Τα καλύτερα πιάτα που έφαγε η ομάδα του NouPou αυτή την εβδομάδα
Η ομάδα του NouPou έκανε την έξοδό της σε εστιατόρια της Αθήνας και μοιράζεται μαζί σας τα πιάτα που ξεχώρισε αυτή την εβδομάδα.
- 15/04/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Σας καλωσορίζουμε στην πιο απολαυστική στήλη του NouPou, που συγκεντρώνει γεύσεις από κάθε γωνιά της Αθήνας. Fine dining και all day εστιατόρια, ταβέρνες για κάθε γούστο, vegan στέκια, κουζίνες από όλο τον κόσμο, street food επιλογές, αλλά και τα πιο νόστιμα πακέτα για το σπίτι, όλα βρίσκουν τη θέση τους στην πλούσια λίστα που υπογράφει κάθε εβδομάδα η ομάδα του NouPou.
Dynamite στο Winners
Να ξεκαθαρίσω σε πρώτη φάση πως δεν είμαι vegan ούτε κατά διάνοια. Παρόλα αυτά θα μιλήσω για το πιάτο «Dynamite» του «Winners» στο Σύνταγμα και θα πω πως η έκφρασή μου τα πρώτα δευτερόλεπτα της δοκιμής περιγράφεται με μια μόνο λέξη: σοκ! Ένα πιάτο- όνομα και πράγμα, σωστός δυναμίτης. Είναι πικάντικο τόσο όσο και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διαφορετικών υλικών που δένουν με τρόπο που το μυαλό σου δεν διανοείται αρχικά. Είναι τόσα τα υλικά και η λεπτομέρεια που σε κάποια φάση σκεφτόμουν πως «δεν ξέρω καν τι τρώω, αλλά ειλικρινά δεν έχει καμία απολύτως σημασία». Περιλαμβάνει κομματάκια που θυμίζουν τηγανητό κοτόπουλο, αλλά φτιάχνονται από αλεύρι ρεβιθιού πλασμένο με ζωμό λαχανικών και μπαχαρικών. Τα συνοδεύει ρύζι για σούσι που περιχύνεται με «φουρικάκε», ένα μείγμα που φτιάχνεται από διαφορετικά φύκια, ενώ περιλαμβάνει σιρόπι από μίσο και σιρόπι αγαύης, καθώς και μια κρύα σαλάτα από κοφτό μακαρονάκι και χειροποίητη, spicy μαγιονέζα. Τι σου λέω όμως κι εσένα τώρα, λες και παρουσιάζω το πιάτο μου στους κριτές. Δεν έχω τι άλλο να πω, απλά τρέξε να το δοκιμάσεις και σημειώστε στα plus το μέγεθος της μερίδας, που με έκανε και πέρασα το κατώφλι σκασμένη και κάτι παραπάνω από ικανοποιημένη.
Γεωργία Περιμένη, Staff Writer
Winners Vegan. Νίκης 27, Αθήνα, τηλ. 210 3220916.
Μπιφτέκι πρόβειο στο Γίδι, μονό ή tower
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη gidi_metamorfosi (@__gidi_)
Ναι, ξέρω, ακολουθεί Μεγάλη Εβδομάδα και καλό είναι να μη μιλάμε για κρεατοφαγία αλλά σκεφτείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα δίπλα μας (βλέπε τη Ζωή Πατσιώλη) που δεν μιλάνε για κρεατοφαγία όλο το χρόνο. Τους είναι δύσκολο μέχρι και ακατόρθωτο να καταλάβουν την αξία του πρόβειου μπιφτεκιού που συναντάς στο Γίδι. Καλά, αν πέσουν πάνω και στον πύργο μπιφτεκιών, ενδεχομένως να λιποθυμήσουν κιόλας. Βέβαια, εδώ που τα λέμε το συγκεκριμένο μπιφτέκι είναι για λιποθυμίες, κραυγές, χειροκροτήματα, πανηγυρισμούς. Την πρώτη φορά που το δοκίμασα, νόμιζα ότι βρήκαν τον έρωτα της ζωής μου γι’ αυτό και ζήτησα άλλο ένα επί τόπου (πρώτη βραδιά και καλά, έπρεπε να επιδείξω τις αντοχές μου). Στη συνέχεια η σχέση μπήκε σε ένα πλαίσιο, σε μια κατανόηση, σε μια αγάπη. Πάντα όμως με το άσβεστο πάθος της πρώτης φοράς. Τώρα που είπαμε για πάθη, θυμήθηκα τα πάθη του Χριστού που έρχονται σε λίγες μέρες και λέω να σταματήσω. Θα πέσει λίπος να με κάψει.
Μάνος Μίχαλος, Founder & Managing Director
Γίδι. Λεωφόρος Τατοϊου 17, Μεταμόρφωση, τηλ. 210 2828848.
