25+2 νότια εστιατόρια για να φας τα καλύτερα θαλασσινά
Τo Nou-Pou.gr μάζεψε 27 νότιους γευστικούς προορισμούς για να επισκεφτείς και να φας τα καλύτερα θαλασσινά.
- 16/02/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
Μπορεί η πλειοψηφία των παρακάτω μαγαζιών να ενδύκνειται για τα ολόφρεσκα ψάρια που μας προσφέρουν μα διαπρέπουν ακόμη και στα υπόλοιπα θαλασσινά τους. Αρχίζοντας λοιπόν, από τις Τζιτζιφιές και τελειώνοντας στο Σούνιο, μπορείς και εσύ να πας εκείνη την μονοήμερη εκδρομή που ήθελες να κάνεις μιας και μπήκε η άνοιξη, μα και να μην φύγεις καθόλου από την γειτονιά σου.
Ιωλκός
Η Ιωλκός βρίσκεται απέναντι από το Odeon Γλυφάδα, επί της Ζέππου. Είναι μια μοντέρνα ταβέρνα με πολύ ιδιαίτερους ψαρομεζέδες, φανταστικό χέλι και ολόφρεκα χτένια. Ένα τσιπουράδικο, με πολύ ωραίο περιβάλλον, ζεστούς ανθρώπους, παραδοσιακές γεύσεις και ολόφρεσκα θαλασσινά που έρχονται στο πιάτο μας από την Ικαρία.
Ζέππου 15, Γλυφάδα
Blue Fish
(Φωτογραφία: Τόνια Φάντη)
Από την Νάουσα στην ακτή Βουλιαγμένης ήρθε το πιο gourmet εστιατόριο θαλασσινών που θα σου μείνει αξέχαστο από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Το Blue Fish φαίνεται να μην υστερεί σε κανέναν τομέα του, καθώς έχει μια αξιοζήλευτη τοποθεσία πάνω στην θάλασσα, ευγενέστατο προσωπικό και ιδιαίτερες γεύσεις που δεν έχεις δοκιμάσει ξανά. Ο σεφ του, Γιώργος Οικονομίδης μοιάζει να προσθέτει σε κάθε πιάτο μια ξεχωριστή πινελιά. Από το πιο φρέσκο carpaccio φαγκρί με yuzukosho, ponzu και σαλικόρνια, στα πιο ιδιαίτερα μύδια αχνιστά με γιαπωνέζικο πράσινο curry, ginger chilli και ζωμό καρύδας με lemongrass, στην τσιπούρα με crispy skin, ψητά λαχανικά, πουρέ πατάτας και ponzu, και τέλος στα linguini με την σκορπίνα. «Τα linguini με την σκορπίνα, ζωμό γαρίδας και σαλικόρνια, είναι απλώς μια πιο ενδιαφέρουσα γαριδομακαρονάδα» λέει ο Γιώργος, ενώ εμείς ήδη προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το μικρό σοκ της πιο ωραίας ταραμοσαλάτας που έχουμε φάει ποτέ.
Λεωφ. Ποσειδώνος 4, Βουλιαγμένη 21 0967 1778
Το Καστελόριζο
Στην Βάρκιζα βρίσκεται ακόμη ένα αγαπημένο μαγαζί θαλασσινών των νοτίων. Το Καστελόριζο έχει θέα θάλασσα, φρέσκα οστρακοειδή και θαλασσινά και είναι ιδανικό για κάτι τέτοιες οικογενειακές ημέρες σαν την Καθαρά Δευτέρα. Αν αποφασίσεις να πας προς τα εκεί ή αν μένεις κοντά, να δοκιμάσεις τις μακαρονάδες με θαλασσινά, τους ντολμάδες θαλασσινών, τα οστρακοειδή και φυσικά την ψίχα καραβίδας και το μυδοπίλαφο.
