Το καλύτερο σάντουιτς θα το φας στο Guarantee. Kαι αυτό είναι εγγύηση.
Μιλήσαμε με τον κύριο Γιάννη και μας εξήγησε πώς είναι να φτιάχνεις επί 32 χρόνια σάντουιτς. Και μάλιστα όχι όποια κι όποια, αλλά τα καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας.
- 16/10/2020
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Στρίβω από τη Συγγρού προς Κουκάκι και βρίσκω τη Βεΐκου. Περπατάω προς τα κάτω και φτάνω στον αριθμό 41. Guarantee γράφει η ταμπέλα με το κέρας που ξεχύνονται φρούτα και λαχανικά και δίπλα το έτος που ξεκίνησε το μαγαζί. 1988. Εδώ και 32 χρόνια αυτό το μαγαζί στο Κουκάκι φτιάχνει τα καλύτερα σάντουιτς της πόλης και αυτό δεν είναι υπερβολή.
Βλέποντας την ταμπέλα θυμήθηκα την πρώτη φορά που είχα έρθει πριν από δυο χρόνια. Με έχει πρήξει ο Δημήτρης να έρθω να δοκιμάσω τα μπιφτεκάκια της Χαρούλας. “Τέσσερα χρόνια με τάιζαν και τους αγαπώ. Είναι ό,τι καλύτερο έχω φάει”, μου είχε πει και μόνο τα κλάματα δεν είχε βάλει. Τον εμπιστεύομαι τον Δημήτρη. Μοντέρ είναι, γούστο έχει, καλό παιδί, ας πάω. Αφού μπήκα, είδα ανθρώπους με χαμόγελο, φτιάξαμε μαζί το σάντουιτς που θα έτρωγα και όταν δοκίμασα κατάλαβα τον λόγο που ο Δημήτρης επέμενε τόσο.
Σήμερα πήγα αργά στο μαγαζί για να μιλήσω με τον κύριο Γιάννη. Εκείνος πίσω από τον πάγκο εγώ σε μία καρέκλα δίπλα στον “έφηβο του Μαραθώνα” ενώ η κυρία Χαρούλα ετοίμαζε το μαγαζί για την επόμενη μέρα. “Εγώ ναυτικός ήμουν. 8 χρόνια στα καράβια και την αγαπούσα την θάλασσα. Είχα τρέλα. Όνειρό μου, από όταν ήμουν στο χωριό ήταν να φτάσω με καράβι στην Αλάσκα. Και ακόμα την αγαπώ τη θάλασσα. Αλλά το ’88 κάτι σαν καμπανάκι χτύπησε μέσα μου και είπε ότι πρέπει να βρω δουλειά στεριανή. Να κάνω οικογένεια”.
Κάπως έτσι το 1988 περνάει με τη γυναίκα του από τον ίδιο ακριβώς χώρο που βρισκόμαστε σήμερα. Ήταν από τότε σαντουιτσάδικο και μάλιστα ενός συναδέλφου του. Είχε μόνο δεκατρία υλικά και δεν πήγαινε πολύ καλά. “Είχαμε ξεμπαρκάρει μαζί, τον είδα ένα μεσημέρι και το βράδυ μου καρφώθηκε η ιδέα. Την επόμενη ήρθα στο μαγαζί και του λέω ‘θα το πάρω’. Και κάπως έτσι ξεκίνησα”.
“Δεν ήξερα τίποτα από σάντουιτς. Να φανταστείς πριν ξεκινήσω αγόρασα ένα σάντουιτς από ένα άλλο μαγαζι και το άνοιξα για να δω πώς μπαίνουν μέσα τα υλικά”. Σήμερα στο μαγαζί του βλέπεις τεράστια ποικιλία υλικών. Γαλλικά τυριά, προσούτο, περιέργες μουστάρδες που σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε gourmet εστιατόριο. “Είχα πάντα το μικρόβιο να βελτιώνομαι και πάντα είχα το μυαλό μου ανοιχτό. Συντελεστές του μαγαζιού αυτά τα 32 χρόνια είμαστε εμείς και οι πελάτες. “Εκμεταλλέυομαι” τους πελάτες και πάντα ακούω τι έχουν να μου προτείνουν. Το ψάχνω, το δοκιμάζω και αν μου αρέσει το προτείνω κι εγώ”.
