Στα Καλάμια στο Λαγονήσι το φρέσκο ψάρι έρχεται απευθείας από τα καΐκια της περιοχής
Summer In The CityΗ ιστορία της ταβέρνας αρχίζει το 1947 και συνεχίζεται ως τις μέρες μας, με φρέσκο ψαράκι, γαριδομακαρονάδα να γλείφεις τα δάχτυλά σου, θαλασσινά και άφθονο ουζάκι με θέα θάλασσα.
- 10/09/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Στο 39ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου βρίσκεται μία ταμπέλα στο αριστερό σου χέρι που γράφει “Ταβέρνα Τα Καλάμια”. Το παράδοξο είναι ότι πρέπει να στρίψεις δεξιά και να κατέβεις την κατηφορίτσα για να φτάσεις μπροστά στο υπέροχο μπαλκόνι της ταβέρνας και να δεις την ταμπέλα που γράφει “Τα Καλάμια του Μπάρμπα Μιλτιάδη”. Στο ίδιο ακριβώς σημείο, με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία και το ίδιο και απαράλλαχτο μεράκι λειτουργεί η ταβέρνα από το 1947, όταν και πρωτοάνοιξε.
Σήμερα, τέσσερις γενιές μετά, η ταβέρνα έχει παραμείνει στην οικογένεια και τη λειτουργεί ο δισέγγονος του μπάρμπα Μιλτιάδη, ο Λευτέρης, ο οποίος πιστός στην παράδοση συνεχίζει το έργο των παλαιότερων. Για τον Λευτέρη η ταβέρνα δεν είναι απλά μια επιχείρηση. Είναι πάνω από όλα η διατήρηση της οικογενειακής παράδοσης και της ιστορίας που έχει γραφτεί μέσα σε αυτό το ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον κάτω από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
«Το μαγαζί πρώτη φορά λειτούργησε το 1947. Εμείς είμαστε η τέταρτη γενιά που το λειτουργούμε. Το άνοιξε ο προ πάππους μου, μετά ανέλαβε ο παππούς μου, έπειτα ο πατέρας μου και τώρα εγώ. Προσπαθούμε να κρατάμε ακριβώς όσα μάθαμε από τις προηγούμενες γενιές. Δεν αλλάζουμε σχεδόν τίποτα για να μείνει η ταβέρνα ίδια και απαράλλαχτη σε αυτό που προσφέρει», τονίζει ο Λευτέρης.
Σκεπτόμενη την τοποθεσία, μου δημιουργήθηκε η περιέργεια πως και τόσα χρόνια πριν, όταν το Λαγονήσι δεν είχε τίποτα, ένας άνθρωπος πήρε την απόφαση να ανοίξει μια ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα. «Εδώ κατέβαιναν οι ντόπιοι και παραθέριζαν. Έκαναν τα βαφτίσια και τους γάμους τους. Οι περισσότεροι ήταν βοσκοί και αναζητούσαν το ψάρι για την αλλαγή. Μάλιστα, το μέρος ήταν γεμάτο καλαμιές, με τις οποίες έφτιαχναν τα καλύβια για να μένουν. Γι’ αυτό ονόμασε την ταβέρνα έτσι ο παππούς», εξηγεί ο Λευτέρης.
Όσον αφορά το μενού τώρα, άσε με να σου πω ότι στα Καλάμια θα βρεις αποκλειστικά φρέσκο ψαράκι και ορισμένους θαλασσινούς μεζέδες. Όπως μου λέει ο Λευτέρης, «Συνεργαζόμαστε κατά αποκλειστικότητα με τέσσερα καΐκια, τα οποία δουλεύουν μόνο για εμάς. Ένα στο Πόρτο Ράφτη, ένα στο Λαύριο και δύο στην Παλαιά Φώκαια. Καιρού επιτρέποντος έχουμε πάντα φρέσκο ψάρι. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει δεν σερβίρουμε ούτε ιχθυοτροφείου, ούτε εισαγωγής, ούτε τίποτα άλλο. Δεν μπαίνουν καν στο μαγαζί. Ό,τι μου βγάλουν τα καΐκια αυτά έχω». Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν και τρεις επιλογές για κρεατοφάγους: χοιρινή και μοσχαρίσια μπριζόλα και μπιφτέκι.
Φέτος το καλοκαίρι, το μενού ανανεώθηκε μερικώς, με ορισμένες νέες προσθήκες, όπως η μακαρονάδα με φρέσκο ψάρι ημέρας και το σεβίτσε. Βέβαια, ανέκαθεν αγαπημένο πιάτο για όλους, που φαίνεται μάλιστα ότι δεν λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι, παραμένει η γαριδομακαρονάδα. «Συνταγή της μητέρας μου και είναι ανάρπαστη», προσθέτει ο Λευτέρης. Μία ακόμη επιλογή που έχουμε ξεχωρίσει και εμείς στο παρελθόν είναι το γεμιστό καλαμάρι.
Παράλληλα, αξίζει να συνοδεύσεις το φαγητό με ένα καραφάκι ούζο ή με κρασί αποκλειστικά από ελληνικές ετικέτες (θα το βρεις και χύμα). Τότε είναι που θα έχεις όλα τα απαραίτητα για να απολαύσεις την εμπειρία ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.
Και όλα αυτά σε μια από τις πρώτες ταβέρνες που άνοιξαν στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, που κοιτάει Αργοσαρωνικό. Τόση ιστορία να συνδυάζεται με τόσο μεράκι και αγάπη για την ποιότητα και τα φρέσκα προϊόντα πολύ δύσκολα βρίσκεις. Βλέπεις αυτές είναι οι αξίες που έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά τόσα χρόνια και κρατάνε ζωντανά “Τα Καλάμια”. Κι όπως έλεγε ο παππούς μια παροιμία: «Να φας κεφάλι από φαγκρί, της συναγρίδας μέση, φάε τα χείλη του ροφού, και πες μου τι σ’ αρέσει».