Τα 20 βήματα του σωστού σπιτικού μπάρμπεκιου
Τίκαρε τα κουτάκια πριν ξεκινήσεις την προετοιμασία. Για δες αν τα έχεις προγραμματίσει όλα σωστά.
- 03/03/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Συγκεντρώσαμε τις δικές μας μικρές και μεγάλες συμβουλές για να σου πάνε στο ψήσιμο όλα σωστά. Θα συμφωνήσουμε βέβαια στο εξής: Ότι στο ψήσιμο παίζει τεράστιο ρόλο το προσωπικό γούστο. Εμείς θα κάνουμε τις προτάσεις μας και δίνουμε το δικαίωμα στον καθέναν να διαφωνήσει (και να μείνει νηστικός).
Η αγορά των κρεάτων
Ξεκίνα με το να έχεις μια καλή εικόνα για το πόσοι θα είστε. Δεν θες να φτάσεις μπροστά στον κρεοπώλη σου και να μην ξέρεις τα βασικά. Οφείλεις να έχεις μια αρχική εκτίμηση για το πλήθος των ανθρώπων που θα ταίσεις. Είναι τραγικά διαφορετικό το να ταίσεις 5 ανθρώπους από το να ταίσεις 10.
Μην σκέφτεσαι τι αρέσει σε εσένα, σκέψου τι αρέσει σε όλους. Είναι ωραίες οι εμμονές, δεν λέω. Αλλά αν εσύ είσαι φαν του αρνιού και φορτώσεις μόνο παϊδάκια, μπορεί να βρεθείς με δυσαρεστημένους καλεσμένους, σε μια μέρα απόλυτης χαράς.
Παίξε με ποικιλία. Θες κάτι σε μπριζόλες χοιρινές, ιδανικά λαιμό, εκτός κι αν αποφασίσεις ότι θες πανσέτες να γίνει ο χαμός. Οφείλεις ως Έλλην να τιμήσεις τα αρνίσια παϊδάκια αλλά με μέτρο. Θες κάτι σε μπιφτεκοειδές αλλά θα πρέπει να διαλέξεις αν θα πας σε νορμάλ μοσχαρίσιο κιμά ή αν θα πας σε κιμά για κεμπάμπ. Μην πάρεις και τα δύο για κανένα λόγο. Το μοσχάρι είναι η πιο δύσκολη επιλογή γιατί θα πρέπει να πας σε σπαλομπριζόλες που θα ανεβάσουν την τιμή στον τελικό λογαριασμό. Θα ζήσεις και χωρίς αυτές. Ενώ το κοτοπουλάκι οφείλεις να το τιμήσεις με μερικά παϊδάκια. Τελευταία στο ταμείο, πρώτα στη σχάρα, τα λουκάνικα. Μην πειραματιστείς φοβερά με γεύσεις. Ένα σωστό λουκάνικο με mix κρεάτων δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από τη γεύση του (άντε και λίγο πράσο) για να ευχαριστηθεί η παρέα.
Παίξε με ασφάλεια στην ποσότητα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξενερωτικό από το να τελειώσει το φαγητό και να έχεις κόσμο πεινασμένο στο τραπέζι. Δεν σώζεται με τα γλυκά. Γι’ αυτό ρώτα τον κρεοπώλη σου για το πόσα να πάρεις από το καθένα. Θεωρώντας δεδομένο ότι θα είναι κι αυτός λίγο large για να σε χρεώσει λίγο παραπάνω, θα είσαι μια χαρά. Η γενική οδηγία λέει ανά άτομο 1 μπριζόλα – μισό λουκάνικο – 1 μπιφτέκι ή 2 κεμπάμπ – μερικά παϊδάκια αρνιού ή κοτόπουλου. Αν η παρέα σου τρώει δυο ταράνδους στην καθησιά της, προσθέτεις αναλόγως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και να μείνουν, θα φαγωθούν τις επόμενες ημέρες.
