Οι ταβέρνες της Αττικής που αξίζει να κάνεις χιλιόμετρα για να τις επισκεφθείς

Πόσο μακριά είσαι διατεθειμένος να φτάσεις για να φας καλά; Σε αυτές τις ταβέρνες λίγο πιο έξω από την Αθήνα, το καλό φαγητό -και σε πολλές από αυτές η τοποθεσία- θα είναι η αποζημίωσή σου για τα χιλιόμετρα της διαδρομής.

Share this

Ζουμερά παϊδάκια, λαχταριστά steaks, μαμαδίστικα μαγειρευτά αλλά και πιάτα που μοσχοβολούν θάλασσα. Έχουμε επιλογές για όλα τα γούστα, σε διευθύνσεις που θα χρειαστείς αυτοκίνητο και διάθεση να οδηγήσεις λίγο παραπάνω για να τις επισκεφθείς. Ο προορισμός θα σε δικαιώσει, σου το υποσχόμαστε! Άλλωστε, μπορείς να το δεις και σαν ευκαιρία για μια μικρή εκδρομή, συνδυάζοντάς το με μπάνιο στη θάλασσα -για όσες ταβέρνες βρίσκονται σχετικά κοντά σε παραλίες- ή βόλτα στο βουνό ή την εξοχή. Όρεξη να υπάρχει!

Μάκης - Κερατέα

Αν έχεις πάει για μπάνιο στην Κερατέα, για παράδειγμα στο Δασκαλειό, και αναρωτιέσαι πού να κάνεις μία στάση για φαγητό μετά, μπες ξανά στο αυτοκίνητο και σε λιγότερο από 10 λεπτά θα βρίσκεσαι στον Μάκη. Μία ταβέρνα με παράδοση τεσσάρων δεκαετιών, που ξέρει από καλά ψητά στα κάρβουνα αλλά και νοστιμότατα μαγειρευτά, ό,τι δηλαδή μπορεί να λαχταρήσεις μετά τις βουτιές σου στη θάλασσα.

Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις παϊδάκια προβατίνας, αλλά και κρέας στη γάστρα -αν πετύχεις γουρουνοπούλα μην την παραλείψεις με τίποτα- και σίγουρα κάποιο μαγειρευτό, όπως μοσχαράκι κοκκινιστό ή γίγαντες.

Το Λάζο – Κερατέα

Μένουμε Κερατέα και αυτή τη φορά επιλέγουμε μια πιο «φρέσκια» πρόταση της περιοχής, το Λάζο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2021, ωστόσο κατάφερε γρήγορα να ξεχωρίσει χάρη στην κουζίνα του, που προσφέρει κλασικά πιάτα με σύγχρονα twists.

Στο Λάζο λοιπόν θα δοκιμάσεις το ψητό κοτόπουλο με καμένο λάχανο και γραβιέρα Κρήτης, η καπνιστή μελιτζάνα θα σου έρθει σερβιρισμένη με τηγανητό κρεμμύδι, ψητά τοματίνια, βινεγκρέτ σόγιας, βασιλικό και κουκουνάρι, μοσχαρίσιο ταρτάρ με τσαλαφούτι, αλλά και ωραιότατα «κρεμαστά» πανσετάκια.

Χριστόφορος – Καλύβια

Αν είσαι λάτρης του κρέατος, τότε σίγουρα τα Καλύβια είναι από τα μέρη που επισκέπτεσαι συχνά, ακόμη και αν πρέπει να διανύσεις μια εύλογη απόσταση για να φτάσεις στις φημισμένες ταβέρνες τους. Μεταξύ των αγαπημένων μας επιλογών στην περιοχή και ο Χριστόφορος.

Με 53 χρόνια παράδοσης, έχει επεκταθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και έτσι μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση όλους εκείνους που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Αττικής για να απολαύσουν περιποιημένο κοκορέτσι, ζουμερές μπριζόλες και ωραιότατα παϊδάκια. Extra tip: Μην παραλείψεις το γίγας μπιφτέκι τους -σε μέγεθος όσο το πιάτο που σου το σερβίρουν.

Τρίγωνο – Καλύβια

Αγαπημένη επιλογή στα Καλύβια και το Τρίγωνο. Στο μενού του θα βρεις μόνο επιλογές σε κρέας, σαλάτες, αλοιφές, άντε και τηγανητά κολοκυθάκια για να σου ανοίξουν την όρεξη όσο περιμένεις να έρθουν τα κυρίως.

