Ψαροφαγία με θέα: Τα θαλασσινά εστιατόρια με την ωραιότερη θέα στα νότια
Summer In The City- 09/07/2024
Τα θαλασσινά εστιατόρια των νοτίων προαστίων που σου προσφέρουν υπέροχη θέα στη θάλασσα, ηλιοβασιλέματα και καλό φαγητό.
Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε έναν από τους λόγους που κάνουν τα νότια προάστια πρώτη επιλογή για τις καλοκαιρινές εξόδους, αυτός θα ήταν ότι όπου και αν πας πάντα βρίσκεσαι δίπλα στη θάλασσα. Και επειδή αυτή την εποχή πάντα λαχταράμε λίγο περισσότερο τα πιάτα με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, είπαμε να τα συνδυάσουμε, συγκεντρώνοντας σε μία λίστα τα εστιατόρια των νοτίων προαστίων όπου απολαμβάνεις λαχταριστές προτάσεις με θέα θάλασσα.
AbraOvata
Με φόντο τους μυσταγωγικά φωτισμένους βράχους της λίμνης Βουλιαγμένης, οι οποίοι καθρεπτίζονται στα γαλήνια νερά, το AbraOvata μοιάζει σαν να ανήκει σε έναν παραμυθένιο κόσμο, εκεί που ο χρόνος σταματά. Με ορμητήριο αυτό το απίθανο σκηνικό, το AbraOvata πραγματοποιεί καθημερινά γαστρονομικά «ταξίδια», με τον ταλαντούχο chef John Σκοτίδα στο τιμόνι της κουζίνας.
Με βάση τις multi-ethnic καταβολές του κι έχοντας εντυπωσιαστεί από το στυλ των sea food restaurants στην Ισπανία, ο σεφ δίνει το δικό του στίγμα, προτείνοντας fusion πιάτα με αρκετές ασιατικές πινελιές, αλλά σταθερό προσανατολισμό στο ελληνικό στοιχείο. Το φετινό μενού επενδύει στην ελληνική πρώτη ύλη και στην ποιότητα, αλλά κινείται σε πιο comfort μονοπάτια, με το φαγητό να μπαίνει στη μέση του τραπεζιού για να το μοιραστεί η παρέα.
Στις θαλασσινές προτάσεις του μενού, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μια απαλή ταραμοσαλάτα με λάδι καφίρ, μια πρωτότυπη Αθηναϊκή με καβούρι, τραγανό ρύζι και αυγοτάραχο, αλλά και το πιάτο με τον τίτλο «Αυτός είναι ο Τόνος», μια σύνθεση βαθιάς νοστιμιάς με τόνο, ελαιόλαδο, yuzu και πιπεριά jalapeño. Φέτος όμως, στο AbraOvata πρωταγωνιστεί και η Paella σε διάφορες εκδοχές – με λαχανικά, θαλασσινά ή κρέας- που πρέπει να δοκιμάσεις.
Η wine list που υπογράφει ο sommelier Αλέξανδρος Ανδριανόπουλος, δίνοντας έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις γευστικές επιλογές του μενού, ενώ δεν λείπουν και τα cocktails.
BlueFish
Το top γοητευτικό εστιατόριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, είναι ταυτόχρονα και κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός. Η βαθιά νόστιμη κουζίνα του chef Γιώργου Οικονομίδη βασίζεται στην απίστευτης φρεσκάδας πρώτη ύλη, στις άψογες μαγειρικές τεχνικές και στην πολύχρονη γνώση γύρω από την ανατομία των θησαυρών της θάλασσας.
Πέρα από τις a la carte προσεγμένες προτάσεις και τα ντελικάτα ωμά, ο Γιώργος Οικονομίδης με την ομάδα του επενδύουν με μεράκι στο μαγείρεμα των ψαριών from head to tail. Με επτά διαφορετικούς τρόπους αξιοποίησης των ψαριών κάθε φορά, αποδεικνύουν όχι μόνο το ταλέντο της ομάδας, μα και την αειφόρο φιλοσοφία του Bluefish, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο. Φαντάσου μια ολόφρεσκη στήρα, από το κεφάλι, το φιλέτο, τα κολάρα μέχρι και την ουρά σε σασίμι, καρπάτσιο, ταρτάρ και σεβίτσε, η οποία μαγειρεύεται επίσης με χυλωμένο, βουτυράτο κριθαρότο, αλλά έρχεται στο τραπέζι και ως ζουμερό φιλέτο, καθώς και σιγομαγειρεμένη πλακί με σάλτσα από καλοκαιρινά πομοντόρια.
