Βγαίνουμε στη Δάφνη: Προτάσεις για φαγητό και ποτό, σε μια γειτονιά-έκπληξη

Κι όμως στην περιοχή της Δάφνης θα βρείτε πολύ περισσότερες επιλογές για έξοδο από όσες φανταζόσασταν: Από εστιατόριο που προτείνει ο οδηγός Michelin μέχρι παραδοσιακές ταβέρνες και μπαρ που αναδεικνύουν την τέχνη του cocktail.
- 29/03/2025
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Συνορεύοντας με τις γειτονιές της Νέας Σμύρνης και του Νέου Κόσμου, στα όρια μεταξύ νοτίων προαστίων και κέντρου, η Δάφνη δεν συγκαταλέγεται ακριβώς στις πρώτες επιλογές για έξοδο –εκτός και αν τυχαίνει να είσαι κάτοικός της.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η Δάφνη κρύβει έναν απρόσμενα γοητευτικό χαρακτήρα που συνδυάζει τα πάντα: πολυσύχναστους δρόμους, εμπορικά καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, πάρκα, πλατείες, ενώ το μετρό την καθιστά εξαιρετικά προσβάσιμη. Από τη μία πλευρά εκφράζει έναν σπιρτόζικο, ζωντανό και πολύβουο χαρακτήρα, ενώ από την άλλη διατηρεί αναλλοίωτο το αίσθημα της γειτονιάς, εκείνης της αυθεντικής ατμόσφαιρας που συχνά λείπει από άλλες περιοχές της πόλης.
Στη Δάφνη θα συναντήστε πολυκατοικίες παλαιότερων δεκαετιών με πολύχρωμες τέντες, πιο σύγχρονες σε αποχρώσεις γκρι και λευκού, με τζαμένια μπαλκόνια. Καθώς προχωρά κανείς πιο «βαθιά» στις γειτονιές της, εμφανίζονται διπλοκατοικίες και μονοκατοικίες με τις αυλές τους. Ένα ετερόκλητο σκηνικό, όπως και οι κάτοικοί της. Τη Δάφνη την επιλέγουν φοιτητές, ζευγάρια και οικογένειες, ενώ οι παλαιότεροι κάτοικοι χαρίζουν τη δική τους μοναδική νότα. Θα τους δείτε να ψωνίζουν στην αγορά και να απολαμβάνουν τον καφεδάκι και το φαγητό τους σε καφέ και εστιατόρια της περιοχής.
Η ποικιλία των καταστημάτων καλύπτει όλα τα γούστα και είναι γεμάτη εκπλήξεις: μικρά μαγαζιά για έναν φρέντο εσπρέσο στα γρήγορα, πιο ατμοσφαιρικά για συζήτηση με την παρέα, παραδοσιακά ταβερνάκια αλλά και εστιατόριο που συγκαταλέγεται στον οδηγό Μισέλεν.
Jerár
Ο οδηγός Μισελέν 2024, στην κατηγορία Bib Gourmand (καλή σχέση ποιότητας-τιμής) προτείνει έξι εστιατόρια και ανάμεσα τους συγκαταλέγεται, εκ νέου, το Jerár. Μακριά από συνηθισμένες εστιατορικές πιάτσες, στον πεζόδρομο της Αγίας Βαρβάρας στη Δάφνη, ο σεφ Χάρης Νικολούζος παρουσιάζει πιάτα συνδυάζοντας τις ελληνικές ρίζες, τιμώντας μικρούς παραγωγούς, με γαλλικές και ιταλικές επιρροές. Στο à la carte μενού θα δοκιμάσετε, ανάμεσα σε άλλα, cacio e repe «γαρίδες Μικρολίμανο» και αρνί γάλακτος ψητό στον φούρνο και γλασαρισμένο με τη σάλτσα του.
Jerár, Αγίας Βαρβάρας 55
Καταφύγιο
Περνώντας σε κάτι τελείως διαφορετικό, το Καταφύγιο αποτελεί το ταβερνάκι για τα μεσημέρια της Κυριακής. Δίπλα σε μια παιδική χαρά, τραπέζια στρώνονται στον πεζοδρόμιο και γεμίζουν με πιάτα μιας κλασικής ταβέρνας: Συκώτι με πορτοκάλι, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα γάλακτος αλλά και κοτόπουλο τηγανιά. Στα highlight οι κοχλιοί.
