Τα θαλασσινά του Soleto προκαλούν εθισμό
Πως γίνεται ένα ιταλικό εστιατόριο, ώστε και φήμης Soleto, να προσφέρει τόσο υψηλού επιπέδου ψαροφαγία; Και όμως, γίνεται. Μια ματιά στο νέο του καλοκαιρινό μενού, εκεί που όπου οι θησαυροί των ελληνικών θαλασσών έχουν για άλλη μια χρονιά την τιμητική τους, θα σας πείσει.
- 09/06/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Όποιος ακολουθεί το facebook του Soleto βλέπει συχνά πυκνά λαχταριστές ‘θαλασσινές’ παραλαβές (10κιλες σφυρίδες, φρέσκα καλαμάρια και τόνους, οστρακοειδή και τις περίφημες γαρίδες Κοιλάδος) από τις Σπέτσες. Εκεί όπου βρίσκεται η περίφημη φάρμα του εστιατορίου (ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του). Η ίδια περιοχή από την οποία προέρχεται η πλειοψηφία των 100% ελληνικών ψαριών (σ.σ. μόνο ο σολομός και το καβούρι, όπως είναι προφανές, έρχονται από την παγωμένη Αλάσκα) που βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο μενού του.
Οι εξαιρετικής ποιότητας δηλαδή πρώτες ύλες που αναλαμβάνει η έμπειρη ομάδα του Soleto, με τον βραβευμένο σεφ & καθηγητή στη σχολή μαγειρικής Le Monde Μιχάλη Ντουνέτα στο τιμόνι, να μετατρέψει σε bestseller πιάτα όπως το φρέσκο καλαμάρι Σπετσών στη σχάρα με ζεστό λαδολέμονο και οι μαύρες ταλιατέλες ζυμωμένες με μελάνι σουπιάς, με καραβιδοουρές και κρέμα σαφράν.
‘Το Soleto, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει συνήθως λόγω υψηλού κόστος, επιμένει στο ελληνικό ψάρι. Γιατί, πέρα από την τεχνική, η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι που κάνει τελικά τη διαφορά’
Αν και οι φανατικοί του Soleto δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κοιτάξουν ούτε το facebook, ούτε το μενού. Γνωρίζουν ότι οι ψαρο-παραλαβές γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, οπότε την Τετάρτη και το Σάββατο απλώς παραγγέλνουν αβλεπί πιάτα όπως φρέσκια σφυρίδα Σπετσών στη σχάρα με βραστά λαχανικά από την φάρμα του Soleto ή τόνο μαριναρισμένο σε vinaigrette ginger με αβοκάντο και μαγιονέζα wasabi.
‘Με το που έρχονται σφυρίδες ή τόνος, δυο ψάρια που ο κόσμος έχει συνδέσει με το Soleto, βγάζουμε αμέσως ταρτάρ τόνου και καρπάτσιο σφυρίδας. Δυο υπέροχα πιάτα, που μυρίζουν θάλασσα, τα οποία είναι διαθέσιμα αυστηρά μέχρι και 24 ώρες μετά’
Και, φυσικά, τους υπέροχους συνδυασμούς φρέσκων θαλασσινών και φρέσκιας pasta για τους οποίους δικαίως περηφανεύεται όπως τα ξακουστά σπιτικά ραβιόλι αστακού με καραβιδουρές, σπανάκι σωτέ σε σάλτσα βουτύρου με τρούφα.
Ένα πραγματικά μοναδικό πιάτο, σημείο αναφοράς στο Soleto, είναι το συγκλονιστικό σπαγγέτι al cartoccio con frutti di mare (μύδια, κυδώνια, γαρίδα και καλαμάρι), όλα τα συστατικά του οποίου να ψήνονται σε λαδόκολλα στο φούρνο
‘Στο Soleto ένας ψαροφάγος μπορεί να φάει από κάτι απλό και καλοφτιαγμένο όπως το καλαμάρι στη σχάρα έως πιάτα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας όπως τα ραβιόλια αστακού’
Ενώ οι τακτικοί θαμώνες, παρότι δεν αναγράφονται οι ζωντανοί αστακοί στον κατάλογο, γνωρίζουν ότι υπάρχουν και τους παραγγέλνουν κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο σε πιάτα όπως ριζότο αστακού αρωματισμένο με γλυκοκολοκύθα και λευκή τρούφα (επίσης σε αστακομακαρονάδα, κριθαρότο ή thermidor).
Καινούργια άφιξη αποτελούν, από ορεκτικά, το λαβράκι ceviche μαριναρισμένο σε βινεγκρέτ εσπεριδοειδών και καυτερής πιπεριάς που σερβίρεται με κουμ κουάτ, αβοκάντο, φρέσκο κρεμμυδάκι και λάδι κόλιανδρου και ο σπιτικά μαριναρισμένος τόνος με ψητά λαχανικά, σόγια, lime και σησαμέλαιο. Καθώς επίσης το εξαιρετικό ανοιξιάτικο ριζότο αρωματισμένο με λεμόνι και βασιλικό καβούρι, η γλώσσα dover μενιέρ, σωτέ με βούτυρο λεμονιού και μαϊντανό και το -μην φύγεις χωρίς να το δοκιμάσεις- φιλέτο φρέσκου Ελληνικού τόνου σχάρας με βινεγκρέτ λεμονιού και σαλάτα τρίχρωμης κινόας.
Ενώ άξιο μνείας είναι και το νέο ‘δίδυμο’ πιάτων με σολομό, δηλαδή ο σχάρας, με πουρέ αρακά, ψητά καλοκαιρινά λαχανικά και κρέμα πατάτας και εκείνος με σάλτσα teriyaki, μικρή σαλάτα και ρύζι μπασμάτι. Συγκεκριμένα τον σολομό -σπιτικά και με μεράκι μαριναρισμένο- μπορείς επίσης να απολαύσεις είτε ταρτάρ με λαχανικά, κινόα, κρέμα αγριοράπανου, τζελ λεμονιού, μουστάρδα, μέλι και άνηθο είτε σε δροσερή σαλάτα με αβοκάντο και φιλέτα εσπεριδοειδών με βινεγκρέτ λεμονιού.
Τέλος, σταθερά εντός κατάλογου και ενδεικτικά της ποικιλίας ‘ψαρο-τεχνικών’ που εφαρμόζονται εδώ, βρίσκουμε επίσης το carpaccio χταποδιού σε φύλλα ρόκας με ντοματίνια, ελιές και κάπαρη, το κριθαρότο με γαρίδες και φρέσκα όστρακα σε σάλτσα φρέσκιας και λιαστής ντομάτας και το λαβράκι σχάρας με ριζότο μάραθου, κολοκυθάκια και λεμόνι.
Info: Soleto, Λαοδίκης 33-35, Γλυφάδα, τηλ.: 210-9680460, www.facebook.com/soleto.gr,www.soleto.gr