9 στάσεις για street food στο Παγκράτι

Summer In The City

Burgers, σουβλάκια, pinsa, vegan και γλυκές επιλογές για το χέρι. Ό,τι και αν τραβάει η όρεξή σου θα το βρεις στο Παγκράτι.

Share this

Περπατήσαμε τους δρόμους του Παγκρατίου, δοκιμάσαμε από σάντουιτς, καλαμάκια και burgers μέχρι pinsa και γλυκά και ξεχωρίσαμε εννέα μαγαζιά που σερβίρουν καλό, ποιοτικό street food.

Baba Ghanoush

Μόλις λες φαλάφελ, η πρότασή σου πρέπει να συνεχίζεται με το Baba Ghanoush. Αυτός ο λιτός χώρος στην πλατεία Βαρνάβα αποτελεί ορόσημο του Παγκρατίου για τους λάτρεις της χορτοφαγικής κουζίνας και όχι μόνο. Στο μενού θα βρεις πεντανόστιμα ανατολίτικα πιάτα, και βεβαίως το περίφημο baba ghanoush, σερβιρισμένο με πιτάκια λευκά ή ολικής. Ο πρωταγωνιστής του μενού βέβαια, είναι το φαλάφελ, που θα βρεις τυλιχτό σε πίτα -μικρό, μεγάλο ή XL, αναλόγως πόσα φαλάφελ θέλεις να έχει μέσα-, ενώ μπορείς να το ζητήσεις και σε μερίδα, που σερβίρεται στο πιάτο με χούμους, σαλάτα κους κους, χαρίσα και φρεσκοψημένα πιτάκια.

Borghese

To Borghese στην Αρχελάου μας μυεί στην ιταλική street food κουλτούρα, με τον δικό του τρόπο. Το μενού έχει περί τις 20 με 21 επιλογές σε σάντουιτς, με συνδυασμούς από ιδιαίτερα υλικά της γειτονικής χώρας και μπορείς να τα πάρεις στο χέρι ή να καθίσεις στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και να τα απολαύσεις χαζεύοντας την περαντζάδα. Αξίζει να γνωρίζεις ότι τα τυριά και τα αλλαντικά είναι δικής τους εισαγωγής από την Ιταλία και κόβονται μπροστά σου, πριν μπουν μέσα σε φρυγανισμένες και γευστικές φέτες ψωμιού. Πρότασή μας, να δοκιμάσεις το σάντουιτς με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα φρούτα του δάσους.

RAW Street Burger

Το RAW Street Burger που ξεκίνησε από τη Λάρισα, «προσγειώθηκε» στο Παγκράτι εντός του 2023 και εξ αρχής κατάφερε να ξεχωρίσει για τα burgers του, με το μενού να διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία που καλύπτει σχεδόν κάθε γούστο. Βέβαια, must θεωρείται το smash: Από το Bacon cheeseburger µε δύο smashed µπιφτέκια, cheddar, μπέικον, iceberg, σάλτσα φρέσκιας ντοµάτας και raw sauce μέχρι το Astrahan µε smashed µπιφτέκι, cheddar, µπέικον, ρόκα, τραγανό κρεµµύδι και σάλτσα καµένου βουτύρου ή το The Truffle Snatch με τρούφα μαγιονέζας για τους λάτρεις.

Έλβις

Αν λατρεύεις τα καλαμάκια δεν γίνεται να μην κάνεις στάση σε ένα από τα πιο θρυλικά ψητοπωλεία της Αθήνας. Εδώ δεν θα βρεις τυλιχτά ή πιο ιδιαίτερα πιάτα, αλλά θα πας για το παραδοσιακό του καλαμάκι, στο οποίο ορκίζονται οι αιώνιοι κρεατοφάγοι. Σερβίρεται με πατάτες και ψωμάκι, πασπαλίζεται με ρίγανη και είναι έτοιμο να το απολαύσεις. Στον κατάλογο θα βρεις από κεμπάπ και κοτόπουλο, μέχρι πρόβειο και λουκάνικο, ωστόσο, για όσους ξέρουν, δεν γίνεται να μην επιλέξεις το χοιρινό καλαμάκι που είναι το απόλυτο must. Πολύ ωραία και extra μερακλίδικη η μερίδα πανσέτα.