Πέννες με κοτόπουλο και μανιτάρια Porcini στο Aperitivo
Στην καρδιά της Γλυφάδας, λίγο δίπλα από την πλατεία Εσπερίδων, συναντάς το ιταλικό εστιατόριο Aperitivo. Όταν το επισκέφτηκα τις προάλλες, επέλεξα να δοκιμάσω μια από τις μακαρονάδες του. Ανάμεσα στην ποικιλία που διαθέτει, διάλεξα τις πέννες με κοτόπουλο και τα μανιτάρια Porcini. Αν και δεν αγαπώ ιδιαίτερα την τρούφα, η μακαρονάδα περιείχε πάστα τρούφας και αυτό ήταν που τελικά απογείωσε για μένα το πιάτο: η επίγευσή της. Σε συνδυασμό με ένα ποτήρι λευκό κρασί, η μακαρονάδα αυτή είναι η ιδανική επιλογή για ένα χαλαρό γεύμα -και καθόλου μπουχτιστικό. Προτείνω επίσκεψη εκεί βράδυ καθημερινής, που η κίνηση είναι πιο πεσμένη και μπορείς να απολαύσεις την, αγαπημένη μου πλέον, μακαρονάδα μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά.
Άννυ Τζαβέλα, Staff Writer
Aperitivo pizza bar. Κύπρου 70, Γλυφάδα, τηλ. 210 8940377.
Φρικασέ με ελληνικό χοίρο στο manouka
Σου έχει τύχει ποτέ ένα πιάτο να σε «κερδίσει» πριν το δοκιμάσεις; Αυτό ακριβώς μου συνέβη με το φρικασέ του manouka και μάλιστα, όχι γιατί είδα ένα εντυπωσιακά στημένο πιάτο, με εξεζητημένο food styling, αλλά γιατί πρόκειται για ένα από τα πιο αρωματικά πιάτα που έχω δοκιμάσει σε εστιατόριο. Σίγουρα ο συνδυασμός από πέντε είδη χόρτων που έχει χρησιμοποιήσει για αυτό το πιάτο η σεφ Ελένη Αλειφέρη έχει λειτουργήσει εξαιρετικά. Μετράει βέβαια πολύ που και το χοιρινό είναι καλομαγειρεμένο και τρυφερό, αλλά τα χόρτα είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτού του πιάτου. Συνόδευσε το με ένα ποτήρι λευκό κρασί, από την εκτενέστατη wine list του εστιατορίου και αφέσου να το απολαύσεις κοιτώντας παράλληλα την απίστευτη θέα στην Ακρόπολη που έχει το εστιατόριο στο roof garden του ξενοδοχείου Utopia.
Μάρω Σενετάκη, Branded Content Manager
manouka. Ερμού 46, 7ος όροφος ξενοδοχείου Utopia, Σύνταγμα, τηλ. 210 3241814.
Μουσακάς τόνου στις Βαρκούλες
Έρωτας με την πρώτη ματιά! Ένα πιάτο που θα με οδηγήσει στις Βαρκούλες ξανά και ξανά. Είχα ακούσει άριστες κριτικές αλλά είναι άλλο να το ακούς και άλλο να το ζεις. Μουσακάς τόνου, ένα θεσπέσιο πιάτο – πίνακας ζωγραφικής, σε κερδίζει άμεσα. Καθώς σερβίρεται, το στεφάνι-τσέρκι που συγκρατεί τα υλικά στις τρεις στρώσεις του μουσακά αφαιρείται με αποτέλεσμα να διαχέεται η βελούδινη υφή της κρέμας παρμεζάνας, που με τη σειρά της αγκαλιάζει το χουνκιάρ μελιτζάνας και το τρυφερό φιλέτο τόνου. Τρεις υφές, τρία συστατικά, τόνος-μελιτζάνα-παρμεζάνα, που φαινομενικά μοιάζουν ασύνδετα συντελούν όμως στη δημιουργία ενός εξαίρετου πιάτου. Κι αφού μιλάμε για «ασύνδετα», μην περιμένεις να βρεις τις Βαρκούλες στο γιαλό, γιατί η αλήθεια είναι ότι αρμενίζουν στη Ν. Ιωνία και μάλιστα σε ένα απάγκιο στενό, καλά κρυμμένο. Σε αυτές τις Βαρκούλες θα ανακαλύψεις gourmet θαλασσινές προτάσεις, που θα σε εκπλήξουν ευχάριστα, καθώς και φρεσκότατα ψάρια ημέρας.
Βικτωρία Καλονάρου, Food Editor
Βαρκούλες, Αλαίας 2 Νέα Ιωνία, τηλ. 21 3035 8767.
