ΒΕΝΕΡΗΣ: Στον ιστορικό φούρνο της Βούλας για εξαιρετικό προζυμένιο ψωμί
60 χρόνια φούρναρης στην Αθήνα -τα 40 εκ των οποίων στη Βούλα- ο ΒΕΝΕΡΗΣ έχει μακρά παράδοση στο ψωμί.
- 23/10/2023
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Στο εργαστήριό τους, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου που στεγάζει τον φούρνο, τα ζυμώματα ξεκινούν από το προηγούμενο βράδυ ώστε τα προζυμένια ψωμιά, με δικό τους χειροποίητο προζύμι και χοντροαλεσμένο αλεύρι από σκληρά σιτάρια, να ωριμάσουν αργά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μόλις φουρνιστούν να αποκαλύψουν όλα τα αρώματα και τη γεύση τους. Γι’ αυτό και με το που περνάς την πόρτα του, ειδικά νωρίς το πρωί, σε παίρνει η ευωδία του φρεσκοψημένου ψωμιού.
Στα ράφια του βρίσκεις καθημερινά 13 διαφορετικά είδη ψωμιού, που βασίζονται σε παλιές οικογενειακές συνταγές των ιδιοκτητών από την Κρήτη, ενώ μέσα στην εβδομάδα προστίθενται κάποια ακόμη, σαν επιλογή ημέρας. Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο δηλαδή, βρίσκεις εδώ οκτάσπορο αργής ωρίμασης, Τρίτη και Πέμπτη μπαίνει στα ράφια το Μοναστηριακό με μαύρη σίκαλη, κρασί, μούστο και ηλιόσπορο, ενώ την Παρασκευή φτιάχνουν ένα ιδιαίτερο ψωμί με αλεύρι Μετσόβου και απαλό προζύμι, εμπλουτισμένο με cranberry, σταφίδες και καρύδια.
Αξίζει σίγουρα να επιλέξεις τα ψωμιά με ξινό προζύμι, όπως το χωριάτικο με το ανοιχτό καστανό χρώμα, την σφιχτή ψίχα και την τραγανή κόρα (σημείωσε εδώ ότι διατηρείται φρέσκο για αρκετές ημέρες), αλλά και το οκτάσπορο αργής ωρίμασης με παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά σκούρο χρώμα και εντονότερη γεύση. Μάλιστα, το οκτάσπορο του ΒΕΝΕΡΗ φτιάχνεται με ειδικό συνδυασμό αλεύρων, κατάλληλα επεξεργασμένων ώστε να δίνουν ένα ψωμί με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή. Σίγουρα όμως, πρέπει να επιλέξεις και το εξαιρετικό -τόσο από άποψη γεύσης όσο και από άποψη διατροφικής αξίας- ψωμί ζέας.
Extra tip: Σύντομα ο ΒΕΝΕΡΗΣ σε συνεργασία με ειδικούς στην παραγωγή ψωμιού χωρίς γλουτένη, πρόκειται να προσφέρει και gluten free αρτοσκευάσματα, διαθέσιμα κατόπιν παραγγελίας.