Στη Συγγρού για το «καλύτερο (hot dog) της Αθήνας»
Η καντίνα της Συγγρού προσφέρει εδώ και τριάντα ολόκληρα χρόνια το (αυτοαποκαλούμενο) καλύτερο hot dog της Αθήνας.
- 14/09/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Ήταν το 1993 όταν ο Λευκαδίτης Θανάσης Καββαδάς αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του και να ξεκινήσει τη δική του μικρή επιχείρηση, φτιάχνοντας hot dog για τους Αθηναίους ξενύχτηδες. Εκείνη την εποχή το hot dog στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, οπότε το ρίσκο ήταν αρκετά μεγάλο και οι προκλήσεις ακόμη μεγαλύτερες.
Βέβαια, τότε λειτουργούσε επί της Συγγρού ένα από τα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, που άνθισε τη δεκαετία του ’80 και του ’90. Ο λόγος για το Διογένης Παλλάς, στο οποίο εμφανίζονταν τα πιο γνωστά ονόματα της λαϊκής μουσικής σκηνής, προσελκύοντας κόσμο από κάθε πλευρά της πόλης. «Τότε είχαμε πολύ και καλό κόσμο. Έρχονταν σε εμένα όλοι μετά την έξοδο στον Διογένη και όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι. Και οι πελάτες και οι τραγουδιστές», μου λέει ο κ. Καββαδάς.
Ο κυρ Θανάσης, όπως τον λένε οι πιστοί του θαμώνες, συνεχίζει από τότε ακάθεκτος να φτιάχνει το ίδιο ακριβώς σάντουιτς όλα αυτά τα χρόνια και να αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν από τους απαραίτητους σταθμούς για το αγαπημένο «βρώμικο» μετά τα ξενύχτια στην πόλη. Μάλιστα, έχει διατηρήσει και την καντίνα του ακριβώς όπως τότε που ξεκίνησε: με τον cult χαρακτήρα της, που βγάζει ξεκάθαρα 90s vibes.
Η καντίνα βρίσκεται στον παράδρομο της Συγγρού (με κατεύθυνση προς Γλυφάδα), στο ύψος της Καλλιθέας, οπότε βολεύει όποιον κατεβαίνει προς νότια, αλλά και όποιον κατευθύνεται ή επιστρέφει κέντρο κάνοντας μια μικρή παράκαμψη. Βέβαια την επισκέπτονται συχνά και όσοι συνηθίζουν να βγαίνουν Κουκάκι, Νέο Κόσμο ή Νέα Σμύρνη -γιατί πόσο καλύτερα μπορεί να «κλείσει» μια βραδινή έξοδος; Ανοίγει αργά το απόγευμα και παραμένει ανοιχτή μέχρι τις πρωινές ώρες.
Εκεί, λοιπόν, θα βρεις μόνο μία επιλογή. Το καλύτερο της Αθήνας, όπως το έχει ονομάσει ο κυρ Θανάσης. Σε ένα μαλακό, ζεστό ψωμάκι, το οποίο ετοιμάζεται στον ατμό, χώνεται ένα πεντανόστιμο λουκάνικο Φρανκφούρτης, καραμελωμένο κρεμμυδάκι, λάχανο, καρότο, κέτσαπ και μουστάρδα. Στο τέλος μπαίνει και μια γενναία ποσότητα μαγιονέζας και voilà! «Έχω κρατήσει ακριβώς το ίδιο hot dog από το ’93. Όπως το έφτιαχνα τότε, το φτιάχνω και τώρα», μου εξηγεί ο ίδιος.
Σήμερα, στην καντίνα θα βρεις κατά πάσα πιθανότητα τον κυρ Θανάση, ωστόσο μπορεί να πετύχεις και τον γιο του τον Βασίλη, ο οποίος εργάζεται επίσης εκεί και συνεχίζει να διατηρεί αναλλοίωτη τη συνταγή του πατέρα του, που φαίνεται πως έχει αντέξει στον χρόνο και πέτυχε.