Λεωφ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας
Jimmy’s Fish & Sushi Tavern
Το υπερωκεάνιο «Normandie», εκείνο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην αίθουσα με τους Αμερικανούς ναύτες του 1940, βρίσκεται ένα μοναδικό sushi spot, με τον Φιλιπινέζο Βικ να φτιάχνει όλα όσα αφορούν την γιαπωνέζικη κουζίνα σε ένα από τα πιο θρυλικά μαγαζιά στο Μικρολίμανο, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Κλασική κουζίνα θαλασσινών με όστρακα, ριζότο και μακαρονάδες, συνδυάζεται απίστευτα πέρα από την φαντασία σου με την ιδεολογία του sushi.
Ακτή Κουμουνδούρου 46, Μικρολίμανο (Tηλ: 2104124417)
Το Λατίνι
Το πιο οικογενειακό μαγαζί της Βάρκιζας μας βγάζει ασπροπρόσωπους και την Καθαρά Δευτέρα. Ένα μαγαζί πάνω στην θάλασσα και δίπλα στις ψαρόβαρκες σου προσφέρει το εξαιρετικό του -must try- κριθαρώτο με καραβιδόψιχα, τα πιο ωραία μύδια αχνιστά της περιοχής και τα πιο φρέσκια χτένια. Αν σε βγάλει προς τα έκει ο δρόμος, πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσεις.
Λεωφ. Ποσειδώνος 3, Βάρκιζα
Ramino
To Ramino μας κρατάει συντροφιά και την Καθαρά Δευτέρα με πιάτα θαλασσινών που φυσικά έχουν ιταλικές επιρροές. Γνωρίζεις ότι το Ramino ανήκει στον Όμιλο Καστελόριζο, που κουβαλάει 36 χρόνια λαμπρής οικογενειακής παράδοσης με ειδίκευση στην ψαροφαγία; Αν όχι, το έμαθες τώρα. Και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που το εμπιστευόμαστε. Την Καθαρα Δευτέρα θα έχει ένα ειδικό μενού με έξι μοναδικά πιάτα θαλασσινών που πρέπει να ανακαλύψεις.
Αγγ. Μεταξά 34, Γλυφάδα, τηλ. 210 8944430
Λούτσος
Eδώ δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μια κλασική ψαροταβέρνα αλλά για ένα μοντέρνο ψαροφαγείο, κάτι που το αντιλαμβάνεσαι ήδη από το ντεκόρ και τη γενικότερη ατμόσφαιρα. Δοκιμάστε γευστικά φιλετάκια μπακαλιάρου, τραγανά φιλετάκια γαύρου και τις λοιπές ψαρολιχουδιές που θα βρείτε στο Λούτσο.
Βασιλέως Παύλου 78, Βούλα, τηλ: 211 411 2444
Sea Spice
Tο all day μεσογειακό concept resto της Γλυφάδας μυρίζει θάλασσα και μας προκαλεί να ζήσουμε μια 360 μοιρών γαστρονομική εμπειρία. Kαι αποτελεί φυσικά ιδανικό προορισμό για να περάσουμε την Καθαρά Δευτέρα. Στο Sea Spice της Γλυφάδας, γευστικά πιάτα με ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή, σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις και να μαγευτείς.
Κύπρου 74, Γλυφάδα, 212 1054489
Ψιψίνα
Το άλλο μισό του Κυρ’ Αρίστου βγαίνει και σε ψαροταβέρνα στο Φάληρο. Γιατί είναι ωραίο να ξέρεις πως κάποιος που εμπιστεύεσαι μπορεί να σε στηρίξει ακόμη και τις μέρες που δεν τρως κρέας. Μια παραδοσιακή ταβέρνα με φρέσκα θαλασσινά, γευστικότατο χταπόδι, μύδια και καβουράκια σε ένα φιλικό περιβάλλον. Η Ψιψίνα είναι το μαγαζί που συνδυάζει ποιότητα σε πολύ προσιτές τιμές για θαλασσινά.
Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο
Τα Κανάρια
Η ταβέρνα των παππούδων που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι με μια (σχετικά) μεγάλη αυλή. Οι θαμώνες του το ξέρουν και ως “ο βασιλιάς της γαρίδας” αφού φημίζεται για τις γαρίδες που φέρνει κάθε μέρα(!) από τον Πλαταμώνα. Ένω το περιβάλλον δεν λέει και πολλά εκεί που είναι τα πέντε πιάτα τους είναι φανταστικά.
Κανάρη 119, Μοσχάτο
Τ’ Άργουρα
Το μαγαζί για το οποίο μιλάει όλη η Αθήνα βρίσκεται στις Τζιτζιφιές. Τ’ Άργουρα κάνουν την διαφορά με τα πιο προτότυπα πιάτα, την ζεστή κακαβιά που σε κερνούν με το που καθήσεις, το καταπληκτικό δικό τους χύμα κρασί, τους χταποδοκεφτέδες και την μακαρονάδα με αχινό. Αν με αφήσεις, μπορώ να σου πω και άλλα μα καλύτερα να πας να τα δοκιμάσεις αφού μερικοί λένε πως τ’ Άργουρα είναι η πηγή των οστράκων.
Αγησιλάου 49, Καλλιθέα
Τ’ Αγνάντι
Τι και αν το Θυμάρι είναι μια εκδρομή από μόνο του, η καλύτερη ευκαιρία να πας είναι αυτήν την Καθαρά Δευτέρα. Σε ένα μαγαζί με θέα θάλασσα, ο Χρήστος είναι ο πιο εξυπηρετικός ιδιοκτήτης και ζει με τις απλές κλασικές γεύσεις θαλασσινών. Φημίζεται για το χταπόδι του, την ταραμοσαλάτα του, το καλαμάρι και την ποικιλία ψαρικών που έχει να σου προτείνει αναλόγως την ημέρα.
55.5 χλμ. Αθηνών- Σουνίου, Θυμάρι
Το Σαρδελάκι
Η καθημερινή μας αξία είναι για ακόμη μια φορά μέσα στις καλύτερες επιλογές για Καθαρά Δευτέρα. Με μια φρέσκια ανάμεικτη σαλάτα, ένα μεγάλο πιάτο τηγανιτά καλαμαράκια και την ρακί λίγο πιο δίπλα, θα νιώσεις σαν στο σπίτι σου. Ποικιλία θαλασσινών και εξαιρετικό service σε μια μεγάλη αυλή στην καρδιά της Γλυφάδας.
Πανδώρας 16, Γλυφάδα, Τηλ: 211 4021195
Isalos
Mέσα στις εγκαταστάσεις του Varkiza Resοrt θα βρεις το όμορφο ταβερνάκι Isalos, όπου με σκηνικό την παραλία της Βάρκιζας, θα γευτείς δροσερές σαλάτες, θαλασσινά, ψαράκια και ουζομεζέδες σε μία απόλυτα καλοκαιρινή ατμόσφαιρα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα value for money εστιατόριο που είναι δίπλα στο κύμα; O Ίσαλος, μάλιστα, θα έχει μόλις κάνει τα εγκαίνιά του για τη φετινή σεζόν (ανοίγει στις 17/2).
Varkiza Resort, Ακτή Βάρκιζας 166
Ο Κόλλιας
Βρίσκεται στην Συγγρού και δεν έχει καθόλου θέα. Παρ’ όλα αυτά ό,τι έχει να σου προσφέρει ο Κόλλιας είναι πολύ φρέσκο και δεν θα μετανιώσεις ούτε λεπτό για την επιλογή που θα κάνεις αυτήν την Καθαρά Δευτέρα. Καλαμαράκι, χταπόδι, φρέσκα λαχανικά και ευχάριστο κλίμα επικρατεί σε όλο το μαγαζί του Κόλλια.