Στα must του BlueFish και η στιβαρή λίστα κρασιών, με κορυφαίες επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.
Manko Athens
Το νέο all day and night concept εντός του ξενοδοχείου Οne&Only Aesthesis στη Γλυφάδα προσφέρει πιάτα από την περουβιανή κουζίνα σε ένα bohemian σκηνικό, με θέα το αθηναϊκό ηλιοβασίλεμα. Μάλιστα, όλοι οι χώροι του «βλέπουν» προς τα έξω, αμβλύνοντας τα όρια ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ η έντονη βλάστηση που υπάρχει παντού συμβάλλει στην αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο ύπαιθρο. Συνολικά, ο χώρος έχει τον ιδανικό προσανατολισμό για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν τα υπέροχα αθηναϊκά ηλιοβασιλέματα.
Το μενού του Manko, με επικεφαλής τον αναγνωρισμένο σεφ Juan David Ocampo, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε πόλεις όπως η Ντόχα, η Λίμα, το Παρίσι και η Μπογκοτά, αποτελεί φόρο τιμής στην περουβιανή γαστρονομία, η οποία εξελίσσεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες διεθνώς.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει ιδιαίτερες προτάσεις με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά, όπως το Blue Lobster με αστακό, σάλτσα hollandaise rocoto, τσιπς από κασάβα, φρέσκο κρεμμύδι και βρώσιμα λουλούδια, το Tuna Tiradito με κοιλιά τόνου στη σχάρα, καπνιστό κίτρινο leche de tigre, γλυκοπατάτα, choclo, cancha και φύλλα κόλιανδρου ή το Whole Fish Nikkei με τηγανητό λαβράκι, σάλτσα Nikkei, φρέσκο κρεμμύδι, κόκκινο κρεμμύδι, κόκκινη και πράσινη πιπεριά και κόλιανδρο.
Taverna 37
Η ταβέρνα του Four Seasons Astir Palace που βρίσκαμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα εντός του Arion, με μία μεγάλη βεράντα μπροστά και άπλετη θέα στη θάλασσα, κατέβηκε τώρα στην ακροθαλασσιά. Το καλοκαιρινό location της Taverna 37 δίπλα στο κύμα, σε κάνει να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι διακοπές σε νησί και ας είσαι μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Στην elegant ταβέρνα του του εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθηναϊκής Ριβιέρας μπορείς να απολαύσεις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, επιλέγοντας αρχικά μεζέδες από την παραδοσιακή «παραμάνα» ή αλλιώς τον ξύλινο δίσκο με μεζέδες και αλοιφές, όπως αθηναϊκή σαλάτα, ταραμοσαλάτα, χταποδάκι και ντολμαδάκια, που θα σε βάλουν για τα καλά στο πνεύμα του μενού. Στο μενού, τόσο στα ορεκτικά όσο και στα κυρίως θα βρεις πολλές επιλογές σε κρέας και ψάρι, αλλά μιας και τώρα το θέμα μας είναι οι θησαυροί της θάλασσας, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις επίσης το τηγανητό καλαμαράκι με ντιπ γιαουρτιού, γαρίδες σαγανάκι αλλά και ένα ολόφρεσκο ψητό ψάρι, που θα επιλέξεις από την ψαριέρα του Taverna 37.
Στα μεγάλα ατού της Taverna 37, πρέπει να συμπεριλάβουμε το άψογο και άμεσο σέρβις, αλλά και την ενημερωμένη wine list με μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα και αποστάγματα.