Σήμερα έχει φτάσει να διαθέτει γύρω στα 150 υλικά. Τυριά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλαντικά που κόβονται την ώρα που παραγγέλνει ο πελάτης, αλλά και υλικά φρέσκα-χειροποίητα. Μπιφτέκια, roast beef, σολωμός μαριναρισμένος, ψητά λαχανικά. Όλα φτιάχνονται μέσα στο μαγαζί. Διαθέτει ψωμάκια για σάντουιτς με ζέα, δηλαδή χωρίς γλουτένη. Ακόμα και η μαγιονέζα του είναι χειροποίητη και την κάνει μόνος του. “Δεν ξέρω τα πάντα για το σάντουιτς, αλλά ξέρω αρκετά. Αυτό όμως που με ενδιαφέρει είναι να φύγει ο πελάτης ευχαριστημένος από το μαγαζί. Τότε παίρνω κι εγώ χαρά”.
Ένα άλλο project στο οποίο είναι πρωτοπόρο το Guarantee είναι οι χυμοί. Πριν ακόμα γίνουν μόδα, σέρβιρε τρομερούς χυμούς. Ολόφρεσκοι, με συνδυασμούς από φρούτα και λαχανικά. “Οι χυμοί μ’ αρέσουν, είναι κάτι χαρούμενο. Κάνω συνδυασμούς, φτιάχνω ντεκόρ. Το best seller είναι χυμός με σπανάκι, μήλο και τζίντζερ. Έχει ένα υπέροχο πράσινο χρώμα, πιπεράτη γεύση και σε όποιον τον έχω προτείνει τον ζητάει συνέχεια”.
Όσο μιλούσαμε, κόσμος περνούσε και χαιρετούσε. Και θυμήθηκα αυτό που μου είχε πει ο Δημήτρης. ¨Όταν πας να μου τους φιλήσεις και να τους πεις πως τους αγαπώ”. Είναι τρομερή η σχέση που έχει καταφέρει να δημιουργήσει ο κύριος Γιάννης με τους πελάτες του. “Μ’ αρέσει να έχω προσωπική επαφή με τους πελάτες. Να μιλάμε όσο του φτιάχνω το σάντουιτς. Αυτό είναι ένεση για μένα και, παρόλο που είμαι τόσες ώρες εδώ, δεν κουράζομαι. Δεν έχω κουραστεί καθόλου τόσα χρόνια. Νιώθω ότι άνοιξα εχθές”.
Φεύγω, ρίχνω μια ματιά στο σαντουιτσάδικο και καταλαβαίνω ότι ένα μαγαζί δεν το κάνει η εμφάνιση, αλλά οι άνθρωποι. Ο κύριος Γιάννης έχει καταφέρει με το μεράκι του και την αγάπη του να δημιουργήσει το καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας. “Ποικιλία-ποιότητα-εξυπηρέτηση. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας μας”. Και όντως, εκτός από την τρομερή γευστική εμπειρία που θα σου προσφέρει από την πρώτη μπουκιά του, θα έχεις ευχαριστηθεί νωρίτερα τη διαδικασία επιλογής υλικών και παρασκευής του από αυτόν τον άνθρωπο.
Extra info: Μην κάνεις τον κόπο να τους ψάξεις Κυριακή, είναι η μέρα που ξεκουράζονται. Όλες τις άλλες μέρες, θα τους βρεις εκεί, να περιμένουν για να σου φτιάξουν το πιο νόστιμο σάντουιτς που έχεις δοκιμάσει, μέχρι τις 5 το απόγευμα.