10 top εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι στα νότια προάστια

Δεν αρκούν 10 χρόνια για να μάθεις τη νότια πλευρά της πόλης

Οι ναοί της ψαροφαγίας του Αθηναϊκού νότου σε μια λίστα, μαζί με τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

Share this

Από τα πέριξ του ΚΠΙΣΝ μέχρι το Λαγονήσι, συγκεντρώσαμε σε μία λίστα τις δέκα κορυφαίες ψαρο-οάσεις των νοτίων προαστίων, για εσένα που δεν μπορείς να αντισταθείς στα πιάτα με ολόφρεσκα ψάρια και τους λαχταριστούς μεζέδες από τα βάθη της θάλασσας.

BlueFish Vouliagmeni

Το top γοητευτικό εστιατόριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, είναι ταυτόχρονα και κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός. Η βαθιά νόστιμη κουζίνα του chef Γιώργου Οικονομίδη βασίζεται στην απίστευτης φρεσκάδας πρώτη ύλη, στις άψογες μαγειρικές τεχνικές και στην πολύχρονη γνώση γύρω από την ανατομία των θησαυρών της θάλασσας.
Πέρα από τις a la carte προσεγμένες προτάσεις και τα ντελικάτα ωμά, ο Γιώργος Οικονομίδης μαζί με τον head chef του εστιατορίου Παναγιώτη Σικελλίου και την ομάδα τους επενδύουν με μεράκι στο μαγείρεμα των ψαριών from head to tail. Με επτά διαφορετικούς τρόπους αξιοποίησης των ψαριών κάθε φορά, αποδεικνύουν όχι μόνο το ταλέντο της ομάδας, μα και την αειφόρο φιλοσοφία του Bluefish, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο. Φαντάσου μια ολόφρεσκη στήρα, από το κεφάλι, το φιλέτο, τα κολάρα μέχρι και την ουρά σε σασίμι, καρπάτσιο, ταρτάρ και σεβίτσε, η οποία μαγειρεύεται επίσης με χυλωμένο, βουτυράτο κριθαρότο, αλλά έρχεται στο τραπέζι και ως ζουμερό φιλέτο, καθώς και σιγομαγειρεμένη πλακί με σάλτσα από καλοκαιρινά πομοντόρια.
Στα must του εστιατορίου και η στιβαρή λίστα κρασιών, με κορυφαίες επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα που επιμελείται ο μετρ και σομελιέ του Blue Fish, Δημήτρης Γκορίλας, καθώς και τα επιδόρπια της NOBLE PASTRY από τους Γιάννη Κίκηρα και Ευγένιο Βαρδακαστάνη.

Pelagos

To βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin εστιατόριο αποτελεί από μόνο του έναν λόγο για να επισκεφθεί κάποιος την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Εδώ, ο ταλαντούχος και καινοτόμος σεφ Luca Piscazzi οραματίζεται διαρκώς μια νέα μεσογειακή κουζίνα, μέσα από τα μενού γευσιγνωσίας «Pelagos on Tour» τεσσάρων, έξι και εννέα πιάτων (Discovery, Detour και Adventure αντίστοιχα).
Φέτος, πρωταγωνίστρια σε αυτό το ταξίδι είναι η Κρήτη, ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό, αλλά και εξίσου πλούσια γαστρονομική κληρονομιά. Κάθε πιάτο υμνεί το νησί: στο τραπέζι πρωταγωνιστούν μοναδικοί γευστικοί συνδυασμοί όπως carpaccio κόκκινης γαρίδας με στάκα και χαβιάρι, μέντα σεβίτσε με yellowtale, φιστίκι Αιγίνης, κεράσια και σαμπούκο, σκορπίνα με βρώσιμους βολβούς σε κακαβιά κόκκινης πιπεριάς, στρείδια Vin Jaune με τυρί Comté και κρητικές αγκινάρες και λουκουμάδες με γραβιέρα και ντόπιο μέλι. Η σύνδεση με την Κρήτη ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τα τοπικά, εποχιακά υλικά και τα γηγενή βότανα.
Τα μενού πλαισιώνονται ιδανικά με τέσσερα απολύτως ταιριαστά cocktails που παραπέμπουν σε λευκές παραλίες με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, απόκρημνα βουνά και μεσογειακό πράσινο. Σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο κρασί, ετοιμάσου για μεγάλες συγκινήσεις: περιλαμβάνονται δύο επιλογές σε wine pairing -η μία με ελληνικές ετικέτες και η άλλη με προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα- με την υπογραφή του Master of Wine, Γιάννη Καρακάση.

