3 ταβέρνες για τις οποίες αξίζει να φτάσεις μέχρι το Θυμάρι
Summer In The CityΣτο Θυμάρι υπάρχουν τρεις παραδοσιακές ταβέρνες, για φρέσκο ψαράκι, θαλασσινά αλλά και κρεατικά, που θα κάνουν το κάθε χιλιόμετρο να αξίζει.
- 22/08/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Το Θυμάρι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Σούνιο και τον Ναό του Ποσειδώνα αλλά και σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Αττικής, συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τη ζεστασιά της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας. Κι αυτό χάρη στα παραδοσιακά ταβερνάκια του, που προσφέρουν μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία, εστιάζοντας στην απλότητα και την ποιότητα, δίνοντας έμφαση στα φρέσκα θαλασσινά και τα ντόπια προϊόντα.
Παράλληλα, η φιλική ατμόσφαιρα και η χαλαρή διάθεση κάνουν τις ταβέρνες στο Θυμάρι δημοφιλείς τόσο για οικογένειες όσο και για παρέες που αναζητούν μια ιδανική έξοδο μετά το μπάνιο, μόλις μια ανάσα μακριά από τη θάλασσα.
Αφού μπεις στον οικισμό, θα χρειαστεί να ανέβεις μία μικρή ανηφόρα, η οποία θα σε οδηγήσει σε ένα από τα κρυφά διαμαντάκια της περιοχής, το Απόμερο. Όνομα και πράμα, αφού η ταβέρνα, που λειτουργεί σταθερά από το 1993 στο ίδιο σημείο, δεν είναι διακριτή από τον παραλιακό δρόμο και χρειάζεται να ξέρεις πού πηγαίνεις για να την εντοπίσεις.
Μόλις φτάσεις, το πρώτο που θα διακρίνεις είναι οι μουριές που απλώνονται πάνω από τα τραπεζάκια δημιουργώντας τον απαραίτητο ίσκιο που αναζητάς εν μέσω καλοκαιριού.
Εδώ θα βρεις ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Απλές γεύσεις, αλλά γεμάτες νοστιμιά. Φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, που προμηθεύονται από τους ντόπιους ψαράδες, καθώς και κρέατα από το τοπικό κρεοπωλείο της περιοχής. Κάνε την αρχή με φρέσκα χόρτα αλλά και κρατσανιστά sticks κολοκυθιού (τα οποία ταιριάζουν πολύ με τις τρεις διαφορετικές αλοιφές τους, τζατζίκι, τυροκαυτερή και λευκή ταραμοσαλάτα) και συνέχισε με ψητές γαρίδες, που έρχονται υπέροχα καψαλισμένες αλλά και τηγανητά καλαμαράκια, με την ωραία κρούστα τους να υποδεικνύει ένα σωστό τηγάνισμα. Μην ξεχάσεις να πάρεις και το ουζάκι σου για να συνοδεύσεις το γεύμα.
Στα ακόμη πιο ψηλά του Θυμαρίου βρίσκεται η Αντιγόνη, ένα επίσης παραδοσιακό ταβερνάκι που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1976 από τη (γιαγιά σήμερα) κ. Αντιγόνη. Στην αυλή της στρώνει δεκάδες τραπέζια κάτω από τις γραφικές μουριές πάνω στο χαλικάκι. Και η θέα; Υπέροχη. Πιάνοντας θέση έξω έξω βλέπεις μέχρι τη θάλασσα και ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα -αν τύχει και βρίσκεσαι εκεί προς το σούρουπο.
Στην Αντιγόνη θα πας για φρέσκο ψαράκι, που έρχεται απευθείας από τα καΐκια των ψαράδων της Παλαιάς Φώκαιας και τον γύρω περιοχών. Όσο για τα κρέατα, τα προμηθεύονται από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πάντα με γνώμονα την καλή ποιότητα. Εδώ ξεκίνα με το τηγανόψωμο, το μαριδάκι ή τον γαύρο μαρινάτο για το σωστό τσιμπολόι.
Must είναι το χταποδάκι του, που σε πλημμυρίζει γεύση και μυρωδιές από τη θάλασσα σε κάθε μπουκιά. Και φυσικά, το μπαρμπουνάκι του, που έρχεται καλοψημμένο και ολόφρεσκο στο πιάτο μπροστά σου. Αν πάλι αναζητάς κάποιο άλλο ψάρι, τότε ρώτα τον Παναγιώτη (εγγονό της κ. Αντιγόνης και μέλος της τρίτης γενιάς που τρέχει σήμερα την επιχείρηση) τι έβγαλε η ψαριά και θα σου προτείνει την καλύτερη επιλογή.
Επάνω στον παραλιακό δρόμο τώρα, θα βρεις τον Καπετάν Πανάγο, μία κλασική ψαροταβέρνα παλιάς κοπής, με θέα στη θάλασσα, τραπεζάκια έξω, ψάρια, θαλασσινά και καλό τηγάνι. Ο κυρ Πανάγος έχει παραδώσει το μαγαζί στον γιο του, ο οποίος συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς και κρατά σταθερά το κοινό του, που επισκέπτεται τακτικά το μαγαζί ανά τα χρόνια.
Εδώ έρχεσαι για ψάρι ανάλογα με την ψαριά της μέρας, πολλά μικρόψαρα του τηγανιού και μεζέδες συνοδεία ούζου. Ωραίο το φρέσκο μπακαλιαράκι το οποίο μπορείς να συνοδεύσεις -προαιρετικά- με μια ελαφριά σκορδαλιά. Θυμίσου να πάρετε κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθάκια μπαστουνάκια, πατάτες (κομμένες στο χέρι) και τζατζίκι για ένα ολοκληρωμένο γεύμα με την παρέα.