Καταφύγιο, Χρήστου Μιχαλόπουλου 38
Τα Φιλετάκια
Ήταν τη δεκαετία του ’70, όταν ένα σπίτι μεταμορφώθηκε σε ταβερνάκι με αυλή. Από τότε μέχρι σήμερα, τα Φιλετάκια αποτελούν, ίσως, ένα από τα πιο δημοφιλή μαγαζιά της Δάφνης. Σουξέ της ταβέρνας αποτελεί η πορκέτα που σερβίρεται λεπτοκομμένη σε φέτες. Στα κάρβουνα, ψήνονται με μαεστρία χοιρινά φιλετάκια αλλά και παϊδάκια.
Τα Φιλετάκια, Εθνάρχου Μακαρίου 126
Madania
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Madania (@madaniacafebar)
Λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη στάση του μετρό, η Madania έχει κερδίσει με τη νοσταλγική της διάθεση τους δικούς της θαμώνες που δεν την αλλάζουν. Ο χώρος μοιάζει σαν να βγήκε από κάποια άλλη δεκαετία, ξεχωρίζοντας για τη ζεστασιά και την ατμοσφαιρική του διάθεση. Στην αυλή μπορείτε να απολαύσετε το πρωί τον καφέ και το brunch σας, ενώ το απόγευμα ένα απολαυστικό cocktail.
Madania, Αγίου Δημητρίου 17 & Ηροδότου
Haze
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη hazeathens (@hazeathens)
Από τη στιγμή που άνοιξε στην Ηπείρου, το Haze έγινε πολύ γρήγορα γνωστό χάρη στη χαλαρή διάθεσή του. Τίποτα στημένο, με ωραίες μουσικές, άρχισε να μαζεύει κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Εδώ θα πιείτε τον καφέ σας το πρωί και θα απολαύσετε το cocktail σας το απογευματάκι. Τα βράδια τη μουσική αναλαμβάνουν Djs παίζοντας beats και μιξάροντας.
Haze, Ηπείρου 42
Ohayo
Χωμένο σε έναν δρόμο της Δάφνης, το Ohayo σερβίρει μοσχοβολιστό τσάι στον ολάνθιστο κήπο του, σαν να ξεκόλλησε από εικονογράφηση ασιατικού παραμυθιού. Γεμάτο λουλούδια και φως, το Ohayo αποτελεί μια όαση μακριά από τη βαβούρα της πόλης και σας καλεί να κάνετε μια παύση από την καθημερινότητα. Οι επιλογές τσαγιού είναι πάρα πολλές και μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα αλμυρό ή γλυκό σνακ.
Ohayo, Αγ. Βαρβάρας 79
Spoiled
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Spoiled (@spoiledbar)
To Spoiled, εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, αποτελεί τον λόγο που λάτρεις των κοκτέιλ από όλη την Αττική έσπευδαν στην Δάφνη. Και αυτό δεν δημιουργεί έκπληξη, καθώς οι άνθρωποι του Spoiled έχουν εξελίξει την ιδέα των κοκτέιλ, έχοντας στήσει δικό τους εργαστήριο από το οποίο βγαίνουν σπιτίσια συστατικά και δοκιμάζονται όσα γράφονται στον κατάλογο.
Η δημιουργικότητα και το μεράκι διαφαίνονται στις παρασκευές αλλά και στη φιλοξενία που αποπνέει ο χώρος, στον οποίο όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.
Spoiled, Μεγ. Αλεξάνδρου 18, Δάφνη
Παπαρδέλα
Αρώματα Ιταλίας χαρίζει στη Δάφνη η Παπαρδέλα, μια τρατορία που μοιάζει βγαλμένη από σκηνή ταινίας. Χαρακτηριστική ταπετσαρία κοσμεί τους τοίχους και στρωμένα καρό τραπεζομάντηλα δημιουργούν ένα ζεστό και φιλόξενο σκηνικό.
Τα ζυμαρικά φτιάχνονται καθημερινά στη κουζίνα με αγνά και ποιοτικά υλικά. Το αλεύρι ανακατεύεται με το σιμιγδάλι και τα αυγά, σχηματίζοντας παπαρδέλες, κοχυλάκια και σκιουφιχτά. με τις χαρακτηριστικές παπαρδέλες να κερδίζουν λίγο παραπάνω στην επιλογή. Η πίτσα έχει την τιμητική της και ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Καθεμία διαθέτει ευφάνταστο όνομα και πλούσια υλικά. Ξεχωριστή μνεία στο ντελίβερι, καθώς όλα έρχονται ζεστά και νόστιμα, δίχως να «χάνουν» όπως συνηθίζεται, στη μεταφορά.
Παπαρδέλα, Αγίας Βαρβάρας 65