Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν και τρώμε τα καλύτερα της πόλης

Τραγανιστά εξωτερικά, αφράτα, μοσχοβολιστά και γεμάτα κυψέλες εσωτερικά, τα κρουασάν αποτελούν ιδανική απόλαυση για όλες τις ώρες της ημέρας - και εμείς επιλέγουμε τα πέντε καλύτερα της Αθήνας.
- 30/01/2025
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Παγκόσμια ημέρα κρουασάν σήμερα, οπότε είναι η τέλεια αφορμή για να απολαύσουμε ένα φουσκωτό και μοσχοβολιστό μισοφέγγαρο. Ας κάνουμε όμως πρώτα μια βουτιά στην ιστορία του και έπειτα, θα ανακαλύψουμε πού μπορούμε να απολαύσουμε τα καλύτερα της πόλης.
Η ιστορία του κρουασάν
H ακριβής πρόελευση της ημέρας δεν είναι σαφής, αλλά πιθανότητα προέκυψε ως ένας τρόπος γιορτής και προώθησης του κρουασάν. Η ιστορία του κρουασάν επίσης δεν είναι σαφής. Οι περισσότερες πηγές συμφωνούν πάντως ότι προέρχεται από την Αυστρία, φέροντας το όνομα kipferl. Φτιαγμένο από σιτάρι, το kipferl είναι ένα ψημένο ψωμάκι που συνηθίζεται στην Κεντρική Ευρώπη. Τα αρχεία αναφέρουν ότι το kipferl υπήρχε ήδη από τον 13ο αιώνα, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ακόμη παλαιότερο.
Οι λαϊκοί μύθοι αποδίδουν την «καταγωγή» του ως εορτασμό της ήττας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη μάχη της Βιέννης το 1683. Σύμφωνα με τον θρύλο, οι αρτοποιοί στη Βιέννη δούλευαν όλη τη νύχτα για να δημιουργήσουν ένα νέο γλυκό για να τιμήσουν τη νίκη επί των Οθωμανών. Δημιούργησαν ένα γλυκό σε σχήμα μισοφέγγαρου (η ημισέληνος ήταν σύμβολο των Οθωμανών), που ήταν ελαφρύ, αφράτο και βουτυρένιο. Ο μύθος όμως αυτός δεν επιβεβαιώνεται.
Σύμφωνα με έναν άλλο κοινό θρύλο, η Μαρία Αντουανέτα λέγεται ότι εισήγαγε το kipferl στη γαλλική αυλή, νοσταλγώντας τα προϊόντα από την Αυστρία. Αν και πρόκειται για μια ρομαντική ιστορία, δεν υπάρχουν ιστορικά αρχεία που να υποστηρίζουν αυτή την αφήγηση.
Η πρώτη καταγεγραμμένη εισαγωγή του kipferl στη Γαλλία έγινε πάντως το 1839, όταν ο Αυστριακός αξιωματικός πυροβολικού August Zang ίδρυσε ένα βιεννέζικο αρτοποιείο στο Παρίσι. Οι Παριζιάνοι ερωτεύτηκαν το kipferl (και τη βιεννέζικη αρτοποιία στο σύνολό της) και το μιμήθηκαν στα δικά τους καταστήματα. Η ονομασία «κρουασάν» άρχισε επίσης να εμφανίζεται στα ιστορικά αρχεία, αναφερόμενη στο ημισεληνοειδές σχήμα του ψωμιού (croissant στα γαλλικά είναι το μισοφέγγαρο).
Το 1915, ο Sylvain Claudius Goy κατέγραψε την πρώτη γνωστή γαλλική εκδοχή της συνταγής του κρουασάν. Αντί για ζύμη μπριός, όπως χρησιμοποιούσε ο August Zang, ο Goy άλλαξε τη συνταγή φτιάχνοντας στρώσεις.
Και έτσι γεννήθηκε το εμβληματικό γαλλικό γλυκό που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα. Η τέχνη του κρουασάν έχει φτάσει και στη χώρα μας. Μπορεί πριν κάποια χρόνια, η εύρεση ενός πραγματικά νόστιμου κρουασάν να ήταν μια δύσκολη υπόθεση καθώς ελάχιστοι ασχολούνταν με την ιδιαίτερη διαδικασία, ωστόσο, όταν έγινε η αρχή όλα πήραν τον δρόμο τους και έτσι στην Αθήνα υπάρχουν φούρνοι με απίστευτη ειδίκευση.
