Τα καλύτερα πιάτα που έφαγε η ομάδα του NouPou αυτή την εβδομάδα
Η ομάδα του NouPou έκανε την έξοδό της σε εστιατόρια της Αθήνας και μοιράζεται μαζί σας τα πιάτα που ξεχώρισε αυτή την εβδομάδα.
- 01/04/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Σας καλωσορίζουμε στην πιο απολαυστική στήλη του NouPou, που συγκεντρώνει γεύσεις από κάθε γωνιά της Αθήνας. Fine dining και all day εστιατόρια, ταβέρνες για κάθε γούστο, vegan στέκια, κουζίνες από όλο τον κόσμο, street food επιλογές, αλλά και τα πιο νόστιμα πακέτα για το σπίτι, όλα βρίσκουν τη θέση τους στην πλούσια λίστα που υπογράφει κάθε εβδομάδα η ομάδα του NouPou.
Cacio e Peppe στο Napul’e’
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Napul’è Italian Comfort Food (@napuleitalianfood)
Κάθε φορά που παραγγέλνω cacio e peppe σε οποιοδήποτε μαγαζί ιταλικής κουζίνας, γυναίκα, φίλοι, ακόμα και η κόρη μου Αριάνα που είναι 2.5 ετών με κοιτάζουν με ένα περιφρονητικό ύφος. Τους φαίνεται μια άνοστη επιλογή ανάμεσα σε τόσες άλλες γεμάτες από υλικά συνταγές. Δεκτό, υπάρχουν πολύ πιο σύνθετα πιάτα από το «τυρί και πιπέρι» που ανακάτεψαν στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας οι Ιταλοί. Το τόσο αρχαίο πιάτο φτάνει μέχρι και σήμερα σε όλα τα αυθεντικά ιταλικά εστιατόρια, που τονίζουν το simple is the best ύφος στη γεύση. Η Μάγκυ Ταμπακάκη στο πιο hot ιταλικό μαγαζί των τελευταίων ετών στα μέρη μας κάνει ένα από τα καλύτερα και σίγουρα το πιο to the point στα νότια προάστια, με το πεκορίνο να μοσχοβολάει και να είναι τόσο-όσο. Ave Cacio e Peppe, οι Ιταλοί βοσκοί που σε έτρωγαν πριν χιλιάδες χρόνια κι εμείς που είμαστε σήμερα το φανατικό σου (μικρό είναι η αλήθεια) κοπάδι, σε χαιρετούν. – Μάνος Μίχαλος
Napul’è. Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη, τηλ. 210 9655815.
Ο «Κήπος» στο Cerdo Negro 1985
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cerdo Negro 1985 (@cerdonegro1985)
Για κάποιον που δεν θέλει να φάει κρέας, το Cerdo Negro μάλλον δεν αποτελεί μια σοφή επιλογή εστιατορίου. Το όνομά του, που στα ισπανικά σημαίνει «Μαύρος Χοίρος», είναι άλλωστε ενδεικτικό. Όμως, ακόμα κι έτσι, η απίστευτα δημιουργική και γεμάτη φαντασία μαγειρική του σεφ Κωνσταντίνου Αλεξόπουλου κρύβει ενδιαφέρουσες vegetarian γευστικές εκπλήξεις. Μια από αυτές είναι σίγουρα ο Κήπος, ένα πιάτο που δεν ανήκει στα κυρίως, αλλά είναι τόσο καλοδουλεμένο, όμορφο και τελικά απολαυστικό, που αξίζει μια δοκιμή – και μια αναφορά σε αυτήν τη στήλη.
Το παντζάρι (που έχει πολτοποιηθεί δημιουργώντας τη «χωμάτινη» βάση του Κήπου) δίνει τον γευστικό γλυκό τόνο, το τρίμμα από παξιμάδι χαρουπιού προσθέτει την απαραίτητη τραγανή υφή, τα υπόλοιπα λαχανικά και η ξινομυζήθρα χαρίζουν την ευπρόσδεκτη οξύτητα, ενώ τα φρεσκοκομμένα micro greens και τα βρώσιμα άνθη ολοκληρώνουν το πιάτο με μια φρεσκάδα τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση. Το αποτέλεσμα νόστιμο, ισορροπημένο και γήινο, σε μια πρόταση που από μόνη της μπορεί να δικαιολογήσει -ή τουλάχιστον να προλογίσει – τη διάκριση Bib Gourmand του οδηγού Michelin που το Cerdo Negro κέρδισε πριν από μερικούς μήνες. – Ζωή Πατσιώλη
Cerdo Negro 1985. Βίτωνος 5, Γκάζι, τηλ. 210 3470628.
