Μαγειρευτά σαν της μαμάς σε αυτά τα υπέροχα ταβερνάκια και μαγειρεία στα νότια προάστια

Σουτζουκάκια με πλούσια σάλτσα, λαχταριστοί λαχανοντολμάδες και μακαρονάδες με κιμά που σε κάνουν να νιώθεις σαν να τρως στην κουζίνα της μαμάς σου. Ξεχωρίσαμε τις ταβέρνες και τα μαγειρεία των νοτίων προαστίων, που μπορείς να τα απολαύσεις στα καλύτερά τους.

Share this

Όταν σου λείπει το σπιτικό φαγητό και η θαλπωρή του, αλλά δεν έχεις τον χρόνο ή τη διάθεση να το μαγειρέψεις, οι ταβέρνες και τα μαγειρεία έρχονται να σου προσφέρουν τις comfort γεύσεις που τόσο λαχταράς. Γιατί αν δεν είναι comfort food τα μαγειρευτά φαγητά, τότε τι; Λάτρεις και εμείς αυτών των φαγητών, που μας ξυπνούν τις πιο απολαυστικές αναμνήσεις, συγκεντρώσαμε σε μία λίστα και σου παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας μέρη στα νότια προάστια για φαγητό σαν της μαμάς.

Η Παλιά Φάβα, Παλαιό Φάληρο

Η κα Ντίνα Χαρίση, δεινή μαγείρισσα με προϋπηρεσία στις κατσαρόλες που μετρά πάνω από 30 χρόνια, άνοιξε την Παλιά Φάβα το 2005, στον ίδιο χώρο όπου το 1960 έστεκε ένα βαρελάδικο που επειδή άρχισε να βγάζει λίγους μεζέδες για να συνοδέψουν οι πελάτες το κρασί τους, μετατράπηκε σε ταβέρνα με το όνομα Φάβα. Τα πιάτα της κ. Ντίνας και ειδικά τα μαγειρευτά της που συνεχώς εναλλάσσονται, έχουν φανατικούς θαυμαστές και πώς θα γινόταν αλλιώς, αφού εκεί δοκιμάζεις αφράτα σουτζουκάκια μέσα σε μία νόστιμη κόκκινη σάλτσα, ζουμερό κοκκινιστό κόκορα, μεγάλους λαχανοντολμάδες ικανούς να χορτάσουν και τον πιο πεινασμένο και υπέροχα τυροπιτάκια. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και τα όσπριά της -θα ορκιζόσουν ότι βγήκαν απευθείας από την κατσαρόλα της μαμάς σου.

Γιουβετσάκια, Γλυφάδα

Βέρα ταβέρνα, προσεγμένη, από τις λίγες αυθεντικές του είδους που επιμένουν τόσο στη νοστιμιά των πιάτων όσο και στις εξαιρετικές πρώτες ύλες. Στο τιμόνι ο Χάρης Τζίτζης, ιδιοκτήτης και ψυχή του εστιατορίου, αλωνίζει τις λαϊκές αγορές της Αθήνας κάθε μέρα για να εντοπίσει ό,τι πιο φρέσκο, ενώ στα ταξίδια του στην Ελλάδα όλο και ανακαλύπτει επιλεγμένους προμηθευτές και artisanal παραγωγούς. Από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα όπως απίστευτο γιουβέτσι, αρνάκι στη λαδόκολλα με θυμάρι, μελιτζάνες με φέτα και φρέσκια ντομάτα, κεφτεδάκια με άγριο δυόσμο κι ένα σωρό άλλες νοστιμιές που ακολουθούν αυστηρά την αρχή της εποχικότητας και υπόσχονται όχι μόνο να σε χορτάσουν, αλλά και να σε συγκινήσουν.

Σπιτική Κουζίνα

Η Σπιτική Κουζίνα που εδώ και δώδεκα χρόνια φέρνει στην καθημερινότητά μας φρέσκο, μαγειρευτό φαγητό και μάλιστα σε τιμές που το κάνουν ακόμα πιο απολαυστικό, μετράει συνολικά 40 καταστήματα σε όλη την Αττική και μόνο στα νότια τη συναντάς σε εννέα διαφορετικές διευθύνσεις. Οι συνταγές της νοικοκυράς που φροντίζει για τη διατροφή της οικογένειας, ζωντανεύουν στον κατάλογο της Σπιτικής Κουζίνας, με πρωταγωνιστές τα φρέσκα λαχανικά εποχής, τις ποιοτικές πρώτες ύλες και τη νοστιμιά της σπιτικής φροντίδας. Οι επιλογές δε, είναι μια καθημερινή έκπληξη, αφού ο κατάλογος αλλάζει προσφέροντας από Δευτέρα μέχρι Σάββατο διαφορετικές επιλογές.
Όσο για τα πιάτα που δοκιμάζεις στα καταστήματα της αλυσίδας, στο μενού βρίσκεις μεταξύ άλλων, φασόλια χάντρες με πατάτες, μπριάμ, παραδοσιακό παστίτσιο, χοιρινό φρικασέ με σέλινο, κεφτεδάκια φούρνου κοκκινιστά, φιλέτο λαυράκι, αγκινάρες αλά πολίτα, μοσχαράκι στιφάδο, κλασικό μουσακά, μέχρι και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Δίπλα τους φρέσκες σαλάτες εποχής, αλλά και σαλάτες με superfoods και energy bowls για τις μέρες που θέλεις ένα παραπάνω boost στο γεύμα σου, ενώ δεν λείπουν και κάποιες επιλογές σε πίτες.