The C
Σε ένα ονειρεμένο location στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, έχει βρει τη θέση του beach restaurant The C, που μοιάζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παραλίας της Βούλας, έτσι όπως συνδυάζει τη διακόσμησή του με τη φυσική ομορφιά και την καλοκαιρινή αίσθηση του τοπίου.
Η διακόσμηση του The C φέρει την υπογραφή της Αφροδίτης Μπονάτσου και της ομάδας της Stones & Walls. Στον χώρο του εστιατορίου, που διακρίνεται για την αισθητική του, συναντάς κομψά τραπέζια και άνετες καρέκλες, ενώ το lounge ακριβώς μπροστά διαθέτει άνετους καναπέδες και μίνιμαλ πολυθρόνες. Οι τέντες από φυσικά υλικά, όπως και τα μεσογειακά φυτά δίνουν μια νότα δροσιάς στον χώρο, με τους χρωματικούς τόνους της άμμου και της πέτρας που κυριαρχούν να δένουν απόλυτα με το φυσικό τοπίο δημιουργώντας τη χαλαρή, urban ατμόσφαιρα που διακρίνει το The C. Μπροστά σου πάλι, βρίσκεται η υπέροχα στημένη παραλία, με τις ειδικά σχεδιασμένες καμπάνες, τέντες και ξαπλώστρες που απλώνονται στην άμμο, προσκαλώντας σε να συνδυάσεις την επίσκεψή σου με μπάνιο στη θάλασσα. Βέβαια, το εστιατόριο The C αποτελεί από μόνο του προορισμό, για μεσημεριανή ή βραδινή έξοδο, με το μενού που έχουν σχεδιάζει οι σεφ Ντορίνα Ντεμάι και Λάζαρος Σταμούλης να «παίζει» μεταξύ μεσογειακής και ασιατικής κουζίνας.
Οι δύο έμπειροι σεφ και η ομάδα τους, αξιοποιώντας στο έπακρο κορυφαίες πρώτες ύλες και δίνοντας έμφαση στην ωμοφαγία, έχουν δημιουργήσει ένα high-end μενού που χωρίζεται σε έξι κατηγορίες: Ψωμί & Αλοιφές, Γη, Ωμά, Θάλασσα, Αγρός, Επιδόρπια. Σημείωσε εδώ ότι στα Ωμά, που αποτελούν μία από τις πιο δυνατές κατηγορίες του μενού, ξεχωρίζει το φίνο tataki τόνου, ενώ σίγουρα τα linguine με ταρτάρ γαρίδας είναι από τα πιάτα που θα σου μείνουν αξέχαστα το φετινό καλοκαίρι.
Γαρμπή
Οι αεράτοι, όμορφοι χώροι του σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε ένα μαγαζί με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα. Στο μεταξύ, πολλά έχουν αλλάξει: από την τοποθεσία του, που μεταφέρθηκε το 1959 από τον σημερινό Αστέρα στο εξίσου όμορφο μικρό Καβούρι, μέχρι τις συνταγές των νόστιμων ψαροπιάτων που προσφέρουν πλέον τα εγγόνια του Πέτρου Γαρμπή. Ευτυχώς, όλα τα υπόλοιπα έχουν παραμείνει ίδια, από την ειδυλλιακή θέα προς τα καταγάλανα νερά, μέχρι τα πάντα πρώτης ποιότητας ψάρια, που καταφτάνουν καθημερινά ολόφρεσκα από τα καΐκια της Λέρου.
Cozy ατμόσφαιρα, ανεμπόδιστη θέα μέχρι εκεί που η θάλασσα συναντά τον ουρανό, μια λαχταριστή παραλία και άφθονες θαλασσινές αναφορές στην προσεγμένη, κομψή διακόσμηση, σε κάνουν να επιστρέφεις σταθερά στα τραπέζια του κάθε καλοκαίρι -και όχι μόνο. Εδώ θα έρθεις για θαλασσινούς μεζέδες μετά το κολύμπι, αλλά και για χαλαρή έξοδο με αέρα διακοπών τα βράδια μετά το γραφείο ή τα Σαββατοκύριακα, για να απολαύσεις κλασικά «θαλασσινά» πιάτα αλλά και πιο ιδιαίτερες γαστρονομικές δημιουργίες, που συναγωνίζονται μεταξύ τους σε γεύση και φρεσκάδα και κάνουν άριστη παρέα με ένα ποτήρι κρασί από την προσεγμένη λίστα του εστιατορίου.
