Το Τέρας έκανε την αρχή στον Νέο Κόσμο πολύ πριν αυτός γίνει στέκι

Η διώροφη μονοκατοικία του ’30 στον Νέο Κόσμο έγινε γρήγορα σημείο συνάντησης για καφέ, φαγητό και Τέχνη. «Αν έπρεπε να περιγράψουμε το Τέρας με λίγες λέξεις, θα λέγαμε πως είναι ένα σπίτι ανοιχτό σε όλους» λένε στο NouPou οι εμπνευστές του.
- 21/02/2025
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Τα τελευταία χρόνια, γειτονιές του Νέου Κόσμου εξελίσσονται σε προορισμούς γαστρονομίας και διασκέδασης. Μια περιοχή σαν μωσαϊκό, γεμάτη ζωντάνια, που διατηρεί από τη μία την ταυτότητά της και παράλληλα συμβαδίζει με το σήμερα και τις ανάγκες των κατοίκων της.
Κάθε τόσο, ένα καινούργιο μαγαζί κάνει την εμφάνισή του και προστίθεται στον γαστρονομικό χάρτη της. Πριν, όμως, δημιουργηθούν όλα αυτά, υπήρχαν άνθρωποι που αναγνώρισαν στον Νέο Κόσμο αυτό το «κάτι» και αποφάσισαν να επενδύσουν και να δώσουν «σάρκα και οστά» στη ιδέα τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι σίγουρα το Τέρας.
Στον δρόμο της Θεοδώρητου Βρεσθένης, ανάμεσα σε τυπικές πολυκατοικίες, συνεργεία και συνοικιακά μαγαζιά, ένα διατηρητέο σπίτι του ’30 άνοιξε τις πόρτες του το 2021 επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του all day.
Τέσσερα χρόνια μετά, ο Πάνος Τερζόπουλος και ο Λεωνίδας Ζαρίφης θυμούνται τη στιγμή που ανακάλυψαν το σημείο όπου θα «ζούσε» το Τέρας και αφηγούνται στο NouPou την ιστορία του.
«Καθώς περπατούσαμε στην πόλη, ψάχνοντας τον ιδανικό χώρο για να στεγάσει την ιδέα μας, το μάτι μας έπεσε πάνω σε ένα κτίριο που μας έκοψε την ανάσα. Μια κεραμιδί διώροφη μονοκατοικία του ’30 δίπλα από συνεργεία αυτοκινήτων. Είχε μια επιβλητική παρουσία, μια αρχιτεκτονική που τραβούσε το βλέμμα και μια ενέργεια που σε έκανε να θέλεις να το ανακαλύψεις. Από καθαρή τύχη, μάθαμε ότι ήταν διαθέσιμο προς ενοικίαση και χωρίς δεύτερη σκέψη, πολύ σύντομα περάσαμε την πόρτα του».
«Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε μέσα, νιώσαμε πως αυτός ήταν ο χώρος που ψάχναμε. Ψηλά ταβάνια, μεγάλες φωτεινές αίθουσες, μια ατμόσφαιρα που σου δημιουργεί έμπνευση, με έντονα χαρακτηριστικά της εποχής του μεσοπολέμου, όπως art deco πόρτες με μαρμάρινα πλαίσια και διακοσμητικά γύψινα στοιχεία στα παράθυρα του ορόφου».
«Δεν χρειάστηκε να το σκεφτούμε πολύ, ήταν λες και το ίδιο το κτίριο μάς έλεγε ότι εδώ ακριβώς έπρεπε να είμαστε. Η αρχιτεκτονική του είχε μια ιδιαίτερη ταυτότητα, κάθε γωνιά έκρυβε και μια ιστορία. Δεν θέλαμε να αλλοιώσουμε αυτόν τον χαρακτήρα, αλλά να τον αναδείξουμε. Έτσι, κάθε παρέμβαση που κάναμε ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με την ήδη υπάρχουσα αισθητική. Δεν αλλάξαμε τον χώρο· τον αφήσαμε να μας καθοδηγήσει, να μας αποκαλύψει τις δυνατότητές του. Και έτσι, σιγά-σιγά, το κτίριο μεταμορφώθηκε σε αυτό που ονειρευόμασταν, ένα μέρος γεμάτο έμπνευση και έτοιμο να υποδεχτεί μια νέα ιστορία».

«Το Τέρας ξεκίνησε ως μια ιδέα να δημιουργηθεί ένας πολυμορφικός χώρος που θα συνδυάζει το φαγητό, το ποτό, την τέχνη και τη δημιουργικότητα σε ένα χαλαρό, οικείο περιβάλλον. Η επιλογή του Νέου Κόσμου δεν ήταν τυχαία, καθώς είναι μια γειτονιά με έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα και δυναμική κοινότητα. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό σε μια γειτονιά που έχει χαρακτήρα, ιστορία και δυναμική εξέλιξη. Αν και δεν ήταν μια “κλασική πιάτσα”, είδαμε το δυναμικό της περιοχής—ένας τόπος που συνδυάζει το παλιό και το νέο, με κατοίκους, δημιουργικούς ανθρώπους και έναν ιδιαίτερο ρυθμό που μας τράβηξε αμέσως».
«Το όνομα Τέρας το επιλέξαμε γιατί έχει πολλές αναγνώσεις. Από τη μία, παίζει με την έννοια του μεγάλου, εντυπωσιακού—ένα μέρος που φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωμά του. Από την άλλη, παραπέμπει σε κάτι απρόβλεπτο, μοναδικό, όπως ο τρόπος που λειτουργεί ο χώρος μας: με συνεχείς εναλλαγές, νέες εκθέσεις, δημιουργικά events και μια ατμόσφαιρα που εξελίσσεται διαρκώς».

