Στο Villa Grigio του Παλαιού Φαλήρου για negroni κάστανο και άλλες γιορτινές ιταλικές εκπλήξεις
Xmas Guide 2024Brunch αλά ιταλικά, aperitivi, ένα διάσημο τιραμισού και Christmas parties είναι μερικά από όσα μας περιμένουν αυτές τις γιορτές στην πιο πράσινη και ατμοσφαιρική αυλή του Παλαιού Φαλήρου.
- 21/12/2024
- Κείμενο: Zωή Πατσιώλη
Όταν το 2016 ο Δημήτρης Τσουκάρης αποφάσισε να φτιάξει ένα κλασικό aperitivo bar στο κέντρο του Παλαιού Φαλήρου, πολλοί δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν στο εγχείρημα. «Και ποιος θα έρχεται για aperitivo από τη γειτονιά;» του έλεγαν καλοπροαίρετα φίλοι και γνωστοί με τους οποίους μοιραζόταν τη σκέψη του. Ο ίδιος όμως, λάτρης και αληθινός γνώστης της ιταλικής κουλτούρας, πίστευε πως η ιταλική εκδοχή των after office drinks, που συνδυάζει την αγάπη για το καλό φαγητό, την ποιοτική κουβέντα και τη χαλάρωση μετά από μια δύσκολη μέρα στην πόλη, ήταν αυτό ακριβώς που έλειπε από τη γειτονιά του.
Έτσι, το τόλμησε.
Σήμερα, το Villa Grigio έχει πλέον μπει στην ένατη χρονιά της λειτουργίας του και είναι απόλυτα ενσωματωμένο στην καθημερινότητα και τις συνήθειες των κατοίκων της περιοχής. Ένα ζεστό, αληθινό στέκι, με χαρακτήρα και ταυτότητα, αλλά και με μια υπέροχη «αυλή». Τα δέντρα, που φυτεύθηκαν όλα από τον εμπνευστή και την υπόλοιπη ομάδα του μαγαζιού στο ξεκίνημά του, δημιουργούν το εφέ ενός αστικού κήπου και δίνουν την ευκαιρία για ένα απολαυστικό διάλειμμα από τη ρουτίνα – όχι μόνο το απόγευμα αλλά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Στο Villa Grigio τα πρωινά ξεκινούν με καφέ από την Area 51, που δουλεύει μόνο με μικρής (microlot) ή πολύ μικρής (nanolot) παραγωγής specialty grade καφέ. Μέχρι τις 16:00 είναι διαθέσιμο το brunch menu, που περιλαμβάνει τόσο κλασικές επιλογές, όπως το Croque Madame ή τα αβγά Benedict, όσο και ιταλικές προτάσεις – για παράδειγμα το Panino Tartufato, με ψωμί που ψήνεται στην πέτρα, καρπάτσιο από μοσχάρι, μαύρη τρούφα, παρμεζάνα και μαγιονέζα τρούφας.
Το απόγευμα, τη σκυτάλη παίρνουν μικρά κυρίως πιάτα και finger food. Μπρουσκέτες, pinsa, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών συνοδεύουν δροσερά spritz, καλοφτιαγμένα negroni και ελαφριά κρασιά μέχρι το βράδυ. Το negroni έχει μάλιστα εδώ την τιμητική του, αφού εκτός από την κλασική συνταγή, το φτιάχνουν και σε διάφορες παραλλαγές, όπως για παράδειγμα η φετινή γιορτινή εκδοχή με κάστανο, αλλά κι εκείνη με καφέ espresso. Εκτός από το διάσημο κοκτέιλ με την γλυκόπικρη γεύση – ιδανική για να διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες και τελικά να πετύχει τον στόχο του aperitivo, δηλαδή να ανοίξει την όρεξη – η εκπαιδευμένη μπάρα του Villa Grigio ετοιμάζει πολλά ενδιαφέροντα cocktails, τόσο ειδικά για τα Χριστούγεννα, όσο και την υπόλοιπη χρονιά.
Στο Villa Grigio θα βρεις επίσης μια μικρή επιλογή γλυκών: cheesecake, panna cotta και το εμβληματικό τιραμισού του Da Bruno (του πρώτου, «μεγάλου» πλέον παιδιού του Δημήτρη Τσουκάρη, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα), με συνταγή απαράλλαχτη εδώ και τέσσερις δεκαετίες, από τότε δηλαδή που άνοιξε το ιστορικό πλέον ιταλικό εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου.
Extra tip: Τη βραδιά του Χριστουγεννιάτικου Ρεβεγιόν (24/12, μετά τις 21:00), το Christmas Party του Villa Grigio έχει καλή διάθεση, ωραία ποτά και μουσική από τον dj George Papagiannis, ενώ την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μετά τις 17:00, το στέκι του Παλαιού Φαλήρου αποχαιρετά το 2024 με ένα signature afternoon party.