Πού τρώμε τα καλύτερα κρουασάν της πόλης
Dimitris Economides
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dimitris Economides (@dimitriseconomides)
Ο Δημήτρης Οικονομίδης είναι ένας άνθρωπος γεμάτος πάθος και βαθιά γνώση, αλλάζοντας τα δεδόμενα της ζαχαροπλαστικής. Δεν είναι όμως ένας pastry chef, αλλά ένας«pastritect» (pastry+architect), καθώς τα γλυκά του μοιάζουν με μικρά αρχιτεκτονήματα. Το ίδιο ισχύει και για τα κρουασάν του.
Η διαδικασία χρειάζεται τρεις ημέρες και τα κρουασάν δημιουργούνται από γαλλικό αλεύρι, το οποίο φυλάσσεται σε ένα δωμάτιο με αφυγραντήρα και συγκεκριμένη θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα είναι ποιοτικά και πανέμορφα γευστικά δημιουργήματα με υπέροχα αρμονική γεύση.
Dimitris Economides / Λεωφόρος Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό
Kora
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kora Bakery (@korabakery)
Οι ουρές επί της Αναγνωστοπούλου, μπροστά από το Kora, δεν προκαλούν πια καμία έκπληξη. Καθημερινές αλλά και σαββατοκύριακα άνθρωποι κάθε ηλικίας σπεύδουν για το θεικό προζυμένιο τους ψωμί, αλλά και για ένα κρουασάν με καφέ στο χέρι για την κυριακάτικη βόλτα.
Εδώ, όλα ξεκινούν από το μηδέν και η πρασκευή ενός κρουασάν διαρκεί έως και 72 ώρες. Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται με υπομονή και αγάπη. Για τις ζύμες χρησιμοποιούν εξαιρετικής ποιότητας γαλλικό βούτυρο που χαρίζουν αυτή την χρυσαφένια κρούστα με το αφράτο εσωτερικό.
Kora / Π. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι
Fika
Μία ακόμη στάση για νόστιμο κρουασάν στο κέντρο της πόλης είναι το Fika. Το «Fika» είναι το διάλειμμα (όχι μόνο από τη δουλειά), που συνηθίζουν να κάνουν οι Σουηδοί για να απολαύσουν τον καφέ τους.
Στο πλάι της Συγγρού, ανάμεσα σε Ακρόπολη, Κουκάκι και Νέο Κόσμο, το διάλειμμα γίνεται για ένα από τα νοστιμότερα κρουασάν, τα οποία ξεφουρνίζονται από το πρωί, με το γαλλικό βούτυρο να μοσχοβολά. Στις βιτρίνες του, μεταξύ άλλων, θα βρείτε το κλασικό κρουασάν, αλλά και πολλές ακόμα επιλογές: γεμισμένο με σοκολάτα, κρουασάν αμυγδάλου, κρουασάν “cinnamon roll” αλλά και αλμυρά όπως το κρουασάν “pancake” με μπέικον, cream cheese, σιρόπι σφενδάμου και red fruits.
Fika / Βούρβαχη 6, Ακρόπολη
Neropistolo
Ένας ακόμη new age φούρνος, που ξεχώρισε με το «καλημέρα» χάρη στα δημιουργήματά του είναι το Neropistolo, στην οδό Βουλής. Στο πατάρι του μικρού μαγαζιού φτιάχνονται αποκλειστικά και μόνο τα κρουασάν. Ο χώρος είναι περίκλειστος, έχοντας τη σωστή θερμοκρασία που χρειάζεται η ζύμη.
Όταν ετοιμαστούν, κατεβαίνουν στον κάτω όροφο, κοσμώντας τις προθήκες. Εκεί, όπου τα νεροπίστολα μπλέκονται με φοκάτσιες, swirl pistachio και κρουασάν βουτύρου ή με σοκολάτα valhrona.
Neropistolo / Βουλής 35, Αθήνα
72h Artisanal Bakery
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 72H Artisanal Bakery (@72h_artisanalbakery)
Στη γωνία των οδών Μητροπόλεως και Πατρώου, το 72h Artisanal Bakery έχει δημιουργήσει τη δική του γειτονιά. Εργαζόμενοι, φοιτητές και περαστικοί στέκονται τα πρωινά στις βιτρίνες διαλέγοντας τι θα απολαύσουν για να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τη μέρα τους.
Οι άνθρωποι του 72h Artisanal Bakery ακολουθούν τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, επιμένοντας να παραμείνουν πιστοί στην έννοια του χειροποιήτου.
72h Artisanal Bakery / Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11