Καθαρό, νόστιμο κρέας, φρέσκα υλικά και μπόλικο μεράκι. Είτε παραδοσιακά, είτε new age, συγκεντρώσαμε σε μια λίστα τα σουβλάκια που λατρεύουν ντόπιοι και μη, στη Νέα Σμύρνη.
Σουβλάκι, αχ, σουβλάκι. Ακόμη και αν έχουμε εντυπωσιαστεί από τα πιο γκουρμέ πιάτα της ελληνικής γαστρονομίας, ποτέ μας δεν θα το απαρνηθούμε. Κάνοντας το οδοιπορικό μας και ψάχνοντας τα σημεία στα νότια όπου μπορούμε να απολαύσουμε το τυλιχτό «θαύμα», κάνουμε στοπ στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης. Εδώ βρήκαμε σουβλάκια για όλα τα γούστα. Old school αλλά και new age, με λίγα ή πολλά υλικά, με τζατζίκι, με σως ή και σκέτα, το σίγουρο είναι ότι σε αυτά θα βρεις δοκιμασμένα τη γεύση και την ποιότητα που ψάχνεις.
Ιωνία
Για κάποιους είναι, αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα μέρη για να φας σουβλάκι όχι απλά στη Νέα Σμύρνη, αλλά σε όλη την Αθήνα. Η Ιωνία είναι ένα γνήσιο ψητοπωλείο, που σου υπόσχεται ότι το κρέας που θα φας -σε πίτα ή σε μερίδα- θα είναι ποιοτικό, καλά ψημένο και νόστιμο και το κάνει πράξη. Ανάμεσα στα διάφορα τυλιχτά του, ξεχωρίζουμε -όπως και πολλοί άλλοι- το κοντοσούβλι του (χοιρινό και κοτόπουλο). Ναι, σωστά διάβασες, το κοντοσούβλι μπορείς να το απολαύσεις και σε τυλιχτό, μαζί με υλικά της επιλογής σου και, πίστεψέ μας, θα μας ευχαριστείς γι’ αυτή την πρόταση.
Γιώργος
Υπάρχει Νεοσμυρνιώτης που να μην ξέρει τα σουβλάκια του Γιώργου; Και, ακόμη περισσότερο, υπάρχει παλιός Νεοσμυρνιώτης που να μην έχει «μεγαλώσει» με τα σουβλάκια του Γιώργου; Μάλλον όχι. Γιώργος σημαίνει σουβλάκι παραδοσιακό και πατροπαράδοτο, με πεντανόστιμο γύρο, με το χειροποίητο τζατζίκι του, με τα όλα του. Θα μπορούσε αλλιώς να λέγεται και το γυράδικο της γειτονιάς, αφού είναι ξακουστός για τον γύρο (και το κοντοσούβλι του, εδώ που τα λέμε), τα οποία τυλίγονται σε καλά ψημένες πίτες χωρίς περιττά λάδια και φρέσκα υλικά. Τι να λέμε τώρα, ο Γιώργος είναι σταθερή αξία.
HooCut
Το Hoocut, το new age σουβλατζίδικο που έγινε viral στο κέντρο της Αθήνας, έφτασε το καλοκαίρι που μας πέρασε και στα νότια και συγκεκριμένα στη Νέα Σμύρνη. Το δημιούργημα των αδελφών Λιάκου, του Κλεομένη Ζουρνατζή και του Περικλή Κοσκινά, που επαναπροσδιόρισε τόσο την ίδια την έννοια που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή το σουβλάκι, όσο και τον τρόπο με τον οποίο το καταναλώνουμε, προσφέρει πίτα φτιαγμένη στο χέρι, ανάλαφρη, τραγανή αλλά και αφράτη, που αγκαλιάζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο φρέσκα υλικά και κρέας φτιαγμένο στο δικό τους παρασκευαστήριο. Όσο για τις επιλογές, εδώ θα βρεις σουβλάκια με βοδινό κρέας ή μπιφτέκι, προβατίνα, χοιρινό, κοτόπουλο, λουκάνικο από μαύρο χοίρο, αλλά και καλαμαράκια, καθώς και το ξεχωριστό vegetarian τυλιχτό με ντολμαδάκια.
Σουβλάκια «Ο Λευτέρης»
Έχεις όρεξη για αυθεντικό, old school σουβλάκι; Τότε να ξέρεις πως ο Λευτέρης στη Νέα Σμύρνη υπάρχει εκεί από το 1953 για να τυλίγει τα κρεατικά που ψήνονται στα κάρβουνα, μαζί με λίγα, αλλά γευστικά υλικά. Δεν έχει πατάτες, δεν έχει ιδιαίτερες σως, δεν έχει τζατζίκι, ούτε καν πολλά λάδια. Άλλωστε η έμφαση είναι στο νόστιμο, κρέας και στον Λευτέρη αυτό από μόνο του φτάνει. Η ζουμερή ντοματούλα και ο μαϊνταντός, είναι γι’ αυτό η ιδανική «παρέα». Σημαντικό: στον Λευτέρη δεν θα βρεις ούτε γύρο. Καλαμάκι, κεμπάπ, μπιφτέκι, σουτζούκι και η απλότητα του σουβλακιού του, αρκούν για εγγύηση γεύσης.
