελζεβούλη».
– Για παιδιά
«Υπάρχει το «κλασικό», με μπέικον, τυρί, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι και χειροποίητη μαγιονέζα»
Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι εκτός από τα μπέργκερ, υπάρχουν κι άλλα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις. Ένα από αυτά είναι η σαλάτα με φυστίκι, η οποία έχει χειροποίητα μπαλάκια τυριού με μανούρι, ανθότυρο, ξινομυζήθρα και φρέσκο δυόσμο, σε κρούστα από φρεσκοτριμμένο φυστίκι Αιγίνης, περιχυμένη με βινεγκρέτ μελιού μουστάρδας, τα χοιρινά μπριζολάκια λαιμού αλλά και σπαλομπριζόλα, ένα ακόμη best seller του Μπαρ μπεε κιου.
Το μπέργκερ του μήνα, θα είναι η πιο καλή δικαιολογία για να πηγαίνω μια βόλτα στον Πειραιά συχνότερα. Μεταξύ μας, ε…
Φρεαττύδος 13, Πειραιάς, τηλ: 2104518129