Η προετοιμασία για το ψήσιμο
Μην μείνεις από κάρβουνα. Θα γελάνε και οι πέτρες και δεν θα προλαβαίνεις να κάνεις τα δικά σου κάρβουνα με τα ξύλα σου. Είναι τόσο μα τόσο απλό να έχεις μια έξτρα σακούλα στο μπαλκόνι για ασφάλεια.
Έλεγξε τον εξοπλισμό σου πριν ξεκινήσεις να ψήνεις. Είναι κλασικό το να μείνει μια παρέα άφαγη επειδή τελείωσε το αέριο, επειδή είχαν ξεχάσει τις σχάρες σε εκείνη την παραλία που έψησαν το καλοκαίρι, επειδή κάποιος δανείστηκε τις σπάτουλες και τις πηρούνες σου μερικές μέρες νωρίτερα και δεν σου το είπε.
Βρες τον βοηθό σου. Σπόταρε έναν στην παρέα που θα σε συντροφεύσει πάνω από τα κάρβουνα. Ο συνήθης ύποπτος είναι ο έτερος ψήστης της παρέας που έχει τσαντιστεί που έγινες εσύ οικοδεσπότης και του παίρνεις τη δόξα. Βάλε τον εγωισμό σου στην άκρη και πάρ’ τον τηλέφωνο να ζητήσεις τη βοήθειά του. Δεν τον θες προπονητή εξέδρας να γκρινιάζει για το ψήσιμό σου. Τον θες δίπλα σου να βοηθάει.
Το ίδιο το ψήσιμο
Βάλ’ τα σε μια σειρά. Τα παϊδάκια θέλουν λίγη ώρα ψήσιμο, οι μπριζόλες το ίδιο, τα μπιφτέκια και τα κεμπάμπ θα σε δυσκολέψουν λίγο παρέα με τα κοτόπουλα και τα λουκάνικα. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από τις κοπές των κρεάτων. Βγάλε ένα πλάνο για το πώς θα παίξεις, ξεκίνα με τα μπελαλίδικα και τελείωσε με τα γρήγορα.
Άρχισε το ψήσιμο λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο. Δεν σου λέω να τα έχεις όλα έτοιμα όταν έρθουν. Σου λέω απλά να ξεκινήσεις με τα μπελαλίδικα νωρίς, όταν έρθουν οι πρώτοι καλεσμένοι. Πίστεψέ με, κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί αν το μπιφτέκι του δεν έρθει κατευθείαν από την σχάρα. Ίσα ίσα που θα το ευχαριστηθούν πολύ περισσότερο αν δεν ζεματάει. Αν έχεις αυτά έτοιμα δεν θα έχεις γκρίνιες ότι αργείς, θα τα κάνεις όλα χωρίς άγχος και κάθε φορά που θα βγάζεις κάτι από τη φωτιά θα έρχεται να προστεθεί στα ήδη έτοιμα.
Έχει στο πλάι σου όλα τα απαραίτητα για το καθιερωμένο τσίμπημα. Κλασικό πρόβλημα η έλλειψη πηρουνιών, τσιμπίδων και ένος απλού μικρού πιάτου για τα μεζεδάκια του ψήστη και όσων πλησιάζουν τάχα μου να δουν αν κουνιούνται τα κάρβουνα.
Κάνε τους άλλους να δουλεύουν για λογαριασμό σου. Ξέρουν ότι τα πάντα για αυτό το βράδυ εξαρτώνται από εσένα. Μην καταντήσεις σαν κάτι τύπους που είναι ολομόναχοι στην σχάρα με τους υπόλοιπους να τρώνε και να πίνουν ανέμελοι. Οφείλουν όλοι να σε βοηθήσουν, λες και είσαι αρχισέφ σε μια καλοδουλεμένη κουζίνα.
Η πίτα η επιούσια. Έχεις κάρβουνα αλλά αυτά οφείλουν να δουλεύουν για τα κρεατικά σου, όχι για τις πίτες και τα ψωμιά που σου ζητάνε να ψήσεις. Από την άλλη, είναι κρίμα να μην ψήσεις λίγο το ψωμάκι και να μην προσφερθείς να ψήσεις τις πίτες. Έχε τα λοιπόν από νωρίς κοντά σου και βάζε κάθε λίγο όσα εσύ κρίνεις στα κάρβουνα ανάλογα τη διαθεσιμότητα της σχάρας.
