Τα καλύτερα πιάτα που έφαγε η ομάδα του NouPou αυτή την εβδομάδα
Η ομάδα του NouPou έκανε την έξοδό της σε εστιατόρια της Αθήνας και μοιράζεται μαζί σας τα πιάτα που ξεχώρισε αυτή την εβδομάδα.
- 13/05/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Σας καλωσορίζουμε στην πιο απολαυστική στήλη του NouPou, που συγκεντρώνει γεύσεις από κάθε γωνιά της Αθήνας και όχι μόνο. Fine dining και all day εστιατόρια, ταβέρνες για κάθε γούστο, vegan στέκια, κουζίνες από όλο τον κόσμο, street food επιλογές, αλλά και τα πιο νόστιμα πακέτα για το σπίτι, όλα βρίσκουν τη θέση τους στην πλούσια λίστα που υπογράφει κάθε εβδομάδα η ομάδα του NouPou.
Κοτόπουλο με κάρυ στο Naif
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Νaif Athens (@naifathens)
Εκεί, πίσω από την πολύβουη Συγγρού και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έχει στηθεί ένα μέρος που αποκαλώ πια στέκι μου, γιατί είναι ένα από τα πρώτα που θα μου έρθουν στο μυαλό όταν θα ακούσω τη λέξη «παρεΐστικο», γιατί έχει αυτό το «της γειτονιάς» και αυτό το απλό αλλά τόσο νόστιμο και comfort φαγητό που σου ζεσταίνει την ψυχούλα.
Το πιάτο που ξεχωρίζω στο Naif είναι σίγουρα το κοτόπουλο με κάρυ. Έρχεται σε ένα μπολ ζεστό- ζεστό, που θέλεις να το κρατήσεις και να μην το μοιραστείς με κανέναν, γεμάτο με τρυφερές μπουκιές από φιλετάκια κοτόπουλου, μπόλικη και κρεμώδη σάλτσα κάρυ που κρύβει μέσα της κρεμμύδι ,καρότο, ζωμό κοτόπουλο, lemongras, ντομάτα και κρέμα γάλακτος. Συνοδεύεται από ρύζι μπασμάτι και chutney πιπεριάς, γιαούρτι και από πάνω κόλιανδρο και φιλέ αμυγδάλου.
Υ.Γ.: Μην αρχίσεις αυτά τα περίεργα, να τρως πρώτα το κοτόπουλο, μετά το ρύζι. Με εξαίρεση τις μια δυο- πρώτες πιρουνιές από το κάθε στοιχείο του πιάτου για να τα δοκιμάσεις, πρέπει να ανακατέψεις όλα τα υλικά, το κοτόπουλο με το ρύζι, τις σαλτσούλες μαζί. Μόνο έτσι θα καταλάβεις τη μαγεία του. Ήρεμα το λέω!
Γεωργία Περιμένη, Staff Writer
Naif. Λεοντείου 10, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9334946.
Φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου στο Grande Dame
Για να είμαι ακριβής στην περιγραφή του πιάτου, αναφέρεται στο μενού ως φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου με πουρέ πατάτας, σάλτσα κρεμμυδιού, μαύρο σκόρδο και λεμόνι. Το ξεροψημένο, πεντανόστιμο φιλέτο μπακαλιάρου που λιώνει στο στόμα δένει μοναδικά με τον εκρηκτικό συνδυασμό της σάλτσας κρεμμυδιού, της αψιάς γεύσης του μαύρου σκόρδου και της ερεθιστικής οξύτητας του λεμονιού. Όλα αυτά εκτυλίσσονται πάνω σ’ έναν νόστιμο πουρέ πατάτας με βελούδινη υφή. Και κάπως έτσι ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Σολάκης μας ξανασυστήνεται μέσα από τη δική του Grande Dame στην Πλάκα. Στο μενού οι προτάσεις είναι ελληνικές «σερβιρισμένες» μ’ έναν εκσυγχρονισμένο τρόπο, που συνδέει τις παραδοσιακές σπιτικές γεύσεις της μαμάς με τις σημερινές τεχνικές αναβάθμισης των πιάτων του.
