Πρωινό στο χέρι ή street brunch ιδανικό για ηλιόλουστες βόλτες: Τα νότια spots που αγαπάμε
Το brunch στα νότια σήμερα- 25/01/2025
Από λαχταριστά cinnamon rolls και αφράτα κρουασάν με φιστίκι, μέχρι empanadas και New York breakfast sandwich, σου βρήκαμε τις πιο απολαυστικές στάσεις για brunch στο χέρι στα νότια.
Όβεν, Γλυφάδα
Το Όβεν manufactory στη Γλυφάδα έχει γίνει πλέον κλασικό meeting point για κάθε ώρα της ημέρας, αλλά ειδικά την ώρα του brunch έχει την τιμητική του. Στο κατάστημα λειτουργεί και το εργαστήριο -εξ ου και το manufactory στον τίτλο-, όπου φτιάχνονται όλα τα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα που απολαμβάνεις.
Φρέσκα σάντουιτς, πιάτα ημέρας, σαλάτες και συνταγές με αβγά σερβίρονται καθημερινά στο Όβεν της Γλυφάδας (και στο αδερφάκι του στη Βούλα) και όλα έχουν ένα ιδιαίτερο twist, που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Αν τώρα θες κάτι στο χέρι, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το Νew Υork breakfast sandwich με αβγά scrambled, μπέικον και τυρί σε προζυμένιο ψωμί ή τα κλασικά και πλέον αγαπημένα cinnamon rolls του και το babka που έρχεται extra αφράτο και είναι πραγματικά πολύ νόστιμο.
Όβεν
* Γλυφάδα: Αρτέμιδος 9, Γλυφάδα | Τηλ. 210 9681275
* Βούλα: Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 104, Βούλα | Τηλ. 210 3633303
Facebook
Instagram
Darlin, Ηλιούπολη
Το νέο minimal spot, που έκανε την εμφάνισή του πριν από μερικούς μήνες στην καρδιά της Ηλιούπολης (μια ανάσα από την κεντρική πλατεία της), δεν άργησε να γίνει η viral έξοδος στην περιοχή, αφού φέρνει καθημερινά Ηλιουπολίτες και μη στον χώρο του για να δοκιμάσουν αφενός τον ωραίο καφέ του, αφετέρου τις λαχταριστές προτάσεις του σε σνακ και γλυκά.
Το Darlin’ είναι το τέλειο μέρος για μια πρωινή βόλτα με την παρέα ή η απαραίτητη στάση πριν ή μετά το γραφείο. Αρτοποιήματα, σάντουιτς, σαλάτες και bolws γεμίζουν τον κατάλογο και κάθε φορά θα σε δυσκολέψουν να διαλέξεις. Εδώ αξίζει να πάρεις στο χέρι το υπέροχο cinnamon roll του. Αφράτο, ολόφρεσκο και μοσχομυριστό, αυτό το ρολλάκι κανέλλας θα σε κάνει να το σκέφτεσαι καιρό. Εναλλακτικά, προτείνουμε και το babka του που είναι ό,τι πρέπει για ένα χορταστικό και φουλ λαχταριστό brunch!
Έξη, Ηλιούπολη, Γλυφάδα & Βούλα
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που όχι μόνο σου κάνουν καλό, αλλά σου προσφέρουν και τόση απόλαυση που εύκολα γίνονται κομμάτι της καθημερινότητας. Ο φούρνος Έξη, σε Ηλιούπολη, Γλυφάδα και πλέον Βούλα (με νέο κατάστημα), έρχεται να αποδείξει πως η συνήθεια της ποιοτικής γεύσης δεν κόβεται και μάλιστα, σε συνοδεύει σε κάθε στιγμή.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πώς μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου χωρίς τον αρωματικό καφέ που ετοιμάζουν οι baristi των Έξη -σήμα κατατεθέν πλέον αυτού του ονόματος; Φυσικά, θα τον συνοδεύσεις με το επίσης κλασικό τσουρέκι της Έξη ή κάποιο από τα φανταστικά αρτοποιήματα που καθημερινά φιγουράρουν φρεσκοψημένα στις βιτρίνες. Από κρουασανάκια και κέικ με διαφορετικές γεύσεις, ντόνατς και κουλούρια, μέχρι βουτήματα και cookies για κάθε γούστο αλλά και διατροφική ανάγκη, που συνδυάζονται άψογα με το ρόφημά σου και γίνονται το τέλειο energy boost στον δρόμο για τη δουλειά -και όχι μόνο.
