Το Απόμερο: Στο Θυμάρι απολαμβάνουμε ολόφρεσκα θαλασσινά κάτω από τις μουριές
Summer In The CityΚάτω από τις μουριές, πάνω στο χαλικάκι και στο βάθος θέα θάλασσα: Η παραδοσιακή ταβέρνα του Θυμαρίου είναι το μέρος που ψάχνεις για καλό φαγητό και καλοκαιρινή ατμόσφαιρα βγαλμένη από τα παλιά.
- 03/08/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Αν έχεις πάρει τον δρόμο προς το Σούνιο, είτε για να επισκεφτείς τον Ναό του Ποσειδώνα είτε για να κάνεις το μπάνιο σου στις πιο απομακρυσμένες από την Αθήνα παραλίες, το Θυμάρι θα γίνει ο προορισμός σου για καλό φαγητό μετά από μια κουραστική και ζεστή μέρα κάτω από τον καυτό ήλιο.
Αφού μπεις στον οικισμό, θα χρειαστεί να ανέβεις μία μικρή ανηφόρα, η οποία θα σε οδηγήσει σε ένα από τα κρυφά διαμαντάκια της περιοχής, το Απόμερο. Όνομα και πράμα, αφού η ταβέρνα, που λειτουργεί σταθερά από το 1993 στο ίδιο σημείο, δεν είναι διακριτή από τον παραλιακό δρόμο και χρειάζεται να ξέρεις πού πηγαίνεις για να την εντοπίσεις.
Μόλις φτάσεις, το πρώτο που θα διακρίνεις είναι οι μουριές που απλώνονται πάνω από τα τραπεζάκια δημιουργώντας τον απαραίτητο ίσκιο που αναζητάς εν μέσω καλοκαιριού. Προστατευμένος πλέον από τον ήλιο και απολαμβάνοντας τη δροσιά του σημείου (ένα αεράκι θα σε χτυπά απαλά), μπορείς να πιάσεις θέση στο πιο προνομιακό spot της ταβέρνας, δηλαδή στην άκρη της, εκεί όπου στο βάθος βλέπεις θάλασσα. Και κάτω; Χαλικάκι. Για να το ζήσεις όπως παλιά, λιτά και παραδοσιακά.
Εκεί επιλέξαμε και εμείς να καθίσουμε ένα μεσημέρι Παρασκευής. Ο Τάσος, μέλος της τρίτης γενιάς που τρέχει σήμερα το μαγαζί, μας υποδέχεται με χαμόγελο και διάθεση να μας μιλήσει για τα καλούδια του μενού -και να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε τι θα παραγγείλουμε.
Πρώτα όμως τον ρωτάμε για την επιχείρηση, που τόσα χρόνια αποτελεί αγαπημένη επιλογή Αθηναίων -και όχι μόνο- καθώς και τουριστών που την επισκέπτονται τακτικά και επιστρέφουν ξανά και ξανά για να απολαύσουν τις προτάσεις της.
«Το Απόμερο άνοιξε το 1993. Το ξεκίνησαν οι παππούδες μου, το συνέχισαν οι γονείς μου και πλέον έχουμε αναλάβει εγώ και ο αδερφός μου, ο Γιώργος. Από την πρώτη μέρα στην ταβέρνα σερβίρονταν θαλασσινά αλλά και κρεατικά καθώς έχουμε μερίδες ανθρώπων που μας ακολουθούν πιστά και για τις δύο κατηγορίες», μου εξηγεί ο Τάσος.
Εδώ θα βρεις ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Απλές γεύσεις, αλλά γεμάτες νοστιμιά. Φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, που προμηθεύονται από τους ντόπιους ψαράδες, καθώς και κρέατα από το τοπικό κρεοπωλείο της περιοχής. «Δεν διαφοροποιούμαστε πολύ από ένα κοινό ταβερνάκι, αλλά αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η καλή μας ποιότητα», συμπληρώνει.
Αν και τα κρεατικά του φαίνονταν -από διπλανά τραπέζια που τα είχαν επιλέξει- λαχταριαστά, επιλέξαμε να πάμε με θαλασσινά και δεν το μετανιώσαμε.
Αρχικά, σου προτείνουμε να πάρεις για την αρχή φρέσκα χόρτα αλλά και κρατσανιστά sticks κολοκυθιού και να τα συνοδεύσεις με τις τρεις διαφορετικές αλοιφές τους, τζατζίκι, τυροκαυτερή και λευκή ταραμοσαλάτα. Έτσι θα κάνεις το σωστό ξεκίνημα.
Συνέχισε σίγουρα με ψητές γαρίδες, που έρχονται υπέροχα καψαλισμένες και ξεχυλίζουν γεύση και νοστιμιά, αλλά μην παραλείψεις και τα τηγανητά καλαμαράκια, με την ωραία κρούστα τους που υποδεικνύει ένα σωστό τηγάνισμα.
Εμείς δεν αντισταθήκαμε και στον γαύρο μαρινάτο που έρχεται με μπόλικο ξυδάκι, ενώ παραγγείλαμε και το χταπόδι του, το οποίο αν και με πιο ήπια γεύση, δεν μας άφησε ανικανοποίητους. Μην ξεχάσεις να πάρεις και το ουζάκι σου για να συνοδεύσεις το γεύμα.
Το καλοκαίρι εδώ θυμίζει κάτι από τα παλιά. Νιώθεις για λίγο σαν να μεταφέρεσαι πράγματι πίσω στα 90s, τότε που πρωτοάνοιξε η ταβέρνα. Τα δύο αδέρφια (ο Τάσος και ο Γιώργος), άλλωστε, συνεχίζουν να προσφέρουν διαλεχτές γεύσεις και να τιμούν την επιχείρηση στην οποία «γεννήθηκαν και μεγάλωσαν».