Λεωφ. Συγγρού 303 & Δημοσθένους, Παλαιό Φάληρο
Ο Λάμπρος
Ο Λάμπρος από το 1889 μας έχει πάρει τα μυαλά με το φημισμένο του μυδοπίλαφο και όχι μόνο. Στην ειδυλλιακή τοποθεσία του, έχουμε απολαύσει ουκ ολίγες φορές, τη μελιτζανοσαλάτα με χειροποίητη φρέσκια σπιτική μαγιονέζα, το ψητό καλαμάρι, την αχινοσαλάτα απευθείας από την Κάλυμνο, το σαγανάκι με γαρίδες και φέτα και την ταραμοσαλάτα με τον καλύτερο λευκό ταραμά της αγοράς. Μα την Άριελ, μιλάμε για θαλάσσιο παράδεισο! Μετά το φαί, ο Λάμπρος θα σε κεράσει μαστίχα.
Λ. Ποσειδώνος 20, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108960144
Νικόλας της Σχοινούσας
Εδώ νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε σε βεράντα σκάφους στον εξωτερικό χώρο ενώ μέσα με το ξύλινο ντεκ και τα θαλασσινά χρώματα σαν μόλις να μπήκαμε σε σκάφος για μια βόλτα πάνω στα κύματα! Ο «Νικόλας της Σχοινούσας» ήρθε στη Γλυφάδα πριν από μερικά χρόνια έπειτα από απαίτηση πολλών Αθηναίων που το είχαν επισκεφτεί στο κυκλαδίτικο νησί. Δοκίμασε ριζότο σουπιάς αρωματισμένο με σχοινόπρασο και σαλατούρι, πριν περάσεις στο ψάρι, το οποίο ψήνεται με ιδιαίτερη μαεστρία!
Διαδόχου Παύλου 48, Γλυφάδα, τηλ. 210 8949550
Λεωνίδας, Το δικό μας
Ο Λεωνίδας είναι κλασική αξία στο ψάρι χρόνια τώρα. Με πολύχρονη πείρα και φήμη στα ψαρικά, δεν είναι να απορεί κανείς. Η διακόσμηση του μαγαζιού έχει παραμείνει ίδια αρκετά χρόνια τώρα αλλά τα ψάρια του είναι φρεσκότατα και σε προσιτές τιμές, αφού ο Λεωνίδας έχει δικά του καΐκια. Στο τέλος θα καταφτάσει κέρασμα χαλβάς και μουσταλευριά!
Μ. Γερουλάνου 130, Αργυρούπολη, τηλ: 2109617901
Ιθάκη
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος… για να γευτείς με την ησυχία σου τα ολόφρεσκα θαλασσινά καλούδια. Ξεκίνα με τη σαλάτα με ρόκα, αβοκάντο και καραβιδόψιχα και συνέχισε με γλιστρίδες (όχι αν μιλάς ήδη πολύ!), γυαλιστερές με λεμόνι, φρέσκα ψάρια ή sushi. Μπαίνοντας στο πλάι θα βρεις μια μεγάλη κάβα με πολλά κρασιά και παλιά ποτά για να διαλέξεις. Το εστιατόριο είναι ακριβούτσικο αλλά μια εικόνα της εξαιρετικής θέας που προσφέρει ισούται με 2000 λέξεις, οπότε σαν να λέμε αποζημιωθήκαμε και με το παραπάνω! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από το Ιθάκη έχει παρελάσει όλο το διεθνές jet set, από την Αθηνά Ωνάση μέχρι τον Leonardo di Caprio και τον Bill Clinton.
Απόλλωνος 28, Λαιμός Βουλιαγμένης. 210-8963747
Βαρούλκο
Όμορφος χώρος, προσεγμένος, με το καλό του το φαγητό, με την υψηλή του την αισθητική, με τα όλα του. Και με το μεγαλύτερο αβαντάζ. Τον ιδιοκτήτη του. Ναι ναι, τον γνωστό (βραβευμένο με αστέρια Michelin βεβαίως βεβαίως) σεφ Λευτέρη Λαζάρου. Το μεσημέρι θα φας μεζέδες με ουζάκι (δίπλα στα κότερα και τα καϊκια θα είσαι άλλωστε, θα το τραβάει η όρεξή σου). Στο Μικρολίμανο ναι. Το βράδυ θα δοκιμάσεις haute cuisine aka gourmet γεύσεις, που θα έχεις να λες για αυτές. Α και σε κάθε τραπέζι τα ίδια πιάτα είναι διαμορφωμένα διαφορετικά. Πληρώνεις λίγο παραπάνω, αλλά αξίζει.
