Yoko Sushi & Bento: Το sushi bar του Παγκρατίου που αξίζει να ανακαλύψεις
Άλλαξε πριν μερικά χρόνια όσα γνωρίζαμε για το sushi με τον πιο προσιτό τρόπο και τώρα έχει μια δεύτερη ζωή, μια πιο εστιατορική προσέγγιση που εντυπωσιάζει.
- 19/07/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Με ένα όνομα εμπνευσμένο από μια προσωπικότητα παγκοσμίου φήμης, από τη Γιαπωνέζα καλλιτέχνη, ακτιβίστρια και σύντροφο του Τζον Λένον που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, το Yoko Sushi Bento της Αθήνας είχε προκαλέσει αίσθηση από το 2014, απ’ όταν πρωτοέκανε την εμφάνιση του στο Κολωνάκι με self service λογική, όταν δηλαδή θέλησε να μυήσει την Αθήνα στο σωστό και οικονομικό sushi. Και το έκανε με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Πλέον το συναντάμε στο Παγκράτι, στη μικρή αλλά δημοφιλή γευστική πιάτσα της οδού Αρριανού, εκεί που τον τελευταίο έναν χρόνο το Υοκο ζει μια δεύτερη ζωή που εντυπωσιάζει τους foodies της πόλης με την αισθητική του και την ποιότητα της. Πιο εστιατορικό πλέον, προσφέρει ποικιλία σε sushi, έχει μια fusion προσέγγιση με ευρωπαϊκές επιρροές, με twist και κάποια ελληνικά στοιχεία αλλά και καθαρές ιαπωνικές γεύσεις ενώ παράλληλα, συνδυάζει το εκλεκτό φαγητό του με κλασικά cocktails.
Με πολυετή εμπειρία στην εστίαση, πίσω από την ιδέα του Yoko βρίσκεται ο Κυριάκος Στυλιανού που καθώς έζησε στο Λονδίνο έχει διαπιστώσει πως τα πιο ωραία sushi places είναι μικρά μαγαζιά. Έπειτα, κάνοντας τις βόλτες του στην Αθήνα και ψάχνοντας τι λείπει από αυτή είδε ότι το συγκεκριμένο είδος φαγητού είχε ακόμα περιθώρια για να επενδύσει κανείς σε αυτό, για να δημιουργήσει κάτι καινούργιο που θα προσελκύσει ακόμα κι εκείνους που δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ. «Bλέπω ακόμα πελάτες από το παλιό μαγαζί να έρχονται εδώ και να μας τιμούν με την παρουσία τους, μας λένε πως ο νέος μας χώρος είναι μια φυσική εξέλιξη όσων κάναμε και πράγματι, δεν μείναμε στάσιμοι, πήγαμε μπροστά, θέλαμε να προσφέρουμε το κάτι παραπάνω. Έχουμε σταθερή πελατεία από τον πρώτο μήνα, γεγονός που θεωρούμε πολύ σημαντικό γιατί φανερώνει πως κάτι κάνουμε σωστά, ότι ο κόσμος αγαπάει τη δουλειά που έχουμε αγαπήσει πρώτα εμείς», όπως περιγράφει.
Ο χώρος του με τις δύο μπάρες- με την «κεντρική» και εκείνη που δημιουργείται όταν ανοίγει η τζαμαρία του- κλέβει τα βλέμματα και έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Τρισβέη, ο οποίος έχει βάλει την υπογραφή του σε μεγάλα ξενοδοχεία του Μιλάνου και της Βηρυτού. Η υπόλοιπη ταυτότητα του Yoko έχει σχεδιαστεί από το πολυβραβευμένο και πρωτοποριακό boutique design studio των Beetroot κι έχει διακριθεί στα Ermis Awards. Σίγουρα δεν θυμίζει ακόμα ένα σουσάδικο, έχει αντικαταστήσει τις μίνιμαλ γραμμές με λαμπερές λεπτομέρειες, χρώμα και μάρμαρο, αυτός ήταν και ο στόχος του ιδιοκτήτη του. Το Yoko φαίνεται να έχει ανεβάσει τον προσωπικό του πήχη ήδη από την πρώτη εντύπωση που μας αφήνει, πριν ακόμα αποφασίσουμε τι θα παραγγείλουμε.
Η αίσθηση της προσιτής πολυτέλειας που αφήνει το sushi bar του Παγκρατίου με τον σχεδιασμό και τη διακόσμησή του διατρέχει και τον κατάλογο του φαγητού του, τις προτάσεις που έχει δημιουργήσει ο executive chef Γεώργιος Ανδριτσόπουλος και εκτελεί ο Γιάννης Αμπελιώτης. Και σε αυτό το σημείο, ο Κυριάκος Στυλιανού θέλει να καταρρίψει ορισμένους μύθους γύρω από το sushi. «Πολύς κόσμος δεν έχει τολμήσει να το εξερευνήσει και να το δοκιμάσει καν γιατί στο μυαλό του το έχει πάντα ως ωμό ψάρι, αυτό τον τρομάζει. Επίσης έχει χαρακτηριστεί ως κάτι ακριβό και απρόσιτο. Γι΄αυτό και στο Yoko δουλεύουμε μόνο με την καλύτερη πρώτη ύλη, τα κριτήρια και οι διαδικασίες για να φτάσουν τα υλικά στην κουζίνα μας είναι αυστηρά. Φροντίσαμε να διαμορφώσουμε έτσι τον χώρο ώστε να φτιάχνουμε τα πάντα μπροστά σας, να προσφέρουμε μια πραγματικά value for money εμπειρία που δίνει έμφαση τόσο στη γεύση όσο και στο στήσιμο του κάθε πιάτου. Θέλαμε να υπάρχει επαφή με τον σεφ και το έχουμε καταφέρει, βλέπω ότι οι επισκέπτες μας ρωτάνε για όσα έχουν απορίες κι αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα».
