Όχι άλλο croque madame! Τα διαφορετικά brunch που αγαπάμε τώρα στα νότια
- 03/02/2024
Μη μας παρεξηγήσετε. Αγαπάμε το brunch, αγαπάμε και τα all time classic πιάτα που το αντιπροσωπεύουν. Όμως σήμερα αφιερώνουμε αυτό το κείμενο στα μαγαζιά που γεμίζουν το πρωινό μενού τους με παραδοσιακές πίτες, νόστιμα cakes και καλοψημένα κρουασάν, θρεπτικά bowls και άλλες -εμπνευσμένες, διαχρονικές ή πιο παραδοσιακές- προτάσεις.
Πού θα φας ψημένη στη γάστρα κρεμμυδόπιτα με τυροβολιά Μυκόνου και πεντανόστιμη γλυκιά γαλατόπιτα; Πού θα βρεις τα πιο θρεπτικά και εμπνευσμένα chia bowls και smoothies; Και πού θα καθίσεις για να δοκιμάσεις quiche Lorraine και flan parisien, σαν να τρως το πρωινό σου σε μια κομψή boulangerie στο Le Marais; Όχι, δεν χρειάζεται να βγάλεις εισιτήρια για Μύκονο ή Παρίσι, αλλά να δοκιμάσεις το brunch σε ένα από αυτά τα μαγαζιά, από τη Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο μέχρι τη Γλυφάδα και τη Βούλα.
Πλαστός και Κρεμμυδότιτα, Παλαιό Φάληρο
Μπορεί να απέχει πολύ από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας σήμερα ως brunch, αλλά δεν απέχει καθόλου από αυτό που ανέκαθεν είχαμε στο μυαλό μας οι Έλληνες ως το τέλειο «πρωινομεσημεριανό» γεύμα: Οι παραδοσιακές ελληνικές πίτες είναι χορταστικές, θρεπτικές και νόστιμες – και στην καλύτερη πιθανώς εκδοχή τους στα νότια προάστια θα τις βρεις (και θα τις πάρεις στο χέρι ή θα καθίσεις για να τις απολαύσεις σε ένα από τα τραπεζάκια απ’ έξω) σε αυτό το μαγαζάκι στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης. Χορτόπιτα, τυρόπιτα, κοτόπιτα και άλλες κλασικές πίτες ψημένες στη γάστρα, αλλά και προτάσεις εμπνευσμένες από τη γαστρονομική παράδοση διάφορων περιοχών της Ελλάδας, όπως ο Πλαστός (πίτα της Θεσσαλίας με ζύμη από καλαμποκάλευρο – γεμίζεται με διάφορα χόρτα, φρέσκο κρεμμυδάκι, φέτα και άνηθο) και η Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με τυροβολιά, κρεμμύδι & άνηθο είναι μερικές από τις επιλογές. Το μενού περιλαμβάνει φυσικά και νηστίσιμες/ vegan πίτες, όπως μανιταρόπιτα αλλά και χορτόπιτα με τσουκνίδα, ενώ αξίζει να κλείσεις το γεύμα σου με μια γλυκιά και πλούσια γαλατόπιτα.
Oven, Γλυφάδα και Βούλα
Το Όβεν της Βούλας απέκτησε πρόσφατα το «αδερφάκι» του στη Γλυφάδα, το οποίο μάλιστα συστήθηκε ως microbakery, προσφέροντας ακόμη περισσότερες επιλογές για την αγαπημένη μας πρωινή συνήθεια, το brunch. Ο αφαιρετικός σχεδιασμός και η φωτεινή ατμόσφαιρα όπου πρωταγωνιστεί το λευκό, εκφράζουν τη νέα εποχή του συνοικιακού φούρνου και αυτό ακριβώς το vibe σου μεταδίδουν τα δύο spots, τα οποία σε «ψήνουν» από την πρώτη στιγμή να δοκιμάσεις όλα όσα ετοιμάζουν. Ανάμεσά τους θα βρεις αυθεντικό banana bread, ολόφρεσκα cinnamon rolls, soft cookies, τάρτες και πίτες ημέρας -όλα χειροποίητα και φρεσκοψημένα. Εννοείται πως από τα ράφια του δε λείπουν και τα φουρνιστά ψωμάκια! Εμείς πάντως έχουμε ξεχωρίσει το truffle chicken sandwich με κοτόπουλο, κόκκινο λάχανο, γραβιέρα και μαγιονέζα τρούφας, το οποίο έρχεται ενισχυμένο με μπόλικη γέμιση για να σε χορτάσει και να αναδείξει την πλούσια γεύση των υλικών του.