Φούρνος Έξη
* Ηλιούπολη: Σοφοκλή Βενιζέλου 88 | Τηλ. 210 9901911
* Γλυφάδα: Γρηγορίου Λαμπράκη 54 | Τηλ. 210 9630753
* Βούλα: Βασιλέως Παύλου 88 | Τηλ. 2108957090
www.exi.gr
Facebook
Instagram
Frenzy, Γλυφάδα
Το πρώτο που θα σου κάνει εντύπωση από τη στιγμή που διαβείς το κατώφλι του Frenzy Specialty Coffee είναι η ζεστασιά και η ηρεμία που αποπνέει ο χώρος, σε τέτοιο βαθμό που νιώθεις πως είτε έχουν πάει την ηχομόνωση σε άλλο επίπεδο είτε (αν έχεις και μεγάλη φαντασία) μπήκες σε καταφύγιο, για να κάνεις το απαραίτητο recharge σε ενέργεια και peace of mind και να συνεχίσεις το πρόγραμμά σου.
Ο καφές εδώ είναι ένα αληθινό τελετουργικό. Η συνεργασία με την Kawacom και το premium project της Ofellia εγγυάται καφέδες μoνοποικιλιακούς από χώρες όπως η Βραζιλία, η Αιθιοπία, η Γουατεμάλα και η Κολομβία. Και επειδή ο σωστός ο καφές από τα… συνοδευτικά του φαίνεται, τα χειροποίητα γλυκά και σνακ του Frenzy Specialty Coffee στέκονται ισάξια δίπλα του. Από τους «πρωταγωνιστές» του καταλόγου, οι χειροποίητες μπάρες του, τις οποίες θα συναντήσεις σε πολλές διαφορετικές εκδοχές και σίγουρα θα βρεις (τουλάχιστον) μία της αρεσκείας σου, τα σάντουιτς, που θα βρεις σε μεγάλη ποικιλία (από μπαγκέτες και γεμιστά κουλούρια μέχρι wraps) και φυσικά, το λαχταριστό χειροποίητο banana cake που είναι η γλυκιά απόλαυση που αναζητούσες.
La Linda, Γλυφάδα
Στην Punta del Este, η Isabella Aquilina μαζί με τη μητέρα της δημιούργησαν πριν από χρόνια τον δικό τους φούρνο, ενώ πριν κάποιους μήνες η ίδια αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο της ευρωπαϊκό εγχείρημα: ένα νέο αρτοποιείο στην καρδιά των νοτίων προαστίων στην Αθήνα. Στο La Linda (Η Όμορφη) λοιπόν, στην οδό Κύπρου στη Γλυφάδα, γεύσεις από την Ουρουγουάη και τη Λατινική Αμερική παντρεύονται μαεστρικά με ελληνικές και δημιουργούν φρέσκα, χειροποίητα προϊόντα, για τα οποία οι νότιοι (και όχι μόνο) κάνουν ουρές για να τα απολαύσουν.
Στις βιτρίνες του La Linda θα βρεις διάφορα καλούδια, όπως τα αφράτα bizcochos που μοιάζουν με μικρές γεμιστές σφολιάτες ή τα μπισκότα alfajor με γέμιση βανίλια ή σοκολάτα. Δίπλα τους, τα περίφημα empanadas από τα οποία έχουμε ήδη ξεχωρίσει αυτό με γέμιση σπανακόπιτα σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον όπως και η καταπληκτική φοκάτσια με μορταδέλα, mozzarella και pesto. Αυτό που αναζητούσες για την επόμενη βόλτα στην αγορά της Γλυφάδας.
Mini Habits, Νέα Σμύρνη
Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι εδώ και τρία περίπου χρόνια, ακριβώς δίπλα στο New Habits στην πλατεία της Νέας Σμύρνης έχει ξεφυτρώσει ένα μικρό λευκό μαγαζί που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σκούρο εξωτερικό του πρώτου. Κι όμως, είναι το «take away» αδελφάκι του, όπως μαρτυράει και το (νέον) παπάκι, σήμα κατατεθέν του Habits, που σε υποδέχεται στην είσοδο.
Στο Mini Habits λοιπόν, εκτός από τον καφέ, θα πας για ένα γρήγορο brunch ή lunch break. Αν θέλεις να καθίσεις, αξίζει να επιλέξεις ένα πιάτο με αβγό όπως τα Scrambled Eggs με παστράμι γαλοπούλας και cream cheese μυρωδικών μέσα σε αφράτο ψωμάκι brioche, αν ωστόσο αναζητάς την ιδανική επιλογή για να πάρεις στο χέρι στη βόλτα στην πλατεία τότε περνάμε στο show stopper του brunch menu, το σάντουιτς με focaccia. Σε αυτό το πιάτο η προσοχή είναι στο ψωμάκι που φουρνίζεται καθημερινά στο μαγαζί και είναι χοντρό, τραγανό και αφράτο. Εξίσου προσεγμένα και φρέσκα είναι τα υλικά που μπορείς να επιλέξεις για να το γεμίσεις, όπως προσούτο, μοτσαρέλα, ντοματίνια confit και βασιλικό για όσους προτιμούν τις εκλεπτυσμένες προτάσεις ή παστράμι γαλοπούλας, cheddar, καραμελωμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα μυρωδικών και φρέσκια ντομάτα για εκείνους που δεν μετράνε θερμίδες.