Μπουρνοβαλιά
Αν ψάχνεις για ζουμερό και πεντανόστιμο κεμπάπ στη Νέα Σμύρνη, τότε πρέπει χωρίς δεύτερη σκέψη να βάλεις τη Μπουρνοβαλιά στη λίστα με τα μαγαζιά που θα επισκεφθείς. Σε γενικές γραμμές, εκεί θα θυμηθείς τη Σμυρνιά γιαγιά σου, ακόμη και αν τελικά η γιαγιά σου δεν ήταν καν από εκεί. Οι γεύσεις, ωστόσο, είναι τόσο αυθεντικές και σπιτικές, που θα σου φέρουν νοσταλγία. Στη Μπουρνοβαλιά δίνουν έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών, οι περισσότερες παρασκευές είναι χειροποίητες και όλα αυτά, σε συνδυασμό με το μεράκι, δημιουργούν ένα ακαταμάχητο αποτέλεσμα. Θα βρεις βεβαίως κλασική πίτα με καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, το χειροποίητο κεμπάπ -που έχεις ήδη παραγγείλει και δεν το ξέρεις- σε όλες τις παραλλαγές του (κλασικό, κοτόπουλο, σουτζούκι, κασερλί με κασέρι κ.α.). Εντάξει, ξέρεις ήδη ότι δεν θα πάρεις μόνο ένα και επίσης, φρόντισε ό,τι πάρεις να είναι «απ’ όλα».
Πιάτσα Καλαμάκι
Όταν αναζητάμε ποικιλία στο σουβλάκι, το μυαλό πάει αυτόματα στο Πιάτσα Καλαμάκι, που, ευτυχώς υπάρχει και στη Νέα Σμύρνη. Κλασική με χοιρινό καλαμάκι ή πανσετάκι, με κοτόπουλο στήθος ή μπούτι, με μπιφτέκι μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο, αλλά και με ζουμερό κεμπάπ. Αν νομίζεις πως κάπου εδώ τελειώνουν οι επιλογές σου, κάνεις λάθος, αφού στην πραγματικότητα στο Πιάτσα Καλαμάκι ό,τι ψήνεται στα κάρβουνα μπορεί να μπει σε πίτα, 18 εκατοστών παρακαλώ, παρέα με πατάτες τηγανητές και διαφορετικό κάθε φορά συνδυασμό λαχανικών και σως, για να σου χαρίσει το τυλιχτό που λαχταρά η ψυχή σου. Και για εσένα που είσαι vegetarian ή vegan, φτιάχνουν το ιδανικό σουβλάκι με δικές σου επιλογές, αρκεί να ζητήσεις το «οικολογικό».
Ο Σάββας από το Μοναστηράκι
Μπορεί να είναι «από το Μοναστηράκι», όπως λέει και το όνομά του, αλλά βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη και φτιάχνει σουβλάκια με κλασικές επιλογές όπως γύρο και καλαμάκι σε χοιρινό και κοτόπουλο, αλλά η σπεσιαλιτέ του είναι οι ανατολίτικες γεύσεις. Κεμπάπ και ντονέρ (να μην συζητήσουμε για το λαχματζούν και τον παστουρμά που θα βρεις στον κατάλογο, γιατί θα ξεφύγουμε από το θέμα), κάνουν τον Σάββα στη Νέα Σμύρνη πόλο έλξης για τους «σουβλακόφιλους» που αγαπούν τις παραδοσιακές γεύσεις. Αυτό που ζητούν λίγο παραπάνω οι πιο μερακλήδες είναι το διπλό κεμπάπ σε πίτα, το γνωστό και ως «δίκαννο», ενώ φτιάχνει και σπέσιαλ τυλιχτά, όπως το γιαουρτλού σε πίτα με ψημένη ντομάτα.
Βασίλης
Οι άνθρωποι της γειτονιάς ξέρουν το τηλέφωνό του απ’ έξω. Μικρό -και θαυματουργό-, το σουβλατζίδικο του Βασίλη στην οδό Αιγαίου στη Νέα Σμύρνη ξεχωρίζει για το νόστιμο κρέας του και το σουβλάκι που φτιάχνει όπως παλιά. Καθαρό κρέας καλής ποιότητας τυλίγεται σε πίτα και χαρίζει ένα σουβλάκι που κάποιοι, όσα και να έχουν δοκιμάσει, δεν αλλάζουν με κανένα. Προτείνουμε εννοείται το καλαμάκι κοτόπουλο αλλά και το χοιρινό σε πίτα ή και σκέτο, όλα χειροποίητα, που -σημαντικό- πάντα, ψήνονται εκείνη την ώρα. Στον Βασίλη θα φας αυτό που λέμε παλιό, καλό σουβλάκι και δεν θα το μετανιώσεις.
Ψητοπωλείο «Η γειτονιά μας»
Άνοιξε το 2014 και έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές της γειτονιάς του και όχι μόνο. Εκεί όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα, φημίζεται για τον καθαρό του γύρο, ενώ σίγουρα, ρωτώντας γι’ αυτό, θα ακούσεις για τις σούβλες του (χοιρινό κοντοσούβλι , παραδοσιακή γουρουνοπούλα, κοκορέτσι κ.α.). Σε τυλιχτό θα βρεις με καλαμάκια, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, γύρο χοιρινό, γύρο κοτόπουλο και κοντοσούβλι μαζί με τα παρελκόμενα, όπως πατάτες, σως και καμιά φορά και με μπέικον, για εσένα που θες το κάτι παραπάνω.