Η Αντιγόνη στο Θυμάρι σερβίρει θαλασσινά από το 1976
Summer In The CityΤο 1976, η κυρία Αντιγόνη άνοιξε το δικό της ταβερνάκι στον παραλιακό δρόμο στο Θυμάρι. Σήμερα η οικογένεια συνεχίζει το έργο της και προσφέρει φρέσκα θαλασσινά και ποιοτικά κρεατικά ψηλά στον λόφο με θέα τη θάλασσα.
- 11/08/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Ήταν το 1976 όταν η (γιαγιά σήμερα) κυρία Αντιγόνη ξεκίνησε το ταβερνάκι, στο οποίο έδωσε το όνομά της, επί του παραλιακού δρόμου στο Θυμάρι. «Τότε το μαγαζί δούλευε με δέκα πράγματα στον κατάλογο. Η γιαγιά μου είχε το δικό της τυρί από τα πρόβατα, έφτιαχνε το δικό της γιαούρτι και πρόσφερε στον κόσμο ό,τι έβγαζαν τα καΐκια των ντόπιων ψαράδων. Μπαρμπουνάκι, γόπα, ό,τι έβγαζε η ψαριά», μου λέει ο Παναγιώτης, εγγονός της και μέλος της τρίτης γενιάς που τρέχει σήμερα την επιχείρηση.
Από το 2004, η ταβέρνα «Αντιγόνη» μεταφέρθηκε στα πιο ψηλά του Θυμαρίου, όπου στρώνει δεκάδες τραπέζια κάτω από τις γραφικές μουριές πάνω στο χαλικάκι. Και η θέα; Υπέροχη. Πιάνοντας θέση έξω έξω βλέπεις μέχρι τη θάλασσα και ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα -αν τύχει και βρίσκεσαι εκεί προς το σούρουπο.
Άλλωστε, το Θυμάρι βρίσκεται πολύ κοντά σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της ακτογραμμής αλλά και μόλις λίγα χιλιόμετρα απόσταση από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, οπότε μία στάση στην επιστροφή από το μπάνιο ή την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο θεωρείται απαραίτητη. Ειδικά αν συνδυάζεται με καλό φαγητό και ωραία, καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.
Στην Αντιγόνη θα πας για φρέσκο ψαράκι, που έρχεται απευθείας από τα καΐκια των ψαράδων της Παλαιάς Φώκαιας και τον γύρω περιοχών. «Ο θείος μου επίσης ψαρεύει, όποτε βρίσκω χρόνο τον συνοδεύω και εγώ. Επομένως μπορεί και από εκεί, ανάλογα την ψαριά, να φέρουμε κάτι καλό στο μαγαζί», εξηγεί ο Παναγιώτης. Όσο για τα κρέατα, τα προμηθεύονται από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πάντα με γνώμονα την καλή ποιότητα.
«Εγώ και τα αδέρφια μου μεγαλώσαμε μέσα σε αυτή την ταβέρνα, η οποία “τρέχει” αποκλειστικά από εμάς. Η μητέρα μου ψήνει, ο πατέρας μου τηγανίζει. Ο ένας μου αδερφός είναι επίσης στην κουζίνα, ενώ εγώ και ο μικρότερος στο service», προσθέτει ο Παναγιώτης. Όπως μου λέει, η γιαγιά Αντιγόνη συνεχίζει κι αυτή να έρχεται στο μαγαζί, να επιτηρεί ότι όλα κυλούν καλά. «Τα πρωινά έρχεται και καθαρίζει λίγα χορταράκια και πατάτες. Δεν το αφήνει», συμπληρώνει ο εγγονός της.
Για τα κρεατικά του μπορεί να σου μιλήσουμε άλλη φορά. Σήμερα θα σταθούμε στα θαλασσινά του, που δικαίως κερδίζουν μια θέση σε κάθε τραπέζι.
Για να γίνει η σωστή αρχή, οφείλεις να επιλέξεις τα χόρτα μαζί με τα τηγανητά κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες που θα σου ανοίξουν την όρεξη για όσα θα ακολουθήσουν. Ωραία επιλογή και το τηγανόψωμο για να το μοιραστείτε με την παρέα.
Must είναι το χταποδάκι του, που σε πλημμυρίζει γεύση και μυρωδιές από τη θάλασσα σε κάθε μπουκιά. Πλάι του, αν είστε και αρκετοί, μην παραλλείψετε το μαριδάκι ή γαύρο μαρινάτο για το σωστό τσιμπολόι. Και φυσικά, το μπαρμπουνάκι του, που έρχεται καλοψημμένο και ολόφρεσκο στο πιάτο μπροστά σου. Αν πάλι αναζητάς κάποιο άλλο ψαράκι, τότε ρώτα τον Παναγιώτη τι έβγαλε η ψαριά και θα σου προτείνει την καλύτερη επιλογή.
Η εμπειρία δεν ολοκληρώνεται αν δεν συνοδεύσεις το γεύμα με λίγο ουζάκι ή τσίπουρο για να τσουγκρίζετε παρέα στην υγειά σας.
Το καλοκαίρι εδώ έχει άλλη χάρη. Στην Αντιγόνη θα νιώσεις ότι κάθεσαι σε κάποιο ταβερνάκι πολύ μακριά από την Αττική, απολαμβάνοντας τις διακοπές σου χωρίς τις έγνοιες της καθημερινότητας. Εδώ όλα είναι πιο απλά, πιο λιτά και πιο νόστιμα.