Bar.B.Q: Εκεί που το κρέας κάνει την διαφορά
Το Bar.B.Q είναι το μαγαζί όπου μαθαίνεις να εκτιμάς ένα καλό κομμάτι κρέας κι ένα καλό μπουκάλι κρασί.
- 05/02/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Υπάρχει ένα μαγαζί σε μια από τις πιο κεντρικές οδούς της Νέας Σμύρνης, όπου το κρέας έχει την τιμητική του. Κάτω από το όνομα Bar.B.Q κρύβονται τα μικρά μυστικά ενός μιας επιτυχημένης πολυετούς πορείας στον χώρο της εστίασης και η απόδειξη του ότι επειδή τα περισσότερα μαγαζιά που χαρακτηρίζονται από το κοινό ως αμιγώς “κρεατάδικα” κλείνουν δεν σημαίνει πως εκείνος που αξίζει δεν μένει. Ειδικά όταν μετρά 9 χρόνια στο ίδιο σημείο.
(Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης)
Ο χώρος χαρακτηρίζεται από την αισθητική ενός καθαρά βιομηχανικού ύφους, καθώς έχει έντονο το γκρι και το σίδερο από τον εξαερισμό μέχρι τα τραπέζια. Μια μεγάλη κάβα στο βάθος του χώρου φιλοξενεί λίγο περισσότερα από 70 κρασιά, με την πλειοψηφία τους να είναι σε κόκκινα. Αφού όπως ήδη γνωρίζεις, το κόκκινο κρασί είναι το τέλειο συνοδευτικό ενός καλού κομματιού κρέατος.
Όμως, τι σημασία έχει να ξέρεις ότι ένα καλό κόκκινο κρασί ταιριάζει τέλεια με ένα κρέας που μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά του ανάμεσα στ’ άλλα εαν δε το δοκιμάσεις; Έτσι, ένα μεσημέρι πήρα τηλέφωνο την κριτική επιτροπή (μη φανταστείς πτυχία, από εμπειρία) του Nou-Pou.gr και κατευθυνθήκαμε προς Νέα Σμύρνη. Αμέσως μόλις μπήκαμε στο Bar.B.Q και βλέποντας η μια το βλέμμα της άλλης μπορούσαμε να καταλάβουμε πως αυτό που θα δοκιμάζαμε θα άξιζε. Αφενός γιατί το μενού είχε κάθε είδους συνταγές με βάση το κρέας, είτε απλές και βασικές, είτε μοντέρνες με ένα ιδιαίτερο twist, και αφετέρου γιατί τα 9 χρόνια είναι δεν είναι πολλά για να κρατήσει ένα μαγαζί που είναι σχεδόν εξαιρετικό.
Αφεθήκαμε λοιπόν, στα χέρια του σεφ, Νεκτάριου Δανηιλίδη, αφού μετά από τόσα χρόνια εκπαίδευσης στον χώρο, δεν θα μπορούσε να μας απογοητεύσει. Η αρχή έγινε με ένα beef carpaccio με παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης και μια ποικιλία μανιταριών με honey-miso τα οποία μοιάζει να ήταν η τέλεια αφετηρία για την ολόκληρη κρεατική φιέστα που μπορεί να σου προσφέρει το Bar.B.Q, ακριβώς όπως τη ζήσαμε εμείς.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, επιλέγοντας clean cut πιάτα από διάφορα είδη κρέατος, συνειδητοποιήσαμε πως το Bar.B.Q έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική σχέση ποιότητας και τιμής. Αυτή η κατάληξη έγινε φυσικά, αφού δοκιμάσαμε το flank steak –μια καρδιά λάπας στη σχάρα και κομμένη σε φέτες-, τον μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο φυσικής ωρίμανσης από τις ΗΠΑ με πουρέ πατάτας και wasabi, και το μοσχαρίσιο σουβλάκι γάλακτος με μέλι, sweet chilli και terriyaki. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα κυρίως πιάτα του Bar.B.Q έχουν αυτό το ιδιαίτερο twist όπως αναφέραμε και παραπάνω, λόγω της καριέρας του «δασκάλου» του σεφ μετά από χρόνια εμπειρίας σε Αμερική και Χαβάη.
Κανένα γεύμα όμως, δεν θεωρείται ολοκληρωμένο εαν δεν έρθει το γλυκό να δέσει. Πάλι καλά δηλαδή, γιατί δεν γίνεται να επισκεφτείς το Bar.B.Q και να μην δοκιμάσεις την lemon tarte τους ή το δικό τους παγωτό σορμπέ βατόμουρο. Δηλαδή, εσύ χάνεις. Γιατί για εμάς ήταν το τέλειο κλείσιμο της Τετάρτης μας, χωρίς να είμαστε οι πιο εύκολοι άνθρωποι στο φαγητό.
Ελ. Βενιζέλου 46, Ν. Σμύρνη (Τηλ. 210 9319 675) // Facebook