Abuelo

Δύο χρόνια αφότου μας συστήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, το Abuelo απέκτησε «αδελφάκι» και στο Παγκράτι. Γνωστό για το ποιοτικό street food του και τις ψαγμένες γεύσεις, ξεχωρίζει και για τις χειροποίητες παρασκευές τους: Από τις σάλτσες που ετοιμάζονται στο κατάστημα, μέχρι τα κρέατα που μαρινάρονται καθημερινά στην κουζίνα του. Αγαπημένες μας επιλογές εδώ είναι το Pulled Pork burger με σπιτική πίκλα από κόκκινο λάχανο, μαγιονέζα και bbq sauce, ενώ από τα sando έχουμε ξεχωρίσει το Chicken Curry με κοτοσαλάτα, iceberg και χειροποίητη μαγιονέζα.

Oh my pinsa!

Η pinsa έχει γίνει αγαπημένη τάση για όσους λατρεύουν την πίτσα, αλλά θέλουν μια διαφορετική, πιο ελαφριά εκδοχή της. Στο Παγκράτι υπάρχει ένα spot αφιερωμένο αποκλειστικά στην pinsa, με πάνω από 10 διαφορετικές επιλογές που θα σε ενθουσιάσουν. Στο Oh my pinsa! όλα ξεκινούν από το ζυμάρι, όπου χρησιμοποιούν μια μίξη από διαφορετικά άλευρα, ενώ το αφήνουν να ωριμάζει για 72 ώρες πριν το πλάσουν. Στη συνέχεια, του προσθέτουν ωραίες σάλτσες και διαφορετικά toppings, δημιουργώντας απολαυστικές επιλογές. Δική μας αγαπημένη η pinsa με λάδι τρούφας, κρεμμύδι, μοτσαρέλα, σκόρδο και φρέσκα μανιτάρια.

Mon Chou

Αν βρεθείς στους δρόμους του Παγκρατίου και σε πιάσει λιγούρα για γλυκό, δεν το συζητάμε, θα περάσεις από το Mon Chou. Εδώ το προφιτερόλ στήνεται εκείνη την ώρα, μπροστά σου, με τα φρεσκοψημένα chou να γεμίζονται με κρέμα πατισερί και να τοποθετούνται στη βάση του cup πριν τα «αγκαλιάσει» ρευστή σοκολάτα. Εδώ τίθεται το ζήτημα: Γάλακτος ή bitter; Ό,τι και να διαλέξεις, ταιριάζει απόλυτα. Κι αν επιθυμείς, μπορείς να προσθέσεις extra toppings. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα αντιληφθείς ότι άξιζε κάθε δευτερόλεπτο που περίμενες. Είναι όλα τόσο φρέσκα, τα chou είναι ακόμα τραγανά και φαίνεται ότι αυτό το προφιτερόλ έχει φτιαχτεί με μεράκι.

The Vegan Vandal

Είτε είσαι vegan είτε απλά θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, που δεν περιλαμβάνει κρέας, τότε αυτό το vegan εστιατόριο είναι προορισμός. Στο Vegan Vandal θα βρεις μεταξύ άλλων street food επιλογές, όπως burgers, σουβλάκι ακόμη και hot dog, με ωραίους συνδυασμούς υλικών, που θα σε κερδίσουν με τη γεύση τους. Δοκίμασε burger με jackfruit -που θα σου θυμίσει pulled pork- μαριναρισμένο με ΒΒQ sauce, με coleslaw, μαγιονέζα και χειροποίητες πίκλες κρεμμύδι – καρότο, σουβλάκι με μαριναρισμένα μανιτάρια, iceberg, σως μαγιονέζα σκόρδου, πίκλα αγγούρι, ψητή ντομάτα,κρεμμύδια και πατάτες και σάντουιτς με τραγανές μπουκιές κουνουπιδιού (οπτικά θα σου θυμίσουν nuggets κοτόπουλου) με σως μουστάρδας, πίκλα αγγουριού, ντομάτα και iceberg.

Φίλινγκς

Το pastry lab του Παγκρατίου ετοιμάζει καθημερινά διάφορους γλυκούς αλλά και κάποιους αλμυρούς πειρασμούς, που μπορείς να απολαύσεις και στο χέρι, όσο κάνεις τη βόλτα στην περιοχή. Ανάμεσα στις επιλογές που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις των απανταχού γλυκατζήδων είναι η ελαφριά lemon pie, ωστόσο μιας και τώρα η φάση είναι street food σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τα knots με κάρδαμο ή φυστίκι, τα brioche γλυκοπατάτας με μαρμελάδα μανταρίνι και κρέμα καραμελωμένης λευκής σοκολάτας, αλλά και κάποιο από τα αλμυρά κρουασάν όπως εκείνο που συνδυάζει μπέικον και σιρόπι σφενδάμου.