The Healthy Brunch Project: Τα μαγαζιά που προσφέρουν μια ποικιλία σε υγιεινές & vegan επιλογές
Το brunch στα νότια σήμερα- 23/11/2024
Από απολαυστικά acai bowls και ομελέτες μέχρι χορταστικά vegan πιάτα, αυτά τα μαγαζιά επαναπροσδιορίζουν το υγιεινό brunch με φαντασία και γεύση.
Αν η ημέρα σου θέλεις να ξεκινά με brunch, αλλά παράλληλα να κρατάς τη σωστή ισορροπία ανάμεσα σε απόλαυση και υγιεινή διατροφή είσαι στον σωστό οδηγό. Από γευστικά yogurt και acai bowls, μέχρι ομελέτες και πιάτα με πρωταγωνιστή το αβγό ή χειροποίητες μπάρες και φυσικούς χυμούς που θα σου δώσουν το boost που αναζητούσες, τα παρακάτω healthy spots υπόσχονται γεύση χωρίς να θυσιάζουν ποιότητα.
Adam's, Βάρη
To Adam’s, το μπιστρό στη Βάρη που έχει δικές του κότες και μποστάνια, μας προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσουμε στο χέρι, ακόμα και σε take away ή delivery, το πιο αγνό πρωινό με βιολογικά αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής, λαχανικά που καλλιεργούν οι ίδιοι και ποιοτικές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς.
Η ομελέτα έχει γίνει ένα απίθανα ζουμερό και χορταστικό ρολό με φρέσκα μυρωδικά και γραβιέρα Μυτιλήνης. Η νοστιμιά του Croque Monsieur κλείνεται σε δυο τραγανές φρυγανισμένες φέτες προζυμένιο ψωμί. Η κρέπα βουτύρου απολαμβάνεται «στο πόδι», είτε αλμυρή, με κοτόπουλο και μεσογειακά μυρωδικά, είτε γλυκιά, παραγεμισμένη με πραλίνα από αληθινά φουντούκια, ενώ το αβγό με πανσέτα έχει γίνει ένα πολύ νόστιμο burger με μπριός ψωμάκι. Η φρεσκοψημένη χειροποίητη γκρανόλα τους σε περιμένει έτοιμη σε παρφέ με στραγγιστό γιαούρτι, κομμάτια μήλο και μέλι.
Όλη η κουλτούρα, η ευεξία και η νοστιμιά ενός brunch έρχεται σε ένα μόνο λεπτό στο χέρι σου και μπορείς να την απολαύσεις χωρίς να χάσεις χρόνο, στο σπίτι ή το γραφείο σου ή κάνοντας μια απλή στάση για καφέ καθώς πηγαίνεις στη δουλειά, στην τράπεζα, σε ένα προσωπικό ή επαγγελματικό ραντεβού.
Sofi's Βουλιαγμένη
Ακολουθώντας τις διατροφικές τάσεις της εποχής, το Sofi’s προσφέρει ένα μενού γεμάτο από προτάσεις πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες, για τους φαν της κατηγορίας αυτής και όχι μόνο. Γιατί μόλις δοκιμάσεις τα chia bowls, τις χειροποίητες energy bars ή τα ολόφρεσκα smoothies θα ανακαλύψεις έναν νέο γευστικό κόσμο που θα σε ενθουσιάσει.
Στο Sofi’s θα έρθεις για πρωινό και brunch -σημείωσε ότι κάποια πιάτα ίσως σου φανούν οικεία αν είσαι σταθερός επισκέπτης του Όβεν, μιας και αποτελούν δοκιμασμένες εκεί συνταγές-, αλλά και δροσερούς χυμούς και σάντουιτς για μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα (ναι, ακόμη και τον χειμώνα).
Must try πιάτο εδώ το avocado toast το οποίο έρχεται με ψωμί Dinkel, αβγό ποσέ, κρέμα τυριού, μαλακό αβοκάντο, ξύσμα λεμονιού και σχοινόπρασο. Το αποτέλεσμα; Extra light, αλλά ultra νόστιμο! Αγαπημένη επιλογή και η ομελέτα μόνο με ασπράδια αβγού συνοδεία φυσικά ενός χυμού για ένα αναζωογονητικό ξεκίνημα στη μέρα μας.
Subito, Γλυφάδα
Το Subito δεν είναι απλώς ένα ακόμα brunch spot στη Γλυφάδα -είναι ένα γαστρονομικό ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια από τον Σπύρο και τη Νίκη, οι οποίοι αποφάσισαν να μοιραστούν την αγάπη τους για το ποιοτικό φαγητό με την τοπική κοινότητα.
Το brunch spot αφουγκράζεται τις ανάγκες όσων επιλέγουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το light menu του περιλαμβάνει θερμιδομετρημένες προτάσεις, επιμελημένες από διατροφολόγο, και εστιάζει σε superfoods και πιάτα που συνδυάζουν γεύση και θρεπτική αξία. Εδώ, εκτός από απολαυστικό brunch, θα βρεις επίσης ελαφριά γεύματα για τις μέρες που θέλεις να κάνεις ένα γρήγορο lunch break και θρεπτικά σνακ για πριν ή μετά την προπόνηση, όπως μπάρες, φρουτοσαλάτες, ομελέτες και φρέσκους χυμούς εποχής.