Τι θα δοκιμάσεις εδώ; Τα καλύτερα της σούβλας και της σχάρας, με τις επιλογές να περιλαμβάνουν tomahawk, αρνάκι, κατσικάκι, μπριζόλες, κοκορέτσι και συκώτι. Αν όμως έπρεπε να σου προτείνω μόνο ένα πιάτο, θα ήταν σίγουρα το κοντοσούβλι αρνάκι. Σωστό λουκούμι, να λιώνει στο στόμα και να κάνει την καλύτερη παρέα με το κρασί σου!

Άγιος Μερκούριος – Βαρυμπόμπη

Για εσένα που είσαι «του βουνού» και αναζητάς έναν πραγματικά δροσερό προορισμό, τότε ένα «εξοχικό κέντρο» στην Βαρυμπόμπη ξέρουμε ότι θα μιλήσει στην καρδιά σου. Ο λόγος για τον Άγιο Μερκούριο, τη διάσημη ταβέρνα απέναντι από το Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη, με την υπέροχη θέα που βλέπει «πιάτο» την Αθήνα.

Τι θα φας εδώ; Ψητά, φυσικά! Από πληθωρικές tomahawk και σπαλομπριζόλες, μέχρι κλασικά παϊδάκια και συκώτι. Απαραίτητο συνοδευτικό οι εξίσου διάσημες τηγανητές πατάτες του Άγιου Μερκούριου. Μεγάλη η χάρη τους!

Αγρόκτημα Ρεγκούκου – Σταμάτα

Αν έφτασες μέχρι Βαρυμπόμπη, τότε σίγουρα μπορείς να κάνεις λίγα χιλιόμετρα παραπάνω για να πας και στη Σταμάτα, όπου σε περιμένει ο Ρεγκούκος. Για να τον βρεις θα πρέπει να εμπιστευτείς το GPS και όχι τις ικανότητες προσανατολισμού σου, γιατί μπορεί και να χαθείς στο κατά τα άλλα υπέροχο, πράσινο σκηνικό της περιοχής.

Φτάνοντας, η κουζίνα του θα σε αποζημιώσει για τα χιλιόμετρα, με ολόφρεσκες σαλάτες με λαχανικά από το μποστάνι τους, ζουμερά ψητά κρέατα (οπωσδήποτε θα παραγγείλεις παϊδάκια), αλλά και ωραία μαγειρευτά που μπορεί να περιλαμβάνουν από γεμιστά μέχρι στιφάδο.

Argentina – Μαραθώνας

Ήξερες ότι η Αργεντίνικη κουζίνα έχει παράδοση στα ψητά κρέατα; Αν όχι, τότε καιρός να το μάθεις, αλλά και να το δοκιμάσεις σε ένα εστιατόριο διάσημο για τα ψητά του, για τα οποία αξίζει κάθε χιλιόμετρο που θα χρειαστεί να διανύσεις. Το Argentina στον Μαραθώνα είναι από εκείνα τα εστιατόρια που θα σου συστήσει κάθε γνήσιος λάτρης του κρέατος, επισημαίνοντας ότι όταν κάνεις κράτηση καλό είναι να συνεννοηθείς και προκαταβολικά για το τι θέλεις να δοκιμάσεις, για να προλάβουν να το ψήσουν και να είναι έτοιμο όταν φτάσεις, καθώς ορισμένα πιάτα απαιτούν αρκετό χρόνο.

Όσο για το τι δοκιμάζεις εδώ, στο μενού βρίσκεις ζουμερά steaks και ωραίο, χειροποίητο λουκάνικο. Σημείωσε ότι στα ορεκτικά περιλαμβάνονται και empanadas, τα περίφημα αργεντίνικα πιτάκια που είναι γεμιστά με κιμά, κοτόπουλο ή τυρί.

Χειμώνα-Καλοκαίρι – Ζούμπερι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @xeimonakalokairi

Η γκουρμέ ταβέρνα της οικογένειας Παρλιάρου – Χρυσανθίδη στο Ζούμπερι είναι από εκείνα τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς εάν πας για μπάνιο στην Ανατολική Αττική. Ένας πράσινος κήπος, με ολόλευκα τραπεζοκαθίσματα που δίνουν μια αίσθηση νησιού, αλλά και ένα μενού που σε ταξιδεύει μέχρι την Πόλη, δημιουργούν έναν συνδυασμό που σου μένει αξέχαστος.

Εδώ θα δοκιμάσεις από ντολμαδάκια και παστουρμαδόπιτα, μέχρι μαντί και χουνκιάρ, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία τόσο σε κρεατικά όσο και σε ψάρια και θαλασσινά (βρίσκεσαι άλλωστε μία ανάσα από την θάλασσα). Extra tip: Όσο και αν σε ενθουσιάσουν τα κυρίως, μην φύγεις χωρίς να πάρεις και γλυκό, επιλέγοντας από τη μεγάλη λίστα τους. Οι μπαμπάδες με ρούμι για παράδειγμα είναι το τέλειο επιδόρπιο για κάθε γεύμα.