Το Τέρας «χωρίζεται» ουσιαστικά σε τρεις χώρους: Στο εσωτερικό του ισογείου τα δύο δωμάτια έχουν custom made έπιπλα κι ένα λιτό design που αποτίει φόρο τιμής στην ανεπιτήδευτη ομορφιά του οικήματος, ενώ το μπαρ λειτουργεί ως ένας απόλυτα ζωντανός και λειτουργικός πυρήνας – είτε γεμίζει με κόσμο που πίνει το ποτό του όρθιο τα βράδια του χειμώνα, είτε χτυπά στον ρυθμό των παραγγελιών που πηγαινοέρχονται τα καλοκαίρια στην αυλή. Στη δε αυλή μια συκιά και μια ελιά παιχνιδίζουν με τον ήλιο δημιουργώντας σχήματα, ενώ στον Όροφο (έτσι, με κεφαλαίο τους αρέσει να τον γράφουν, ώστε να υποδεικνύεται η ξεχωριστή του υπόσταση) φωλιάζουν στιγμές Τέχνης.

Ουσιαστικά, το Τέρας είναι ταυτόχρονα ένα στέκι για καφέ, φαγητό ή ποτό, αλλά κι ένας χώρος όπου ανήσυχοι άνθρωποι συναντώνται, συζητούν και ενδεχομένως μέσα από τις ζυμώσεις γεννιούνται νέες ιδέες που σιγά-σιγά παίρνουν τη δική τους μοναδική μορφή. Οπως λένε και οι άνθρωποί του, «αν έπρεπε να περιγράψουμε το Τέρας με λίγες λέξεις, θα λέγαμε πως είναι ένα σπίτι ανοιχτό σε όλους».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Teras Athens (@teras.athens)
«Η ιδέα για τον επάνω χώρο, τον ‘Οροφο, γεννήθηκε από την ανάγκη μας να δημιουργήσουμε κάτι περισσότερο από ένα κλασικό all-day στέκι. Ο Όροφος είχε μια αίσθηση ζεστασιάς και ιδιωτικότητας, που θύμιζε περισσότερο ένα σαλόνι έτοιμο να φιλοξενήσει ανθρώπους και ιδέες, παρά έναν τυπικό χώρο εστίασης» περιγράφουν ο Πάνος και ο Λεωνίδας, προσθέτοντας πως σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ο Όροφος έχει φιλοξενήσει εκθέσεις σε συνεργασίες με γκαλερί, pop up events, παρουσιάσεις βιβλίων, private dinners αλλά και corporate events.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Teras Athens (@teras.athens)
Στους χώρους αυτούς όπου όλα έχουν μια ροή και εναλλάσσονται, η κουζίνα ακολουθεί το ίδιο μοτίβο ακολουθώντας την εποχικότητα, ενώ τα πιάτα ημέρας προσδίδουν ένα στοιχείο έκπληξης κάθε φορά, όποτε κάθε επίσκεψη είναι και διαφορετική. Το μενού αλλάζει σύμφωνα με την εποχή σε μεγαλύτερη βάση μα και καθημερινά με προσθήκες πιάτων ημέρας. Η εποχικότητα παίζει ρόλο στην ποιοτική διαθεσιμότητα πχ των λαχανικών και των φρούτων. Ταυτόχρονα τα πιάτα ημέρας δίνουν μια ευελιξία όχι μόνο όσον αφορά τη δημιουργικότητα της κουζίνας μα και στην έρευνα αγοράς σχετικά με διαθέσιμα προϊόντα που εμφανίζονται κατά καιρούς στους προμηθευτές. Όσον αφορά το μενού, οι επιλογές παραμένουν αρκετά comfort από το πρωινό μέχρι το bar food. Στη σύνθεση του πιάτου υπάρχει σχεδόν πάντα κάποιο ωμό λαχανικό και πιθανόν κάποιος ξηρός καρπός που πέρα από τη γεύση προσδίδει μια ακόμα υφή στο πιάτο.

Όσο για την όψιμη άνθιση του Νέου Κόσμου, οι άνθρωποι στο Τέρας την βλέπουν ως μια νέα αύρα που φέρνει αλλαγή και δημιουργία, αρκεί ταυτόχρονα να υπάρχει σεβασμός στην ταυτότητα της γειτονιάς.
«Η εξέλιξη του Νέου Κόσμου τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Από μια γειτονιά πιο ήσυχη και ανεξερεύνητη, έχει μετατραπεί σε έναν ζωντανό προορισμό με ενδιαφέροντα νέα μαγαζιά, χώρους τέχνης και ένα κοινό που αναζητά κάτι διαφορετικό. Για εμάς, αυτή η αλλαγή είναι θετική, γιατί φέρνει νέα ενέργεια, νέες ιδέες και περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν τη γειτονιά. Σίγουρα, η μεγαλύτερη κίνηση μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα μιας περιοχής, αλλά όσο υπάρχει σεβασμός στην ταυτότητά της, η ανάπτυξη είναι δημιουργική».
«Φυσικά και βγαίνουμε στον Νέο Κόσμο. Κάποια από τα μαγαζιά που ξεχωρίζουμε ένα το ΦΙΤΑ, το Annie Fine Cooking, οι Επτά Μάρτυρες και ο νέος μας γείτονας, το Amore. Με αφορμή τη γειτονιά και την εξέλιξη της, στήθηκε μάλιστα ένα εβδομαδιαίο φεστιβάλ όπου γειτονικοί χώροι της εστίασης αλλά και της τέχνης έκαναν take over τους χώρους του Τέρας όπου δημιουργήθηκε πολύ έντονα το συναίσθημα του togetherness και της γειτονιάς. Είναι μια δράση που θέλουμε να ξαναστηθεί και ελπίζουμε να γίνει πολύ σύντομα».