Adam's, Βάρη
Τη μικρή πολυτέλεια του brunch μπορείς να την απολαύσεις ακόμα κι αν είσαι όλη μέρα στο τρέξιμο, στο γραφείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά ή στο σπίτι και δεν προλαβαίνεις να φτιάξεις κάτι σπιτικό, γευστικό και υγιεινό: το Αdam’s στη Βάρη σού προσφέρει τη λύση με ένα πλούσιο χειροποίητο πρωινό στο χέρι.
Από φουρνιστά ημέρας, τα οποία ζυμώνονται αποκλειστικά με βούτυρο και φουρνίζονται στο εργαστήριό τους, μέχρι υγιεινά σνακ, σαλάτες και σάντουιτς με κλασικούς αλλά και γκουρμέ συνδυασμούς (όπως το μπριός caprese με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό ή το κουλούρι ολικής άλεσης με μανούρι και πέστο λιαστής ντομάτας), όλα είναι φτιαγμένα με βιολογικές πρώτες ύλες που έρχονται κατευθείαν από το χωράφι.
Mην φύγεις από το Adam’s χωρίς να απολαύσεις και ένα από τα βοτανικά ροφήματα ή τον εξαιρετικό espresso στο χέρι.
Overoll, Νέα Σμύρνη
Όποιος έχει φάει αυθεντικό γαλλικό κρουασάν, δύσκολα μπορεί να δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο που μοιάζει μεν αλλά δεν είναι το ίδιο τραγανό, βουτυράτο, αφράτο και λαχταριστό με τις μοναδικές ρίγες που σχηματίζει η σφολιάτα του. Ευτυχώς εδώ και κάποιους μήνες το Overoll, η αυθεντική και πρώτη croissanterie της Αθήνας βρίσκεται και στη Νέα Σμύρνη, μοιράζοντας τις ξεχωριστές γλυκές και αλμυρές της γεύσεις και στα νότια προάστια.
Το all-time classic κρουασάν βουτύρου, είναι σίγουρα default επιλογή. Πρέπει όμως να δοκιμάσεις και το περίφημο κρουασάν φιστίκι, αλλά και το κρουασάν με φουντούκι ή Nutella. Αν πάλι, θέλεις να πάρεις μια γεύση από όλα, τα mini rolls μπαίνουν σε ένα κουτάκι για να σου χαρίσουν μια μικρή απολαυστική γευσιγνωσία. Στα τοπ της λίστας έχει προστεθεί το craffin που όπως μαρτυράει το όνομά του συνδυάζει δυο αγαπημένες συνταγές – croissant και muffin.
Paul, Γλυφάδα
Ξεκίνησε από την οδό Πάνεπιστημίου στο κέντρο, όμως από το 2010 έχει -χωρίς υπερβολές- γίνει τοπόσημο της Γλυφάδας. Το PAUL είναι συνώνυμο των γαλλικών bistrot και των «boulangerie-patisserie» με εξαιρετική τεχνογνωσία στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία, και για τους νότιους -και όχι μόνο- έχει αναδειχθεί σε ιδανικό σημείο συνάντησης για brunch που συνδυάζει απλότητα και πολυτέλεια.
Το brunch εδώ σερβίρεται μέχρι το απόγευμα και μπορείς να το απολαύσεις όλο το χρόνο στο φωτεινό του αίθριο. Από τις αλμυρές επιλογές προτείνουμε το «Savoury Brunch», την εκδοχή του PAUL για το αγαπημένο και πολύ χορταστικό «English breakfast» με λουκάνικο, τραγανό hash brown, μπέικον και scrambled eggs σε φρυγανισμένο ψωμί campagne που δίνει μια άλλη, πλούσια και μεστή γεύση στο πιάτο. Βέβαια αν αναζητάς κάτι πιο ραφιναρισμένο, τα αβγά benedict με καπνιστό σολομό Νορβηγίας, αβοκάντο, spread λευκού τυριού και αριστοτεχνικά φτιαγμένη σως hollandaise είναι αυτό που έψαχνες.
Αν προτιμάς τις πιο γλυκές γεύσεις, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος, όχι μόνο για τα αμέτρητα γλυκά και αρτοποιήματα που περιμένουν στις βιτρίνες του, αλλά και για το αυθεντικό «French toast» με αφράτο brioche, φρέσκα berries, τυρί mascarpone και σως καραμέλας που θα σε πείσουν ότι το PAUL σερβίρει το απόλυτο γαλλικό brunch. Αν, μάλιστα, είσαι σε cheat day, αξίζει να αφήσεις τον καφέ και να δοκιμάσεις την εντυπωσιακή ζεστή σοκολάτα «Viennois» με σαντιγί.