Πίτσα με προσούτο στο Bella Vespa
Οι πίτσες του Bella Vespa έχουν κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Βασικά, οποιαδήποτε τραγανιστή πίτσα από το μενού, θα την έτρωγα σχεδόν όλη χωρίς τύψεις και ενοχές, η αδυναμία μου, όμως, είναι μία. Η πίτσα με προσούτο, μοτσαρέλα, λάδι τρούφας, νιφάδες παρμεζάνας, γευστική σάλτσα ντομάτας και φύλλα ρόκας. Αυτή η πίτσα απλά ΔΕΝ υπάρχει. Μάλιστα, από την πρώτη μέρα που άνοιξε το Bella Vespa η συγκεκριμένη πίτσα δεν έχει αλλάξει και συνεχίζει να σερβίρεται ακριβώς με τους ίδιους συνδυασμούς υλικών, γιατί είναι η best seller του καταλόγου. – Νίκος Μίχαλος
Bella Vespa. Κύπρου 11, Γλυφάδα, τηλ. 210 8982880.
Οι λαχανοντολμάδες της κυρίας Ντίνας στην Παλιά Φάβα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ (@periklis.seitanidis)
Πώς θα μπορούσα να μην ξεκινήσω με εκείνο το μαγειρείο / κρυμμένο θησαυρό από το οποίο και παραγγέλνω σε καθημερινή βάση; Θα ήταν πραγματικά σαν να προκαλώ την τύχη μου, σαν να θέλω να πέσει το σπίτι μου στο κεφάλι μου να με πλακώσει. Η πραγματική δυσκολία ήταν να επιλέξω εκείνο το πιάτο που ξεχωρίζει από μια μπαρουτοκαπνισμένη μαγείρισσα που επιμένει να μαγειρεύει λες και είμαστε όλοι παιδιά της. Παιδιά που θέλει να παχύνει, καθώς οι μερίδες της ικανοποιούν πρώτο το μάτι και μετά το στομάχι. Στο τέλος κατέληξα στους λαχανοντολμάδες οι οποίοι αγγίζουν όντως την τελειότητα. Μυρωδάτοι και φινετσάτοι, κολυμπούν σε μια θάλασσα από αυγολέμονο. Σκέφτεσαι πραγματικά κάτι πιο ελληνικό από αυτό; – Πάνος Κοκκίνης
Η Παλιά Φάβα. Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9311994.
Αρνί με πουρέ καλαμπόκι στο Nikkei
Το Nikkei Peruvian Resto-Bar έχει καθιερωθεί εξίσου για τα φίνα, fusion πιάτα του και τα εκπληκτικά κοκτέιλ του, πίσω από τα οποία βρίσκονται ο σεφ Σπύρος Μαυροειδής και η bar manager Μαίρη Ταλαιπώρου, αντίστοιχα. Είναι αναπόφευκτο λοιπόν, κάθε φορά που έχεις την τύχη να βρεθείς στα τραπέζια του να πηγαίνεις με υψηλές προσδοκίες και φυσικά να θέλεις να τα δοκιμάσεις και τα δύο, σε αρμονικούς συνδυασμούς. Ένα από τα «παντρέματα» που πραγματικά απόλαυσα ήταν το αρνάκι με πουρέ καλαμπόκι σε συνδυασμό με το κοκτέιλ Ayahuasca (την εκδοχή του Nikkei για Bloody Mary). Ξεκινώντας από το πιάτο, το αρνί γαλλικής κοπής με sriracha-kimchi είναι τρυφερό και τόσο γευστικό που σε κάνει να θέλεις να ξεχάσεις τους καλούς σου τρόπους και να θυμηθείς αυτό που λέει ο λαός: «το παϊδάκι θέλει χέρι»! Αφού ξεπερνάς την πρώτη αυτή παρόρμηση, η δεύτερη πιρουνιά γίνεται στον βελούδινο πουρέ που το συνοδεύει, από Περουβιανό καλαμπόκι. Κάπως γλυκός για τα γούστα μου, αλλά παρέα με το αρνάκι ο συνδυασμός είναι απολύτως επιτυχημένος. Όσο για το κοκτέιλ, θα αρκεστώ να πω ότι το Bloody Mary δεν ήταν ποτέ στα γούστα μου, ωστόσο από το εκπληκτικό Ayahuasca της Μαίρης θα έπινα άνετα και δεύτερο ποτήρι. – Μάρω Σενετάκη
Nikkei Peruvian Resto-Bar. Κλεομένους 2, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ. 210 7239366.
Ταρτάρ μόσχου στο Monk Grapes and Spirits
Εντυπωσιακό πιάτο και ιδιαιτέρως πρωτότυπο καθώς συνδυάζει διαφορετικές υφές σε μια χρωματική παλέτα γεύσεων. Με κέρδισε με την πρώτη μπουκιά, αφού δέχτηκα μια ευχάριστη επίθεση νόστιμων «εκρήξεων» στον ουρανίσκο από αυτή τη gourmet πρόταση του wine bar Monk, που περιγράφεται ως «Ταρτάρ μόσχου με crumble τρούφας, πουρέ γλυκοπατάτας και πέρλες σόγιας». Η φιλοσοφία του ταρτάρ, του ωμού ψιλοκομμένου μοσχαρίσιου κρέατος, δυνατά και προσεκτικά αρτυμένου, είναι κυρίαρχη σε αυτό το πιάτο. Όταν όμως το βασικό συστατικό συνοδεύουν ελκυστικές παρασκευές, αρμονικά δομημένες, ώστε να μην το επικαλύπτουν, όπως εδώ τα τραγανιστά φρεσκοκαμμένα crumble τρούφας, ο πλούσιος σε υφές πουρές γλυκοπατάτας και οι ελαφρά αρωματισμένες πέρλες σόγιας, τότε χωρίς αμφιβολία έχουμε ένα απογειωτικό πιάτο.
