Αυτό είναι το ρώσικο παντοπωλείο με το καλύτερο πιροσκί στα νότια προάστια
Ο Λεωνίδας Γιουλβανίδης σερβίρει στην Καλλιθέα ένα από τα πιο νόστιμα πιροσκί της Αθήνας. Μιλήσαμε μαζί του, δοκιμάσαμε τα φοβερά πιροσκί του και τα προτείνουμε με κλειστά μάτια.
- 29/01/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Θα περίμενε κανείς το καλύτερο πιροσκί να το βρούμε σε ένα αυθεντικό πιροσκάδικο. Κι όμως, το πιο ωραίο εδώ στα νότια (και ένα από τα καλύτερα της πόλης) το δοκιμάσαμε σε ένα ρώσικο παντοπωλείο στην Καλλιθέα.
Πρόκειται για την Αστάνα, ένα απλό, παραδοσιακό παντοπωλείο με διάφορα καλούδια από τη Ρωσία, στο οποίο ο ιδιοκτήτης του, Λεωνίδας Γιουλβανίδης έχει στήσει μια βιτρίνα και πουλά χειροποίητα πιροσκί. Εκμεταλλευόμενος την πολυσύχναστη Δημοσθένους, έστησε στο μπροστινό μέρος του παντοπωλείου τη μικρή, αλλά θαυματουργή αυτή γωνιά, στην οποία τα πρωινά θα δεις να σχηματίζεται μια μικρή ουρά από κόσμο που σπεύδει να προλάβει τα φρεσκοτηγανισμένα πιροσκί.
Ο Λεωνίδας Γιουλβανίδης τους υποδέχεται και τους χαιρετά όλους προσωπικά. Άλλωστε, οι περισσότεροι που τον επισκέπτονται τον γνωρίζουν καλά. Είναι γείτονές του ή περαστικοί που κάνουν το καθημερινό pit stop τους στον δρόμο για τη δουλειά. Ακόμη και οι μαθητές από τα τριγύρω σχολεία κάνουν εδώ τη στάση τους για να προμηθευτούν το αγαπημένο τους σνακ.
Στο ίδιο σημείο διατηρούσε με την οικογένειά του ταβέρνα, από τη δεκαετία του ’90, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να αλλάξει το concept του μαγαζιού και να δημιουργήσει το παντοπωλείο, διατηρώντας ωστόσο την πινελιά που τους είχε κάνει από την αρχή να ξεχωρίσουν: τα περίφημα πιροσκί τους. Με καταγωγή από το Καζακστάν, αλλά με μεγάλη ιστορία από τον Πόντο και τη Ρωσία, η οικογένεια Γιουλβανίδη κατέληξε στις συνταγές που δοκιμάζουμε σήμερα κρατώντας κάτι από τον κάθε τόπο που τους μεγάλωσε.
Το πιροσκί τους είναι όπως πρέπει. Τραγανό και ξεροψημένο στο εξωτερικό, αφράτο και μαλακό στο εσωτερικό. «Η γυναίκα μου τα φτιάχνει – και σαν εκείνη δεν τα κάνει κανείς», μου ξεκαθαρίζει ο Λεωνίδας Γιουλβανίδης. Οι γεμίσεις τους δε, είναι μία και μία. Εδώ αξίζει να δοκιμάσεις τα απλά, όπως αυτό με το ανθότυρο που μας άρεσε και εμάς περισσότερο, ή αυτό με τον κιμά, για το οποίο επιλέγουν πλέον αποκλειστικά μοσχαρίσιο, ή με το λουκάνικο. Βέβαια, ετοιμάζουν και πιο ιδιαίτερα, πχ με τουρσί ή με συκώτι, που γίνονται ανάρπαστα.
Όσο για την τιμή τους, αρκεί να σου πούμε ότι το ένα τεμάχιο κοστίζει μόλις ένα ευρώ, ενώ αν πάρεις δύο θα πληρώσεις μόνο ενάμισι. Και για τις μεγαλύτερες παραγγελίες, η τιμή γίνεται ακόμη καλύτερη. «Δεν μας ενδιαφέρει το κέρδος. Θέλουμε απλώς να ικανοποιούμε τον κόσμο που μας επισκέπτεται και να του δίνουμε χαρά», μου εξηγεί ο Λεωνίδας Γιουλβανίδης.
Τα πιροσκί βγαίνουν από νωρίς το πρωί, ωστόσο εμείς πήγαμε σχεδόν μεσημεράκι και βρήκαμε τη βιτρίνα του γεμάτη. Αυτό γιατί ναι μεν “εξαφανίζονται” πολύ γρήγορα, αλλά ετοιμάζονται non stop τα επόμενα για να μην μείνει κανένας παραπονεμένος. Υπάρχουν και στιγμές που μπορεί να περιμένεις για κανένα πεντάλεπτο ή δεκάλεπτο για να βγουν ολόφρεσκα από την κουζίνα, αλλά είναι μια καθυστέρηση που αξίζει κάθε μπουκιά της.
* Το κατάστημα λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Την άνοιξη και το καλοκαίρι θα το βρεις ανοιχτό έως τις 9 το βράδυ.