Aκτή Κουμουνδούρου 52, τηλ.: 210 5228400
Μαργαρώ
Ένα από τα πιο παλιά και κλασικά μαγαζιά του Πειραιά με θαλασσινά, είναι η Μαργαρώ. Το πιο cult στέκι του Πειραιά λοιπόν, δεν είναι μόνο φήμες και λόγια αφού όταν δοκιμάσεις την κλασική του χωριάτικη με τις χοντροκομμένες ντομάτες και τις γαρίδες κατευθείαν από το τηγάνι, θα θυμηθείς κάτι καλοκαίρια στο χωριό και φυσικά, αν το έχεις δοκιμάσει ήδη μια φορά την συνταγή της επιτυχίας. Το να μην αλλάζεις τίποτα, δηλαδή.
Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς ,Tηλ: 2104514226
Θαλασσινός
Καμία πολυκατοικία δεν μπορεί να «πνίξει» το χαμηλό κτήριο που στεγάζεται ο Θαλασσινός, αφού ούτε η γειτονιά θέλει να τον αφήσει. Μια υπέροχη αυλή, μερικές βεραμάν λεπτομέρειες και η πιο όμορφη τοιχογραφία από πλακάκια που έχεις δει ποτέ σε μεζεδοπωλείο, σε συνδυασμό με τις φρέσκες πρώτες ύλες, η ψαροταβέρνα αυτή έχει κάνει τις Τζιτζιφιές σχεδόν να παραμιλούν.
Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, Καλλιθέα ,Tηλ: 2109404518
Ποστάλι
Ένα όμορφο και πολύ θαλασσινό μεζεδοπωλείο στην Αργυρούπολη, κάνει το κομμάτι του σε κάθε Καθαρά Δευτέρα (και μη) των νοτίων προαστίων. Το όνομά του το πήρε από τα ταχυδρομικά πλοία (postale) που εκείνη την εποχή ένωναν όλα τα λιμάνια της Μεσογείου. Ανάμεσα σε καλαμαράκια, χταπόδια και ταραμοσαλάτες, το καλό με το μενού στο Ποστάλι, είναι πως μοιάζει να συμπάσχει και με εκείνους που δεν τρώνε καθόλου θαλασσινά.
Γερουλάνου 98, Αργυρούπολη ,Tηλ: 2109601494
Παπαϊωάννου
Ο Γιώργος Παπαϊωάννου έχει κάνει τις πιο σωστές συνεργασίες στον χώρο καθώς οι ψαροντουφεκάδες και τα καΐκια είναι η βασή αυτών. Είτε αποφασίσεις να πας για τα τηγανητά του, είτε για της σχάρας –ακόμη και για τη θέα στα κατάρτια του Μικρολίμανου, ο Παπαϊωάννου είναι ένα εστιατόριο το οποίο βρίσκεται μέσα στα καλύτερα της Ελλάδας και καταφέρνει συνέχεια να σε αιφνιδιάζει. Άσε που τώρα με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017, δεν μου φαίνεται να υπάρχει λόγος να μην πας προς τα εκεί.
Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο ,Tηλ: 2104225059
Δουράμπεης
Κλασικό και αγαπημένο μαγαζί της Αθήνας, ο Δουράμπεης έχει από φρέσκο ψάρι μέχρι ιδιαίτερα όστρακα που μόνο αυτός ξέρει να κάνει. Εξ’άλλου η συνταγή είναι κλασική, Καθαρά Δευτέρα ο δρόμος σε βγάζει από μόνος του στε μια από τις διασημότερες ψαροταβέρνες της Αττικής, στο Μικρολίμανο.
Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς, Tηλ: 2104122092