Άργουρα

Η θρυλική ψαροταβέρνα, με τη ρετρό διακόσμηση που άνοιξε το 2010, χρωστά το όνομά της στο χωριό Αργυρό της Εύβοιας, η αρχαία ονομασία του οποίου ήταν Άργουρα -σωστά μάντεψες, είναι ο τόπος καταγωγής του ιδιοκτήτη Νίκου Μιχαήλ. Περιτριγυρισμένο από καλαμωτές και φυτά και διακοσμημένο με βάζα με λουλούδια, το sui generis εστιατόριο δεν σερβίρει τυριά, αλοιφές και τηγανhτά -ειδικά πατάτες τηγανητές- από άποψη. Γι’ αυτό και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ωμά του, τα οποία είναι άψογα μαριναρισμένα και ευωδιάζουν θάλασσα -δοκίμασε τις σαρδέλες πάνω σε σέσκουλα που θα ζήλευε οποιοσδήποτε έμπειρος sushi chef.
Εδώ θα βρεις μύδια, στρείδια και γυαλιστερές, ολόφρεσκες σαλάτες, ψητά και βραστά λαχανικά, ψάρια φρέσκα ψητά ή μαγειρευτά. Αν ρωτήσεις τους θαμώνες, θα σου πουν πως σταθερά μεγάλο σουξέ έχουν οι γκόγλιες (αρβανίτικο ζυμαρικό) με καραβίδες και σάλτσα ντομάτας, η λιόκαυτη τσιπούρα και το καρπάτσιο λαβράκι.
Πολλές φορές τα πιάτα που σερβίρουν αποτελούν προϊόντα έμπνευσης και αυτοσχεδιασμού του ιδιοκτήτη, οπότε η πιθανότητα να ξαφνιαστείς ευχάριστα είναι μέσα στο παιχνίδι. Ο ίδιος, πάντως, έχει αδυναμία στους σπάνιους ψαρομεζέδες. Εξυπακούεται ότι κάθε τι που έχουν είναι ολόφρεσκο, ενώ τα προϊόντα που δουλεύουν στην κουζίνα προέρχονται από την ντόπια αγορά, αλλά και διαλεχτούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Γαρμπή

Με έδρα το Καβούρι της Βουλιαγμένης και θέα το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα, το εστιατόριο Γαρμπή, που ξεκίνησε την «καριέρα» του το μακρινό 1924, αποτελεί διαχρονική αξία για όποιον αγαπά τους θησαυρούς της θάλασσας. Ένας από τους λόγους που εξηγούν τη μακροβιότητά του είναι η άριστη πρώτη ύλη: τα φρεσκότατα ψάρια που σερβίρουν εδώ τα παραλαμβάνουν καθημερινά από Κρήτη, Λέρο και Άνδρο.
Το μενού κινείται κυρίως σε κλασικά μονοπάτια, χωρίς να λείπουν όμως και οι πιο σύγχρονες πινελιές. Για παράδειγμα, φανατικούς θαυμαστές έχει η ψαρόσουπα με την ιδιαίτερη βελουτέ υφή της, η οποία «κρύβει» στην καρδιά της πετρόψαρα, λαχανικά και γαρίδες, αλλά εξίσου εντυπωσιακό είναι το φίνα κομμένο λαβράκι carpaccio με μοσχολέμονο και ταλιατέλες αγγουριού. Αξίζει να δοκιμάσεις τα μύδια αχνιστά με σκόρδο και λευκό κρασί, το ραβιόλι χταποδιού με κρόκο Κοζάνης, μαρμελάδα ντομάτας με τσίλι, παλαιωμένη γραβιέρα 3 ετών και νιφάδες τηγανιτού κρεμμυδιού αλλά και τις παπαρδέλες με καραβίδες, σελινόριζα, κουρκουμά Μοσχάτο Σάμου και πικραμύγδαλο.
Απόλαυσε τον ξιδάτο γαύρο με καπονάτα λαχανικών και «επένδυσε» εξίσου άφοβα στο δυνατό του τηγάνι με μικρά μπαρμπουνάκια του ονείρου, αλλά και σε κάποιο μεγαλύτερο ψάρι, ψημένο μαστόρικα στη σχάρα. Το εστιατόριο διαθέτει μια προσεγμένη λίστα κρασιών, ενώ στα συν συγκαταλέγεται αδιαμφησβήτητα το γρήγορο και φιλικό σέρβις.

