Τα καλύτερα πιάτα που έφαγε η ομάδα του NouPou αυτή την εβδομάδα
Η ομάδα του NouPou έκανε την έξοδό της σε εστιατόρια και μοιράζεται μαζί σας τα πιάτα που ξεχώρισε αυτή την εβδομάδα.
- 01/07/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Σας καλωσορίζουμε στην πιο απολαυστική στήλη του NouPou, που συγκεντρώνει γεύσεις από κάθε γωνιά της Αθήνας και όχι μόνο. Fine dining και all day εστιατόρια, ταβέρνες για κάθε γούστο, vegan στέκια, κουζίνες από όλο τον κόσμο, street food επιλογές, αλλά και τα πιο νόστιμα πακέτα για το σπίτι, όλα βρίσκουν τη θέση τους στην πλούσια λίστα που υπογράφει κάθε εβδομάδα η ομάδα του NouPou.
Μακαρονάδα Giolina alla chitarra στο Mario & Luigi-The Eatalians
Η μέρα για ιταλικό έφτασε και αυτή τη φορά επιλέγω να δοκιμάσω μακαρονάδα από το Mario & Luigi της Ηλιούπολης. Ανάμεσα στις επιλογές, πολλές από τις οποίες μου τραβούν το ενδιαφέρον, επιλέγω την Giolina alla chitarra με χοιρινό μάγουλο guanciale, κρόκο αυγού και τυρί pecorino romano. Και όπως αποδείχτηκε, η επιλογή ήταν η σωστή. Τα μακαρόνια αλ ντέντε, ακριβώς όσο χρειαζόταν βρασμένα, το χοιρινό μάγουλο έδινε μια ονειρική γεύση στο πιάτο, ενώ ο κρόκος αυγού -αν και ομολογώ τον φοβήθηκα- σαν αφρός, απολαυστικός και νοστιμότατος, έδινε το δικό του συν στο τελικό αποτέλεσμα. Εννοείται πρέπει να συνοδεύσεις το πιάτο αυτό με ένα δροσερό λευκό κρασί, καθώς αυτός ο συνδυασμός θα σε ταξιδέψει χωρίς αμφιβολία στην Ιταλία! Όσο για το εστιατόριο, έχει μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα, με μουσική στο backround που ταιριάζει άψογα στο κλίμα, το προσωπικό ευγενικό και εξυπηρετικό, η διακόσμηση όμως είναι αυτή που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Ένα μέρος που σίγουρα θα επισκεφτώ ξανά και ένα πιάτο που οπωσδήποτε θα γευτώ και πάλι.
Άννυ Τζαβέλα, Staff Writer
Mario & Luigi-The Eatalians. Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9957953
Σαλάτα «χαρουπένια» στο Naif
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Νaif Athens (@naifathens)
Στέκι της γειτονιάς για όσους μένουμε στην περιοχή, ιδανική στάση για ποτό και πίτσα για εκείνους που «σχολάνε» από τη Στέγη, προορισμός για brunch και καλό καφέ για πολλούς θαμώνες του που φτάνουν εδώ από άλλες περιοχές της Αθήνας. Μ’ εκείνα και με τ’ άλλα, τα τραπεζάκια του Naif, που απλώνονται νωχελικά στο ευρύχωρο πεζοδρόμιο της οδού Ευρυδάμαντος, γίνονται όλη μέρα ανάρπαστα -αν και, μ’ έναν μαγικό τρόπο, δεν χρειάζεται να περιμένεις σχεδόν ποτέ πάνω από 10 λεπτά για να βρεις τη δική σου θέση.
Από το easy going μενού του, το best seller είναι πιθανότατα η πίτσα του. Όχι άδικα, αν με ρωτάς, μιας και το καψαλισμένο στεφάνι της θα μπορούσε να συναγωνιστεί αυτό στην πίτσα μιας ιταλικής τρατορίας. Όμως το προσωπικό μου αγαπημένο πιάτο είναι η χαρουπένια σαλάτα του. Με παξιμάδια χαρουπιού, με ψιλοκομμένο αγγουράκι και ντοματίνια, με τόση-όση κινόα που λειτουργεί κυρίως ως γαρνιτούρα, με μικροσκοπικές κόκκινες ψημένες πιπεριές που χάνονται στο σύνολο αλλά εξακολουθούν να κάνουν τα μαγικά τους στο παρασκήνιο, με ελιές, σχοινόπρασο και δυόσμο που φτιάχνουν το δικό τους γευστικό ακόρντο, και με μια μους φέτας δροσερή κι ανάλαφρη σαν γιαούρτι αλλά ταυτοχρόνως πικάντικη κι ενδιαφέρουσα. Τη σαλάτα την έβαλαν, αν δεν κάνω λάθος, πέρυσι στον κατάλογο με το όνομα «καλοκαιρινή», όμως γρήγορα έγινε ανάρπαστη και τελικά ξεχειμώνιασε στο μενού ως «χαρουπένια». Την προτείνω, λοιπόν, με κλειστά μάτια. Είναι χορταστική και πραγματικά νόστιμη ως κυρίως, ταιριάζει όμως τέλεια και με μια πίτσα Μαργαρίτα, οπότε δεν τίθεται καν θέμα επιλογής. Απαραίτητο συνοδευτικό ένα περιποιημένο Negroni.