Στο ισόγειο ενός ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου του 1817 άνοιξε σχετικά πρόσφατα τις πόρτες του αυτό το ατμοσφαιρικό εστιατόριο. Κρατώντας αρκετά στοιχεία από την ταβέρνα «Παλιά Αθήνα» που στεγαζόταν στον ίδιο χώρο για πολλά χρόνια, ανακαινίστηκε, διατηρώντας όμως, τον χαρακτήρα της παλιάς εποχής. Το εστιατόριο εκτείνεται σε τρεις διαδοχικές σάλες και θυμίζει πολύ τα ψηλοτάβανα σπίτια που συναντάμε σε παλιές ελληνικές ταινίες. Στη Grande Dame κεντρίζουν αμέσως την προσοχή τα ρετρό φωτιστικά, οι βίντατζ πίνακες, τα γεμάτα πολύχρωμα φρέσκα λουλούδια βάζα του και βέβαια τα πλακάκια στο δάπεδο, που κρύβουν μια ιστορία 100 και πλέον χρόνων.
Βικτωρία Καλονάρου, Food Editor
Grande Dame. Νίκης 46, Πλάκα, τηλ. 6936 060481.
Φέτα Μπουγιουρντί στο Artisanal
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ARTISANAL ? (@artisanal_restaurant)
Μόλις έρχεται μπροστά σου γουρλώνεις τα μάτια. Πρώτον γιατί όντως προσγειώθηκε μπροστά σου μια πανέμορφη φέτα μπουγιουρντί. Μία φέτα που έχει το “αλουμινόχαρτο” πάνω και τριγύρω τα μυρωδικά και τα έλαια. Κι όμως αυτό το “αλουμινόχαρτο” είναι ένα βρώσιμο φύλλο ασημιού, ενώ τα συνοδευτικά είναι πράσινο chili, αγγούρι, τοματίνι λιαστό, αρωματικά και αγουρέλαιο. Μόλις το δοκιμάσεις ξαναγουρλώνεις τα μάτια, γιατί η υφή είναι μοναδική, η γεύση συγκλονιστική και το σύνολο της μπουκιάς σου μένει αξέχαστο. Δεν είναι τυχαίο ότι τούτο το πιάτο από τα χέρια του Δημήτρη Δημητριάδη αποτελεί από τα πιο πολυσυζητημένα αλλά και best seller του Artisanal, στο οποίο αν δεν έχεις πάει, να πας για να απολαύσεις υπέροχα πιάτα στην άκρως καλοκαιρινή του αυλή.
Δημήτρης Κουπριτζιώτης, Food & Drink Editor
Artisanal. Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ. 210 8086111.
Sando Iberico Pork Katsu στο Birdman
Αν δεν είσαι γνώστης της ιαπωνικής κουζίνας, η αλήθεια είναι πως το μενού του Birdman μπορεί να σε σκαλώσει αρκετά, καθώς είναι γεμάτο με άγνωστες λέξεις και εσύ προσπαθείς απλά να βγάλεις νόημα από τα συμφραζόμενα. Αυτό το μικρό μαγαζάκι επί της Βουλής, λίγα μέτρα από την πολύβουη Ερμού, είναι ένα μικρό καταφύγιο που υμνεί την comfort ιαπωνική κουζίνα και το κάνει πάρα πολύ καλά. Ο χώρος, αν και μικρός, έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και βγάζει μια ζεστασιά, που σε κάνει να μη μπορείς να σηκωθείς από τη θέση σου και να φύγεις. Αν το επισκεφτείς, σημείωσε να καθίσεις στην μπάρα, όπου ετοιμάζονται τα πιάτα μπροστά σου και όλη η ατμόσφαιρα πλημμυρίζει μυρωδιές που ταράζουν ακόμη και τους χορτασμένους! Στην πιο πρόσφατη επίσκεψή μου εκεί, ένα από τα πιάτα που -για μία ακόμη φορά- τίμησα ήταν το Sando Iberico Pork Katsu. Και επιμένω, μη σε σκαλώνει το όνομα! Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «σάντουιτς» (αν πρέπει να σου το κάνω μια απλουστευμένο) με χοιρινό λαιμό, κόκκινο λάχανο και tonkatsu σως μήλο, που του δίνει μια γλυκιά, αλμυρή και ελαφρώς όξινη γεύση. Μέσα σε αυτήν την τραγανή στρώση ψωμιού, που ακούς το πολυπόθητο «κρατς» από την πρώτη μπουκιά, τα τρία αυτά υλικά είναι αρκετά για να σε κάνουν να αναφωνείς από ικανοποίηση. Και μην το βλέπεις έτσι σχετικά απλό στη φωτογραφία. Η ουσία κρύβεται στη γεύση. Και η γεύση αυτή δεν θα σε απογοητεύσει.
Άννυ Τζαβέλα, Staff Writer
Birdman. Βουλής 35, Αθήνα, τηλ. 210 3212800.