Θαλασσινός

Είναι το στέκι για αψεγάδιαστα ψημένο ψάρι που λίγοι ξέρουν ότι ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του πριν περίπου τριάντα χρόνια, όταν στη περιοχή λειτουργούσε ακόμη ο Ιππόδρομος και τα άλογα περνούσαν έξω από την πόρτα. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, ειδικά με την έλευση του ΚΠΙΣΝ στην περιοχή. Ο Θαλασσινός όμως της οικογένειας Λουκή, που τώρα πια τρέχουν η Κωνσταντίνα με την κόρη της Ειρήνη, διατηρεί αναλλοίωτη την οικεία αύρα των εποχών που πέρασαν.
Στην φανταστική, κατάφυτη αυλή θα δεις πολύ κόσμο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Όλοι έρχονται για τις σπεσιαλιτέ όπως ο αριστουργηματικός τσίρος, η κλασική πλέον πίτα με το σπιτικό φύλλο, γεμιστή με φέτα, σπανάκι, καυκαλήθρες και μυρωδικά, η βελούδινη ταραμοσαλάτα, αλλά και τα ντολμαδάκια που καλύπτονται με σολομό. Επίσης, αξιόλογοι μεζέδες το καλαμάρι με πατάτες τηγανητές και σάλτσα πέστο, τα τηγανητά μύδια με σκορδαλιά, οι καραβιδοούρές, καθώς και το χέλι περασμένο από τα κάρβουνα -όλα ταιριαστά με τη λίστα των κρασιών.
Η μαεστρία στο ψήσιμο και στο τηγάνι, τα ολόφρεσκα όστρακα και ο τρόπος που μαγειρεύουν τα μεγάλα ψάρια (δοκίμασε μάγουλα ροφού στη σχάρα και θα καταλάβεις) του χαρίζουν ακόμη περισσότερους θαυμαστές. Αδιαμφισβήτητα ατού του η σταθερά καλή σχέση ποιότητας-τιμής, το χειροποίητο ψωμάκι και το κιουνεφέ με παγωτό που σερβίρουν στο τέλος.

Ιωλκός

Σύγχρονη ψαροφαγία με παραδοσιακό πρόσημο γίνεται; Γίνεται και μάλιστα στην καρδιά της Γλυφάδας, σε έναν χώρο που δεν πέφτει στα διακοσμητικά νησιωτικά κλισέ και επιμένει να διατηρεί τον αστικό του χαρακτήρα. Iδιοκτήτες, o Βολιώτης στην καταγωγή (εξ ου και το όνομα Ιωλκός -η αρχαία ονομασία του Βόλου) Αλέξης Κωνσταντάς και η Μαρία Παπαγεωργίου. Το μενού έχει την υπογραφή του ταλαντούχου Μιχάλη Ντουνέντα που γνωρίζει τις θαλασσινές γεύσεις όσο λίγοι στον χώρο, ενώ chef de cuisine είναι ο έμπειρος Μιχάλης Παναγιώτου.
Θα ξεκινήσεις με τη μεστή κυκλαδίτικη κακαβιά με μπουκιές από φρέσκο ψάρι και μετά θα περάσεις στη δική τους λακέρδα από παλαμίδα με μαριναρισμένο κρεμμύδι και ρίγανη. Σειρά πρέπει να πάρουν τα χτένια σχάρας με πιπεριά τσίλι και μια σαλάτα με αρμύρα, ντοματίνια και φέτα. Μην παραλείψεις τα κράκερ ρυζιού από μελάνι σουπιάς με ταραμά και ψητό, μαστιχωτό χταπόδι. Στα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τα λινγκουίνι βόνγκολε και το μαγιάτικο φρικασέ.
Τον έρωτα με την πρωτεύουσα της Μαγνησίας θα τον καταλάβεις από τη σχέση που έχουν με το τσίπουρο. Η άκρως ενδιαφέρουσα συλλογή αποσταγμάτων (παλαιωμένων και μη), καθώς και η αξιοπρεπής λίστα εμφιαλωμένων κρασιών συνυπάρχουν αρμονικά για σένα που ξέρεις να εκτιμάς στο έπακρο στις γευστικές απολαύσεις.

