Στο NOLAΝ αποφάσισαν να το κάνουν με το δικό τους τρόπο
To NOLAN αποτελεί α) την πιο φρέσκια άφιξη στο κέντρο της Αθήνας β) το μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψεις επειδή ακριβώς αποφάσισε να κάνει τα πράγματα με το δικό του τρόπο.
- 23/01/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
To NOLAN είναι η κουλτούρα της αυθεντικότητας και του προσωπικού φαγητού. Για αυτό και η επιτυχία σ’ αυτό το μικρό εστιατόριο που άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Βουλής, δίπλα στο Σύνταγμα, ορίζεται από την επιτυχία του φαγητού. Για αυτό και η μινιμαλιστική προσέγγιση σε ότι αφορά τον χώρο (με το άσπρο να κυριαρχεί), προκειμένου δηλαδή να τονίζεται η σημασία της γευστικής εμπειρίας.
Η ιστορία του NOLAN ξεκινά με κινητήριο δύναμη την αγάπη του εμπνευστή και ιδιοκτήτη, Κώστα Πισσιώτη, για το καλό φαγητό σε αστικό περιβάλλον και τη συνεχή αναζήτηση τέτοιων χώρων, όπου και αν βρίσκεται. Αγάπη που φανερώνεται άλλωστε και από τα προηγούμενα του project, όπως το ΠBOX, και υλοποιείται γαστρονομικά από την δημιουργική ματιά του σεφ, Σωτήρη Κοντιζά, και της ομάδας του.
Εδώ σε καλωσορίζουν η αγάπη για το καλό φαγητό, η άνετη ατμόσφαιρα και ένα μενού που δεν ορίζεται γεωγραφικά. Ορίζεται μόνο από την όρεξη και τη διάθεση της ομάδας για νόστιμο και φιλόξενο φαγητό – φαγητό που προκύπτει από την αγάπη για την ίδια τη διαδικασία της αναζήτησης των πρώτων υλών, των τεχνικών, των δοκιμών και της δημιουργίας. Φαγητό που πατώντας στην Ελλάδα έχει επιρροές από παντού– από το street food του Βιετνάμ και του Πεκίνο μέχρι το αγαπημένο σε όλους τηγανητό κοτόπουλο.
Το NOLAN εμπνέεται από τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα εστιατόρια τους και το φαγητό που αναζητά ο επισκέπτης σε όποια μητρόπολη του κόσμου και αν βρεθεί. Η ομάδα UCS / Under Construction Studio υπό την καθοδήγηση του Μάνου Μπαμπούνη, επαναδιατύπωσε την έκφραση της αρχιτεκτονικής με μια σύγχρονη προσέγγιση των υλικών που παραπέμπουν στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας, την εποχή που έγινε η μεγάλη ανοικοδόμηση και το κέντρο ξεκίνησε να παίρνει τη μορφή που έχει σήμερα.
Τα κυρίαρχα υλικά είναι το μωσαϊκό, το μάρμαρο, το ξύλο και το μέταλλο – υλικά που παραπέμπουν σε ένα γνώριμο παρελθόν και δημιουργούν ένα οικείο περιβάλλον στο οποίο το φαγητό και οι γεύσεις έχουν τον πρώτο λόγο. Τοποθετημένο στο ιστορικό κέντρο μιας πόλης που συνεχώς μεταμορφώνεται, το NOLAN γίνεται αυτόματα μέρος της ιδιαίτερης αυτής ταυτότητας – το ίδιο και το φαγητό που σερβίρει.
Ο Κώστας Πισσιώτης , εμπνευστής και ιδιοκτήτης του NOLAN, και ο chef Σωτήρης Κοντιζάς – με Έλληνα πατέρα και Ιαπωνέζα μητέρα- γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στο ΠBOX, όπου ο Σωτήρης ήταν sous chef και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Ο Κώστας, που στα αλήθεια ήθελε από πολύ μικρός να έχει το δικό του εστιατόριο, περνάει την πόρτα του NOLAN έχοντας ήδη στήσει με τρομερή επιτυχία το γνωστό ΠBOX στην Κηφισιά, και αργότερα στο Κολωνάκι και τη Θεσσαλονίκη.
Ο Σωτήρης, που μαγειρεύει γιατί ‘ είναι ωραιότερο από οτιδήποτε άλλο έχει μαγειρέψει στις κουζίνες των 48, ΠBOX, The Ledbury στοΛονδίνο, και σε άλλα που δεν μας αναφέρει γιατί, όπως λέει, «δεν είναι αυτό που έχει σημασία». Σημασία έχει ότι συναντήθηκαν οι 2 αυτοί άνθρωποι μεταξύ τους ένα μεσημέρι στην κουζίνα ενός εστιατορίου και , καιρό μετά, αποφάσισαν να μοιραστούν την αγάπη τους για το αυθεντικά καλό φαγητό με όλους εμάς.
NOLAN, Βουλής 31-33, Σύνταγμα