Τα καλύτερα πιάτα που έφαγε η ομάδα του NouPou αυτή την εβδομάδα
Η ομάδα του NouPou έκανε την έξοδό της σε εστιατόρια και μοιράζεται μαζί σας τα πιάτα που ξεχώρισε αυτή την εβδομάδα.
- 16/07/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Σας καλωσορίζουμε στην πιο απολαυστική στήλη του NouPou, που συγκεντρώνει γεύσεις από κάθε γωνιά της Αθήνας και όχι μόνο. Fine dining και all day εστιατόρια, ταβέρνες για κάθε γούστο, vegan στέκια, κουζίνες από όλο τον κόσμο, street food επιλογές, αλλά και τα πιο νόστιμα πακέτα για το σπίτι, όλα βρίσκουν τη θέση τους στην πλούσια λίστα που υπογράφει κάθε εβδομάδα η ομάδα του NouPou.
Γαρίδες τηγανητές στη Μαργαρώ
Μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και ακόμη να μην έχουμε φύγει από την πόλη, αλλά όλο και περισσότερο αναζητάμε μέρη που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι είμαστε κάπου διακοπές. Με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε την περασμένη Κυριακή να πάμε μέχρι Πειραιά και στην αγαπημένη ψαροταβέρνα Μαργαρώ, ακριβώς έξω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Γιατί αγαπημένη; Γιατί εκεί, όπως είπα, νιώθω πάντα σαν να βρίσκομαι σε ταβέρνα σε νησί, γιατί δεν θα σπαζοκεφαλιάσω ποτέ τι να επιλέξω -αυτή την εποχή σερβίρουν μόνο γαρίδες, μπαρμπούνι και χωριάτικη σαλάτα- και γιατί πάντα σηκώνομαι από το τραπέζι χαρούμενη γι’ αυτά που δοκίμασα.
Θα μου πεις τώρα με 3 πιάτα όλα κι όλα θα μιλήσεις μόνο για το ένα; Εντάξει, θα μπορούσα να πω για όλα, αλλά στις γαρίδες τους έχω μια αδυναμία παραπάνω. Τηγανητές, με χρυσαφένια κρούστα εξωτερικά και ωραία σάρκα μέσα, είναι τόσο νόστιμες που μόλις ξεκινήσεις θέλεις να φας όλο το πιάτο μόνος σου. Γίνεται…
Μάρω Σενετάκη, Branded Content Manager
Μαργαρώ. Λεωφ. Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, τηλ. 210 4514226
Μπιφτέκι κοτόπουλο γεμιστό στον Ρουμελιώτη
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ (@oroumeliotis)
Αυτό το μπιφτέκι στην ταβέρνα του Ρουμελιώτη στην Άνω Γλυφάδα είναι ίσως η απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι τα πιάτα που έχουν ως βασικό τους υλικό το κοτόπουλο είναι αδιάφορα και σαν να μην υπάρχουν στον κατάλογο. Και αυτό δεν το υποστηρίζω επειδή κρύβει μέσα του μια απλή, αλλά τόσο γευστική γέμιση που το απογειώνει, αλλά επειδή θα ήταν τρομερά νόστιμο και χωρίς αυτή.
Δεν ξέρω ποιο ακριβώς είναι το μυστικό τους. Τα κατάλληλα υλικά; Το σωστό ψήσιμο στη σχάρα που το κάνει τόσο ζουμερό; Ίσως να μην με έχει και τόση σημασία, αφού το αποτέλεσμα είναι ότι στο πιάτο σου έρχεται ένα πολύ νόστιμο μπιφτέκι κοτόπουλο, που συνδυάζει ποιότητα και ποσότητα, είναι χορταστικό, ενώ ταυτόχρονα δεν θέλεις να τελειώσει. Όσο για τη γέμιση; Φέτα, ντομάτα και τυρί gouda που λιώνουν στο στόμα. Συνοδεύεται από γαρνιτούρα της επιλογής σου, αλλά εγώ θα σου προτείνω να το σετάρεις με πατάτες τηγανητές, όπως πιστεύω ότι του πρέπει. Φρέσκες, σε καλή ποσότητα και ιδανικές για αυτό το λαχταριστό μπιφτέκι.
Γεωργία Περιμένη, Staff Writer
O Ρουμελιώτης. Χειμαρράς 10, Γλυφάδα, τηλ. 210 9607562
Panisse στο Cantina (Σίφνος)
Στη γενέτειρα του Τσελεμεντέ υπάρχουν εστιατόρια που θα ζήλευε όλη η γαστρονομική χώρα. Ένα από αυτά είναι και το Cantina, το οποίο βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό μέρος, ίσως το ωραιότερο και πιο μαγευτικό location του καλοκαιριού. Στέκει αγέρωχο πάνω από μια απομονωμένη παραλία, κάτω από τον μεσαιωνικό οικισμό του Κάστρου στα Σεράλια και το βράδυ, τα φώτα και η θάλασσα του δίνουν έναν χαρακτήρα που σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα. Αυτό που όμως δεν θα ξεχάσεις είναι το φαγητό του, στο οποίο ο σεφ Γιώργος Σαμοΐλης έχει δημιουργήσει ένα μενού που ακολουθεί την φιλοσοφία του zero waste.
Σήμερα θα σου μιλήσω για ένα από τα πιάτα αυτού του εξαιρετικού μενού, που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις εάν επισκεφθείς την Σίφνο φέτος το καλοκαίρι. Βασικό συστατικό του ο πρωταγωνιστής της Σιφνέικης κουζίνας, το ρεβίθι, αλλά σε μία ξεχωριστή εκδοχή του. Ο λόγος για το panisse το οποίο σε ελεύθερη απόδοση είναι sticks από ρεβίθια και αποτελεί δημοφιλές street food snack στη νότια Γαλλία. Στο Cantina σερβίρονται με μαγιονέζα, είναι τραγανό, γευστικό μα πάνω από όλα ιδιαίτερο και αν το δοκιμάσεις θα σου μείνει αξέχαστο.
Δημήτρης Κουπριτζιώτης, Food & Drink Editor
La Cantina. Σεράλια, Κάστρο, Σίφνος, τηλ. 22840 35395
Μαρινάρα σκορδάτη στη Λαγουδέρα εντός Π.Ο.Ν.
Είχαμε ακούσει πολλά για την Λαγουδέρα, που βρίσκεται εντός του Προμηθευτικού Οργανισμού Ναυτικού και κυρίως, ότι εκεί δοκιμάζεις ολόφρεσκα ψάρια σε πολύ «φιλικές» τιμές. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε. Βέβαια, αυτό που με κέρδισε περισσότερο ήταν η πληθωρική, σκορδάτη μαρινάρα με διάφορα θαλασσινά που, αν και μακριά από τη θάλασσα, σου έφερνε όλη την αύρα της. Ένα πιάτο που ξεχειλίζει νοστιμιά, απλό χωρίς «δημιουργικές παρεμβάσεις», έτσι όπως πρέπει να είναι για να αναδειχθεί η μεστή του γεύση και τα αρώματα της θάλασσας.
Αυτή η δελεαστική αποκάλυψη βρίσκεται κρυμμένη κάπου ανάμεσα στον Ελαιώνα και τον Βοτανικό, ανάμεσα σε παλιές αποθήκες, εγκαταλελειμμένα κτίρια και βιομηχανίες. Το ουζερί Λαγουδέρα είναι το αδελφάκι του αντίστοιχου στο Πέραμα, στεγάζεται στο χώρο που βρίσκεται ο Π.Ο.Ν. στην Ιερά Οδό, σε σημείο που δεν το περιμένεις. Κι επειδή αργούν οι δικές μας διακοπές, χαιρόμαστε που ανακαλύπτουμε τέτοια διαμαντάκια στο κλεινόν άστυ και μας μεταφέρουν την αύρα της θάλασσας έστω και νοητά.
Βικτωρία Καλονάρου, Food Editor
Λαγουδέρα, Προμηθευτικός Οργανισμός Ναυτικού Ιερά Οδός 102, Αθήνα
Σάντουιτς στο Guarantee
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Eaters (@theeaters_gr)
Εντάξει, όταν λέμε «πιάτα» δεν εννοούμε ακριβώς αυτό, αλλά τα σάντουιτς του Guarantee είναι τόσο νόστιμα που αξίζουν μια εξαίρεση – και μια τουλάχιστον αναφορά σε αυτή τη στήλη. Είναι τα καλύτερα της Αθήνας; Πιθανότατα. Αξίζουν την όρθια 20λεπτη τουλάχιστον αναμονή στο στενό πεζοδρομιάκι της Βεΐκου; Οπωσδήποτε. Προσωπικά, φτιάχνω συνήθως το δικό μου σάντουιτς επιλέγοντας από τα πραγματικά αμέτρητα υλικά (στη βιτρίνα θα βρεις από μπρι μέχρι γραβιέρα Κρήτης, κι από μανιτάρια πλευρώτους και καραμελωμένα κρεμμύδια μέχρι φρεσκοψημένες μελιτζάνες και χειροποίητες σως πιπεριάς Φλωρίνης ή σχοινόπρασου), αλλά έξω από την πόρτα θα δεις κολλημένη μια λίστα με τις προτάσεις του μαγαζιού, που είναι όλες γκαραντί θα λέγαμε – αν και μερικές ακόμη vegetarian επιλογές θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες. Οι πατάτες τηγανίζονται συνεχώς ώστε να είναι φρέσκες, τυριά και αλλαντικά κόβονται τη στιγμή της παραγγελίας, ενώ μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα ψωμάκια, με δική μου αγαπημένη τη μαύρη τραγανή τσιαπάτα.
Extra tip: Οι χυμοί που φτιάχνει επιτόπου ο κύριος Γιάννης είναι κι αυτοί υπέροχοι. Και είναι επίσης άξιοι αναφοράς οι χειρουργικής ακριβείας υπολογισμοί του ώστε ό,τι χυμό κι αν του ζητήσεις, να βάλει στον αποχυμωτή ακριβώς τόσα φρούτα ώστε να γεμίσει το ποτήρι μέχρι το χείλος του χωρίς να περισσέψει ούτε σταγόνα.
Extra tip #2: Το μαγαζί κλείνει κανονικά στις 5 το απόγευμα (εκτός Κυριακής, που είναι έτσι κι αλλιώς κλειστό), αλλά πολλές φορές τα ψωμάκια έχουν τελειώσει από τις 4. Που σημαίνει πως όποιος πρόλαβε πρόλαβε.
Ζωή Πατσιώλη, Editor in Chief
Guarantee. Βεΐκου 41, Κουκάκι, τηλ. 210 9226924
Λαχματζούν στο Feyrouz
Παρόλο που είναι πια καλοκαίρι και οι βόλτες στο κέντρο της Αθήνας γίνονται όλο και λιγότερες, πάντα έχεις ένα καλό λόγο να γίνεις για λίγο «τουρίστας» στην πόλη σου, πηγαίνοντας μια βόλτα μέχρι το Μοναστηράκι. Αυτό έκανα και εγώ πρόσφατα πηγαίνοντας για μία απογευματινή βόλτα με την παρέα μου -για να έχει πέσει και ο ήλιος- και κάπου εκεί, ανάμεσα στα στενά, βρεθήκαμε μπροστά στο Feyrouz, που συστήνει στην Αθήνα την ανατολίτικη εκδοχή του street food. Για να πω την αλήθεια μου, αυτή ήταν η πρώτη φορά που το επισκέφτηκα, αν και τα τελευταία χρόνια το συναντάω σχεδόν σε όλες τις λίστες με τις καλύτερες street food προτάσεις του κέντρου. Όμως, κάλιο αργά παρά ποτέ.
Μιας και δεν είχα δοκιμάσει ξανά, μου πρότειναν να πάρω το λαχματζούν (μία κλασική επιλογή). Επέλεξα αυτό με μοσχαρίσιο κιμά, μείγμα μυρωδικών, γιαούρτι και σαλάτα feyrouz με μολάσσα ροδιού. Η λεπτή χειροποίητη ζύμη του ήταν φανταστική, το εσωτερικό πλούσιο και γευστικό, αυτό που λέμε «του ονείρου». Λιγουρεύτηκα επίσης το πεϊνιρλί του, το οποίο φαινόταν εξίσου δελεαστικό και πλέον αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να επισκεφτώ το Feyrouz ξανά στο άμεσο μέλλον.
Άννυ Τζαβέλα, Staff Writer
Feyrouz. Καρόρη 23 & Αγάθωνος 1, Αθήνα, τηλ. 2130318060