Όβεν
* Γλυφάδα: Αρτέμιδος 9, Γλυφάδα | Τηλ. 210 9681275
* Βούλα: Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 104, Βούλα | Τηλ. 210 3633303
Facebook
Instagram
Avit, Γλυφάδα
Το vegan στέκι της Γλυφάδας μπορεί να μην έχει ένα αμιγώς brunch menu, αλλά στον κατάλογό του βρίσκεις καθημερινά πολλές προτάσεις, που σερβίρονται από το πρωί και σε προκαλούν να καθίσεις στον μικρό και cozy χώρο του για ένα χορταστικό δεκατιανό. Εδώ εννοείται ότι ξεχνάς τα αβγά, αφού το Avit δεν σερβίρει ούτε καν πιάτα που θυμίζουν κλασικές brunch επιλογές στη vegan εκδοχή τους -όπως πχ καγιανά με τόφου που ίσως να έβρισκες αλλού. Στο Avit μπορείς να δοκιμάσεις ωραιότατα ανοιχτά σάντουιτς, όπως avocado toast ή αρωματικά μανιτάρια πλευρώτους με προζυμένιο ψωμάκι, αλλά αν θέλεις περισσότερο… ψωμάκι, έχουν και κλειστά σάντουιτς σε διάφορες εκδοχές (εδώ σου προτείνουμε το BLT με vegan μπέικον, ντομάτα και μαρούλι). Ταιριαστή επιλογή και τα granola bowls με χειροποίητο γιαούρτι από κάσιους και αποξηραμένα φρούτα, ενώ δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις και τα αέρινα vegan κρουασάν τους, ειδικά αν τα πετύχεις όταν βγαίνουν από τον φούρνο, μοσχομυριστά και αχνιστά. Όσο για ρόφημα, μπορείς σίγουρα να επιλέξεις ένα δροσερό smoothie αλλά θα ήταν λάθος να καθίσεις στο Avit και να μην πάρεις τον πραγματικά καλοφτιαγμένο καφέ τους.
Fred, Νέα Σμύρνη
Με έμφαση στη μοντέρνα και healthy κουζίνα, το Fred έχει γίνει ο νέος αγαπημένος μας προορισμός στη Νέα Σμύρνη. Βρίσκεται πολύ κεντρικά αλλά όχι πάνω στην πλατεία, ξεφεύγοντας έτσι από τη «φασαρία» της, ενώ ο εμπνευσμένα μινιμαλιστικός του χώρος αποδεικνύεται κάθε φορά ιδιαίτερα φιλόξενος. Από το μενού του brunch, έχουμε από την πρώτη μέρα ξεχωρίσει το πεντανόστιμο -και σούπερ χορταστικό- acai bowl με granola, φυστικοβούτυρο, μπανάνα, λιναρόσπορο και καρύδα, ενώ από τις vegan επιλογές ξεχωρίζει το Cashews on toast, με κρέμα κάσιους, πίκλες και & φύτρα από ραπανάκι, το οποίο είναι πολύ πιο νόστιμο από ό,τι ακούγεται (trust us!). Από τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα του καταλόγου αξίζει να αναφέρουμε το egg sando με αβγοσαλάτα και μπέικον, την αλμυρή κρέπα χαρουπιού και τα pancakes κάστανο με τυρί κρέμα, ξηρούς καρπούς, μαρμελάδα κάστανο & σιρόπι σφενδάμου (συνδύασέ τα με ένα δροσερό blueberry kale smoothie, που γαρνίρεται με σπόρους chia και μέλι).
Adam's, Βάρη
Κοντά στην κεντρική λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, βρίσκεται το Adam’s. Ένα street food spot που κάνει πράξη τη φράση «farm-to-table». Στη βιτρίνα και στις καμπάνες του απλώνονται διάφορα καλούδια που «φωνάζουν» φρέσκο και χειροποίητο: Από μικρά σαντουιτσάκια, λαχταριστές, παραδοσιακές πίτες και σαλάτες, μέχρι χειροποίητα κέικ, μπισκότα, τάρτες, κρουασάν, muffins και άλλες γλυκές και αλμυρές λιχουδιές.