Από αλμυρές healthy επιλογές, ξεχωρίζουμε το toast με καπνιστό σολομό χάρη στη βελούδινη υφή του αβοκάντο (που εδώ σερβίρεται σαν μους), δημιουργώντας ένα ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα χορταστικό πιάτο. Βέβαια, δεν φεύγουμε ποτέ από το Subito χωρίς να πάρουμε μαζί μας μια από τις μπάρες του. Αγαπημένη μας η χειροποίητη με μέλι, ταχίνι ολικής, μαύρη σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και κράνμπερι.
Σημείωσε μάλιστα πως εδώ τα αλλαντικά και τα τυριά (ΠΟΠ προϊόντα) κόβονται την ώρα της παραγγελίας, αφού έχουν επενδύσει εδώ και χρόνια σε ειδικές μηχανές κοπής, ακριβώς σαν αυτές που θα έβρισκες σε ένα delicatessen. Σίγουρα πρόκειται για μια λεπτομέρεια που μας κερδίζει κάθε φορά.
ΓΗ, Γλυφάδα
Η Γη δεν είναι απλώς το πρώτο εστιατόριο που ανέδειξε την plant-based και raw κουλτούρα στην Ελλάδα, αλλά ο βασικός λόγος που η Γλυφάδα αποτελεί σταθμό στον χάρτη της χορτοφαγικής γαστρονομίας. Μετράει δέκα χρόνια λειτουργίας, μέσα στα οποία κατάφερε να εδραιωθεί ως αγαπημένος προορισμός για καλό, αληθινό, ποιοτικό φαγητό. Δυνατό του χαρτί η έμφαση στις πρώτες ύλες και η εμμονή στην επιλογή όλα να φτιάχνονται στην κουζίνα της Γης από το μηδέν.
Εδώ το brunch, που σερβίρεται μάλιστα all day long κρύβει μερικές πραγματικά ενδιαφέρουσες προτάσεις ικανές να ενθουσιάσουν ακόμη και τους πιο… δύσπιστους. Κάνε την αρχή με έναν δροσερό χυμό -προτείνουμε αυτόν με σπανάκι, λάιμ, πράσινο μήλο και τζίντερ που αποτελεία μια μικρή ενεργειακή βόμβα- και έπειτα δώσε μια ευκαιρία στο carrot lox panini με φρέσκια κρέμα τυριού τύπου Φιλαδέλφεια από αμύγδαλα και κάσιους με άνηθο, κάπαρη και κρεμμυδάκι, καπνιστό και μαριναρισμένο καρότο, σε φέτες ψωμιού χωρίς γλουτένη -ο ορισμός του healthy και γευστικού.
Κι αυτά όσο θα απολαμβάνεις τον φωτεινό και γεμάτο χρώματα χώρο του εστιατορίου που σε κάνει αμέσως να νιώθεις άνετα και οικεία.
Περιβόλι, Βάρη
Πού αλλού μπορείς να απολαύσεις το πρωινό σου μέσα στην καρδιά ενός αγνού περιβολιού; Μέσα στη φύση, με τα πεύκα, τις ελιές, τα εσπεριδοειδή, τα μεθυστικά αρώματα από τα μεσογειακά μυρωδικά, με τα μποστάνια γεμάτα με λαχανικά της εποχής και μια λιμνούλα με νούφαρα και βατραχάκια, θα απολαύσεις to brunch όπως θα έπρεπε να είναι.
Φτιαγμένο με τα πιο νόστιμα αβγά ημέρας από τις κότες που θα δεις να απολαμβάνουν τον ήλιο μέσα στον μπαχτσέ, το πρωινό στο Περιβόλι στη Βάρη έχει μια γκάμα από γευστικά, χορταστικά, υγιεινά πιάτα: Καγιανάς με σάλτσα από τις καλοκαιρινές τους ντομάτες και φέτα Ευβοίας, ομελέτα με μυρωδικά και γραβιέρα, αβγά μάτια με πανσέτα και φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, χόρτα φρεσκομαζεμένα με αβγά, όπως τα σερβίρουν οι γιαγιάδες στα χωριά της Ηπείρου, αλλά και γλυκιές αβγόφετες, τηγανίτες μπανάνας από βρώμη, και γιαούρτι στραγγιστό με σπιτική granola και το δικό τους μέλι.
Τα πάντα εδώ έχουν τους ρυθμούς ενός πραγματικού περιβολιού, που καρποφορεί χωρίς την παρέμβαση μηχανημάτων ή χημικών. Η αγνότητα είναι το βασικό στοιχείο του Περιβολιού στη Βάρη, κι αυτό θα το καταλάβεις όχι μονάχα στις γεύσεις, που εδώ είναι πιο πλούσιες, αλλά και παρακολουθώντας τις καθημερινές του λειτουργίες, αφού δεν αποκλείεται να πετύχεις την ώρα που τρως τον Μπάμπη ή τον Ντέιβιντ να συγκομίζουν μαρούλια, λάχανα και καρότα και να τα μεταφέρουν με καφάσια στην κουζίνα. Όλη αυτή η μαγεία του Farm-To-Τable, εφαρμόζεται στο Περιβόλι στη Βάρη όχι ως μια ακόμα γαστρονομική τάση, αλλά ως καθημερινή πρακτική εδώ και δεκαπέντε χρόνια.