To Ancho φέρνει στη Γλυφάδα γεύσεις από το Μεξικό
Ο παράδεισος των tacos, των burittos και των quesadillas που μέχρι προσφάτως απολαμβάναμε μόνο στα βόρεια, έφτασε επιτέλους στη Γλυφάδα.
- 06/11/2018
- Κείμενο: Ιωάννα Παχούλη
- Φωτογραφίες: Ολυμπία Ορνεράκη
Ένας νεανικός, φωτεινός χώρος, με πολύχρωμα φωτιστικά και άνετα ξύλινα τραπεζάκια σε καλωσορίζει στην αυθεντικά νόστιμη πλευρά της κουζίνας του Μεξικού. Οι δύο νέοι επιχειρηματίες που το δημιούργησαν, είδαν πριν από έξι χρόνια το κενό που υπήρχε στην αγορά σε σχέση με τη συγκεκριμένη κουζίνα και πίστεψαν ότι αν άνοιγαν ένα ποιοτικό fast-casual Mexican με tex-mex στοιχεία – εστιατόριο, θα πετύχαινε. Αρκεί να ήταν πιστό στην αναζήτηση της τελειότητας, ειδικά στο κομμάτι των πρώτων υλών και της βαθιάς νοστιμιάς.
Και, όχι μόνο τα κατάφεραν με το πολύ επιτυχημένο Ancho του Χαλανδρίου, αλλά με αργά και μεθοδικά βήματα, άνοιξαν το 2ο εστιατόριο της αλυσίδας στην Κηφισιά και πλέον, στη Γλυφάδα.
Η self service λογική του εστιατορίου είναι η πρώτη επίσημη απόδειξη ότι η απόλαυση είναι καθαρά στο χέρι σου. Διότι έχεις την επιλογή να φας ακριβώς αυτό που θες, διαλέγοντας ένα – ένα τα υλικά που θα προσθέσεις στο tacos, το αφράτο buritto ή στις ελαφρώς ψημένες τορτίγιες, τις quesadillas.
Πάντα σεβόμουν περισσότερο τις κουζίνες που δεν διαθέτουν φούρνο μικροκυμάτων ή καταψύκτη, αποδεικνύοντας την φρεσκάδα των πρώτων υλών. Αυτό ακριβώς ισχύει και στο Ancho. Από το κρέας και το βιολογικό τόφου, μέχρι τα λαχανικά και το αλεύρι, όλα είναι άριστης διαλογής και εισχωρούν στην κουζίνα του εστιατορίου σε καθημερινή βάση.
Και όχι μόνο αυτό. Όλα τα πιάτα του μενού σερβίρονται και σε εκδοχή χωρίς γλουτένη, καθώς τηρούνται αυστηρά όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές και διαδικασίες για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή απλώς αποφεύγουν τη γλουτένη από επιλογή.
Όπως με ενημέρωσε ο Θύμιος Βούλγαρης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Ancho, αντίστοιχη ευαισθησία υπάρχει και απέναντι στο περιβάλλον, μιας και προσπαθούν να αφήσουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα, τόσο με τη χρήση βιωδιασπώμενων σκευών, όσο και με τις βιώσιμες πρακτικές που χρησιμοποιούν σε όλα τα επίπεδα.
“Το λάτιν στοιχείο, από το φαγητό μέχρι τη μουσική, είναι σε μεγάλη έξαρση στην Αμερική. Ειδικά στους πιο νέους, είναι μία τάση αλλά όχι με την έννοια της “φωτοβολίδας”. Είναι μία τάση σταθερή”
Οι ορέξεις σου αλλά και οι διατροφικές σου συνήθειες θα καθορίσουν τη γέμιση. Μεξικάνικο Κόκκινο ρύζι ή ρύζι με λάϊμ και κόλιανδρο, υπέροχο barbacoa (σιγομαγειρεμένο για ώρες στη γάστρα μοσχάρι), chili con carne (κιμάς με μυρωδικά και chili), carnitas (ψιλοκομμένο χοιρινό σε παραδοσιακή μεξικάνικη έκδοση), μοσχάρι ψημένο στη σχάρα κομμένο σε μικρά κομμάτια, chicken asada (μαριναρισμένο ψητό φιλέτο κοτόπουλο) τόφου (βιολογικό μη γενετικά τροποποιημένο), ή ψητά λαχανικά. Δεν τελείωσες.
Μαύρα φασόλια, καλαμπόκια, μανιτάρια…κάνε τη μίξη που έχεις φανταστεί. Τα υλικά που θα επιλέξεις, μπορείς να τα φας και σε μπωλ, σε μία βρώσιμη πίτα στη λογική της σαλάτας.
“Τα burritos είναι μία διαφορετική πίτα στο χέρι, σε παρόμοια λογική με αυτήν που έχουμε συνηθίσει με το τυλιχτό σουβλάκι”
Τα tortilla chips αξίζουν μια θέση στο τραπέζι σου. Κόβονται στο χέρι και παρασκευάζονται καθημερινά στον χώρο του εστιατορίου, συνοδευόμενα από μπολάκια που θα τα βουτήξεις ένα προς ένα. Με κρέας, σάλτσα, sour cream, guacamole, λιωμένο τυρί και jalapenos, διαλέγεις και παίρνεις.
Το guacamole που φτιάχνουν αξίζει μία ειδική μνεία. Φτιάχνεται καθημερινά (ανά 2-3 ώρες) με τα πιο ποιοτικά ώριμα αβοκάντο Hass σε μια μίξη με κρεμμύδια, ντομάτα, πιπεριές, αλάτι, lime και κόλιανδρο.
Το πόσο καυτερό θα κάνεις το πιάτο σου, είναι πάλι στο χέρι σου. Διότι ανάμεσα στην απαλή Pico De Gallo και την Ghost Pepper Sauce, υπάρχουν τρεις ακόμη διαβαθμίσεις spiciness για να επιλέξεις (ή να πάρεις σπίτι, μιας και στο εστιατόριο διατίθενται βαζάκια προς αγορά).
Κάνε ένα μικρό δώρο στον εαυτό σου κι άφησε λίγο χώρο στο στομάχι σου για τα churros τους, επικαλυμμένα με ζάχαρη και κανέλα αλλά και σκέτα, ακριβώς για να κάνουν βουτιά στη χειροποίητη σως σοκολάτας και καραμέλας βουτύρου.
Όσο για το τι θα πιεις; Frozen Margaritas, παγωμένες μπύρες και αναψυκτικά εισαγωγής που δεν βρίσκεις εύκολα αλλού (όπως την Vanilla και την Cherry Coke), μέχρι Frozen Daiquiri και Mastiqua, το δροσερό ανθρακούχο νερό με μαστίχα, θα συνοδέψουν ιδανικά το γεύμα σου.
Ξοδεύοντας γύρω στα 7-10 ευρώ θα φύγεις χορτασμένος και με το χαμόγελο της ικανοποίησης που συνοδεύει την εμπειρία ή – όπως λένε και οι ίδιοι, την mexperience- που προηγήθηκε.