Κυρά Πόπη

Διαχρονικό στέκι στο Λαγονήσι απέναντι ακριβώς από το Lagonissi Resort, δεν το πιάνει το μάτι σου αν δεν το ξέρεις αν και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Νότιους και έχει ως σήμα κατατεθέν τη δροσερή αυλή με τις σκιερές μουριές. Όπως σωστά υπέθεσες, χρωστά το όνομά του στην Καρδιτσιώτισα ιδιοκτήτρια του, η οποία το άνοιξε το 1996.
Τα πράγματα εδώ είναι απλά. Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά καταφτάνουν καθημερινά από ολόκληρο το Αιγαίο, μπαίνουν στην κουζίνα και μετά η σχάρα και το τηγάνι «παίρνουν φωτιά». Στην ψησταριά μπαίνουν φαγκρί, σαργός και σφυρίδα, ενώ μαρίδα, γαύρος και αθερίνα γίνονται τραγανοί μεζέδες ιδανικοί για ουζάκι. Εσύ που είσαι μερακλής θα βρεις επιπλέον, χορτόπιτα με παραδοσιακό φύλλο, αμυγδαλοσκορδαλιά, χταποδοκεφτέδες και σκορδοπιτάκι με γαρίδα, ότι πρέπει για τα γούστα σου. Όσοι θέλουν κάτι πιο σύγχρονο και ελαφρύ θα προτιμήσουν το σεβίτσε καραβίδας με αβοκάντο, τσίλι και κόλιανδρο, το καρπάτσιο μπαρμπούνι με φρέσκα ντοματίνια και μυρωδικά ή το καλαμαράκι με πέστο και πατατούλες αλιμέτ, ενώ οι μεγάλες παρέες θα χορτάσουν βάζοντας στη μέση τα πληθωρικά κριθαρότα με ολόκληρες γαρίδες ή θαλασσινά και τις γαριδομακαρονάδες.
Η αυλαία πέφτει παραδοσιακά με τα χειροποίητα γλυκά κουταλιού που φτιάχνει η ίδια η κυρία Πόπη με μεράκι.

Μικρές Κυκλάδες

Η συγκεκριμένη οικογενειακή ταβέρνα ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο στης γεύσης από τον Αντώνη Κωβαίο στη Σχοινούσα, περίπου 20 χρόνια πριν. Αλλά και στη δεύτερη εκδοχή της Ηλιούπολης (σε μια εντελώς off Broadway γειτονιά), ο πυρήνας της γαστρονομικής της φιλοσοφίας περιστρέφεται γύρω από το συνδυασμό φρέσκων θαλασσινών και ψαριών που φτάνουν στην κουζίνα καθημερινά από παραδοσιακά ψαροκάικα, ενώ χρησιμοποιούν, επίσης, τοπικά προϊόντα Π.Ο. Π. από όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Τι κάνει αυτό το εστιατόριο διαφορετικό; Ο τρόπος που αντιμετωπίζει την ευαίσθητη πρώτη ύλη. Η νησιώτικη σαλάτα τους, με βιολογικά ντοματίνια, ντακάκια, ξινομυζήθρα, κρίταμο και κάπαρη έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα, όπως και το μελωμένο χταπόδι στιφάδο με φάβα Σχοινούσας. Στα must συγκαταλέγονται το ριζότο θαλασσινών με μύδια, γαρίδες, καραβίδες και φανταστικό ζωμό, η αχνιστή στείρα με πράσινα ντοματίνια και κρεμμύδια (μπορεί να πετύχεις εναλλακτικά ροφό ή συναγρίδα ανάλογα με την ψαριά), το καρπάτσιο καραβίδας, με ροζ πιπέρι και φύκια, η γαρίδα Αμβρακικού με ντομάτα κονφί και σκορδοβούτυρο και φυσικά η αχινοσαλάτα, με τα φρυγανισμένα ψωμάκια. Εδώ, επίσης, θα βρεις την αστακομακαρονάδα των ονείρων σου κι ας μην είσαι στο νησί.
Σημείωσε πως η λίστα των κρασιών του αριθμεί περίπου πενήντα ετικέτες από τον ελληνικό (και δη τον αιγαιοπελαγίτικο), καθώς και τον διεθνή αμπελώνα.

