Ο Σιαμέτης παραμένει ο «godfather» των λουκουμάδων στα νότια
Από το 2007 ο Σιαμέτης στη Βάρη γλυκαίνει τους νότιους (και όχι μόνο) με τους λαχταριστούς του λουκουμάδες, στους οποίους ορκίζονται οι αιώνιοι γλυκατζήδες.
- 16/06/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Έχοντας ταυτιστεί με τους λουκουμάδες και δη τους γεμιστούς, ο Σιαμέτης στη Βάρη, που μετρά σήμερα 16 χρόνια εξειδίκευσης σε αυτή τη γλυκιά «αμαρτία», τους έχει μετατρέψει σε τέχνη και τους φτιάχνει αφράτους, πολύ λαχταριστούς και extra γευστικούς.
Δεν αποτελεί, άλλωστε, άδικα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά pit stop των νοτίων, ειδικά κατά την επιστροφή από το μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες ή μετά το φαγοπότι στις ταβέρνες στα Βλάχικα όλο τον χρόνο. Βέβαια, δεν χρειάζεσαι κάποια από τις παραπάνω δικαιολογίες για να επισκεφτείς το μαγαζί στη Βάρη. Φτάνει να αναζητάς κάτι γλυκό και ο δρόμος σου θα σε οδηγήσει αβίαστα εκεί.
Ανοίγοντας την πόρτα για να μπω στο μαγαζί, οι μυρωδιές της ζύμης μου σπάνε τη μύτη, ενώ ο ιδιοκτήτης Νίκος Σιαμέτης με υποδέχεται με ένα πλατύ χαμόγελο. Το μαγαζί, που άνοιξε το 2007, ήταν μια προσωπική επιθυμία του και ένα εγχείρημα στο οποίο πίστεψε από την αρχή. «Από μικρός ασχολήθηκα με τη ζαχαροπλαστική και οι λουκουμάδες μπήκαν στη ζωή μου πολύ νωρίς. Ήταν το γλυκό που έμαθα σε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα και θέλησα να φέρω το πάθος μου αυτό στη δουλειά μου», μου εξηγεί.
Τότε οι γεμιστοί λουκουμάδες δεν ήταν τάση, όπως σήμερα. Για την ακρίβεια, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ήταν ο πρώτος που τους έφερε στο προσκήνιο. Για κάποιους, μάλιστα, αυτό το επιχειρηματικό βήμα έμοιαζε επισφαλές και η επιτυχία δεν ήταν δεδομένη. «Θυμάμαι που έλεγα στον πατέρα μου και σε φίλους μου πως θα ανοίξω ένα μαγαζί με γεμιστούς λουκουμάδες και με κοιτούσαν πολύ περίεργα. Μου έλεγαν πως είναι δύσκολο να επενδύσω σε ένα μαγαζί που θα προσφέρει αποκλειστικά λουκουμάδες. Όταν ήρθε η επιτυχία, μου είπαν πως τελικά κάτι ήξερα», λέει γελώντας.
Στα του μενού, για τους λάτρεις του κλασικού στον Σιαμέτη υπάρχουν αγαπημένες γεύσεις, όπως οι παραδοσιακοί λουκουμάδες που σερβίρονται με θυμαρίσιο μέλι ή ανθόμελο. Ωστόσο, ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλές προτάσεις σε γεμιστούς λουκουμάδες, που πλέον αποτελούν τον κύριο πρωταγωνιστή.
Οι γεμίσεις είναι τόσες πολλές και δελεαστικές, που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Πραλίνα φουντουκιού, κρέμα Βαυαρίας, μπισκότο Oreo, μαρμελάδα φράουλα, κρέμα λεμόνι, καραμέλα και λευκή σοκολάτα είναι μερικές από αυτές. Και όλες έρχονται με επικάλυψη της επιλογής σου, ενώ μπορείς να επιλέξεις τη μερίδα σου μαζί με μία μπάλα παγωτό. «Το παγωτό μαζί με τους λουκουμάδες το τιμούν ακόμη και τον χειμώνα», φροντίζει να μου ξεκαθαρίσει ο Νίκος Σιαμέτης.
«Δεν ήθελα να μείνω μόνο στους κλασικούς λουκουμάδες, αλλά να εξελιχτώ. Σκέφτηκα να παντρέψω το παλιό με το σύγχρονο και έτσι γεννήθηκαν οι γεμιστοί λουκουμάδες. Ξεκίνησα με πέντε γεύσεις και τώρα βγάζω σαράντα. Επιλέγω όμως να κρατάω τους κλασικούς, ενώ στην πορεία πρόσθεσα και αλμυρούς, που έχουν εξίσου μεγάλη ανταπόκριση», σχολιάζει ο Νίκος Σιαμέτης.
Το παρασκευαστήριο βρίσκεται στον πίσω χώρο και εκεί βγαίνουν καθημερινά πολλοί λουκουμάδες, οι οποίοι ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας. Το ίδιο συμβαίνει και με το προφιτερόλ του, το οποίο παρασκευάζεται μπροστά στα μάτια σου και έχει γίνει επίσης σήμερα κατατεθέν του μαγαζιού.
Ποιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; «Αναμφισβήτητα η συνέπεια», μου απαντά ξεκάθαρα. «Πρέπει να αντιμετωπίζεις σωστά τον πελάτη, να τον υποδέχεσαι με χαμόγελο, σε ένα καθαρό μαγαζί και να του προσφέρεις το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια μυστική συνταγή, αλλά έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Να χρησιμοποιείς γνήσιο μέλι, φρέσκο λάδι και λουκουμά ζυμωμένο σωστά. Το “α και το ω” είναι να πέσει προσεκτική δουλειά σε όλο το κομμάτι της παρασκευής, από την αρχή μέχρι το τέλος», προσθέτει.
Κάτι ακόμη που εγγυάται τη διαχρονική ποιότητα στους λουκουμάδες του Σιαμέτη είναι ότι κρατά σταθερούς τους «φαν» του από την πρώτη ημέρα λειτουργίας. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος «Έρχονται γονείς με τα παιδιά τους και μου λένε πως έρχονταν από τότε που ήταν ζευγάρι. Επίσης, έρχονται νεαρά παιδιά με τις κοπέλες τους γιατί με ξέρουν από τους γονείς τους. Μου δίνει τεράστια χαρά όλο αυτό».
Φεύγοντας δεν θα μπορούσα να μην πάρω μαζί μου λουκουμάδες (πολλούς και διαφορετικούς) για το σπίτι, τους οποίους φτιάξαμε μαζί με τον Νίκο Σιαμέτη. Παρόλο που κάθε γεύση έχει τη μοναδικότητά της, αν είσαι λάτρης της σοκολάτας θα σου πρότεινα να επιλέξεις αυτούς με γέμιση πραλίνας, που ξεχωρίζουν για την πλούσια γεύση τους, αν θες κάτι πιο ελαφρύ (όσο γίνεται τέλοςπάντων) διάλεξε αυτούς με την κρέμα Βαυαρίας με το υπέροχο άρωμά τους, ή εναλλακτικά, για κάτι τελείως διαφορετικό πάρε αυτούς με γέμιση cheesecake ή με σοκολάτα Crunch.