Kitschen: Η «ιαπωνική ταβέρνα» του Πειραιά που λατρεύουν οι foodies
Η φιλοσοφία των dim sum (μικρά πιάτα που μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού) μοιάζει πολύ με τους δικούς μας μεζέδες. Αν τα συνδυάσεις με ωραία cocktails, ενδιαφέρον design και ένα δημιουργικό δίδυμο με ελληνο-ασιατική καταγωγή, έχεις το Kitschen Dim Sum Bar στον Πειραιά, ένα μικρό στέκι που στρατολογεί φανατικό κοινό στο Μεγάλο Λιμάνι.
- 10/09/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
- Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσιρόπουλος
Ο Δημήτρης Liem και ο Σπύρος Μινέτος ήταν μάλλον μοιραίο να συναντηθούν και να φέρουν κάτι που έλειπε από την εστίαση του Πειραιά: προσιτή πανασιατική κουζίνα με επιρροές από την ελληνική γαστρονομία και δροσερά κοκτέιλ σε ένα λιλιπούτειο μαγαζί, ναό του design και της ασιατικής κουλτούρας. Και όλα αυτά, κρυμμένα σε ένα στενό δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Για να επισκεφθείς το Kitschen, μάλλον πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεται, αλλιώς πώς να υποψιαστείς ότι σε ένα στενό στον Πειραιά γίνεται ένα πάρτι ασιατικής κουζίνας; Μοντέρνα αισθητική και σήμα κατατεθέν μια τεράστια χρωματιστή τοιχογραφία. Όπως μας είπε ο Δημήτρης Liem, ο αρχικός στόχος ήταν να μοιάζει με ένα τεράστιο εξώφυλλο περιοδικού: «Η τοιχογραφία είναι work in progress, πρόκειται να προσθέσουμε μαύρες γάτες. Η ιδέα πίσω από το εξώφυλλο είναι το black humor και οι αντιθέσεις. Αυτό που λέει ουσιαστικά είναι ότι όλα είναι θέμα επιλογής και προσπάθειας, ακόμα και αν έχεις μια “άτυχη γάτα” (Aka Bakeneko)».
Ό,τι και να λένε, πάντως, ο Δημήτρης και ο Σπύρος γνωρίστηκαν χάρη σε μια τυχερή συγκυρία. Ο Δημήτρης, Έλληνο-Κορεάτης, και ο Σπύρος, Έλληνο-Ινδονήσιος, γνωρίστηκαν όταν παντρεύτηκαν δύο αδελφές. Μπατζανάκηδες δηλαδή, λέμε γελώντας στον Δημήτρη, όταν μας εξηγεί την ιστορία τους.
Οι δυο τους ταίριαξαν αμέσως και δεν άργησαν να έρθουν τα πρώτα τους κοινά projects. «Ξεκινήσαμε με το “The Bedroom”, οργανώναμε parties και events με ηλεκτρονική μουσική, παράλληλα κυκλοφορούσαμε κομμάτια, αλλά αυτό που μας έκανε πολύ γνωστούς ήταν και τα gift packs που δίναμε στους καλεσμένους. Αυτά τα σχεδίαζε η Φωτεινή, η γυναίκα μου, η οποία βραβεύτηκε κιόλας γι’ αυτό. Τώρα έχει αναλάβει το design and branding του Kitschen», λέει ο Δημήτρης.
Πράγματι, πριν φτάσεις στο φαγητό, το ντεκόρ του Kitschen σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει, συνδυάζοντας έντονα διακοσμητικά στοιχεία χωρίς να χάνει τον μίνιμαλ και χαλαρό χαρακτήρα του. Η τεράστια neon επιγραφή «Prepare your chopsticks» σε βάζει στο κατάλληλο mood για το γεύμα που θα ακολουθήσει.
«Όλα τα στοιχεία που βλέπεις στον χώρο είναι χειροποίητα, από τα τραπέζια μέχρι τη διακόσμηση. Σκέψου ότι και τα βαρελάκια sake έχουν το χαρακτηριστικό παραδοσιακό δέσιμο και οι μεταξοτυπίες είναι σύμβολα των σαμουράι. Έτσι γίνεται κάποιου είδους branding του ποτού. Η Φωτεινή έμεινε πιστή σε αυτήν την ιδέα, και έτσι τα φτιάξαμε. Και η ταμπέλα είναι χειροποίητη, και τα ταμπελάκια που βλέπεις έχουν γραμμένο το μενού», μας εξηγεί ο Δημήτρης δείχνοντας τον χώρο με τα μικρά τραπεζάκια και τον μεγάλο πάγκο με τις μονές θέσεις, που πραγματικά θυμίζει japanese diner.
