Κάναμε roadtrip στις καντίνες των νοτίων για βρώμικο
Τρεις καντίνες, ένα βράδυ. Ξεχυθήκαμε στους δρόμους, δοκιμάσαμε από φορτωμένα σάντουιτς μέχρι πληθωρικά hot dogs και ζήσαμε στο φουλ την εμπειρία του βρώμικου στη νότια πλευρά της πόλης.
- 22/09/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Πρώτη στάση: Johnie hot dog στο Ελληνικό (Ποσειδώνος και Ευριάλης). Εκεί να ξέρεις θα πας για πιο πληθωρικά και new age σάντουιτς, αφού δεν θα βρεις μόνο τα κλασικά, αλλά γύρω στους 20 κωδικούς. Βέβαια, εγώ θα σου πρότεινα να ζητήσεις τη συμβουλή της Βιβής. Η Βιβή βρίσκεται καθημερινά στην καντίνα και δύσκολα δεν θα την πετύχεις. Εκείνη θα ετοιμάσει την παραγγελία σου, αφού πρώτα σου πει τη γνώμη της. Ξέρει, άλλωστε.
Τη ρωτάω απευθείας τι μου προτείνει και χωρίς δεύτερη σκέψη μου λέει «Αν θες κάτι κλασικό πάρε το American Dog, αν θες κάτι ελαφρώς καυτερό δοκίμασε το Gouda Cheese Dog, ενώ αξίζει να δοκιμάσεις και το χορτοφαγικό Danais». Α, ναι! Στο Johnie θα βρεις, μεταξύ άλλων, και vegetarian σάντουιτς, που έρχονται σε τρεις εκδοχές με λουκάνικο χορτοφαγικό Βιέννης.
Ακολουθώντας τη συμβουλή της, επιλέγω το κλασικό και το χορτοφαγικό (πότε θα έχω άλλοτε τη δυνατότητα να φάω vegetarian βρώμικο;). Ξεκινώντας από το American Dog που είναι και μια από τις κλασικές, αγαπημένες προτάσεις του Johnie, να σου πω ότι ήταν πολύ νόστιμο, με τη relish sauce πραγματικά να ξεχωρίζει και να δίνει αυτή την extra γεύση που χρειαζόταν. Το Danais από την άλλη δε θύμιζε καθόλου χορτοφαγικό hot dog, ήταν γευστικότατο και σε κάθε περίπτωση το προτείνω -είτε είσαι vegetarian είτε όχι.
Κάνοντας ένα πολύ δυνατό start, συνεχίζω το roadtrip μου, με επόμενο προορισμό τον Μερακλή στο Δέλτα Φαλήρου (Ποσειδώνος 184). Η καντίνα, να ξέρεις, λειτουργεί από το 1976 στο ίδιο μέρος και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές ξενύχτηδων, οπότε μία στάση εκεί ήταν μάλλον αυτονόητη.
Η must επιλογή στον Μερακλή δεν είναι άλλη από την ποικιλία αλλαντικών, το σάντουιτς που έχει μέσα πάριζα, μορταδέλα, σαλάμι αέρος, χοιρινή ωμοπλάτη και καπνιστό χοιρινό, μαζί με πατάτες, τυρί και την αγαπημένη τριπλέτα: μαγιονέζα, κέτσαπ και μουστάρδα. Επιλέγω αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη και με σιγουριά σου λέω πως είναι ό,τι πιο χορταστικό μπορείς να βρεις αργά το βράδυ. Και αυτό κυρίως χάρη στο μπομπάτο μέγεθός του και τη γενναιόδωρη ποσότητα στα υλικά.
Για την επιλογή μου με διαβεβαίωσε και ο κ. Χρήστος, ο οποίος ετοίμασε την παραγγελία μου σε χρόνο ντε-τε, λέγοντάς μου πως αυτό το σάντουιτς έχει ιστορία 47 χρόνων. Παραδίπλα, πέτυχα και τον Τζόρτζιο τον κεραμιδόγατο, που αποτελεί για πολλούς τη μασκότ της καντίνας. Θα τον δεις πάντα κάπου εκεί γύρω, αλλά να ξέρεις, τρώει μόνο γαλοπούλα. Μην δοκιμάσεις να του δώσεις κάτι άλλο, θα το αρνηθεί ευγενικά -ψέματα, εμένα απλώς με απαξίωσε με υφάκι.
(Σημείωση: Αυτή την περίοδο η καντίνα του Μερακλή λειτουργεί Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο).
Με υπεράνθρωπη προσπάθεια να κρατήσω χώρο για ένα ακόμη hot dog, μπαίνω στη Συγγρού για να κάνω στάση στην καντίνα που υπερηφανεύεται ότι προσφέρει το Καλύτερο της Αθήνας (Συγγρού 338-346).
Ήταν το 1993 όταν ο Λευκαδίτης Θανάσης Καββαδάς άνοιξε την καντίνα του στην καρδιά της Αθήνας και μέχρι σήμερα θα τον βρεις στο ίδιο σημείο να σου ετοιμάζει το ένα και μοναδικό hot dog του. Αυτό είναι και το μόνο που θα βρεις στον «κατάλογό» του, αλλά είναι ένας ισχυρός λόγος για να σε κάνει να μπεις στο αμάξι σου και να τρέξεις να το δοκιμάσεις.
Σκέψου ότι σε ένα μαλακό, ζεστό ψωμάκι, το οποίο ετοιμάζεται στον ατμό, χώνεται ένα πεντανόστιμο λουκάνικο Φρανκφούρτης, καραμελωμένο κρεμμυδάκι, λάχανο, καρότο, κέτσαπ και μουστάρδα. Στο τέλος μπαίνει και μια γενναία ποσότητα μαγιονέζας και voilà! Ήταν χωρίς αμφιβολία το ιδανικό κλείσιμο για τη βραδιά, καθώς ήταν ίσως και το πιο «ελαφρύ» σάντουιτς απ’ όσα δοκίμασα -παρά την extra μαγιονέζα.