Κοντοσούβλι στον Ρουμελιώτη
Οι Πανίτσες ξέρουν όλα τα μυστικά του κρέατος και μερικά από αυτά τα μοιράστηκαν πέρυσι μέσω του NouPou. Ωστόσο ο Δημήτρης και ο Θωμάς δεν είναι τίποτα κορόιδα. Δεν είπαν λέξη για το πώς φτιάχνουν το καλύτερο κοντοσούβλι των νοτίων προαστίων. Πιθανότατα η συνταγή να κρατάει γερά τις ρίζες της από τον πατέρα κ. Πανίτσα, ο οποίος πριν καμιά πενηνταριά χρόνια είχε ταβέρνα στο Αγρίνιο και στις αρχές αυτής της χιλιετίας άνοιξε στην Άνω Γλυφάδα τον «Ρουμελιώτη». Από τότε κάθε σαββατοκύριακο γίνονται μάχες για ένα τραπέζι (γι’ αυτό και προτείνω να πάτε και καμιά καθημερινή βραδιά από εκεί για να φάτε πιο άνετα), τα κρέατα πάνε και (δεν) έρχονται, αλλά όποιο τραπέζι και να κοιτάξεις βλέπεις κοντοσούβλι. Αν δεν δεις, τότε αυτός που κάθεται δεν έχει καταλάβει σε ποιο μαγαζί βρίσκεται και πόσο ζουμερό, αλατισμένο, με λίπος σαν γλύκισμα, κοντοσούβλι μπορεί να βρει. Ναι ξέρω, η χοληστερίνη θα χτυπήσει κόκκινο, αλλά τι θέλετε να προτείνω για πιάτο της εβδομάδας Γκότζι μπέρι;
Μάνος Μίχαλος, Founder & Managing Director
Ρουμελιώτης. Χειμάρρας 10, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210 9607562.
Noodles με σάλτσα κάρυ στο Winners Vegan
Ελπίζω η δική μου πρόταση να δημοσιευθεί ακριβώς κάτω από εκείνη του Μάνου Μίχαλου, γιατί ειλικρινά δεν βρίσκω καλύτερη απάντηση στα περί γκότζι μπέρις από το νοστιμότερο ίσως vegan πιάτο που μπορεί να φάει κανείς αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Το πέτυχα στις επιλογές ημέρας του Winners, αλλά από το τέλος του μήνα θα περιλαμβάνεται σταθερά στο νέο καλοκαιρινό μενού, το οποίο γενικώς ανυπομονώ να δοκιμάσω.
Για το Winners τα έχουμε ξαναγράψει: καταφέρνει να μετατρέπει κάθε συνταγή του σε μια ευχάριστη έκπληξη την οποία θα τολμήσω να πω πως εκτιμάς ακόμα περισσότερο αν δεν είσαι vegan (ούτε εγώ είμαι – τουλάχιστον όχι ακόμα). Επίσης, χρησιμοποιεί βιολογικές πρώτες ύλες και όλα φτιάχνονται στην κουζίνα του από το μηδέν.
Το πιάτο δεν υπήρχε λοιπόν ακόμα στον κατάλογο και δεν έχει προς το παρόν επίσημο όνομα. Η βάση του είναι noodles από αλεύρι φαγόπυρου και αλεύρι ρυζιού, τα οποία σερβίρονται σε πλούσια, κρεμώδη και ελαφρώς καυτερή σάλτσα κάρυ, που φήμες λένε ότι περιλαμβάνει 15 περίπου μπαχαρικά. Φρέσκος κόλιανδρος, lime και lemongrass είναι μερικά από όσα δίνουν τελικά μια ταυτοχρόνως δροσερή γεύση, αλλά νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος να περιγράψω το αποτέλεσμα είναι με μια φιλική συμβουλή: Να πάτε οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε.
Extra tip: Ξεκινήστε με μια L.A. Salad (η περιγραφή της στο μενού είναι ακριβέστατη, παρ’ όλα αυτά θα έλεγα πως ακόμα κι έτσι την αδικεί) και ζητήστε επίσης ένα από τα νέα cocktails που μπαίνουν στον κατάλογο οσονούπω. Εγώ πήρα αυτό με το dragon fruit, που μπορεί χωρίς μεγάλο γευστικό κόστος να γίνει και virgin.
Ζωή Πατσιώλη, Editor in Chief
Winners Vegan: Νίκης 27, Σύνταγμα, τηλ. 210 3220916.