Κουλουράδες, Βάρη & Βούλα
Δεν έχουν ονομαστεί τυχαία Κουλουράδες! Είναι εκείνοι που έρχονται πρώτοι στο μυαλό σου όταν λαχταράς ένα νόστιμο, χορταστικό σνακ που βασίζεται στο αγαπημένο κουλούρι της ελληνικής παράδοσης. Ειδικά εκείνη την ώρα του πρωινού που θέλεις οπωσδήποτε ένα κολατσιό, δεκατιανό, brunch, πες το όπως θέλεις, οι Κουλουράδες της Βάρης είναι η σταθερή επιλογή των νοτίων προαστίων που θα καλύψουν κάθε επιθυμία. Γλυκιές, αλμυρές, παραδοσιακές ή πρωτότυπες γεύσεις συνδυάζονται με έναν αρωματικό καφέ από την εταιρία Taf και γίνονται καθημερινή συνήθεια.
Από Philadelphia συνδυασμένο με λουκάνικο ή ένα energy boosting κουλούρι με μέλι και ταχίνι, μέχρι φανταστικές γλυκές γεύσεις με μήλο και κανέλα – μπορεί να μην ξαναφάς μηλόπιτα αν δοκιμάσεις αυτή την εκδοχή – ή σοκολάτα με κάστανο, πορτοκάλι ακόμα και με χαλβά, οι προτάσεις στους Κουλουράδες είναι το ιδανικό γεύμα ή σνακ που θα σου φτιάξει τη μέρα και θα σου δώσει την ενέργεια αλλά και την ευχαρίστηση που χρειάζεσαι.
Εκείνο που σίγουρα ισχύει σε κάθε επιλογή είναι ότι φτιάχνεται καθημερινά στο εργαστήριο της Βάρης – το ίδιο ισχύει βέβαια και για το κατάστημα της Βούλας αν βρίσκεται πιο κοντά σου – με τα πιο αγνά προϊόντα και σου προσφέρεται ολόφρεσκο και φροντισμένο σε κάθε λεπτομέρεια.
Τυράκειον, Άγιος Δημήτριος
Το Τυράκειον είναι το μέρος όπου εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια οι αυθεντικές γεύσεις της Τζιας βρίσκουν στέγη στον Άγιο Δημήτριο, χάρη στο μεράκι των αδερφών Μυκονιάτη. Ο Γιάννης, με την τέχνη του στη ζαχαροπλαστική, και ο Αλέξανδρος, με το πάθος του για την τυροκομία, δημιούργησαν έναν γαστρονομικό προορισμό-φόρο τιμής στον τόπο τους. Εδώ, οι μυρωδιές και οι γεύσεις του νησιού ζωντανεύουν μέσα από τυριά και γλυκά, φτιαγμένα με γάλα από τη φάρμα της οικογένειας στο νησί και τα προϊόντα του καθημερινά γίνονται ανάρπαστα.
Πέρα όμως από τα βραβευμένα γαλακτοκομικά και τυροκομικά τους, το Τυράκειον είναι επίσης γνωστό για τις χειροποίητες πίτες του: το χοντρό φύλλο που ανοίγουν καθημερινά μόνοι τους είναι τραγανό και ανάλαφρο, ενώ οι πίτες φτιάχνονται με παραδοσιακές συνταγές της μητέρας της οικογένειας Μυκονιάτη.
Καθημερινά θα βρεις εδώ πολλές διαφορετικές μα εξίσου νόστιμες προτάσεις: τυρόπιτα με βαρελίσια φέτα από το δικό τους αιγοπρόβειο γάλα (ωραία εναλλακτική και η τυρόπιτα με γαλοπούλα), κλασική χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα, κοτόπιτα σαν να την έφτιαξε η γιαγιά σου αλλά και λουκανικόπιτα, μανιταρόπιτα, νηστίσιμη πατατόπιτα και φανταστική μπουγάτσα με χειροποίητη κρέμα και τραγανό φύλλο, που σερβίρεται με μπόλικη κανέλα και ζάχαρη άχνη. Κι αν ψάχνεις κάτι πιο μικρό για τον δρόμο ή για κέρασμα, τα πιτάκια του Τυράκειον κρύβουν όλη τη γεύση σε μία – το πολύ δυο μπουκιές: Θα διαλέξεις ανάμεσα σε αυτά με σπανάκι και τυρί, σε εκείνα με το ανθότυρο ή στα πιο πικάντικα, με λουκάνικο και σάλτσα.