Σωτήρης Τσιόδρας: «Το πλύσιμο των χεριών δεν αρκεί, καθαρίστε τα κινητά σας τηλέφωνα»
Πόσες ώρες μπορεί να επιβιώσει ο ιός σε κάθε επιφάνεια και τι πρέπει να προσέχουμε.
- 17/03/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Με μια σειρά από tweets στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, δίνει χρήσιμες οδηγίες για συνήθειες της καθημερινότητάς μας που θα πρέπει να αλλάξουμε προκειμένου να προφυλαχθούμε από τον ιό.
Πόσες ώρες μπορεί να επιβιώσει ο ιός σε κάθε επιφάνεια
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δημοσίευσε δύο άρθρα του Business Insider σχετικά με τον κορονοϊό. Το πρώτο φέρει τον τίτλο «Το πλύσιμο των χεριών δεν είναι αρκετό, το κινητό σας είναι γεμάτο μικρόβια και βακτήρια – να πώς θα το καθαρίσετε με ασφάλεια χωρίς να καταστρέψετε την οθόνη του». Μέσα στο άρθρο, αναφέρεται ότι συνηθίζουμε να ακουμπάμε το κινητό μας δεκάδες φορές μέσα στη μέρα, κάτι που σημαίνει ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε μια πιθανή μόλυνση από αυτό. Το άρθρο προτείνει να καθαρίζουμε συχνά το κινητό μας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι χεριών ή με μαντηλάκι με οινόπνευμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε απολυμαντικά οικιακά spray που μπορούν να καταστρέψουν το κινητό.
— Sotirios Tsiodras (@STsiodras) March 16, 2020
Το δεύτερο άρθρο του Business Insider αναφέρει πως μια νέα έρευνα του NIH (National Institutes of Health) δείχνει πως ο κορονοϊός μπορεί να επιβειώσει από τρεις ώρες έως τρεις ημέρες στις διάφορες επιφάνειες, ανάλογα με το υλικό από το οποίο αυτές είναι κατασκευασμένες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιός μπορεί να ζήσει μέχρι και τέσσερις ώρες στον χαλκό, μέχρι μία ημέρα σε χαρτόνι και έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι. Ο κορονοϊός μπορεί επίσης να ζήσει στον αέρα για έως και τρεις ώρες.
— Sotirios Tsiodras (@STsiodras) March 16, 2020
Κορονοϊός και κινητά: Πώς ακριβώς καθαρίζουμε τη συσκευή μας