Ζωή Πατσιώλη, Editor in Chief
Naif. Λεοντίου 10 και Ευρυδάμαντος, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9334946
Αστακός γιουβέτσι του NOS (Σίφνος)
Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις. Το NOS είναι το νέο πανέμορφο, πεντάστερο και πεντανόστιμο ξενοδοχείο της Σίφνου το οποίο άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες και να είσαι σίγουρος ότι από εδώ και πέρα θα το ακούς συνέχεια. Θα το ακούς γιατί είναι σε τρομερή τοποθεσία στο νησί, γιατί είναι απίστευτα όμορφο, ήρεμο και απόλυτα εναρμονισμένο με το τοπίο, αλλά πάνω από όλα θα το ακούς γιατί στην κουζίνα του βρίσκεται ο Αθηναγόρας Κωστάκος και έχει κάνει για άλλη μια φορά τα μαγικά του. Δυσκολεύτηκα πολύ να διαλέξω ένα από τα πιάτα του μενού το οποίο είχα την τύχη να δοκιμάσω, αλλά τελικά επέλεξα να σου μιλήσω για τον αστακό γιουβέτσι. Ένα χορταστικό πιάτο, σε γεύση αλλά και στο μάτι, με το κέλυφος του αστακού να σου κλείνει το μάτι αφού η ψίχα του στέκει πάνω από το μελωμένο κριθαράκι το οποίο έχει μια υπέροχη σάλτσα φρέσκιας τομάτας, μπισκ και λάδι σκόρδου. Σε κάθε πιρουνιά γούρλωνα τα μάτια από την νοστιμιά, την φρεσκάδα και την υπέροχη γεύση θάλασσας που είχε όλο το πιάτο. Ο αστακός άρτια μαγειρεμένος, ήταν ένας μικρός αφρός θάλασσας πάνω από το κριθαράκι το οποίο ήταν τόσο νόστιμο που δεν ήθελες να αφήσεις ούτε λίγο. Θα μπορούσα να μιλήσω και για άλλα πιάτα του Αθηναγόρα Κωστάκου στο NOS αλλά τώρα που το σκέφτομαι θα το κάνω τις επόμενες εβδομάδες.
Δημήτρης Κουπριτζιώτης, Food & Drink Editor
NOS Hotel & Villas. Φάρος, Σίφνος, τηλ. 22840 28957
Πατατοσαλάτα με καπνιστό σκουμπρί στο Γιάντες
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yiantes Restaurant (@yiantesrestaurant)
Το καλοκαίρι στην πόλη μπορεί να γίνει απολαυστικό, όταν βρίσκεις μικρές οάσεις που σου προσφέρουν τη δροσιά τους και καλό φαγητό. Εντάξει, ίσως όχι όταν έχει 39 βαθμούς όπως τώρα, αλλά ακόμη κι έτσι, σίγουρα αυτά τα μέρη σε βοηθούν να ξεφύγεις από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ένα από αυτά είναι και το Γιάντες, στην πολυσύχναστη Βαλτετσίου των Εξαρχείων. Μια – λίγο κρυμμένη- και πολύχρωμη αυλή, που με το που κάθεσαι νιώθεις πως σου φτιάχνει η διάθεση. Την προτείναμε άλλωστε και στον οδηγό με τις πιο όμορφες καλοκαιρινές αυλές στην Αθήνα και, αν με ρωτάς, καθόλου άδικα. Μέσα από το μενού με τα προσεγμένα πιάτα που στηρίζονται στην μεσογειακή κουζίνα, δοκίμασα μεταξύ άλλων την πατατοσαλάτα με καπνιστό σκουμπρί και οφείλω να πως ήταν πραγματικά ό,τι πιο δροσιστικό, καλοκαιρινό και γευστικό ταυτόχρονα. Η καπνιστή γεύση από το σκουμπρί έρχεται να δέσει υπέροχα με τη δροσιά της πατάτας η οποία έχει περιχυθεί με έναν συνδυασμό ελαιολάδου – μουστάρδας και γαρνίρεται με κάππαρη Σαντορίνης και ψιλοκομμένο μυρώνι. Σίγουρα θα το επέλεγα ξανά.