Οι νότιες διευθύνσεις της Σπιτικής Κουζίνας
* Βούλα, Σωκράτους 17 | Τηλ. 210 2790733
* Γλυφάδα, Λαζαράκη 33 | Τηλ. 210 8980778
* Ηλιούπολη, Μνησικλέους & Ύδρας | Τηλ. 210 9901410
* Άλιμος, Λ. Ιωνίας 67 | Τηλ. 210 9960988
* Καλαμάκι, Θουκυδίδου 44 | Τηλ. 210 9881296
* Παλαιό Φάληρο, Αγίου Αλεξάνδρου 23 | Τηλ. 210 9840520
* Καλλιθέα, Αγίων Πάντων 82 | Τηλ. 210 9575176
* Πειραιάς (1ο κατάστημα), Αφεντούλη 26 | Τηλ. 210 4530485
* Πειραιάς (2ο κατάστημα), Ελευθερίου Βενιζέλου 75 | Τηλ. 210 4118963
www.spitikikouzina.gr
Facebook
Instagram

Διονύσης, Ελληνικό

Ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια στην περιοχή του Ελληνικού, στην αρχή της Ιασωνίδου, αυτό το μαγειρείο έχει φανατικούς πελάτες, πολλοί εκ των οποίων το επισκέπτονται ακόμη και σε καθημερινή βάση. Πηγαίνοντας για το μετρό Ελληνικό το πρωί, σίγουρα θα σε πάρουν οι μυρωδιές από τα νόστιμα φαγητά που μαγειρεύονται στην κουζίνα του, με το μενού του να περιλαμβάνει όλες τις κλασσικές επιλογές για μαγειρευτά, από γεμιστά, παστίτσιο, μουσακά και μπριάμ, μέχρι σουπιές-σπανάκι ή χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Δίπλα στα εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς πιάτα, βάλε και τις πολύ καλές τιμές τους και έχεις τον ιδανικότερο συνδυασμό.

Ραμόνα, Καλλιθέα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wolt Greece (@wolt.greece)

Παραδοσιακό οινομαγειρείο, η Ραμόνα λειτουργεί εδώ και δεκαετίες και έχει φανατικούς θαμώνες. Σπεσιαλιτέ τους είναι τα μαγειρευτά και ειδικά το κοκκινιστό μοσχαράκι με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές, οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και τα σαλιγκάρια στιφάδο. Στο εσωτερικό με τα στριμωγμένα τραπεζάκια, που έχει ατμόσφαιρα παλιού κουτουκιού, κυριαρχούν κάτι πελώρια βαρέλια κρασιού «ντυμένα» με κληματόφυλλα και ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης στους τοίχους, αλλά εδώ δεν θα πας για το design, πρωταγωνιστής είναι και πρέπει να παραμείνει το καλό φαγητό.

Ταβέρνα Λουϊζίδης, Βουλιαγμένη

Όσα χρόνια και αν περάσουν οι μοναδικές γεύσεις αυτής της ταβέρνας και ειδικά τα μαγειρευτά τους, θα κερδίζουν πάντα την καρδιά του πελάτη. Πόσοι ξένοι δεν έχουν σπεύσει άλλωστε, για να δοκιμάσουν τον περιβόητο μουσακά τους; Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αλβέρτος του Μονακό. Πέρα από τον περίφημο μουσακά τους όμως, στον κατάλογο με τα μαγειρευτά μπορείς να βρεις επίσης, ωραιότατο κοτόπουλο λεμονάτο, σουτζουκάκια πολίτικα, αρακά αλλά και μελωμένες μελιτζάνες στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας για τις μέρες που δεν θέλεις να φας κρέας.

Προκομένες, Γλυφάδα

Ένα από τα μαγαζιά που τίμησα με το παραπάνω τις περιόδους της καραντίνας, όταν δεν ήθελα να μαγειρέψω, αλλά αναζητούσα γεύσεις περισσότερο σπιτικές. Εκτός από delivery βέβαια, μπορείς να επισκεφθείς και τον δικό τους χώρο, στο κέντρο της Γλυφάδας, που είναι μια ωραία πρόταση για φαγητό με την οικογένεια ή τους φίλους. Οι Προκομένες λοιπόν, επιστρατεύουν καθημερινά κατσαρόλες και ταψιά και μαγειρεύουν αρωματικά γεμιστά με ρύζι, νοστιμότατο παστίτσιο με μπεσαμέλ και μακαρονάδα με κιμά που σερβίρεται με γραβιέρα Νάξου, φακές Εγκλουβής και ρεβυθάδα στο πήλινο, ενώ για τις κρύες μέρες σου προτείνω σίγουρα και μία από τις σούπες τους.

