‘Avit, το all day vegan στέκι της Γλυφάδας με τον συγκλονιστικό καφέ
Οι single origin καφέδες του, τα απίθανα vegan πιάτα του αλλά και τα χειροποίητα γλυκά του έχουν κάνει το ‘Avit το τέλειο στέκι για χορτοφάφους και μη.
- 02/12/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Η Αυγή με τον Σιμόν είναι ένα νεαρό χαμογελαστό ζευγάρι που εδώ και τρία χρόνια έχουν φτιάξει έναν πολύ φιλόξενο vegan χώρο στη Γλυφάδα, το ‘Avit. Άνοιξαν τον Οκτώβριο του 2018 θέλοντας να μοιραστούν την αγάπη τους για τον καλό καφέ και τη vegan διατροφή. Το όνομα ‘Avit είναι συντομογραφία του Have it, μια λέξη που χρησιμοποιείται πολύ στο ανατολικό Λονδίνο για να περιγράψει μια κατάσταση όπου κάποιος περνάει τέλεια κάνοντας διάφορες δραστηριότητες συνήθως με τους δικούς του ανθρώπους ή περνώντας όμορφα σε μια εκδήλωση και αυτό είναι που οι άνθρωποι του ‘Avit θέλουν να προσφέρουν, μια τέλεια μέρα σε όλους μας.
Πριν πάρουν τη μεγάλη απόφαση δούλευαν ήδη για αρκετά χρόνια στο χώρο της εστίασης, κυρίως στο Λονδίνο. Ο Σιμόν στην κουζίνα και η Αυγή στο κομμάτι του καφέ. Αφού απέκτησαν την απαραίτητη γνώση και εμπειρία και ταξίδεψαν γνωρίζοντας κουζίνες και καινούριους τόπους, επέστρεψαν κατασταλαγμένοι πλέον στην Ελλάδα για να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί. «το Avit συνδυάζει τις δυο μεγάλες μας αγάπες, το φαγητό και τον καφέ. Προσφέρουμε στον κόσμο αυτό που θα τρώγαμε εμείς, τίποτα λιγότερο. Αν έχεις όρεξη και αγαπάς αυτό που κάνεις θα βρεις τρόπους να το κάνεις καλά» λέει με πολύ πάθος η Αυγή.
Το ‘Avit, βρίσκεται σε ένα μικρό ήσυχο στενό της Γλυφάδας που όμως δεν απέχει παρά πέντε λεπτά περπάτημα από το εμπορικό κέντρο γεγονός που το κάνει ιδανικό για μια στάση για καφέ, lunch break ή ένα δυναμωτικό smoothie μακριά από την πολύβουη αγορά. Σερβίρει σε μια κλειστή αυλή με ξύλινα χρωματιστά τραπέζια και καλαμωτή από πάνω που δημιουργούν μια ανάλαφρη χαλαρή ατμόσφαιρα.
Ο καφές στο ‘Avit είναι σοβαρή υπόθεση, η κάθε δόση ζυγίζεται με απόλυτη ακρίβεια και τα φυτικά γάλατα θερμαίνονται στους 60 ºC για να εξασφαλίζεται πάντα το σωστό γευστικό αποτέλεσμα. Εδώ θα βρεις single origin καφέδες από μια συγκεκριμένη φάρμα και από μια συγκεκριμένη περιοχή. Εκτός από τον standard καφέ υπάρχει και ένας δεύτερος που αλλάζει σχεδόν κάθε μέρα, μπορεί δηλαδή να πετύχεις καφέ από τη Νικαράγουα, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, την Κένυα κ.α. Οι καφέδες προέρχονται από εταιρεία που συνεργάζεται απευθείας με τους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες και με σεβασμό προς τον άνθρωπο και τη φύση. Συζητώντας για όλα αυτά φτάνει στο τραπέζι μας σε ένα πήλινο χρωματιστό φλιτζάνι ένας cappuccino με γάλα βρώμης. Ζεστός όσο πρέπει, υπέροχα αρωματικός και «γλυκόπιοτος» με το γάλα βρώμης να του ταιριάζει απίστευτα, μπορείς όμως να το ζητήσεις με γάλα καρύδας ή σόγιας. «Έχουμε πελάτες που έρχονται καθημερινά μόνο και μόνο για τον καφέ μας καθώς είναι specialty» επισημαίνει η Αυγή.