Τράτα – Νέα Μάκρη

Θα το κατάλαβες και από το όνομα, η Τράτα είναι μια αυθεντική ψαροταβέρνα, με παραδοσιακή διακόσμηση και θέα στη θάλασσα. Θα τη συναντήσεις στον παραλιακό δρόμο της Νέας Μάκρης και αποτελεί αυτό που λέμε κλασική επιλογή όταν βρεθείς στην περιοχή και θέλεις ψάρι.

Τηγανητά ή στα κάρβουνα, τα ψάρια και τα θαλασσινά της Τράτας θα σε κερδίσουν με τη φρεσκάδα και τη γεύση τους. Στο μενού βρίσκεις και αρκετές επιλογές σε ορεκτικά, αλλά σου συστήνουμε να δοκιμάσεις σίγουρα τη χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα τους, με ωραία καπνιστή γεύση.

Ξυπόλυτος – Λούτσα

Μία ακόμη κλασική, παλιά ψαροταβέρνα (ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1958), που τα καλοκαίρια στρώνει τραπέζια κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και υποδέχεται όποιον θέλει να δοκιμάσει φρέσκο ψάρι και ωραία μεζεδάκια: Από τον ξιδάτο γαύρο, όσο πρέπει καυτερό, μέχρι πολύ νόστιμα τηγανητά μπαρμπούνια και κοτσομούρες, αλλά και λαβράκια και λιθρίνια και ό,τι άλλο καλό βγάλει η ψαριά.

Θα το επιλέξεις σίγουρα εάν πας για μπάνιο στην περιοχή, αλλά αξίζει να φτάσεις μέχρι εκεί μόνο και μόνο για να απολαύσεις ένα ωραίο γεύμα με θέα τη θάλασσα, έτσι και για μια αλλαγή από τα νότια στέκια δίπλα στο κύμα.

Μήτρος – Χασιά

Η Χασιά είναι από τις περιοχές που φημίζεται για τις ταβέρνες της, οι οποίες τιμούν το κρέας. Ειδικά τις Κυριακές συγκεντρώνει οικογένειες από κάθε πλευρά της Αττικής, που δεν διστάζουν να κάνουν λίγα χιλιόμετρα παραπάνω προκειμένου να απολαύσουν περιποιημένα παϊδάκια και ζουμερά ψητά.

Ανάμεσα στις επιλογές, ξεχωρίζει σίγουρα η ταβέρνα Μήτρος, που από το 1966 μέχρι σήμερα υποδέχεται σταθερά καλοφαγάδες, που την επιλέγουν για το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι και τα παϊδάκια της.

Τεφαρίκι – Κίτσι

Για να προλάβουμε παρεξηγήσεις, μπορεί για τους τυχερούς που μένουν Βάρη το Τεφαρίκι να είναι δίπλα, αλλά όλοι οι υπόλοιποι χρειάζεται να διανύσουμε μία κάποια απόσταση προκειμένου να πιάσουμε θέση στα περιζήτητα τραπέζια του. Και δικαίως περιζήτητα, αφού μιλάμε για ένα από τα μαγαζιά που ξέρουν να ψήνουν το κρέας όσο λίγοι, προσφέροντάς το σε ένα απολύτως χαλαρό περιβάλλον.

Θεσπέσιο λουκάνικο, τρυφερή μοσχαρίσια μπριζόλα και αφράτα μπιφτέκια, είναι μερικά μόνο από τα ωραία πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις εδώ.

Μουριά – Κίτσι

Και μιας και πιάσαμε Κίτσι, δεν γίνεται να φύγουμε χωρίς να σου πούμε και για τη Μουριά. Πρόκειται για εκείνες τις οικογενειακές ταβέρνες που πάντα πας κατόπιν σύστασης φίλου και πάντα απορείς πώς και δεν την είχες ανακαλύψει ήδη.

Η Μουριά λοιπόν είναι μια κλασική ταβέρνα με ωραία αυλή, που θα πας για να δοκιμάσεις ψητά και σούβλα. Με άλλα λόγια, κοντοσούβλι, μπιφτέκια, παϊδάκια και λουκάνικα έχουν την τιμητική τους και συνδυάζονται ωραία με ορεκτικά, σαλάτες και κρασί, για να περάσεις ένα όμορφο βράδυ με την παρέα.