Στην καντίνα του Μερακλή για ποικιλία αλλαντικών με ιστορία από το 1976
Αν θες να δοκιμάσεις ένα από τα καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας, τότε κάνε το επόμενο pit stop σου στην καντίνα του Μερακλή στο Δέλτα Φαλήρου. Και ζήτα την ποικιλία αλλαντικών, ξέρουμε τι σου λέμε!
- 01/09/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Είτε γυρίζεις από τα νυχτερινά κέντρα της παραλιακής, είτε φεύγεις από συναυλία στην Πλατεία Νερού είτε απλά αναζητάς καλό βρώμικο μετά την έξοδό σου, μια επίσκεψη στον Μερακλή στο Δέλτα Φαλήρου είναι απαραίτητη.
Η καντίνα λειτουργεί από το 1976 στο ίδιο μέρος (πριν χρόνια βρισκόταν βέβαια σε πιο εμφανές σημείο, λίγο πιο έξω) και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές ξενύχτηδων. Οι παλαιότεροι τη θυμούνται από τις εποχές που λειτουργούσε ο Ιππόδρομος, όταν βρισκόταν στις μεγάλες του δόξες πριν τους Ολυμπιακούς. Χαμένος ή κερδισμένος, για βόλτα ή για στοίχημα, ένα σάντουιτς του Μερακλή ήταν η κατάλληλη λιχουδιά για να συνοδεύσει την ημέρα σου.
Σήμερα, μπορεί να είναι λίγο χωμένη και να σε αναγκάζει να κάνεις μια μικρή παράκαμψη από τον δρόμο σου για να τη βρεις, αλλά αξίζει τον (μικρό αυτό) κόπο. Διατηρώντας τον cult χαρακτήρα της, σε προϊδεάζει για το γεγονός ότι εδώ θα φας κάτι δοκιμασμένο, ποιοτικό, κάτι που αντέχει στον χρόνο και κρατά ακόμη τους πιστούς θαμώνες του.
Η must επιλογή στον Μερακλή δεν είναι άλλη από την ποικιλία αλλαντικών, το σάντουιτς που έχει μέσα πάριζα, μορταδέλα, σαλάμι αέρος, χοιρινή ωμοπλάτη και καπνιστό χοιρινό, μαζί με πατάτες, τυρί και την αγαπημένη τριπλέτα: μαγιονέζα, κέτσαπ και μουστάρδα. Αυτό το σάντουιτς έχει ιστορία 47 ολόκληρων χρόνων και όχι άδικα. Είναι ό,τι πιο χορταστικό και νόστιμο μπορείς να σκεφτείς (ή να βρεις) εκείνες τις ώρες. Όσο για την τιμή του, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους του, τα 5,90 ευρώ που κοστίζει είναι θα έλεγε κανείς ένα καλό deal.
Tο ψωμάκι του έρχεται αφράτο και φρέσκο να συντροφεύσει όλα τα παραπάνω. Για εσένα βέβαια, που αναζητάς κάτι πιο ελαφρύ (εντάξει, δεν θα σε κρίνουμε), υπάρχει κοτόπουλο πανέ (στο οποίο βάζουν και έξτρα γαλοπούλα) ή μπιφτέκι, ενώ για τους πιο κλασικούς θα προτείναμε το σάντουιτς με λουκάνικο. Σε ό,τι διαλέξεις, μπορείς να προσθέσεις blue cheese για ακόμη περισσότερη γεύση.
Στην καντίνα το πιο πιθανό είναι να βρεις τον κ. Χρήστο, ο οποίος θα σου ετοιμάσει το σάντουιτς λαχταριστό και πολύ «φορτωμένο», ακριβώς όπως το ήθελες. Παραδίπλα, θα δεις κατά πάσα πιθανότητα τον Τζόρτζιο, τον κεραμιδόγατο, ο οποίος τρώει μόνο γαλοπούλα. Μην δοκιμάσεις να του δώσεις κάτι άλλο, θα το αρνηθεί ευγενικά -ψέματα, απλώς θα σε απαξιώσει με υφάκι.
Πάντως, μετά από αρκετά ξενύχτια και ακόμη περισσότερα βρώμικα, φτάσαμε στο εξής συμπέρασμα: Το μπομπάτο και τιτάνιο βρώμικο του Μερακλή δεν θα το βρεις σε καμιά καντίνα στην Αθήνα. Κι αν ζητήσεις να στο φτιάξουν δεν θα είναι ποτέ το ίδιο.
Αυτή την περίοδο η καντίνα λειτουργεί Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο.