Τα καλύτερα πιάτα που έφαγε η ομάδα του NouPou αυτή την εβδομάδα
Η ομάδα του NouPou έκανε την έξοδό της σε εστιατόρια και μοιράζεται μαζί σας τα πιάτα που ξεχώρισε αυτή την εβδομάδα.
- 27/05/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Σας καλωσορίζουμε στην πιο απολαυστική στήλη του NouPou, που συγκεντρώνει γεύσεις από κάθε γωνιά της Αθήνας και όχι μόνο. Fine dining και all day εστιατόρια, ταβέρνες για κάθε γούστο, vegan στέκια, κουζίνες από όλο τον κόσμο, street food επιλογές, αλλά και τα πιο νόστιμα πακέτα για το σπίτι, όλα βρίσκουν τη θέση τους στην πλούσια λίστα που υπογράφει κάθε εβδομάδα η ομάδα του NouPou.
Χριστόψαρο με αλμυρίκια στο Λινού Σουμπάσης & Σία
Το Λινού Σουμπάσης & Σία άνοιξε πριν από μερικούς μήνες και έκανε έναν μικρό χαμό. Λίγο τα κεριά του, λίγο η ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα του με το λευκό που κυριαρχεί και πολύ λόγω των πιάτων του. Το σεβίτσε χριστόψαρου με νερό αγγουριού και αλμυρίκια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κουζίνας του. Απλό, με έντονες γεύσεις, με το νερό αγγουριού να εξισορροπεί την οξύτητα από το ψάρι και τα αλμυρίκια να δίνουν ένα τραγανό χαρακτήρα. Είναι το πιάτο που επιβάλλεται να πάρεις και θα καταλάβεις ότι οι ελληνικές γεύσεις κρύβουν όλη την μαγεία τους στην απλότητα και στο ταίριασμα μεταξύ τους. Άλλωστε η Ελλάδα έχει εκπληκτικά ψάρια και για αυτό, στο μενού στο Λινού Σουμπάσης & Σία κυριαρχούν πιάτα που θυμίζουν Αιγαίο.
Δημήτρης Κουπριτζιώτης, Food & Drink Editor
Λινού Σουμπάσης & Σία. Μελανθίου 2, Ψυρρή, τηλ. 210 3220300.
Reginette al tartufo στο Vittoria Gati
Η Γλυφάδα αγαπάει την ιταλική κουζίνα και όπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς, παρακολουθώντας κάθε εβδομάδα τη λίστα μας, οι νότιοι ορκίζονται στα πιάτα με ζυμαρικά. Ένα από τα πλέον στυλάτα ιταλικά εστιατόρια της περιοχής λοιπόν, το Vittoria Gati στην πλατεία Νυμφών αποδεικνύει ότι η χειροποίητη pasta, που φτιάχνουν καθημερινά οι σεφ του εστιατορίου, είναι από τα δυνατά χαρτιά του. Τελευταία απολαυστική μου ανακάλυψη τα Reginette al tartufo.
Την τρούφα ή την αγαπάς ή την μισείς και εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία, γι΄ αυτό και δεν χάνω ποτέ ευκαιρία να δοκιμάσω ένα πιάτο στο οποίο πρωταγωνιστεί -καλά με τόσο έντονη γεύση και άρωμα βέβαια, εύκολα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε κάθε πιάτο, ακόμη και αν αυτός δεν είναι ο αρχικός στόχος ενός σεφ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Με το που εντόπισα το συγκεκριμένο πιάτο στο μενού λοιπόν, η επιλογή του ήταν δεδομένη. Τι δοκίμασα; Ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο (βρήκα τη μερίδα αρκετά γενναιόδωρη) με τα χειροποίητα reginette, βρασμένα al dente, να συνοδεύονται από μία πλούσια σάλτσα από μανιτάρια και τρούφα και να σερβίρονται με παρμεζάνα και flakes από μαύρη τρούφα. Θα το επέλεγα και την επόμενη φορά; Εύκολα!
Μάρω Σενετάκη, Branded Content Manager
Vittoria Gati. Πλ. Νυμφών 1, Γλυφάδα, τηλ. 210 8944491.
Σουτζουκάκια σχάρας στη Μονοκατοικία
Σουτζουκάκια σχάρας με χαρίσα και πρόβειο γιαούρτι, η απόλυτη γεύση της Μονοκατοικίας, στο Χαλάνδρι. Ένα ευφάνταστο, δημιουργικό και πολύ νόστιμο πιάτο, που προκαλεί τόσο οπτικά -instagramικό συμμετρικό πιάτο- όσο και γευστικά. Τη στιγμή που το αφράτο σουτζουκάκι βυθίζεται στην καυτερή σάλτσα χαρίσα και στο δροσερό γιαουρτάκι, ξεκινά η μοναδικότητα της γεύσης. Ο συνδυασμός, η συνύπαρξη δύο διαμετρικά αντίθετων γεύσεων, της αψάδας από τη χαρίσα και της δροσιάς από πρόβειο γιαούρτι, απογειώνει το πιάτο. Η επίγευση δε, που αφήνει, είναι ευχάριστη, πικάντικη και ταυτόχρονα δροσερή.
Ο κήπος της Μονοκατοικίας στο Χαλάνδρι είναι μια όαση δροσιάς και προσελκύει πολλούς επισκέπτες απ’ όλη την Αττική. Είναι η νοσταλγική εικόνα της περιποιημένης αυλής και του ολάνθιστου κήπου της, μιας εξοχικής κατοικίας, περασμένων δεκαετιών. Το γεγονός πως απέχει αρκετά από το φασαριόζικο κέντρο του Χαλανδρίου προσμετράται ασφαλώς στα υπέρ της Μονοκατοικίας.
Βικτωρία Καλονάρου, Food Editor
Μονοκατοικία. Φιλικής Εταιρείας 39, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6819109.
Χουνκιάρ μπεγεντί στη Suzanna
Εκεί που το «λιώνει στο πιρούνι» κοκκινιστό κρέας συναντά τον συγκλονιστικό πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, κρύβεται μια από τις μεγαλύτερες, ένοχες και σταθερές απολαύσεις αυτής της ζωής. Της δικιάς μου, της δικιάς σου και του κοτζάμ του Σουλτάνου, αφού αυτό σημαίνει το όνομα του πιάτου (βλέπε «η Απόλαυση του Σουλτάνου»). Παρόλο που κανείς δεν είναι βέβαιος πότε πρωτοφτιάχτηκε. Ως εμμονικός με το συγκεκριμένο πιάτο, που δοκιμάζω σταθερά μεσημέρι – βράδυ (μην σου πω και πρωί) κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψής μου στην Κωνσταντινούπολη, οφείλω να πω ότι στο Suzanna στο Παλαιό Φάληρο το φτιάχνουν και δεξιοτεχνικά και μερακλίδικα. Δεν θα περίμενα τίποτα λιγότερο από ένα μαγαζί με δεκαετίες ιστορίες (και υπέροχη αυλή για τα καλοκαιρινά βράδια), που σε κάνει να θέλεις να δοκιμάσεις ολόκληρο τον κατάλογο. Γνωρίζοντας πως, παρότι μιλάμε για ανατολίτικη κουζίνα, μια χαρά μάχιμος θα είσαι το επόμενο πρωί. Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι μερικά πρόσωπα / μέρη / πράγματα και πιάτα θεωρούνται κλασικά. Συνήθως υπάρχει λόγος σοβαρός για αυτό.
Πάνος Κοκκίνης, Head of Branded Content
Suzanna. Χαρίτων 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9428129.
Μανιτάρια και χόρτα τσιγαριστά στο Γκαστόνε
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gastone (@gastoneathens)
Το συγκεκριμένο πιάτο έφτασε στο τραπέζι σαν «σαλατικό», για να συνοδεύσει τις υπόλοιπες απλές και ταυτόχρονα τόσο ιδιαίτερες γεύσεις που φτιάχνουν στο Γκαστόνε, στο κέντρο της Αθήνας, δες χοτ ντογκ, την περίφημη τραγανή γουρουνοπούλα και πολλά ακόμη. Παρότι κρατιέμαι με νύχια και με δόντια για να μην γράψω για τα πιάτα με τα κρεατικά, θα αναφερθώ στα «μανιτάρια και χόρτα τσιγαριστά» γιατί οφείλω να ομολογήσω ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη του γεύματος. Τι περιλαμβάνει; Ένα βαθύ πιάτο που περιλαμβάνει χόρτα που έχουν πάρει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση λόγω του τσιγαρίσματος και συνοδεύονται με κομμένα μανιτάρια που έχουν τσιγαριστεί με τον ίδιο τρόπο και όλα μαζί γαρνίρονται με μπόλικο λαδολέμονο. Απαραίτητο στοιχείο του πιάτου, τα τραγανά τηγανητά κρεμμύδια, που πρέπει να σπάσεις και να αναμείξεις με τα υπόλοιπα στοιχεία για να γευθείς τον τέλειο συνδυασμό. Τόσο απλό και συνάμα τόσο απολαυστικό, που πραγματικά σου μένει αξέχαστο.
Για να πας το πιάτο ένα level παραπάνω, πρόσθεσε και ξινότυρο Νάξου, το οποίο είναι προαιρετικό. Δεν θα θες να τελειώσει.
Γεωργία Περιμένη, Staff Writer
Γκαστόνε. Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου, Αθήνα, τηλ. 210 3211455.
Tacos Pancakes στο Frater and Soror
Είναι Σαββατοκύριακο και ο υδράργυρος έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει, σε σημείο που αναζητάς απελπισμένα λίγη σκιά για να καθίσεις και να απολαύσεις τον καφέ ή το πολυπόθητο brunch σου. Σε αυτή την κατάσταση και εγώ, αποφασίζω να κάνω μια βόλτα στο Παγκράτι (τρελή ε;) και κάπως έτσι καταλήγω στην πλατεία Προσκόπων. Καταπράσινη, σκιερή και με ένα δροσερό αεράκι, που ήταν ό,τι έπρεπε. Το Frater and Soror, που βρίσκεται στην πλατεία, το έχω επισκεφτεί πολάκις για ποτό ή κρασί, ποτέ όμως για brunch. «Ευκαιρία, λοιπόν», σκέφτομαι μέσα μου. Με το που παίρνω τον κατάλογο στα χέρια μου και αφού η πείνα έχει βαρέσει ήδη κόκκινο, ξεχωρίζω τα tacos pancakes, που φαίνονται χορταστικά, γευστικά και πολύ απολαυστικά.