Το Kitschen είναι ένα Dim Sum Bar με αισθητική ιαπωνικής ταβέρνας (izakaya) που ξεφεύγει από το συνηθισμένο. Η ιδέα πίσω από το μαγαζί γεννήθηκε την περίοδο του κορονοϊού. «Πιστεύουμε ότι ο Πειραιάς έχει τεράστιες προοπτικές, γι’ αυτό επιλέξαμε να ξεκινήσουμε εδώ. Εκτός αυτού, ο Δημήτρης εδώ μεγάλωσε· οι γονείς του είχαν αρκετά χρόνια ασιατικό εστιατόριο εδώ. Ξεκινήσαμε με την ιδέα του delivery και του take-away, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού δεν το ξεκινήσαμε κατευθείαν. Στο μεταξύ, το dine-in εξαρχής πήγαινε εξαιρετικά, οπότε ουσιαστικά μας πήγε μόνο του και παραμένουμε σε αυτό. Επειδή ανοίγουμε από το μεσημέρι, έρχονται και άνθρωποι που δουλεύουν στις γύρω εταιρίες, τρώνε το μεσημεριανό τους και φεύγουν. Έχουμε πλέον σταθερούς θαμώνες».
Το μενού του The Kitschen χαρακτηρίζεται «πανασιατικό» και πραγματικά σε ταξιδεύει, χωρίς όμως να είναι εξεζητημένο, καθώς τα πιάτα δημιουργούνται πάντα με το πρίσμα του Δημήτρη, ο οποίος, όπως μας είπε, μεγάλωσε με αυτές τις γεύσεις και ήθελε να φανεί αυτή ακριβώς η νοοτροπία του σπιτικού φαγητού. Στον κατάλογο θα βρεις επιλογές πιο ντελικάτες και φρέσκιες, αλλά και γεύσεις πιο έντονες.
Ο ίδιος μας πρότεινε μια ποικιλία από πιάτα που έχουν αγαπήσει οι πελάτες τους. Αναπόσπαστο μέρος του μενού, όμως, είναι και τα κοκτέιλ. «Πολλές παρέες έρχονται γιατί μπορούν να συνδυάσουν dim sum, δηλαδή μικρά πιάτα τύπου ορεκτικά, με τα κοκτέιλ. Φτιάχνουν ένα μεγάλο τραπέζι, παίρνουν για τη μέση dumplings, edamame κ.λπ., και πίνουν το ποτό τους», και τους καταλαβαίνουμε απόλυτα, καθώς το sharing από μόνο του είναι μια πολύ διασκεδαστική dining εμπειρία. Πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από πραγματικά νόστιμα και πρωτότυπα κοκτέιλ με υλικά ασιατικής έμπνευσης.
Εμείς δοκιμάσαμε τα Funky Chen, Chino Latino και Enter the Dragon (όλα τους κοκτέιλ – όλα τους υπέροχα) και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι συμπληρώνουν εξαιρετικά τις γεμάτες και κάπως πικάντικες γεύσεις sharing πιάτων, όπως τα spicy edamame με βούτυρο και kimchi, που δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να μασουλάμε, ή τα dumplings που θα βρεις με πολλές επιλογές στα υλικά, όπως γαρίδα, παντζάρι, χοιρινό και μοσχάρι.
Ένα ακόμα πιάτο που μας εντυπωσίασε με τη φρεσκάδα αλλά και τη γεμάτη γεύση του ήταν το spicy crab tartare, ταρτάρ καβουριού με πικάντικη μαγιονέζα, dressing yuzu και τρούφα, που πραγματικά συνδυάζει τη δροσιά του θαλασσινού με τα πλούσια και πιο έντονα αρώματα της τρούφας.
Παρόλο που το Kitschen χαρακτηρίζεται ως Dim Sum Bar και παρά το μικρό του μενού, τα πιάτα του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ασιατικής κουζίνας. Το spicy tuna avocado roll ήταν από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει, με ένα άψογα φιλεταρισμένο και παχύ κομμάτι από ψάρι, χορταστικό και φρέσκο, με πολύ ωραία ισορροπία ανάμεσα στο πικάντικο και το δροσερό.
Για το τελευταίο μας πιάτο, ο Δημήτρης πρότεινε ένα από τα πιο ιδιαίτερα του μενού: μπακαλιάρος στον ατμό με σάλτσα από κόκκινο κάρυ και κολοκύθα, που συνοδεύεται από τραγανό brocollini και baby καλαμπόκι. Ένα αληθινό comfort πιάτο της πανασιατικής κουζίνας σε συνδυασμό με φρέσκα ελληνικά υλικά, που μας εντυπωσίασε και πραγματικά ενσωματώνει τη φιλοσοφία του μενού.
Αυτές τις μέρες το Kitschen κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας. Σε αυτό το διάστημα έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη για φαγητό στον Πειραιά, όχι μόνο για τους Περιαιώτες ή για τους λάτρεις της ασιατικής κουζίνας, αλλά και για όλους όσοι αναζητούν τη ζεστασιά που προσφέρει ένα οικείο συνοικιακό εστιατόριο, τη δημιουργικότητα που δεν σταματά στα ευφάνταστα ονόματα των πιάτων και την προσιτή, αυθεντικά νόστιμη πλευρά της γαστρονομίας.