Ό,τι και αν επιλέξεις το σίγουρο είναι ότι σε συνδυασμό με αυτή την μοναδική θέα στη θάλασσα, έχεις ό,τι χρειάζεσαι για να διώξεις μακριά την κούραση της καθημερινότητας.
Λάμπρος
Με μια ιστορία που ξεκινά από το 1889, ο Λάμπρος στη Βουλιαγμένη δεν μπορεί να λείπει από τις top επιλογές για ψαροφαγία στα νότια προάστια. Το πιο παλιό εστιατόριο θαλασσινών της Αθηναϊκής Ριβιέρας βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Λίμνη Βουλιαγμένης και έχει μια μοναδική θέα στη θάλασσα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της όλης εμπειρίας.
Στη βιτρίνα του συναντάς καθημερινά μια τεράστια ποικιλία από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που καταφθάνουν σπαρταριστά από τις ελληνικές θάλασσες και ψήνονται με μαεστρία. Από σφυρίδες και τσιπούρες, στείρες και συναγρίδες μέχρι σαργούς και φαγκριά, όλα όσα βγάζει η καθημερινή ψαριά γίνονται λαχταριστά πιάτα ψημένα στα κάρβουνα – μια τέχνη που έχει συνδεθεί με το όνομα του Λάμπρου – χωρίς να λείπουν και οι συνταγές με σύγχρονα twists.
Στα best seller πιάτα – εκτός από το ψάρι – συγκαταλέγονται το φρέσκο καλαμάρι στα κάρβουνα, η καραβιδόψιχα αλλά και το πλοκάμι από χταπόδι που είναι από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει, ενώ στα ωμά το ταρτάρ και το καρπάτσιο από φρέσκο ψάρι είναι must try. Μη φύγεις χωρίς να γλυκαθείς με το χειροποίητο εκμέκ κανταΐφι, που ολοκληρώνει τη γευστική εμπειρία. Μια εμπειρία που εδώ και χρόνια παραμένει σταθερά ποιοτική, προσφέροντας ένα αγαπημένο προορισμό για καθημερινές οικογενειακές βόλτες, συναντήσεις με φίλους, γιορτινά καλέσματα ή επαγγελματικά events.
Σημείωσε τέλος, ότι το παρκάρισμα εδώ δεν είναι πρόβλημα, αφού το εστιατόριο διαθέτει ιδιωτικό πάρκινγκ και ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ.
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Μπορεί να μην είναι πάνω στη θάλασσα και ίσως δεν είναι ακριβώς στα νότια, αλλά η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται τόσο δίπλα στην Ηλιούπολη και έχει τα νότια προάστια πιάτο στα πόδια του, ώστε δεν μπορέσαμε να μην το συμπεριλάβουμε στη λίστα μας. Το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες έχει μεγάλη ιστορία στην ψαροφαγία, που τιμά επάξια μέχρι και σήμερα. Όλα ξεκίνησαν στη Σχοινούσα στο πρώτο εστιατόριο της οικογένειας Κωβαίου, όπου η μητέρα Κυρά-Ποθήτη από το 1992, ετοιμάζει με φροντίδα και μεράκι πιάτα με ντόπια προϊόντα από το περιβόλι, τη φάρμα και τη βάρκα τους. Αργότερα, οι γιοί της μετέφεραν στην Αθήνα την εμπειρία τους και την αγάπη για την κουζίνα και τις πρώτες ύλες των Κυκλάδων, δημιουργώντας το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες το 2010.
Στόχος του μαγαζιού είναι να συνδυάσει την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αισθητική, που βασίζεται στο ξύλο, την πέτρα και το λευκό χρώμα με ανεπιτήδευτο μοντέρνο design, ενώ η οι ιδιοκτήτες επέλεξαν μεγάλες γυάλινες επιφάνειες στη θέση των τοίχων, ώστε όλοι οι καλεσμένοι να απολαμβάνουν το φυσικό φως αλλά και την εξαιρετική θέα που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.