Την ώρα που φτάνει το πιάτο στο τραπέζι ενθουσιάζομαι αρχικά με την ποσότητα -για την ακρίβεια αναρωτιέμαι πώς θα το τελειώσω. Με την πρώτη μπουκιά, ωστόσο, ξεχνάω τα πάντα. Τα tacos pancakes είναι γεμιστά με τηγανητό κοτόπουλο, σαλάτα από κόκκινο λάχανο και μια σως που έρχεται να δέσει αρμονικά με τα παραπάνω υλικά. Το γευστικό αποτέλεσμα; Κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Το κρατσανιστό κοτόπουλο, μάλιστα, ήταν το κάτι άλλο!
Άννυ Τζαβέλα, Staff Writer
Frater and Soror. Αμύντα 6, Παγκράτι, τηλ. 210 7213720.
Σαλάτα Kalesma στο Kalesma Mykonos
To ξενοδοχείο Kalesma, το κυβιστικό σύμπλεγμα της Μυκόνου με τις 25 σουίτες, τις 2 βίλες, και τις έντονες επιρροές από τα λεγόμενα sugar cubes, δίνει μεγάλη έμφαση και στο κομμάτι της γαστρονομίας. Εκεί δοκίμασα και την σαλάτα Κάλεσμα και μπορώ να πω ότι είναι μία από τις καλύτερες στην Μύκονο. Αποτελείται από baby σπανάκι, ντοματίνια, αβοκάντο, μύρτιλα, σύκο, κρεμμύδι και φέτα, πασπαλισμένα με ένα λεμονάτο dressing με παπαρουνόσπορο. Σε ένα μοναδικό περιβάλλον, η συγκεκριμένη σαλάτα εμπνευσμένη από τον Κώστα Τσίγκα είναι από τα καλύτερα του καταλόγου, στο εστιατόριο του μοναδικού αυτού του ξενοδοχείου.
Νίκος Μίχαλος, Co-founder και Head of Marketing
Κalesma Mykonos. Αλεόμανδρα, Άγιος Ιωάννης, Μύκονος, τηλ. 22890 77222.
Bagel στην Amandine
Στην περιοχή του Συντάγματος, στη foodie πιάτσα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των οδών Βουλής, Μητροπόλεως, Νίκης και Ναυάρχου Νικοδήμου, υπήρχε κάποτε το αγαπημένο μου Makalo. Δυστυχώς, το στέκι με το περίεργο όνομα και την ενδιαφέρουσα, value for money κουζίνα έχει πια κλείσει, όμως εξαιτίας του ανακάλυψα μία από τις πιο νόστιμες στάσεις για street food στο κέντρο. Το γαστρονομικό αυτό διαμαντάκι κρύβεται στριμωγμένο ανάμεσα στην είσοδο μιας πολυκατοικίας κι ένα κατάστημα μπαχαρικών και η αλήθεια είναι ότι μπορείς εύκολα να το προσπεράσεις, αφού εκτός από μικρό είναι και εντελώς «αθόρυβο» –τίποτα απ’ έξω δεν φωνάζει «εδώ θα βρεις τα καλύτερα bagels της Αθήνας», ούτε καν τραπεζάκια ή ένας πάγκος δεν υπάρχουν, για να κάτσεις και να τα απολαύσεις με την ησυχία σου. Όμως αρκεί μια δοκιμή για να βάλεις την Amandine στον γευστικό χάρτη σου.
Ζεστά ψωμάκια γεμίζονται με τυριά, αλλαντικά, χειροποίητες σάλτσες και άλλες παρασκευές, ενώ στον μαυροπίνακα στο βάθος βρίσκεις μια σειρά από προτεινόμενους αλμυρούς και γλυκούς συνδυασμούς. Θα σου πρότεινα παρ’ όλα αυτά να τολμήσεις να φτιάξεις τον δικό σου, όπως έκανα εγώ την τελευταία φορά: Έβαλα τυρί κρέμα, γραβιέρα, αβοκάντο, μελιτζανοσαλάτα (που είναι πλούσια σε γεύση αλλά ελαφριά, νομίζω δεν έχει καν σκόρδο) και σως μουστάρδας με μέλι. Ελπίζω ότι η φωτογραφία που πρόλαβα να τραβήξω να αποδίδει λίγη από τη νοστιμιά του αποτελέσματος, όμως τι να σου κάνει κι ο φωτογράφος, θαύματα κάνει μόνο η Amandine.
Ζωή Πατσιώλη, Editor in Chief
Amandine. Νίκης 13, Αθήνα, τηλ. 210 3239829.