Το ζεν απογευματινό ‘απεριτίφ’ της Βάρκιζας που αξίζει να ανακαλύψεις
Γιατί το aperitivo time στο Λατίνι έχει την δυναμική να εξελιχθεί στην νέα αγαπημένη μας χειμωνιάτικη καθημερινή συνήθεια.
- 18/11/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Ότι ακριβώς είναι η μεσημεριανή σιέστα για τους Ισπανούς αποτελεί για τους Ιταλούς το aperitivo time, εκείνη δηλαδή η ευλογημένη ώρα, γύρω στις πέντε το απόγευμα, που μπορείς να πας μετά την δουλειά -ή πριν την βραδινή σου έξοδο- σε ένα καλαίσθητο μαγαζί και να απολαύσεις το απεριτίφ σου συνοδεία μικρών ορεκτικών που σε χορταίνουν. Ενώ, ταυτόχρονα, σου ανοίγουν την όρεξη για το δείπνο που θα ακολουθήσει.
Μια παράδοση δηλαδή που τηρούν, και οι δυο αντίστοιχα, ευλαβικά. Κυρίως επειδή, και για τους δυο, αλλά ειδικά για τους Ιταλούς, είναι μια παράδοση που τους βοηθά να κάνουν διάλειμμα από την τρέλα της καθημερινότητας (και, πλέον, της οικονομικής κρίσης). Κάτι σαν reboot για τον εγκέφαλο.
Δεν ξέρω για σένα, πάντως εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ πιο κατάλληλο μέρος για ένα ‘εγκεφαλικό reboot’ στα νότια προάστια, από την φιλόξενη σάλα του Λατίνι στην Βάρκιζα, προνομιακά τοποθετημένου μπροστά ακριβώς από το λιμανάκι, με το απέραντο γαλάζιο στο βάθος και τα ψαροκάικα σε πρώτο πλάνο.
Το Latini aperitivo time έχει όντως την δυναμική να εξελιχθεί στην νέα αγαπημένη μας συνήθεια. Και δεν μιλάω μόνο για τους τυχερούς που μένουν περί της Βάρκιζας, οι οποίοι ήδη το ξέρουν (τουλάχιστον οι ψαγμένοι), αλλά και για όλους εμάς τους υπόλοιπους νότιους, που μπορούμε να βρούμε εδώ λίγες σταγόνες από το ζεν που απεγνωσμένα ψάχνουμε.
Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να κάτσω να σου αναλύσω τι ακριβώς περιλαμβάνει το μπουφέ (βλέπε ποικιλία από tramezzini και μπρουσκέτες, σπιτικά τυροπιτάκια κούρου και λοιπά ορεκτικά). Ούτε έχει νόημα να σου προτείνω να παραγγείλεις συγκεκριμένα ένα ποτήρι κρασί, το -all time classic για την περίσταση- Spirtz (με aperol, prosecco και σόδα), το Cucumber Martini ή κάποιο από τα υπόλοιπα cocktail που ετοιμάζει ο ταλαντούχος Μισέλ στο bar. Αρκεί να σου πω πως όλα εδώ είναι ψαγμένα και με μεράκι επιλεγμένα.
Αυτό που είναι όντως σημαντικό, αυτό που τελικά μετράει και κάνει τη διαφορά, είναι η φιλοσοφία του ίδιου του λιγομίλητου ιδιοκτήτη (επίτηδες δεν γράφω το όνομά του, ξέρω ότι δεν θα του άρεσε). Ενός ανθρώπου που κουβαλάει πάνω του δεκαετίες εμπειρίας και οικογενειακής παράδοσης, ξεκινώντας με τον παππού του τον Χαράλαμπο, που έφτιαξε την ψαροταβέρνα Νησάκι στο Καβούρι (στην θέση που είναι τώρα οι καντίνες), συνεχίζοντας με τον πατέρα του που δημιούργησε τον Μπάρμπα Χαράλαμπο στα Βλάχικα και καταλήγοντας στον ίδιο ο οποίος, εκτός από το Λατίνι, είναι, εδώ και δυο δεκαετίες, ιδιοκτήτης του εστιατορίου του Ναυτικού Ομίλου της Βάρκιζας.
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ξεκίνησε το aperitivo time γιατί είναι ‘κοσμοπολίτης’, αν και όντως του αρέσει να ταξιδεύει.
Δεν το έκανε γιατί λατρεύει την Ιταλία, αν και όντως την αγαπά, όπως και την κουζίνα της, κάτι που φαίνεται από τον αρμονικό συνδυασμό pasta και θαλασσινών στο μενού, όπως το bestseller κριθαρωτό με καραβιδόψυχα ή το καινούργιο hit λινγκουίνι με πετροσωλήνες.
Δεν το έκανε για να διαφημίσει το μαγαζί. Άλλωστε δεν το χρειάζεται, μιας και το Λατίνι, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, πριν από 12 χρόνια, καθιερώθηκε στην συνείδηση των καλοφαγάδων. Κυρίως για τα μεγάλα ψάρια του, εξαίσια ψημένα, τα οποία προμηθεύεται από επιλεγμένους ψαροντουφεκάδες. Και, παραδόξως, και για το κρέας του, στο οποίο επίσης ειδικεύεται (βλέπε rib eye με black angus και το διαχρονικά καλό πιπεράτο φιλέτο). Λογικό αφού και ο ίδιος, από τα 10 του, μεγάλωσε κυριολεκτικά στην κρεατο-ταβέρνα των γονιών του. Και χορτοφάγος να ήταν δηλαδή, αναγκαστικά θα μάθαινε από κρέας.
Ο λόγος, λοιπόν, που εγκαινίασε το aperitivo time ήδη από το καλοκαίρι (όταν δηλαδή, μαζί με το κρασί μας, ερχόταν μαζί και ένα πιατάκι με ορεκτικά-απλώς τώρα μιλάμε για κανονικό μπουφέ) είναι επειδή ο ίδιος απολαμβάνει να κάθεται εδώ το απόγευμα, να πίνει το κρασί του, να τρώει το μεζεδάκι του και να ξεφεύγει κοιτώντας την θάλασσα. Αν και προσωπικά, τώρα που είναι χειμώνα, μου αρέσει εξίσου να βλέπω την θάλασσα καθισμένος κοντά στο αναμμένο τζάκι που βρίσκεται στο κέντρο του Λατίνι. Ή, όταν έχω χρόνο, να πίνω εδώ τον πρώτο καφέ της ημέρας (το καφέ του Λατίνι είναι ανοιχτό καθημερινή από τις 9.00 το πρωί).
Το ξεκίνησε, με άλλα λόγια, επειδή ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι αυτή μια πολύ καλή ώρα για να έρθει κάποιος, απόγευμα καθημερινής δηλαδή, λίγο πριν δύσει γλυκά ο φθινοπωρινός ήλιος, στο ατμοσφαιρικό λιμανάκι της Βάρκιζας. Και, έτσι απλά, αποφάσισε να το μοιραστεί αυτό με όλους μας. Άσε που, μεταξύ μας, το aperitivo time είναι και η ιδανική εισαγωγή στο γαστρονομικό σύμπαν του Λατίνι για κάποιον που δεν ανήκει ήδη στους πιστούς θαμώνες του.
Λεωφόρος Ποσειδώνος 3, Βάρκιζα, τηλ. Ποσειδώνος 3, Βαρκιζα, τηλ. :210-965 5977, www.latini.gr, www.facebook.com/latinivarkiza