Το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες συνδυάζει το σεβασμό στην παραδοσιακή κυκλαδίτικη κουζίνα και τα υλικά με πιο μοντέρνες γεύσεις και συνδυασμούς. Στο μενού συνυπάρχουν σταθερές αξίες για τους λάτρεις των θαλασσινών, όπως καλαμαράκια τηγανητά, γαύρος μαρινάτος και χταποδάκι, με πιο μοντέρνες και δροσερές επιλογές όπως σεβίτσε, καρπάτσιο και καπνιστό χέλι. Την αγάπη προς το παραδοσιακό διατηρούν και στα μαγειρευτά πιάτα που προσφέρουν (αχνιστό ή φρικασέ) με επιλογές ανάμεσα σε ολόκληρο το ψάρι, μάγουλο, κεφάλι ή φιλέτο.
Μπαρμπουνάκι by Papaioannou
Στον κόλπο του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, με θέα την Αθηναϊκή Ριβιέρα, άνοιξε φέτος το έβδομο κατά σειρά Μπαρμπουνάκι δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου. Το Μπαρμπουνάκι της Βουλιαγμένης, αποτίνει και αυτό φόρο τιμής στους πλούσιους θησαυρούς της θάλασσας με μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα από ψάρια και θαλασσινά.
Οι γνώριμες από τα άλλα «Μπαρμπουνάκια» γεύσεις από ωμό ψάρι, δημιουργίες οστρακοειδών, αλλά και οι ψαριές της ημέρας, εδώ εμπλουτίζονται, όχι μόνο με μερικές νέες ετικέτες κρασιών, αλλά και με νέα πιάτα, όπως το ceviche λευκού ψαριού και τα μαύρα ταλιολίνι με ψάρια και γαρίδες.
Όσον αφορά τον χώρο, το νέο εστιατόριο θυμίζει παραθαλάσσια ψαροταβέρνα, με φυσικά υλικά όπως το ξύλο, η ψάθα και η πέτρα, όλα σε natural αποχρώσεις, που δημιουργούν ένα κομψό και παράλληλα φιλόξενο σκηνικό.
Παπαϊωάννου
Το καλοκαίρι του 2021 υπήρξε καθοριστικό για τον όμιλο Παπαϊωάννου, καθώς τότε άνοιξε το τρίτο εστιατόριο Παπαϊωάννου -και αντικειμενικά το πιο όμορφο- στο Καβούρι, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, με το κύμα στα πόδια σου και τα φώτα της ακτογραμμής να χαράσσουν τον ορίζοντα. Έκτοτε, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας δημιουργήθηκε ένας προορισμός διακοσμημένος με αστική κομψότητα, συνώνυμος με το εκλεκτό ψάρι και τα ολόφρεσκα θαλασσινά, ο οποίος τιμά την ψαροφαγία όπως και στο παρελθόν.
Με σεβασμό στη βιωσιμότητα, στην εποχικότητα, στην παράδοση, αλλά και στην εξέλιξη το μενού, παραμένει «δωρικό», εστιασμένο στις αυθεντικές γεύσεις που αναδεικνύουν κάθε φορά την ποιότητα της πρώτης ύλης. Τα δημοφιλή ωμά του κερδίζουν τις εντυπώσεις, ενώ φημισμένη είναι η ταραμοσαλάτα και διάσημα τα αχνιστά μεγάλα ψάρια . Ανάμεσα στα best sellers οι ροφομακαρονάδες και τα κριθαρότα θαλασσινών.
Ασυναγώνιστα παραμένουν το τηγάνι και η σχάρα του, με την ψητή συναγρίδα να κερδίζει τις εντυπώσεις. Κι όλα αυτά συνοδεύονται από μια πλούσια λίστα κρασιών που διαρκώς εξελίσσεται, με ετικέτες Ελλήνων παραγωγών αλλά και επιλογές από τον διεθνή αμπελώνα. Τον ρομαντικό τόνο δίνει φυσικά το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να βουτάει στη θάλασσα.