Στη μπάρα και στα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο, όσα σερβίρονται είναι ολόφρεσκα: Ορισμένα πιάτα έχουν φτιαχτεί με φαντασία προκαλώντας μια έκρηξη στον ουρανίσκο μας κι άλλα μένουν πίστα στη δύναμη της απλότητας, στην ιαπωνική παράδοση. Και όντως, στο Υοkο θα δείτε τις κινήσεις ακριβείας που απαιτούνται και τις τεχνικές που αποτελούν μια ολόκληρη φιλοσοφία να συμβαίνουν μπροστά σας.
Τι θα φάτε: Στις σαλάτες του ξεχωρίζει κι έχει αγαπηθεί πολύ η ομώνυμη Yoko με noodles φασολιού, με καβούρι, πικάντικη μαγιονέζα και φύκια Wakame αλλά και η Mango Avocado με μαύρο σουσάμι. Στα starters θα βρείτε πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως τα Crystal Roll ρολλάκια ρυζιού με γαρίδες, μανιτάρια και αρωματικά χόρτα, τα κλασικά και αγαπημένα edamame (φασόλια σόγιας) με θαλασσινό αλάτι ή πικάντικα, ταρτάρ σολόμου και τόνου μεταξύ άλλων. Sashimi και Nigiri προσφέρονται σε πολλές -και εξαιρετικές- εκδοχές ενώ δεν πρέπει να χάσετε τα Futo Maki rolls όπως το τηγανιτό με γαρίδα, σολωμό και αυγά χελιδονόψαρου. Το Υοκο φτιάχνει με λαβράκι φοβερό καρπάτσιο και σεβίτσε, το Asian Beef του με ρύζι jasmine θα σας ανταμείψει για την επιλογή σας.
Τα signature rolls του Yoko είναι μια κατηγορία από μόνα τους: τα Mediterranian με λαυράκι, αγγούρι, πάστα ελιάς, φρέσκο κρεμμυδάκι, πικάντικη σως και τηγανητό κρεμμύδι, τα Flambé Salmon με σολομό φλαμπέ, γαρίδα tempura, σχοινόπρασο και κρεμα τυρί, τα Caterpillar Roll με γαρίδα tempura, μαγιονέζα, αβοκάντο και μπρικ αλλά και τα Dynamite Roll με αγγούρι, καρότο, νιφάδες tempura, γαρίδα με teriyaki σως, spicy mayo, σχοινόπρασο, καβούρι και σουσάμι, όλα τους είναι ένα κι ένα.
Να θυμάστε πώς αν αναζητάτε ένα μέρος για να νιώσετε άνετα και να απολαύσετε ένα καλοφτιαγμένο ποτό, αν είστε της περιοχής και σας αρέσει να έχετε στέκια, στο Yoko μπορείτε να βρεθείτε πολλές φορές καθώς οι γεύσεις του θα σας εκπλήσσουν συνεχώς ενώ έχετε τη δυνατότητα να καθίσετε και μόνο για τα cocktails του.
«Οι θαμώνες μας συγκρίνουν με μαγαζιά που έγραψαν ιστορία στην Ελλάδα και στο κομμάτι του sushi και μας αναγνωρίζουν ότι έχουμε πολύ προσιτές τιμές. Xαίρομαι να βλέπω γονείς να μαθαίνουν εδώ τα παιδιά τους πώς να τρώνε με chopsticks, συμβαίνουν πράγματα που δείχνουν ότι θα έχουμε διάρκεια, πως δεν είμαστε ένα ακόμα εστιατόριο-μόδα που θα περάσει», περιγράφει χαμογελώντας ο Κυριάκος Στυλιανού.
Το Yoko Sushi Bento λειτουργεί καθημερινά από τις 18:00 έως τη 1:00, μπορεί να σας εξυπηρετήσει και με delivery μέσω των εφαρμογών e-food και wolt. Μπορεί επίσης να σας φτιάξει sushi για το πάρτι σας, ακόμα και να σας παραχωρήσει για μια ξεχωριστή μέρα τον σεφ του. Σύντομα θα έχει κι άλλα νέα, αφού θα δούμε το όνομά του τόσο στα δικά μας Νότια όσο και στα Βόρεια Προάστια, σε χώρους που θα είναι πάλι λιλιπούτειοι και προορισμένοι για να γίνουν νόστιμη συνήθεια.
Δες όλο το μεγάλο αφιέρωμα του NouPou στο Παγκράτι.