Τα συνοδευτικά του κρέατος
Φουλ της σως. Ξεκινάω από αυτό γιατί είναι σημαντικό. Πέραν από τις κλασικές κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα που αρέσουν σε όλους και πάνε με όλα, αξίζει να το πας λίγο παραπέρα. Horseradish, BBQ sauce, harissa, βρετανικά chutney, piri piri και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστείς και να ζητήσεις.
Οι απαραίτητες σαλάτες. Σε ένα τέτοιο τραπέζι, οι σαλάτες δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Αρκεί να το σκεφτείς έξυπνα και να δώσεις μια ποικιλία. Η χωριάτικη θα φύγει κατευθείαν λόγω φέτας, το λάχανο καρότο δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν και μια μαρουλοσαλάτα μοιάζει ιδανική. Μην κάνεις πολύ σοφιστικέ σαλάτες γιατί δύσκολα θα κλέψουν την παράσταση από τα κρέατα, μόνο χρόνο θα σου κλέψουν.
Πού πας χωρίς τυρί; Τα τυριά είναι ένα απαραίτητο συνοδευτικό για το συγκεκριμένο τραπέζι. Χωρίς να το παρακάνεις φυσικά. Θα σου προτείνουμε 1-2 αλμυρά τυριά. Μία καλή φέτα σε μεγάλη ποσότητα και μια καλή γραβιέρα για το τσίμπημα.
Το θέμα πατάτες. Ίσως το πιο δύσκολο θέμα της βραδιάς. Πολλές παρέες επιλέγουν πίτες και πατάτες να τα πάρουν έτοιμα από σουβλατζίδικα για να μην ασχοληθούν. Κι αν στις πίτες κάνουν λάθος γιατί μπορείς να τις ψήσεις πανεύκολα στη σχάρα σου, στις πατάτες κάνουν πολύ καλά. Εκτός κι αν μπορείς να αναθέσεις σε έναν άνθρωπο να τηγανίζει πατάτες χωρίς αύριο όλο το βράδυ. Η ζήτηση θα είναι συνεχόμενη.
Τα υπόλοιπα. Μία τυρόπιτα, μια σπανακόπιτα, μία πρασόπιτα, γενικώς μια πίτα είναι πάντα ευπρόδεκτη. Αλλά όπως και τα άλλα συνοδευτικά που βλέπεις συχνά (πχ τα διάφορα ριζότο ή οι πατάτες φούρνου ή ακόμα και σουφλέ ζυμαρικών), μπορείς κάλλιστα να τα αποφύγεις. Ταιριάζουν ιδανικά σε κάθε άλλο τραπέζι που θα κάνεις. Στο σημερινό είναι υπερβολή.
Τα σημαντικά γλυκά
Μην ασχοληθείς εσύ. Απλά ενημέρωσε τους καλεσμένους σου ό,τι το μόνο που σου λείπει είναι γλυκά και σίγουρα θα σπεύσουν να φέρουν εκείνοι. Λογικό να θες να ξέρεις τι θα φέρουν αλλά άσ’ το πάνω τους. Πάντα αρέσει σε κάποιον να φέρει ένα γλυκό και να κερδίσει το χειροκρότημα για την επιλογή του.
Προτίμησε παραδοσιακά γλυκά. Με τα κρεατικά ταιριάζουν γλυκά όπως το γαλακτομπούρεκο και το κανταίφι, το εκμέκ ή το ραβανί. Επίσης, κάθε είδους δροσερό γλυκό με σιρόπι ή χωρίς, βλέπε πορτοκαλόπιτα, lemon pie κλπ είναι ιδανικά.
Πάρε και λίγο παγωτό. Βοηθάει στη χώνεψη. Βασικά, όχι, ψέματα. Βοηθάει στην απόλαυση.