Το πρωινό βέβαια, είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του και ένας πολύ καλός λόγος, είτε για στάση πριν τη δουλειά, για να ξεκινήσεις απολαυστικά και δυναμικά τη μέρα σου, είτε για να επισκεφθείς οποιαδήποτε άλλη στιγμή το Adam’s με την παρέα σου. Θα προτείναμε να δοκιμάσεις την ομελέτα φούρνου που φτιάχνεται με τα δικά τους αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής, τυρί και πολλά μυρωδικά. Αφράτη και γευστική, θα σε κερδίσει από την πρώτη μπουκιά. Παρότι το αβγό εδώ είναι απόλυτος πρωταγωνιστής, δε θα βρεις τα croque madame και ποσέ που έχουν κατακυριεύσει τα περισσότερα brunch menu, αλλά μαμαδίστικες συνταγές με ενδιαφέροντα twists που δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό. Στα must είναι και ο χορταστικός καγιανάς με αβγά ημέρας, που μοιάζει με ένα μιξ του παραδοσιακού και λατρεμένου πρωινού με τα αβγά shakshuka, αφού εκτός από το χτυπημένο αβγό, περιλαμβάνει και δύο ολόκληρους, μελάτους κρόκους.
Αν πάλι είσαι φίλος του pancake, θα βρεις μια επιλογή προσαρμοσμένη στη γενικότερη φιλοσοφία των ανθρώπων του Adam’s. Φτιαγμένα με μπανάνες και βρώμη, φουρνίζονται καθημερινά και γαρνίρονται με φέτες μπανάνας και φυστικοβούτυρο, ή μέλι και τριμμένο καρύδι και αποτελούν μια θρεπτική και νόστιμη επιλογή, για όσους δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς γλυκό.
Γη, Γλυφάδα
Δεν ξέρουμε πώς συνέβη αυτό, αλλά ενώ έχουμε γράψει άπειρες φορές για τα πιάτα της Γης, δεν έχουμε σχεδόν ποτέ αναφερθεί στις πεντανόστιμες «πρωινές» της επιλογές (που βέβαια μπορείς να τις βρεις όλες τις ώρες της ημέρας). Στη Γη το brunch επιβάλλεται να ξεκινήσει με ένα από τα υπέροχα smoothies της (όπως το protein boost με φυστικοβούτυρο και μπανάνα, το αντιοξειδωτικό με blueberries, πράσινο μήλο και πορτοκάλι ή το σοκολατένιο με γάλα αμυγδάλου, κακάο και μπανάνες). Για τη συνέχεια θα διαλέξεις ανάμεσα σε θρεπτικά chia bowls και πουτίγκες που φτιάχνονται με σπιτικό γάλα κάσιους, νόστιμα cakes (όπως το cinnamon cake από φύτρα φαγόπυρου, καρότα, σταφίδες, ηλιόσπορο & μπαχαρικά). Φυσικά θα βρεις και pancakes (που δεν περιέχουν αλεύρι και φτιάχνονται από αμύγδαλα, μήλα και βρώμη) αλλά και αμέτρητες αλμυρές επιλογές, με διαχρονικά αγαπημένα μας τα raw & gluten free wraps και νέα προσθήκη στο μενού το χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθι, μυζήθρα από αμύγδαλα και κάσιους και φύλλο από καλαμποκάλευρο, πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι.
Paul, Γλυφάδα
Καταμεσής του κέντρου της Γλυφάδας (πλατεία Εσπερίδων), σε σημείο όπου θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως την απόλυτη περαντάζαδα, το Paul έχει να σου προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία πρωινού και brunch στην πόλη. Ήδη περνώντας απ’ έξω θα σε τραβήξουν στον χώρο του οι μυρωδιές του ζεστού ψωμιού και – φυσικά – του κρουασάν που βγαίνει από τον φούρνο, ενώ όλο το στήσιμο του μαγαζιού – από τα καθίσματα, μέχρι τις ποδιές του προσωπικού – θα σε μεταφέρει νοερά σε κάποια παριζιάνικη γειτονιά. Στο δια ταύτα τώρα, στο μενού θα βρεις τις αντίστοιχες γαλλικές επιλογές, από την πιο απλή, όπως το κρουασάν βουτύρου ή σοκολάτας και το French toast, μέχρι πιο ιδιαίτερες, όπως το palmier (μια ακόμη επιλογή από τα πολλά viennoisserie που ξεφουρνίζονται εδώ καθημερινά) ή η κρεμώδης flan parisien (τραγανή τάρτα από μπισκότο βουτύρου με κρέμα patisserie και βανίλια Μαδαγασκάρης). Πάντως, αν είσαι του αλμυρού, συστήνουμε ανεπιφύλακτα μια χορταστική και πάντα διαχρονική quiche Lorraine με τραγανή βάση και πληθωρική γέμιση από μπέικον, emmental, αβγό και κρέμα γάλακτος.