Παπαϊωάννου

Το καλοκαίρι του 2021 υπήρξε καθοριστικό για τον όμιλο Παπαϊωάννου, καθώς τότε άνοιξε το τρίτο εστιατόριο Παπαϊωάννου -και αντικειμενικά το πιο όμορφο- στο Καβούρι. Έκτοτε, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας δημιουργήθηκε ένας προορισμός διακοσμημένος με αστική κομψότητα, συνώνυμος με το εκλεκτό ψάρι και τα ολόφρεσκα θαλασσινά, ο οποίος τιμά την ψαροφαγία όπως και στο παρελθόν.
Με σεβασμό στη βιωσιμότητα, στην εποχικότητα, στην παράδοση, αλλά και στην εξέλιξη το μενού παραμένει «δωρικό», εστιασμένο στις αυθεντικές γεύσεις που αναδεικνύουν κάθε φορά την ποιότητα της πρώτης ύλης. Τα δημοφιλή ωμά του κερδίζουν τις εντυπώσεις, ενώ εφόσον είναι η εποχή της, διάλεξε οπωσδήποτε την καραβίδα στα κάρβουνα. Φημισμένη είναι η ταραμοσαλάτα, διάσημα τα αχνιστά μεγάλα ψάρια, ενώ κανείς δεν λέει όχι στη ζουμερή σουπιά τηγανισμένη στο μελάνι της. Ανάμεσα στα best sellers οι ροφομακαρονάδες και τα κριθαρότα θαλασσινών.
Ασυναγώνιστα παραμένουν το τηγάνι και η σχάρα του, με την ψητή συναγρίδα να κερδίζει τις εντυπώσεις. Κι όλα αυτά συνοδεύονται από μια πλούσια λίστα κρασιών που διαρκώς εξελίσσεται, με ετικέτες Ελλήνων παραγωγών αλλά και επιλογές από τον διεθνή αμπελώνα. Τον ρομαντικό τόνο δίνει φυσικά το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, ενώ το επαγγελματικό σέρβις αγγίζει τα όρια του απόλυτου pampering. Κλείσε τραπέζι και θα μας θυμηθείς.

Πεζούλας

Το πάλαι ποτέ αναψυκτήριο της οικογένειας Πεζούλα πρωτολειτούργησε το μακρινό 1951. Κανείς δεν ήξερε τότε ότι σύντομα θα γινόταν το στέκι για την αφρόκρεμα της χρυσής εποχής του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, οι οποίοι μετά τη δουλειά έδιναν ραντεβού λέγοντας «Πάμε στου Πεζούλα για ψαρόσουπα». Τα χρόνια έχουν περάσει, η τρίτη γενιά έχει αναλάβει πλέον το εστιατόριο, αλλά ακόμη και σήμερα, η βαθιάς νοστιμιάς ψαρόσουπα είναι το δυνατό χαρτί στον κατάλογο.
Ένα μεγάλο «ναι» πρέπει να πεις στη φάβα με χέλι καπνιστό, στα αχνιστά μύδια και, φυσικά, σε κάποιο από τα ψάρια της ημέρας. Αν έχουν μπαρμπουνάκια παρήγγειλε οπωσδήποτε μια τηγανιά -η ζουμερή σάρκα τους και η χρυσαφένια κρούστα τους δεν θα σε απογοητεύσουν. Από την παραγγελία δεν πρέπει να λείψουν, επίσης, οι σαρδέλες σχάρας, η βραστή σαλάτα με πατάτα, κολοκύθι και κρεμμυδάκι, η ψητή στη σχάρα καραβίδα με τη μυστική συνταγή του παππού Παναγιώτη Πεζούλα, οι φρεσκότατες γαρίδες από τον Πλαταμώνα, αλλά και το μερακλίδικο σπαγγέτι θαλασσινών.
Με την αυλή να θυμίζει νησί στις Κυκλάδες -λευκό σκηνικό με ψάθινες καρέκλες κα ξύλινα τραπέζια- αλλά και το κομψό εσωτερικό, ο Πεζούλας απευθύνεται σε αθεράπευτα ρομαντικούς λάτρεις της ψαροφαγίας. Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, ξέρεις πλέον που να πας.