Η κουζίνα κινείται στην ανάλογη λογική. «Το ‘Avit είναι σαν το σπίτι μας, ό,τι εκτιμάμε και μας αρέσει, αυτό δίνουμε και στον κόσμο. Το ψάχνουμε πολύ» τονίζει η Αυγή και συμπληρώνει «συνεργαζόμαστε με μικρούς παραγωγούς εντός της Αττικής και όσο πιο κοντά γίνεται σε εμάς για να έχουμε τα πάντα όσο πιο φρέσκα γίνεται και προτιμάμε τα βιολογικά».
Τα croissant τους γίνονται ανάρπαστα. Τα φτιάχνουν οι ίδιοι και χρειάζονται δυο μέρες προετοιμασίας ώστε να δημιουργηθούν οι αέρινες πτυχώσεις και αφού βγουν από το φούρνο αλείφονται με γλάσο από μελάσα και φυτικό γάλα. Εκτός από τα κρουασάν πολλές άλλες από τις παρασκευές τους τις φτιάχνουν επίσης οι ίδιοι όπως τα προζυμένια ψωμιά, τα ψωμάκια χωρίς γλουτένη, το vegan cheesecake, το banana bread κ.α. και φυσικά τη vegan λουκανικόπιτα με χειροποίητη σφολιάτα που δεν θα πιστεύεις ότι δεν έχει μέσα κλασικό λουκάνικο.
Το μενού του φαγητού κινείται κυρίως σε μεσογειακές γεύσεις χωρίς να λείπουν οι ασιατικές επιρροές ενώ κάνουν και θεματικές βραδιές όπως μεξικάνικη ή λιβανέζικη, επίσης κάθε σαββατοκύριακο έχουν και σπέσιαλ πιάτα όπως το club sandwich με χειροποίητο ψωμάκι. Αν θέλεις κάτι πολύ χορταστικό, το μπέργκερ από φασόλια γίγαντες και κινόα γεμιστό με χειροποίητο τυρί από κάσιους και τομάτα, είναι μια πολύ καλή επιλογή. Πανάρεται με panco και ψήνεται στο φούρνο ενώ το ψωμάκι του είναι μπριός από γλυκοπατάτα. Για ένα πιο ελαφρύ γεύμα αλλά εξίσου θρεπτικό και μάλιστα χωρίς γλουτένη, μπορείς να επιλέξεις τη σούπα ημέρας από λαχανικά εποχής όπως βελουτέ παστινάκι, βελουτέ παντζάρι, καρότο με τζίντζερ, κ.α. ή ένα buddha bowl ημέρας με βιολογικά φυλλώδη σαλατικά, κινόα, φακές ή ρεβίθια και ψημένα λαχανικά. Το rice bowl είναι εξίσου χορταστικό, επιλέξαμε αυτό με το κόκκινο ρύζι, τα όσπρια, το τόφου και τα ψητά λαχανικά, ωστόσο καθημερινά ανάλογα με την εποχή μπορείς να βρεις διάφορες εκδοχές του. Δοκίμασε και τα best seller γιουβαρλάκια αλλά και τη μινεστρόνε με κινόα θα εκπλαγείς. Το Jack n’ Shroom Cheesesteak Sandwich είναι επίσης από τα λαχταριστά πιάτα του μενού. Το χειροποίητο ψωμάκι μπριός από γλυκοπατάτα κλείνει μέσα του jackfruit, μανιτάρια, φυτικό τυρί, ανανά σχάρας, τομάτα και πίκλες.
Άλλη μια ξεχωριστή κατηγορία είναι τα smoothies πάντα με φρούτα εποχής. Θα τα βρεις σε υπέροχους δροσιστικούς συνδυασμούς αλλά και πρωτεϊνούχα με vegan πρωτεΐνη. Είτε είσαι vegan είτε όχι στο ‘Avit θα έρθεις σίγουρα για τον συγκλονιστικό καφέ αλλά και για το πολύ προσεγμένο μενού του.