Τι να μαγειρέψεις για το γιορτινό τραπέζι – Ένα πλήρες μενού από έναν νότιο σεφ
Xmas Guide 2024Τα φετινά Χριστούγεννα σε βρίσκουν σε ρόλο οικοδεσπότη, να περιμένεις φίλους και συγγενείς για φαγητό στο σπίτι; Σου έχουμε ένα πλήρες και εύκολο μενού για το γιορτινό τραπέζι.
- 19/12/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Το να υποδέχεσαι κόσμο στο σπίτι είναι πάντα ευχάριστο, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, που όλοι θέλουμε να είμαστε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν μάλιστα υπάρχει μία περίοδος του χρόνου που θα πηγαίνεις από τραπέζι σε τραπέζι, αυτή είναι τώρα. Την ίδια στιγμή βέβαια, η προετοιμασία ενός γιορτινού τραπεζιού μπορεί να αποδειχθεί αγχώδης, ειδικά αν το κάνεις για πρώτη φορά.
Βέβαια, είτε είσαι αρχάριος στα γιορτινά τραπέζια, είτε έχεις γράψει πολλές ώρες στην κουζίνα, οι φρέσκες ιδέες για το τι να μαγειρέψεις και πώς να περιποιηθείς τους αγαπημένους σου, ώστε κάθε φορά να τους εκπλήσσεις, είναι καλοδεχούμενες. Ζητήσαμε λοιπόν, από τον Κωνσταντίνο Κωβαίο, Εxecutive Chef σε ξενοδοχεία της Γλυφάδας και συγγραφέα του Cooking@Home, να μας προτείνει ένα πλήρες γιορτινό μενού -με σούπα, σαλάτα, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο-, με ελληνικές και διεθνείς επιρροές, που μπορείς να ετοιμάσεις στο σπίτι, μεταφέροντας την αύρα ενός εστιατορίου στον χώρο σου.
Κρεμώδης σούπα πατάτας με απάκι και σχοινόπρασο
Υλικά:
Για την σούπα
- 1 κιλό πατάτες
- 1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- 800 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- αλάτι και πιπέρι
Για το απάκι
- 150 γρ. απάκι κομμένο σε κυβάκια
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο φρέσκο θυμάρι
- αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τις κρατάμε σε κρύο νερό μέχρι να τις μαγειρέψουμε.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σoτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο για 5-6’ σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις πατάτες.
- Καλύπτουμε με το ζωμό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30’ μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και περνάμε τη σούπα από μπλέντερ χειρός, αν η σούπα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε κι άλλο ζωμό.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και δίνουμε μια βράση σε χαμηλή φωτιά.
- Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και τελειώνουμε με το φρέσκο βούτυρο.
- Για το απάκι, περνάμε τους κύβους από το κορν φλάουρ και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να γίνουν τραγανοί.Τοποθετούμε σε χαρτί και ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και θυμάρι.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ με το απάκι από πάνω και φρεσκοκομμένο σχοινόπρασο.
Πράσινα σαλατικά με κόκκινα φρούτα, κατσικίσια γραβιέρα και σπασμένο φύλλο
Υλικά
- 30 γρ σπανάκι baby
- 30 γρ ρόκα
- 10 γρ φύλλα μιζούνα
- 20 γρ φύλλα παντζαριού
- λίγο ραντίτσιο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. κόκκινα φρούτα (βατόμουρα, σμέουρα, φραγκοστάφυλα κ.α.)
- γραβιέρα κατσικίσια λεπτοτριμμένη
- 1 φύλλο χωριάτικο (ψημένο στους 180 για 12’ με λίγο ελαιόλαδο)
- λίγο σουσάμι λευκό και μαύρο
- λίγο ροζ πιπέρι
Για το ντρέσινγκ
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
- 1/2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
- λίγο φρέσκο θυμάρι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε πρώτα το ντρέσινγκ, ανακατεύοντας όλα τα υλικά και διατηρούμε στο ψυγείο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα πράσινα φύλλα με λίγο από το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε απαλά.
- Σερβίρουμε σε ένα πιάτο, τοποθετούμε τα κόκκινα φρούτα διάσπαρτα, λίγες νιφάδες γραβιέρας και το σουσάμι.
- Τελειώνουμε τη σαλάτα με το φύλλο σπασμένο ακανόνιστα και λίγο ροζ πιπέρι.
- Μπορούμε προαιρετικά να ραντίσουμε με λίγη κρέμα βαλσαμικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Rib Eye μόσχου με σάλτσα πιπεριών, τραγανή πατάτα και μανιτάρια
Πικάντικο και βουτυράτο, θα γίνει ο πρωταγωνιστής στο τραπέζι, σου με την συνοδεία ενός καλού κρασιού.
