Το νέο μενού του Balux Cafe: The House Project θα σου φέρει ένα τεράστιο καλοκαιρινό χαμόγελο στο πρόσωπο
O σεφ Δημήτρης Λαμπίρης θέλει να σου ξυπνήσει τα πιο ευχάριστα συναισθήματα με τα πιάτα του.
- 29/06/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
O όρος “comfort food” ακούγεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια για να περιγράψει το φαγητό αρκετών εστιατορίων της πόλης, τη φιλοσοφία και τις ιδέες των σεφ που δραστηριοποιούνται σε αυτή. Μπορεί να ταιριάξει με πολλές και διαφορετικές κουζίνες, να χρησιμοποιηθεί για πιάτα που φαινομενικά δεν θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ποτέ μαζί, αναφέρεται σε άκρως παραδοσιακές συνταγές αλλά και στην πιο μοντέρνα προσέγγιση του φαγητού με αποτέλεσμα να προκαλεί μια σύγχυση σχετικά με το τι είναι και δεν είναι τελικά comfort food. Ας δούμε τι σημαίνει…
Είναι το φαγητό που σου ξυπνάει θετικά συναισθήματα, που η γεύση του σου φέρνει στο μυαλό εικόνες γνώριμες και ευχάριστες, που δεν είναι ακατανόητο ακόμα κι αν κρύβει περίπλοκες τεχνικές, που κάπου το έχεις απολαύσει ξανά έστω και με διαφορετικό τρόπο.
Η λέξη που περιγράφει καλύτερα αυτό το είδος φαγητού είναι μάλλον η «οικειότητα». Σκέψου λοιπόν πιάτα γνώριμα που σερβίρονται σε ένα περιβάλλον που θέλει να μας κάνει να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας και βρίσκεται σε μια βραβευμένη ακτή. Το Balux Cafe: The House Project είναι το πιο ευρύχωρο και φωτεινό σπίτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας, έχει boho λεπτομέρειες και luxury country έπιπλα, είναι στολισμένο με έργα τέχνης και γεμάτες βιβλιοθήκες, διαθέτει διαφορετικά lounge δωμάτια, αναπαυτικές γωνιές ενώ κανένας τοίχος δεν εμποδίζει τη θέα προς τη θάλασσα. Αυτό το πολυτελές αλλά προσιτό σπίτι έχει δημιουργηθεί ώστε να μπορείς να το απολαμβάνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, από το πρωί έως το βράδυ. Κι έχει ένα μενού φαγητού που θα σας σου φέρει ένα τεράστιο καλοκαιρινό χαμόγελο στο πρόσωπο γιατί είναι απόλυτα comfort.
O Δημήτρης Λαμπίρης έχει εμπλακεί με πολλές διεθνείς κουζίνες, έχει περάσει από ιρλανδικές παμπ, εστιατόρια αφιερωμένα στο ψάρι, ο ίδιος δίνει ισάξια προσοχή και στο κρέας ενώ οι γνώσεις του επεκτείνονται μέχρι και τις ασιατικές κουζίνες. Βρίσκεται ήδη τριάμισι χρόνια στη κουζίνα της πιο φιλόξενης θερινής κατοικίας των Νοτίων Προαστίων και φέτος ανέλαβε τα ηνία της προκειμένου να δουλέψει με την πιο φρέσκια πρώτη ύλη και να σου ξυπνήσει ωραίες αναμνήσεις. «Δεν θέλω να κάνω ρηξικέλευθα πράγματα, να χρησιμοποιήσω υλικά σε συνταγές απλά για τον εντυπωσιασμό. Με ενδιαφέρει να προσφέρω γνώριμες γεύσεις που ο κόσμος αγαπάει και ευχαριστιέται πραγματικά. Άλλωστε, βρισκόμαστε σε ένα από αυτά τα μαγαζιά που έχουν σταθερούς θαμώνες, υπάρχουν πελάτες που έρχονται και ξαναέρχονται για να απολαύσουν συγκεκριμένα πιάτα, τα πιο αγαπημένα τους», όπως περιγράφει ο σεφ.
Από ορεκτικά όπως τα μανιτάρια σοτέ με θυμάρι και ξύσμα λεμονιού μέχρι σαλάτες όπως η πολύ δημοφιλής «bio της μάνας» με λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, από κυρίως πιάτα όπως το φιλέτο σολομού μαριναρισμένο σε μέλι και σουσάμι, το φιλέτο στήθος κοτόπουλο με πουρέ παντζαριού και αρωματικό ρύζι μπασμάτι αλλά και το κοτόπουλο σουβλάκι μαριναρισμένο με ανατολίτικα μπαχαρικά και κουσκούς -που είναι κι ένα από τα αγαπημένα πιάτα του σεφ- μέχρι το the american burger με 100% μοσχαρίσιο κιμά με μπέικον, ο Δημήτρης Λαμπίρης θέλει να προσφέρει πιάτα που πάνω απ’ όλα θα σε κάνουν να νιώσεις άνετα.
Η κουζίνα του Balux Cafe: The House Project ακολουθεί τη μεσογειακή φιλοσοφία στο φαγητό κι έχει αρκετές ιταλικές αναφορές. Τα ζυμαρικά (μπορείς να επιλέξεις λευκά, πένες ολικής άλεσης ή σπαγγέτι χωρίς γλουτένη) και οι προτάσεις σε ριζότο είναι από τα πιο επιτυχημένα του μενού ενώ η χειροποίητη πίτσα με την αυθεντική ιταλική συνταγή που βγαίνει από τον εντυπωσιακό θολωτό ξυλόφουρνο του χώρου προσφέρεται σε πολλές εκδοχές: Από την κλασική Marinara με ντομάτα, λάδι, σκόρδο, ρίγανη μέχρι την πληθωρική tartufo με τη βουβαλίσια μοτσαρέλα και τη μαύρη τρούφα, όλες λεπτή, τραγανή ζύμη κι έντονα αρώματα.
Το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με τη ραστώνη, με την ανεμελιά που φέρνει μαζί του. Κι η αλήθεια είναι πως το comfort food είναι το ιδανικό για να ταιριάξει με τη χαλάρωση που όλοι αναζητάμε τις πιο θερμές μέρες του χρόνου, ακόμα κι όταν βρισκόμαστε στην πόλη. Γι’ αυτό και ο Δημήτρης Λαμπίρης θα σε κάνει να χαμογελάσεις σερβίροντας πιάτα που είναι «πάνω απ’ όλα νόστιμα», όπως μας είπε χαρακτηριστικά και χαμογελώντας λίγο πριν επιστρέψει στην κουζίνα του.