Γαρίδες σαγανάκι στο Καπηλειό του Ζάχου
Εντάξει, μωρέ, πόσο καλό μπορεί να είναι το συγκεκριμένο πιάτο; Πόση πια τεχνική χρειάζεται για να βράσεις λίγη σαλτσούλα, να πετάξεις μέσα μερικές γαρίδες και λίγη φέτα και να το σερβίρεις; Και, στην τελική, γιατί να επιλέξει κάποιος το συγκεκριμένο πιάτο σε αυτό το κρυφό διαμάντι του Πειραιά (ένα από τα πολλά) που φημίζεται κυρίως για το υποδειγματικό ψημένο φρέσκο ψάρι του; Συν φυσικά όλα τα παρελκόμενα (σαλατούλα, τηγανητά κολοκυθάκια, αψεγάδιαστη τυροκαυτερή, καλαμαράκι κτλ). Τώρα που το σκέφτομαι, δίκιο έχεις. Γράψε λάθος. Μην το παραγγείλεις. Βασικά μην πας. Αλλά, ακόμη και αν πας, μην πεις πως το διάβασες εδώ. Αλλά ακόμη και αν το πεις, μην πεις πως το έγραψα εγώ. Ή, τουλάχιστον, μην το πεις στη γυναίκα μου που σίγουρα δεν θα εκτιμήσει ότι δεν κρατήθηκα και αποκάλυψα την εμμονή που έχω φάει τους τελευταίους μήνες με αυτό το μαγαζί. Προσοχή. Κρίμα είναι να βρεθώ στο δρόμο για ένα (και δυο, και τρία) σαγανάκι.
Πάνος Κοκκίνης, Head of Branded Content
Καπηλειό «Ο Ζάχος». Κομοτηνής 37, Καμίνια, τηλ. 210 4813325.
Σουβλάκι στη Βόλβη
Πριν από λίγους μήνες επισκέφτηκα την Βόλβη στο κέντρο της Αθήνας, στην έξοδο από την Κρεαταγορά. Μικρό γρήγορο ωραίο γευστικό αλλά κατά περίεργο τρόπο καθαρό και αυτό που πρέπει. Ο Άρης μέσα από το παράθυρο σε καλωσορίζει και στα γρήγορα σου λέει την ατάκα για να προχωρήσει στο παρασύνθημα: Τι βάζω;
Νίκος Μίχαλος, Co-founder και Head of Marketing
Ευρυπίδου 24, Αθήνα, τηλ. 211 1180587.
Ανοιχτό Σάντουιτς στη Νερατζιά
Τo brunch δεν είναι απλά τάση, είναι κάτι σαν γαστρονομική «μάστιγα», που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να εξαπλωθεί παντού, κάνοντας μας όλους να δίνουμε ραντεβού με την παρέα μας -ειδικά τα ΣΚ- για να απολαύσουμε λουκούλλεια δεκατιανά γεύματα. Ποιος βγαίνει πια απλά για καφέ την Κυριακή όταν έχει την τέλεια δικαιολογία για να βάλει στο τραπέζι του αλμυρά πιάτα με αβγά δίπλα σε βουνά από pancakes με σοκολάτα, συνδυάζοντάς τα με καφέ ή ακόμη καλύτερα με ένα κοκτέιλ, και ας είναι μόλις 12 το μεσημέρι; Ε, brunch θα φάμε, να μην βάλουμε μία Paloma δίπλα να κατέβουν πιο εύκολα τα scrambled eggs;
Κολλημένη με το είδος και εγώ, δεν θα χάσω ποτέ την ευκαιρία για μία πρωινή-μεσημεριάτικη έξοδο για brunch. Και κάπως έτσι, την τελευταία φορά κατέληξα στο café bistro Νερατζιά στο Κουκάκι, που στεγάζεται στο ισόγειο ενός νεοκλασικού κτιρίου, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Η Νερατζιά είναι γνωστή για τον πολύ καλό, αρωματικό καφέ που σερβίρεται εκεί, αλλά και για το brunch. Το «ανοιχτό σάντουιτς» από την κατηγορία των αυγών που δοκίμασα, δικαιώνει τη φήμη της: δύο φέτες ψωμί με μαγιονέζα, γραβιέρα, μπέικον, ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα και 2 πολύ ωραία ψημένα αβγά μάτια πασπαλισμένα με πιπέρι. Μόλις τα κόβεις οι κρόκοι απλώνονται στο πιάτο, γίνονται ένα, με τα υπόλοιπα υλικά και εσύ έχεις μπροστά σου ένα απολαυστικό και χορταστικό πιάτο που σου φτιάχνει τη μέρα!
Μάρω Σενετάκη, Branded Content Manager
Νερατζιά. Ζαν Μωρέας 6 & Βεΐκου, Κουκάκι, τηλ. 210 9243025.