Γεωργία Περιμένη, Staff Writer
Γιάντες. Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, τηλ. 210 3301369
Μπιφτέκια μοσχαρίσια στη Λεύκα
Η Λεύκα στα Εξάρχεια είναι από εκείνες τις ταβέρνες που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε μια άλλη εποχή, τότε που μάλλον ήταν πιο συνηθισμένο να βρίσκεις ανθισμένες αυλές στο κέντρο της πόλης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ξεχωρίζω την αυλή της, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες όταν θέλεις μια ανάσα δροσιάς στην Αθήνα. Περνώντας το κατώφλι της λοιπόν, βρίσκεσαι σε μια πράσινη αυλή, με τεράστια ξύλινα βαρέλια στο βάθος -πιο κλασικό σκηνικό δεν γίνεται- και ξύλινα τραπεζάκια γεμάτα παρέες που συζητούν ανέμελα όσο τσιμπολογάνε μεζέδες παρέα με κρασί και μπύρες. Το μενού της κινείται στο ίδιο κλασικό μοτίβο, με όλα εκείνα τα πιάτα που έχεις ταυτίσει με μία ταβέρνα, από την χωριάτικη, τα τηγανητά κολοκυθάκια ή τους κολοκυθοκεφτέδες, μέχρι το ιμάμ και την χοιρινή μπριζόλα. Γενικά ό,τι έχω δοκιμάσει μου έχει φανεί νόστιμο, αν με ένα πιάτο όμως απέκτησα εμμονή αυτά είναι τα μοσχαρίσια μπιφτέκια τους. Τόσο αφράτα, σχεδόν αφρός, λιώνουν στο στόμα και σε κάνουν να μην θέλεις να μοιραστείς ούτε μπουκιά με τους υπόλοιπους της παρέας. Καθόλου βαριά στο καρύκευμά τους και αυτό θα το εκτιμήσεις επίσης. Έρχονται στο πιάτο με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, γιατί ένα γνήσιο μπιφτέκι δεν θέλει άλλη παρέα και για να πεις ότι τα έχεις όλα, σου προτείνω να τα συνοδεύσεις με το λευκό κρασί της Λεύκας.
Μάρω Σενετάκη, Branded Content Manager
Η Λεύκα. Μαυρομιχάλη 121, Εξάρχεια, τηλ. 210 3614038
Γαρίδες με χαρουπόψωμα στο Parkbench
«Το στέκι μου» είπε άλλη μια φορά, εν μέσω πανδημίας, ο Στέφανος και δεν δώσαμε τόσο σημασία αρχικά. Κακώς, γιατί είχε -και δεν μας αρέσει να του το αναγνωρίζουμε- δίκιο. Το συγκεκριμένο μαγαζί, κάπου ανάμεσα σε Πετράλωνα και Κουκάκι, έχει σωστή πλατεία, με σωστά τραπεζάκια, είναι ωραίο μέσα αν θες να το ζήσεις αλλιώς και πιο όρθιο, είναι για μεσημέρι, είναι για βράδυ, έχει πολύ ωραίο service και έχει κι αυτές τις γαρίδες, με τον ταραμά και τα χαρουπόψωμα. Καλά δεν έχει μόνο αυτές, καθώς είτε παίξεις με κοπές κρεάτων, είτε διαλέξεις burger, είτε απλώς σου αραδιάσουν μια ντουζίνα σούσι, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο εξαιρετικό. Απλά αυτές οι γαρίδες ξεχωρίζουν, σαν τον Στέφανο όταν βρίσκεται στο στέκι του.
Μάνος Μίχαλος, Founder & Managing Director
ParkBench. Πραμάντων 10, Αθήνα, τηλ. 212 1065303
Γκερεμέζι στον Μυστικό Κήπο
Δεν μετρώ πλέον τις φορές που έχω επισκεφθεί τον Μυστικό Κήπο στο Χαλάνδρι, αφού θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μεζεδοπωλείο είναι από τα καλύτερα των βορείων προαστίων. Η δημιουργικότητα στο απόγειό της, σταθερή αξία για το Χαλάνδρι εδώ και αρκετά χρόνια. Από τα εμβληματικά πιάτα του Μυστικού Κήπου, που όσες φορές και αν πάω δεν θα λείψει από το τραπέζι είναι το Γκερεμέζι. Πρόκειται για ένα μαλακό, νόστιμο πρόβειο τυράκι το οποίο συνδυάζεται με δύο «αλοιφές» -μια πικάντικη, καυτερή σάλτσα και μια μαρμελάδα μελιτζάνας. Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Ο διάλογος με τον σερβιτόρο τη στιγμή που αφήνει το πιάτο στο τραπέζι παραμένει πάντα ο ίδιος : «Προσοχή στην πικάντικη σάλτσα γιατί καίει πολύ, πρέπει να τη συνδυάσετε με τη γλυκιά μαρμελάδα» και η απάντηση πάντα η ίδια «ναι ξέρω, ξέρω». Πράγματι θα πρέπει να προσέξεις την ποσότητα αν δεν συμπαθείς πολύ τα καυτερά. Στις δικές μου προτιμήσεις ταιριάζει αυτό το πάντρεμα των τριών υφών, του καυτερού με το γλυκό της μαρμελάδας και της νόστιμης γεύσης του τυριού. Και ως συνήθως, φεύγοντας από τον Μυστικό Κήπο για πολλοστή φορά δίνω συγχαρητήρια στους δύο σεφ Σείριο και Δημήτρη όχι μόνο για το Γκερεμέζι τους αλλά για όλο το μενού που παραμένει εδώ και χρόνια ακαταμάχητο.
Βικτωρία Καλονάρου, Food Editor
Μυστικός Κήπος. Καραολή Δημητρίου 21, Χαλάνδρι, τηλ. 213 0370929