Gourmade Cooking, Παλαιό Φάληρο

Πόσες φορές δεν έχεις γυρίσει από τη δουλειά χωρίς καμία μα καμία όρεξη να μαγειρέψεις; Το εστιατόριο Gourmade Cooking στην Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο, ανταποκρίνεται σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη σου. Στο γεγονός ότι δεν έχεις χρόνο ή δεν έχεις καθόλου όρεξη να μπεις στην κουζίνα. Με διαφορετικό μενού καθημερινά, εμπνευσμένο από τις κουζίνες του κόσμου, ετοιμάζει ξεχωριστές σπιτικές γεύσεις. Τη μία μέρα λοιπόν, μπορείς να βρεις πολίτικες γεύσεις όπως αγκινάρες αλά πολίτα που λιώνουν στο στόμα, μία άλλη μέρα ιταλικά πιάτα όπως τρυφερό μοσχαράκι σοφρίτο ή καπονάτο (με μελιτζάνες), ενώ από το μενού δεν λείπει και η ελληνική κουζίνα ή αλλιώς σουπιές με σπανάκι ή γιουβαρλάκια ευχάριστα λεμονάτα.

Ταβέρνα Βασίλης, Άλιμος

Ο Βασίλης, γεννημένος στον Άλιμο, το 1983 αποφάσισε να ανοίξει ένα ταβερνάκι στο οποίο έδωσε το όνομά του. Σήμερα η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια του Γιώργου, του ανιψιού του, ο οποίος έχει την ίδια φιλοσοφία περί τίμιου ελληνικού φαγητού. Εδώ θα βρεις μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών όπως ιμάμ μπαϊλντί, αρνάκι στο φούρνο και μουσακά. Δε λείπει βέβαια και το φρέσκο ψαράκι, ανάλογα με το τι θα βρουν, ενώ στο τέλος βγάζουν λουκουμάδες και χειροποίητο ραβανί. Είναι σίγουρο ότι θα σου αρέσει η αυτοσχέδια αυλή με τα old school τραπέζια και θα χαζέψεις τα κάδρα με τις αφιερώσεις των πελατών, που πολύ αγάπησαν αυτό το ταβερνάκι και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Εμαγιέ, Καλαμάκι

Στο Καλαμάκι η αναζήτησή μας για σπιτικό φαγητό, μας οδήγησε στο Εμαγιέ. Πρόκειται για ένα μαγαζί με χαλαρό περιβάλλον, που θα το επισκεφθείς κάθε φορά που η όρεξή σου τραβάει πιάτα από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα ή αλλιώς, στο μενού του μπορείς να βρεις από στιφάδο και μακαρόνια με κιμά μέχρι μπακαλιάρο και χταποδάκι με χυλοπίτες. Σου συστήνουμε όμως να ρίξεις μια ματιά και στον κατάλογο με τα πιάτα ημέρας, καθώς και εκεί μπορείς να ανακαλύψεις γευστικότατες επιλογές, όπως ιμάμ, αρνάκι γιουβέτσι και κόκορα κρασάτο σερβιρισμένο με την καλύτερη γαρνιτούρα, χυλοπίτες φυσικά!

Σουρωτήρι, Αργυρούπολη

Στην Αργυρούπολη τα μαγειρευτά πρωταγωνιστούν στο Σουρωτήρι. Στο μαγειρείο, με τα φωτιστικά – σουρωτήρια (μία όμορφη πινελιά στον χώρο), βρίσκεις σπιτικό φαγητό διαθέσιμο όλη την ημέρα. Κυριολεκτικά όλη την ημέρα, αφού το μαγαζί παραμένει ανοιχτό όλο το 24ωρο. Έτσι, αν πεινάσεις το μεσημέρι ή μέσα στη νύχτα, μπορείς να δοκιμάσεις μια ζεστή κοτόσουπα ή κρεατόσουπα, γιουβετσάκι με μοσχάρι ή χωρίς, όσπρια ή αρνάκι φρικασέ. Ό,τι τραβάει η όρεξη σου, δηλαδή.

Mama’s Γεύση

Στην Άνω Γλυφάδα ένα από τα μέρη που επιλέγουμε για παραδοσιακά μαγειρευτά, είναι και το «Mama’s Γεύση», που όπως μαρτυράει και το όνομά του φέρνει στο πιάτο σου γεύσεις σαν της μαμάς. Αγαπημένα λαδερά, της κατσαρόλας αλλά και φούρνου, και μαγειρεμένα με αγνά υλικά, τα πιάτα τους σου δίνουν μια νόστιμη πρόταση για την κάθε μέρα. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις τον αρακά τους, αρωματισμένο παραδοσιακά με άνηθο, τα μακαρόνια με κιμά, αλλά και το λεμονάτο μοσχαράκι που συστήνουμε να ζητήσετε με γαρνιτούρα βουτυράτο πουρέ πατάτας.