Yλικά
- 1 rib eye μόσχου περίπου 250γρ.
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κλωνάρι θυμάρι και 1 δεντρολίβανο
- λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο βούτυρο
- αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα πιπεριών
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- λίγο θυμάρι φρέσκο
- 30 ml κονιάκ
- 100 ml σάλτσα demi glace
- λίγες σταγόνες ταμπάσκο
- 30 γρ. φρέσκο βούτυρο
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- πράσινο, ρόζ και μαύρο πιπέρι σε κόκκους
- προαιρετικά λίγη κρέμα γάλακτος
Για την τραγανή πατάτα
- 1 πατάτα καθαρισμένη και περασμένη στο σπιράλ ή σε λεπτά στικς
- αλάτι και θυμάρι
Για τα μανιτάρια
- 1 μανιτάρι πορτομπέλο
- ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με τη σάλτσα, ζεσταίνοντας λίγο ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι, σοτάροντας το κρεμμύδι, μαζί με το θυμάρι και το μαύρο και πράσινο πιπέρι.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε τη σάλτσα ντεμι γκλας.Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10’ και αφαιρούμε από τη φωτιά. Τελειώνουμε με το ροζ πιπέρι, το ταμπάσκο και το φρέσκο βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά και κρατάμε τη σάλτσα ζεστή.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας περίπου 3-4’ από κάθε πλευρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και το βούτυρο και ραντίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να σερβίρουμε.
- Για την πατάτα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να γίνει τραγανή και προσθέτουμε αλάτι και θυμάρι.
- Για τα μανιτάρια ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Σερβίρισμα: Κόβουμε το κρέας στη μέση ή σε λεπτές φέτες, προσθέτοντας λίγο άνθος αλατιού και σερβίρουμε. Τοποθετούμε από πάνω την πατάτα, στο πλάι τα μανιτάρια και τελειώνουμε με τη σάλτσα. Γαρνίρουμε με φρέσκα μυρωδικά και ντοματίνια σοτέ.
Βrownie με καρύδια
Υλικά
- 225 γρ κουβερτούρα σε κύβους
- 170 γρ ζάχαρη
- 175 γρ βούτυρο σε κύβους
- 2 αυγά ολόκληρα
- 1/2 λοβό βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα
- 150 γρ αλεύρι
- 50 γρ κακάο
- 60 γρ καρυδόψιχα
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπαιν μαρί ή σε ένα γυάλινο μπολ στα μικροκύματα.
- Σε ένα μπολ αφρατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και στο τέλος το αλεύρι, με το κακάο και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε στο μείγμα και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι που έχουμε βάλει από κάτω λαδόκολλα και λίγο βούτυρο και ψήνουμε για περίπου 25’.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με σιρόπι σοκολάτας, λιωμένη λευκή σοκολάτα, παγωτό ή κόκκινα φρούτα.
5 tips για να στρώσεις το γιορτινό τραπέζι
Το να στρώσεις ένα όμορφο, γιορτινό τραπέζι είναι εξίσου σημαντικό. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να διαθέτεις ακριβά σερβίτσια για να επιτύχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αρκεί να ακολουθήσεις πέντε απλά tips.
1. Επίλεξε λευκό τραπεζομάντηλο
Ξεκινάμε από τα βασικά, με το τραπεζομάντηλο. Τίποτα δεν είναι πιο ταιριαστό σε ένα γιορτινό τραπέζι από ένα λευκό τραπεζομάντηλο, λινό ή κεντητό.
2. Βάλε χρώμα
Ωραίο και αρχοντικό το λευκό τραπεζομάντηλο, αλλά καλό είναι να προσθέσεις και λίγο χρώμα, επιλέγοντας σουπλά, πετσέτες φαγητού ή σουπλά με χρώμα.
3. Κεριά για ατμόσφαιρα
Μερικά αναμένα ρεσό στο τραπέζι, τοποθετημένα σε διάφορα σημεία, θα δώσουν ζεστασιά και θα δημιουργήσουν ωραία ατμόσφαιρα.
4. Χριστουγεννιάτικα στολίδια για να μπεις στο πνεύμα των ημερών
Ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι που θα τοποθετήσεις επάνω στην πετσέτα ή στο πιάτο, όπως και μία ωραία γιορτινή σύνθεση λουλουδιών, θα απογειώσουν το τραπέζι σου.
5. Κράτησέ το μίνιμαλ
Ξέρω, σου είπα πολλά, αλλά το κόλπο είναι να καταφέρεις να τα εντάξεις στο τραπέζι σου χωρίς να το παραφορτώσεις με πάρα πολλά στοιχεία. Άλλωστε, θέλεις χώρο για το φαγητό.