Το Monk στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τις εξαιρετικές προτάσεις φαγητού συνδυάζει αριστοτεχνικά μια αξιοθαύμαστη λίστα επιλεγμένων κρασιών από Ελληνικούς και Διεθνείς Αμπελώνες. Συγκεκριμένα διαθέτει 160 ετικέτες από 15 χώρες! – Βικτωρία Καλονάρου
Monk Grapes and Spirits. Καρόρη 4, Αθήνα, τηλ. 210 3211117
Μοσχαρίσιοι κεφτέδες με κρέμα καλαμποκιού στη Στοά Φιξ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stoa Fix (@stoafix)
Εντάξει, τα κεφτεδάκια της Γωγώς Δελογιάννη έχουν γίνει ξακουστά σε όλη την Αθήνα, τόσο όταν τα απολαμβάνεις στη «Γαλιάντρα» απευθείας από τη σχάρα, όσο και στη «Στοά Φιξ» στην Ομόνοια, που θυμίζουν λίγο περισσότερο αυτά που έφτιαχνε η γιαγιά. Έχω δοκιμάσει και τα δυο, όμως νιώθω την ανάγκη να μιλήσω για αυτά που δοκίμασα πιο πρόσφατα στη Στοά Φιξ, εκεί όπου τα κεφτεδάκια γίνονται από ελληνική μοσχίδα Κερκίνης και σερβίρονται με φρέσκα κρεμμυδάκια και κρέμα καλαμποκιού. Τόσο απλό, με ένα αποτέλεσμα που τα κάνει να φεύγουν από το πιάτο σε χρόνο dt. Ναι, τα κεφτεδάκια είναι αξεπέραστα, όμως το συγκλονιστικό εδώ ήταν ο συνδυασμός τους με την κρέμα καλαμποκιού, κάτι που μάλιστα δεν είχα δοκιμάσει ξανά. Με το που σερβιριστεί το πιάτο στο τραπέζι και αν δεν θυμάσαι τι έγραφε ακριβώς το μενού, μπορεί και να νομίζεις πως είναι πουρές πατάτας. Με την πρώτη μπουκιά καταλαβαίνεις για τι πρόκειται και ειδικά όταν κάνεις το κεφτεδάκι μια γενναία βουτιά μέσα σε αυτή την κρέμα, θα γευθείς κάτι εντυπωσιακό. – Γεωργία Περιμένη
Στοά Φιξ. Αιόλου 102, Αθήνα, τηλ. 211 1190119.
Coachella burger με κοτόπουλο στο Juicy Grill
Το Juicy Grill αναμφισβήτητα για μένα είναι από τα top μαγαζιά για burger στην Αθήνα. Και αν με ρωτήσεις αν αξίζει να πας μέχρι τον Χολαργό για να το δοκιμάσεις, θα σου πω σίγουρα ναι -αν και έχει ανοίξει στο κέντρο άλλο ένα κατάστημα. Στο θέμα μας! Ο κατάλογος γεμάτος με δελεαστικές προτάσεις και πραγματικά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Ενώ το έχω επισκεφτεί αρκετές φορές, την εβδομάδα που μας πέρασε όμως επέλεξα να δοκιμάσω ένα burger με κοτόπουλο και συγκεκριμένα το Coachella. Συγκεκριμένα, το burger φτιάχνεται με τηγανητό φιλέτο κοτόπουλου, παναρισμένο με panko και συνδυάζεται με καπνιστό provolone, καπνιστή πανσέτα, μαρούλι, ντομάτα, χειροποίητα chips πατάτας και μια secret sauce, που με ενθουσίασε. Η μερίδα, ως συνήθως, μεγάλη αφού συνοδευόταν και με τις κλασικές τραγανές πατάτες του Juicy Grill -για τις οποίες πεθαίνω. Κάθε μπουκιά απολαυστική, με τα υλικά ένα προς ένα να δίνουν μια διαφορετική γευστική κατεύθυνση, αλλά παράλληλα να δένουν και αρμονικά μεταξύ τους. Κατέληξα στο ότι την επόμενη φορά που θα «ταξιδέψω» μέχρι τον Χολαργό, μπορεί να πάρω το ίδιο ακριβώς πιάτο. – Άννυ Τζαβέλα
Juicy Grill. Λεωφ. Περικλέους 37, Χολαργός, τηλ. 215 5203201.