Πίτσα Μαργαρίτα στο Tre Sorelle
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ✮ Tre Sorelle ✮ (@tre_sorelle_pizza)
Αν έπρεπε να απαντήσω χωρίς να το πολυσκεφτώ, θα έλεγα πως η πίτσα του Tre Sorelle ανήκει στις δύο αγαπημένες μου στην Αθήνα (για τη δεύτερη θα γράψω αναλυτικά σε επόμενη στήλη). Κι αν το καλοσκεφτώ βέβαια, πάλι το Tre Sorelle κερδίζει στα γευστικά σημεία τις περισσότερες από τις -ομολογουμένως πολλές- καλοεκτελεσμένες εκδοχές της ναπολιτάνικης πίτσας που σερβίρονται στα πιο «φρέσκα» ιταλικά της πόλης. Με ζύμη που ωριμάζει για δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοιχτεί μαεστρικά από τον pizzaiolo και ψηθεί στον ξυλόφουρνο, αυτή η πίτσα δεν θέλει πολλά για να σε κερδίσει. Το ζυμάρι της είναι πανάλαφρο, νόστιμο και με μια ελαφρώς τραγανή κρούστα στο καψαλισμένο στεφάνι. Τα κομμάτια διπλώνονται εύκολα και τρώγονται πάντα με το χέρι, ενώ η απλή εκδοχή της Μαργαρίτας (σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, φρέσκος βασιλικός) κρύβει μέσα της όλη τη σοφία της cucina povera. Σε μια τόσο αρμονική συνταγή, οτιδήποτε επιπρόσθετο είναι απλά θόρυβος.
Ζωή Πατσιώλη, Editor in Chief
Tre Sorelle. Αρχελάου 19, Παγκράτι, τηλ. 211 4072172.
Καπνιστή φετόπιτα στα Καραμανλίδικα του Φάνη
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Τα Καραμανλίδικα του Φάνη (@ta_karamanlidika_tou_fani)
Σε πρώτη φάση κάτσε να σου πω το πλήρες όνομά της, για να μην παρεξηγηθεί. Είναι λοιπόν η φετόπιτα η καπνιστή με τομάτα, μελιτζάνα και καπνιστό τυρί. Επίσης καλό είναι να γνωρίζεις ότι δεν είναι πίτα, αλλά προσφούρνι, δηλαδή κάτι με βυζαντινή παράδοση (βλέπε ανοιχτή πίτα), που βγαίνει από τον φούρνο στα Καραμανλίδικα. Όχι τα Καραμανλίδικα στην Σωκράτους, το άλλο μαγαζί, το εργαστήρι, που είναι φάτσα πάνω στην Ερμού. Καλό είναι επιπλέον να γνωρίζεις ότι μαζί της έχει συνήθως και άλλα «ξαδελφάκια» της. Όπως την κιμαδόπιτα, την σουτζουκόπιτα και την -όνομα και θάμα-μπουγιουρντί μπαρούτ, με σουτζούκι Αδάνων. Στο λέω γιατί έτσι και αλλιώς όλα θα καταλήξεις να τα πάρεις. Για την ακρίβεια όλο το μενού που προφανώς και περιλαμβάνει τυριά και αλλαντικά, αλλά επίσης σουτζουκάκια αϊβαλιώτικα μούρλια και αξιοπρεπέστατο χουνκιάρ μπεγεντί. Η φάση είναι γκαραντί και η συγκεκριμένη πίτα από τα πιάτα που ξυπνάς την επόμενη μέρα και θυμάσαι αναστενάζοντας.
Πάνος Κοκκίνης, Head of Branded Content
Καραμανλίδικα του Φάνη. Ερμού 119, Αθήνα, τηλ. 210 3219119.
Ψωμί στο Λινού Σουμπάσης & Σία
Να ανάψουμε ένα κερί γι’ αυτό το μαγαζί, για την ευλογία του στην αθηναϊκή γαστρονομία! Όσο και αν φαίνεται περίεργο αυτό που αγάπησα περισσότερο στο νέο και πολλά υποσχόμενο εστιατόριο του κέντρου «Λινού Σουμπάσης & Σία» είναι το χειροποίητο ψωμί του, που σερβίρεται στην αρχή σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές και σου ανοίγει την όρεξη για το γεύμα που θα ακολουθήσει!
Νίκος Μίχαλος, Co-founder και Head of Marketing
Λινού Σουμπάσης & Σία. Μελανθίου 2, Ψυρρή, τηλ. 210 3220300.
Το Moldo burger στο Smash’n Bun
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Smash’n Bun (@smashnbun)
Είναι μόδα, είναι τάση, ας είναι ό,τι θέλει. Μόνο και μόνο που ήρθαν επιτέλους στην Ελλάδα τα υπέροχα smash burgers που τα λιγουρευόμασταν από το εξωτερικό, μας αρκεί. Και το τρομερό δεν είναι ότι απλά ήρθαν, είναι ότι μας παρουσιάζονται στην πιο άρτια μορφή τους, όπως ακριβώς δηλαδή κάνει το Smash’n Bun στο Κολωνάκι. Εκεί ο Μιχάλης Νουρλόγλου είπε να μας τρελάνει και εγώ τρελάθηκα ακόμα περισσότερο με το Moldo double burger. Κρεμώδης σάλτσα μανιταριών, βιολογικό cheddar και roasted garlic mayo, πάνω και κάτω από δύο μπιφτέκια ασύλληπτα λεπτά και καλοψημένα. Για μένα όμως το 90% σε ένα burger, είτε είναι κανονικό, είτε smash, είναι το ψωμάκι, και εδώ το potato bun είναι από τα καλύτερα που έχεις φάει ποτέ.
Δημήτρης Κουπριτζιώτης, Food & Drink Editor
Smash’n Bun. Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Αθήνα, τηλ. 210 7249802.